Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning ProAc Studio 100 by McGyver

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

No no jestem pełen podziwu włozonej pracy w fotografowanie i opis. Ciekaw jestem efektu brzmieniowego prac. Czy będzie podobny jak u Andrea29??? Czyli zły i wymagający powrotu do oryginału, czy może tym razem uda suę zmienić coś nie psujac założenia konstrukcyjnego?

ProAca nie pozwoliłbym ruszyć (to specyficzne konstrukcje opierające się głównie na świetnych projektach ).

Ale swoje Focale bez problemu dałbym do pogrzebania McGyverovi, niestety ta odległoś (a mieszkam tam gdzie białe niedzwiedzie chodzą po ulicach- czyli kresy wschodnie).

Wolę nie opowiadać jakie numery ta firma(JMLab) potrafi robić w swoich produktach, obecnie bez rozkręcenia i przeprowadzenie sekcji bym nie kupił(nie wierzyłem jak wyjmowaliśmy zwrotkę).

No i jeśli chodzi o technikę głośnikową to muszę przyznać ,że McGyver ma bardzo dobrą opinię.

Oczywiście dalej twierdzę, że Mac nie ma racji w kwestii ProAca 2.5 .

Zupełnie nie rozumiem czemu firma ProAc traktowana jest w naszym kraju jak świętość, nie wolno rozkręcać, nie wolno złego słowa powiedzieć. "Świetne" projekty, "znakomite" komponenty, "cudowne" rozwiązania i "niesamowite" umiejętności konstruktorów. Rozebrałem na czynniki pierwsze, obfotografowałem, pokazałem, rozpisałem schematy, i co? Nadal święta krowa. Oryginalna zwrotnica Studio 100 jest kiepska, i nieoptymalna nawet do głośników pierwotnie tam zastosowanych. Po prostu nie pozwala im grać tak jak to potrafią, odchudzając i osuszając średnicę.

Poniżej zamieszczam projekt zwrotnicy dla tych, co nie chcą zmieniać głośników, a jedynie chcieliby poprawić nasycenie barw średnicy w oryginalnej konfiguracji głośników:

L1-1,5mH

C1-15uF

R1-8,2ohm

C2-6,8uF

L2-0,47mH

Ta zwrotnica z głośnikami zastosowanymi w ProAcach Studio 100 sprawdza się o wiele lepiej niż oryginalna.

Wynmiary obudów są dostępne w pliku PDF do którego link podałem na początku wątku. Otwór bassrefleks ma ok. 5,5cm średnicy i ok. 12cm długości.

W ten sposób w tym wątku macie rozpisane dwa projekty możliwe do samodzielnego wykonania. Jeżeli ktoś chciałby, to może wykonać również "klony" z oryginalnym układem zwrotnicy (tutaj jednak sugerowałbym użycie lepszych cewek na bas niż te zastosowane przez Tylera).

A ja Ci bardzo dziękuje za ten wątek i wykonaną pracę. Co prawda do takich monitorków mi finansowo daleko, ale jest to doskonała lekcja poglądowa na markę i doskonałe źródło wiedzy. Oby więcej było tego typu informacji. Od razu widać, że nawet znana firma może być niedoskonała, że wykonanie ma swoje takie czy inne niedoróbki, a Twoja praca posłużyła do poprawienia tego.

Tak trzymać !

>McGyver pisze to bez cienia ironii. skoro jestes w stanie w warunkach domowych na ucho poprawic znacznie konstrukcje Proac, gdzie jest spore zaplecze, sa spece od kolumn, jest labolatorium itd itp to czy nie powinienes sie skontaktowac z Tylorem? jestes wybitnie uzdolniony bedac w stanie tak poprawiac ich kolumny, wcale nie zwiekszajac dramatycznie kosztow. toc Proac by bardzo zyskal na kims takim, to naprawde moze byc cos. na pewno by chetnie zatrudnili, i firma by zyskala, i Ty bys mogl rozwinac skrzydla, fajnie by bylo wiedziec, ze Proac sie poprawia dzieki naszemu ziomkowi.

Pitdog, jesteś dorosłym facetem, a wierzysz w mity. Obejrzyj sobie zdjęcia rozebranych ProAców i pomyśl trochę, wyciągnij wnioski. Bo przecież gołym okiem widać o co chodzi. Bynajmniej nie o to, że Stewart nie potrafi.

A ja wolę pracować dla siebie niż dla kogoś. Przynajmniej nikt mi nie każe psuć kolumn i marnować potencjału dobrych głośników.

Potencjał dobrego głośnika marnuje się przez te Wimy :)

Tak apropo McGyver czy robiłeś kiedyś porównania dwóch identycznych kolumn różniących się tylko tym ze w jednej dokleiłeś te maty bitumiczne na ścianki?

Moim zdaniem nie zawsze przynosi to dobre efety :)

Jako użytkownik zmodyfikowanych przez McGyvera Proacków chcę powiedzieć że po kolumny grają bardziej wypełnionym , płynnym dźwiękiem . Bas schodzi niżej ale najważniejsze że znikneła pewna suchość brzmienia która irytowała mnie najbardziej .

>pitdog

Kilka lat temu liznalem marketingu, zachowania nabywcow, jezyka reklamy iiitp. Oczywiscie nie wszedzie te relacje sa tak sztywne, ale w bardzo wielu wypadkach (zwlaszcza w wiekszych firmach) to jest czysta matematyka/kalkulacja kosztów, jest pewna granica powyzej ktorej nie ma dyskusji czy malym nakladem jeszcze cos polepszą. Sa symulacje grup odbiorcow, rynku itd. Wszystko jest robione w scislej wspolpracy, mysle tym samym jednak ze ostatnie slowo nie nalezy tu do inzynierow, a raczej do sztabu zajmujacego sie finansami oraz ogolnie pojetym promowaniem danego produktu. A tak troche na chlopski rozum, gdzie nie ciąć kosztow jak nie wewnatrz, gdzie wiekszosc nie wie co siedzi? Glosnik bardziej rzuca sie w oczy to moze byc lepszy..., podobnie w kwestii komputerow, szybki markowy procek zaznaczony zawsze na 1 miejscu reklamy, efekciarska/ladna obudowa a reszta podzespolow zostaje w tyle, to juz norma wsrod wiekszosci duzych producentow...

Tak, tak, wiem Bartek, tylko V Cap czy Audio Note copper foil lub Mundorf Silver in oil, Siemens MKV i inne "cudowne" części. Tylko że to nic nie pomoże jeżeli sam projekt zwrotnic jest kiepski. Nikt też nie da do zwrotnic kondensatorów droższych niż tweetery. Zadam pytanie podobne do Twojego. Porównywałeś kiedyś dwie pary kolumn, jedne z kondensatorami np. SCR, a drugie z V Cap? Jaką poprawę przyniosły nieprzytomnie drogie kondensatory? 1% ? 2% ?

Co do mat bitumicznych, to nie ja je tam dałem. Już były fabrycznie. Wszędzie trzeba zachować zdrowy rozsądek, przesada z matami bitumicznymi też nie jest wskazana.

Dobre kondensatory nie muszą być nieprzytomnie drogie. A na kiepskim kondensatorze ucieka nie 1,2 tylko z 30% dźwięku. Tak porównywałem wiele razy różne kondensatory. Kondensator w torze wysokotonówki jest kluczowy. To az smieszne do głośników za 500zł sztuka wstawiać kondensator za kilka złotych.

Tak gdybyś wstawił tam Audio Nota czy V-Capa to brzmienie by się zmieniło diametralnie, jeśli jeszcze do tego wstawi sie dobre okablowanie i gniazda, polutuje dobrą cyną itd.. Ale za duzo mniejse pieniądze niż Vcap czy Aduio Note też można wstawić coś co będzie lepsze od Wimy. Wszystko ma znaczenie, wiele małych klocków tworzy całą układankę a kazdy z nich jest ważny.

macie racje oczywiscie do pewnego stopnia, tak sobie fantazjowalem... ale tez i tak dzialajac, jak sugerowalem, mozna robic kase. apru firmom jednak udaje sie zachowac jakosc, ba - oni "jada" na tej jakosci, i tez sie interes kreci. mowie o rzeczywistej jakosci, nie tylko zbudowanym micie... (przyklad: ATC :))

Jeżeli ktoś daje taką zwrotnicę, to albo te kolumny nie zagrają lepiej z żadną inną, albo tnie koszty na maxa i nabija ludzi w butelkę- zgroza!!!

Polecam opis na stronie audioklanu tych kolumn:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najbardziej spodobał mi się wpis „Zwrotnice wykonano z najlepszych komponentów”

Eh…

Ukryta Zawartość

McGyver, 12 Lis 2005, 18:56

>Pitdog, jesteś dorosłym facetem, a wierzysz w mity. Obejrzyj sobie zdjęcia rozebranych ProAców i

>pomyśl trochę, wyciągnij wnioski. Bo przecież gołym okiem widać o co chodzi. Bynajmniej nie o to, że

>Stewart nie potrafi.

>A ja wolę pracować dla siebie niż dla kogoś. Przynajmniej nikt mi nie każe psuć kolumn i marnować

>potencjału dobrych głośników.

To dlaczego popsułes kolumny naszego forumowego kolegi- tabletki:):):)

Zwykła jego przyzwoitośc nakazała mu ciszę:):)

Małolatom serwować mozna ulepszenia z piwnicy, bez zaplecza. Już jeden taki był, a teraz siedzi i płacze oj:):):)

Ten Mills jest w torze wysokotonówki. Swobodnie mógłby mieć jeszcze nieco mniejszą moc, i nic złego by się nie stało.

Bartek, jesteś zwolennikiem przerostu formy nad treścią. W wątku o wymianie komponentów w zwrotnicy napisałeś że solidne polipropyleny Jantzen Audio są niewiele lepsze niż elektrolity. Ja nie mam więcej pytań.

Zydelek, napastliwy ostatnio się zrobiłeś. Lepiej wypowiadaj się za samego siebie, a nie za innych.

A żeby nie było, że poczułem się urażony: jak będziesz jutro na Audioshow to może wyskoczymy razem na piwo?

O.K. z przyjemnością.Aby było wszystko jasne nic nie mam do Ciebie. Zawsze okazywałem sympatię.

Nie lubię jednak dwuznacznych sytuacji. Powiem zresztą przy piwie.

Pozdr.

ja tam też się nie znam; ale te wimy to raczej zabiją każdą kopułkę; tfuuuu;) jesli ktoś twierdzi inaczej, to znaczy że faktycznie zwrotnice zaprojektował do d...py; i tyle.

miłego wieczora

Nie, no ja wysiadam. Nikt (z wyjątkiem mnie i właściciela) nie słuchał, a co drugi krytykuje. Powinienem wiedzieć, że świętej krowy nie powinno się ruszać, bo można obrazić czyjeś uczucia religijne. Bez sensu. Ale dobrze, teraz czekam aż ktoś zrobi lepiej i zamieści opis na forum. Tylko że raczej długo będę czekał.

No bo przecież nie ma zaokrąglonych krawędzi, a tweeter jest przesunięty :-)))

Więc grać nie ma prawa

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a ja własnie taką świeta krowę również usprawniałem ;), oczywiście bez ingerencji w projekt zwrotnicy bo się na tym nie znam;

nie miało być krytyki, jeśli z wimkami zagrało OK - świetnie, po prostu jestem ciekaw jakby to zagrało z innymi kondensatorkami, dla mnie rozsądnym w tym przypadku byłby Hovland, bo chyba revelatorek ogładą nie grzeszy;

pozdrawiam

Podziwiam Ciebie McGywer . Ciężko porawiać takich mistrzów jak Tyler z ProAca.

Słyszałem już o jednej nieudanej próbie tuningu przez kogoś.

Własciciel Tabletek podobno wrócił do wersji oryginalnej.

żeby nie było niedomówień, ja tuningowałem te Tabletki. Konkretnie Tablette 2000. Trochę mało czasu na to miałem, ale nie w tym rzecz. Nie będę pisał o tym żeby nie wyszło że się tłumaczę, może zechce właściciel owych Tabletek coś skrobnąć.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.