Skocz do zawartości
IGNORED

Peerles w Eltaxach - modyfikacja

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Na razie mam te male Eltaxy, ale chce w pozniejszym czasie na bazie tego persa zrobic sobie taka kopie. Gdzies w watkach znalazlem taki zestaw McGyvera, ale niestety jakos nie odpisuje na maile ani na posty forumowe.. zalaczam fotke tych kolumn. Mam tez pytanie - jaka przyjac objetosc obudowy i oraz srednice i dlugosc otworu BR?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

_IGOD_

Dzis odebralem wszystkie elementy do zwrotki w/g Twojego projektu. Zobaczymy (uslyszymy) jak zagraja.

Ponawiam pytanie , co trzeba bedzie zmienic, jesli trzeba bedzie w tej zwrotce, aby zastosowac pozniej glosnik taki jak w Radmorkach LS-10??

Te kolumny na zdjęciu powyżej to takie "przerośnięte" klony Radmorów LS10. Woofer w Radmorach był produktem czeskim "konfekcjonowanym" przez Inter Technik (co polegało jedynie na nalepieniu nalepki) i sprzedawanym 3x drożej niż ARN165 w lokalnym sklepiku, a tweeter to był Peerless WA10. Ja nie mogłem wtedy dostać WA10, więc zastosowałem SR10 króry różni się jedynie kształtem frontu. Obudowa u mnie jest większa niż w Radmorach, dzięki czemu uzyskałem mocniejszy, niżej schodzący bas. Wykorzystałem zmodyfikowane obudowy od Elaców bodajże EL91 (bardzo solidne, grube ścianki, front ma grubość niemal 3cm).

McGyver

Czy wiekszaobudowa i wiekszy bas, nie spowolnily go?? W oryginalnych Radmorkach bal byl skromny ale bardzo rytmiczny, kiedys szalenie mi sie podobal.

Poniewaz to beda moje pierwsze DIY, wiec nie rzucam sie na Vify i inne drozyzny, chce wogole zobaczyc czy podalam, a jesli sie uda to moze kiedys... a jesli nie to coz, naklad fifnansowy nie bedzie wielki, tym bardziej ze te Peerlesy juz mam :-), wiec zostanie tylko obudowa i 165 Tesli do kupienia, zrobienia.

Powiedz mi McGyver, czy ta zwrotka w/g IGODA nada sie pozniej do tych "clonow"? a jesli nie to co byc polecal w niej pozmieniac?

McGyver

Tego Persa tez mam 8 ohmowego, wiec powstanie w sumie "latwa" kolumna. A podzielisz sie ze mna wymiarami tej Twojej obudowy? Tzn jaki litraz i jaki bas reflex do tego?

Gdzies to kiedys znalazlem na jakims forum i nawet sobie cala stronke na dysk zrzucilem, ale niestety szlag trafil ostatnio system i... po odzyskiwaniu danych jedynie fotki sie odratowaly :-)

hehe no wiem ze juz troszke wiekowe :) ale duzo do dzis jest kolumn na teslach. A pamietasz jak one graly? jakbys je mial porownac do Swoich obecnych konstrukcji, co w nich "nie dorasta" do piet?? (jak znam zycie to srednica).

Jesli pamietasz je choc odrobine to opisz jak graly, a pewnie graja, bo gdzies tam sa, watpie zeby ktos je pocial :)

Średnica właśnie była całkiem niezła jak na kolumny zrobione za drobne. Te Tesle z "uszami" na koszu były wówczas najlepsze spośród wszystkich siedemnastek Tesli. Dość mocny, nieźle kontrolowany bas, i gładkie, płynne wysokie generujące sugestywną, w miarę precyzyjną przestrzeń. Te tweetery Peerlessa są mocno niedocenianymi głośnikami.

Te Tesle z "uszami" na

>koszu były wówczas najlepsze spośród wszystkich siedemnastek Tesli.

A na dzis? Duzo osob proponuje zeby je zastapic tymi "bez uszu" :-) czy one sa lepsze? cena jest taka sama, magnesy tez i konstrukcja kosza rowniez, na pametrach to ja sie nie znam wiec nawet ich nie porownywalem, bo same ceferki mi osobiscie nic nie mowia :)

hehe

te eltaxy, kupilem na allegro za 120 zl z przesylka, czesci do zwrotki kosztowaly mnie 67 zl z przesylka, a graja :)) no powiedzmy jak Tannoy M1 za 450 zł. Przede wszystkim poprawila sie srednica i !!! bardzo ladna stereofonia!!! scena bardzo szeroka i gleboka... podoba mi sie :)) choc zwotka tymczasowo na kartoniku zmontowana :)). Dzis wiadomo disco techno itp jutro moze bede mial chwile to odslucham szczegolowo.

Dziekuje wszystkim za rady i

HAPPY NEW YEAR !!!

Witam w nowym roku

Dzis troszke posluchalem sobie tych moich Eltaxow ze zwrotnicami i tak:

wczaraj jak je na szybko zalozylem to okazalo sie ze mocno zabraklo srednich tonow (wczesniej nie bylo tam wogole zwrotnicy poza kondensatorem i rezystorem na wysokonowcu), ale oczywiscie juz po chwili okazalo sie ze srednie tony sa, tyle ze nie graja o 5 dB glosniej :) a raczej cale pasmo sie wyrownalo. Graja calkiem fajnie, tym bardziej za pieniadze ktore w nie zainwestowalem, faktycznie stereofonia i jakoscia wysokich tonow to nawet chyba przewyzszaja Tannoye M1 ale nie wiele, natomiast bas... no tak glosnik 10cm, obudowa zamknieta... basu po prostu nie ma, jesli juz w jakis nagraniach chce sie pojawic to skrzynka zaczyna raczej lekko dudnic niz grac, ale ogolnie wyzszy bas jest bardzo dobry, szybki i czysty.

Zastanawiam sie czy warto by bylo zamontowac otwory bas reflex? Jak one wplyna na brzmienie, czy znikna te buczenia? jesli warto to jaki ten bas reflex powinien byc (srednica - dlugosc).

Hmmm kilka lat temu sluchalem takich kolumienek Totem nie pamietam juz jaki to byl model ale wiem ze na polskich tonsilach i nieskosredniotonowy mial wlasnie 10cm srednicy, kurcze jaki tam byl bas, jaka scena, jak to swietnie gralo, bardzo dobrze bylo slychac rozniece na przewodach podlaczonych miedzy wzmacniacz i kolumny i takze cd i wzmacniacz.

Tak sobie mysle ze jesli mialbym gdzies jakies dojscie do takich glosniczkow i schematu ich zwrotnicy to chyba bym sie pokusil o zrobienie tych kolumn, bo jakos mnie nie stac wydac na raz ok 2500 zl.

Wiem ze teraz Totem wypuscil nowe kolumny tez na tonsilach, i nawet tu na forum znalazlem ich opisy, ale...jak takie zrobic we wlasnym zakresie :))

Hoosar

Odnosnie tych glosnikow, to nieporozumieniem jest okreslanie glosnika z membrana o srednicy 105 mm srednica 13cm. Tak oznaczaja to producenci i tak np w tych moich eltaxach glosniki sa oznaczone wlasnie jako ARN 13/x/x podobnie Te tonsile, GDN 13/x/x a tak naprawde wymiar 13 cm to raczej zewnetrzny wymiar kosza, a rzeczywista srednica membrany jest w okolicach 11cm, wiec poniekad oboje mielismy racje.

Jesli chodzi o Totemy to Stafyy poza inna kopulka maja rownierz inny niskosredniotonowy niz Totem Mite. W staff-ach jest membrana z polipropylenu, a w Mite chyba z samej celulozy (papieru), ale wymiarami sa to identyczne glosniki. Wysokotonowki - tak jak podales. Zwrotnica?? brak informacji w calym necie, ach jaka szkoda, chyba ze ja nie umiem znalesc.

Co do moich Eltaxow, jaki wplyw przyniesie montaz Basreflexu?

I przede wszystkim jaki ten basreflex powinien byc, pnawiam to pytanie do znawcow tematu, bardzo prosze o wskazwki, sam raczej nie dam rady a wstawianie otworow wiaze sie wlasnie z ich wyceciem, wiec operacja nieodracalna :)

Tak, zeby nie trzeba bylo szukac

glosnik:

Ukryta Zawartość

wymiary zewnetrzne skrzynki - (obudowa zamknieta) szer/ wys/ gl 146/ 235/ 205. przednia scianka jest z MDF i ma grubosc 18mm pozostale maja 16mm.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.