Skocz do zawartości
IGNORED

Peerles w Eltaxach - modyfikacja

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

To moj pierwszy wpis na forum, na razie "skladam" sobie GainClona i chce tymczasowo wykorzystac glosniki ktore juz posiadam. Sa to Eltax-y Nexus 2E. Z ciekawosci rozebralem je zeby zobaczyc co tam drzemie w srodku, wiec tak, jako wysokotonowy jest Peerless Qc 930705, Cat no 811829, 8 ohm (tyle odczytalem z naklejki na magnesie) szukalem tego na stronie jakiegos polskiego dystrybutora ale chyba juz nie produkowany, a swoja droga to ten wlasnie glosnik skusil mnie do kupna tych kolumn. Swego czasu montowany byl w TDL - ach serii RTL oraz naszych polskich Radmorach LS-10. Jako nisko-sredniotonowy pracuje ??? 10 cm celuloza podwojny magnes - jak ekranowanie magnetyczne, ale wysokotonowka nie jest ekranowana wiec pewnie ta puszka z dodatkowym magnesem pelni inna funkcje. Niestety na tym glosniku niema zadnych informacji poza 4 Ohm. Pewnie jest to jakas tesla lub Intertechnik, ale nie wiem na pewno. Za to zwrotnica... hahaha nisko-sredniotonowy jest bezposrednio na kablu bez niczego zupelnie !!! a Peerles ma w torze rezystor wlasnie Tesli ale nie mierzylem jaki ma opor i kondensatorek zwykly 6,8 uF. Chcialbym to jakos ulepszyc aby na razie gralo to z moim wzmacniaczem. Trzeba by zaczac od zwrotnicy, tylko naprawde nie wiem co za glosnik jest ten niskosredniotonowy. Moze ktos kiedys mial cos takiego i wie co tam drzemie. MOze kilku znanych tutaj forumowiczow ktorzy konstruuja i modernizuja kolumny cos mi pomoga, doradza - bardzo bym chcial wycisnac z tego co sie da. Ewentualnie moge zmienic glosnik nieskosredniotonowy na jakis inny, np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

docelowo tez myslalem aby te kolumienki zaopatrzyc w "standy" a raczej obudowy w ktorych bylyby jakies niewielkie np 17 lub 20 cm subwoferki (te Eltax-y to obudowa zamknieta o wym szer/ wys/ gl 146/ 235/ 205) tak wiec - POMOCY !!!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/22527-peerles-w-eltaxach-modyfikacja/

szukalem tego na stronie jakiegos polskiego dystrybutora ale

>chyba juz nie produkowany, a swoja droga to ten wlasnie glosnik skusil mnie do kupna tych kolumn.

>Swego czasu montowany byl w TDL - ach serii RTL oraz naszych polskich Radmorach LS-10. Jako

>nisko-sredniotonowy pracuje

Witaj

Jako niskośredniotonowy w Radmorach LS-10 pracuje ARN 165 (Tesli, czasami występuje z napisem IT ale to to samo).

ARN 130 sugeruje ze to glosnik z membrana 13 cm a w rzeczywistosci jest to glosnik z membrana 10 cm, ale jesli takie jest oznaczenie to dobrze, a teraz co by ozna z tym zrobic aby to zagralo w koncu na miare tego Peerlessa??

tzn nie w rzeczywistosci tylko w moim przypadku glosniki maja srednice membran 10 cm, znalazlem strone tesli ale glosnikow o takiej srednicy membrany jest tam kilka nawet tych w wersji 4 ohm, pomozcie cos !!!

To co znalazlem na stronach producenta, glosniki 4 ohmowe i moc 60 w , poZostale milay 10 W wiec to raczej nie te, po eliminacji glosniow zupenlnie nie pasujacych np 8 omowych pozostaly mi tylko te dwa, i chyba ten model 116 to bedzie ten ktory wlasnie siedzi u mnie, ale to tylko takie "gdybanie" zlaczam parametry obu, wiec moze ktos cos pomoze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

????????? takie cóś masz

Ukryta Zawartość

NIe - juz wyzej pisalem moj glosnik ma srednice 10.5 cm a ten z linka ma 12,5 cm :-) powyzej podalem tabelki dwoch glosnikow ktore prawdopodobnie moga byc u mnie - ale jeszcze szukam. Poza tym moj glosnik ma normalna nakladke przeciwpylowa - a ten z linka ma wklesla. Ten glosnik co ja mam jest blizniaczo podobny do tego z Radmorow LS-10 tyle ze tam byl 16 cm a umnie jest 10 cm, gorka to jak wczesniej pisalem Peerless - i pewnie ten sam dokladnie

ale w sumie link sie przydal, ten wyglada identycznie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

masz te kolumienki???

Ukryta Zawartość

mi tu pasuje ten:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba masz racje - to faktyczne bedzie ten glosnik ktory podales teraz, a i kolumienki te same tyle z w moich na gorze jest Peerless - identyczny jak juz wczesniej wspominalem z Radmorami LS-10 a w tych z linka nexusach jest jakis inny, zreszta jak po necie szukalem to co Eltax Nexus 2E znalazlem to byla inna konfiguracja glosnikow :-) ale te linki pasuja w 100% - poza ta wysokotonowka :-) czyli w 90%

jak wczesniej pisalem na moim glosniku jest napisane ze ma 4 ohm wiec raczej bedzie to ten

Ukryta Zawartość

czyli sprawe glosnikow mamy juz za soba - znalazla sie "zguba" a teraz co do zwrotnic - co by mozna i czy warto (chyba zawsze warto) pokombinowac?

Ukryta Zawartość

w takim razie zeby nie robic zamieszania - mam Eltaxy Nexus2E na gorze jest Peerless Qc 930705, Cat no 811829, 8 ohm

a na dole Tesla taka

Ukryta Zawartość

wymiary zewnetrzne skrzynki - (obudowa zamknieta) szer/ wys/ gl 146/ 235/ 205. przednia scianka jest z MDF i ma grubosc 18mm pozostale maja 16mm.

potrzebuje do tego zwrotnice, lub ew w gre wchodzi wymiana glosnika nisko-sredniotonowego, ale lepiej gdyby mogl zostac ze wzgledu na budzet

Ukryta Zawartość

to pewnie to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

ja zrobiłbym tak:

zwrotka 12dB | oktawa

bass: 0,64 mH || 10uF

tweeter: 3,3 uF ||0,43 mH + Lpad -5dB 3,3||10 ohm

podział akustyczny na 4kHz [-3dB] - elektryczny na 2700 Hz [-9dB]

polaryzacja odwrócona o 180*

tak na szybko - sorki za wygląd ale nie chciało mi się z tym bawić więc zrobiłem na piechotę :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no teraz juz wiem co do czego przynajmniej, ale od razu nasuwa mi sie pytanie, skad wiadomo ze taka zwrotnica bedzie dobra do moich glosnikow? czy wyliczasz to w jakims programie... czy...mozesz uchylic troszke rabka tajemnicy jak sie projektuje taka zwrotnice, oczywiscie dziekuje za pomysl, musze to teraz przetrawic, mam rownierz nadzieje na konsultacje pozostalych forumowiczow.. i pewnie wspolnymi silami w koncu zgraja te glosniki

zwrotnica fajna choc sie na tym nie znam wiec niewiele moge powiedziec, raczej poczekam na opinie innych forumowiczow, ale.. nasuwa mi sie pytanie , te rezystorki w torze wysokotonowego maja za zadanie stlumic sygnal i przy tych parametrach stlumia go w calym pasmie o ok 4,5 dB, dlaczego ma byc tlumiony az tak mocno?? z jego 89 dB zostanie mu 84dB. Czy chodzi o dopasowanie do tej Tesli, ona chyba wlasniema skutecznosc tylko 84 dB, czy dobrze kombinuje??

• 1 miesiąc później...

hmm staram sie kupic te kondy do tej zwrotki, ale np na stronie Akkus nie znalazlem ani 10uF ani 3,3uf, moze cos zle szukam albo ktos mi cos zle napisal :-)

Ukryta Zawartość

pomozcie

Ukryta Zawartość

Jak bym miał robić w ciemno to bym zrobił tak:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

_IGOD_

Dzieki, co prawda tamta zwroka idealnie pozniej pasuje do polaczenia tego Persa razem z 165 Tesli, czyli wyjdzie mi juz clon Radmorow LS-10, wiem ze to nie jest zaden cod swiata, ale chyba na razie takie by mi wystarczyly, tak mysle,

zastanawiam sie jednak jak ja mam te kondensatory zamowic, skoro np w Akkusie takich parametrow nie maja?? albo ja nie umiem tego znalesc :-)

Zobacz kondensatory tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodii

Dzieki, juz zamowilem wszystko w Greltonie, zwrotka bedzie na razie ta w/g Igoda, zobaczymy jak sie sprawdzi?

_igod_

czy ta zwrotka twoja zwrotka bedzie tez pozniej pasowala do zestawienia tego persa razem z tesla 165?? taki sam zestaw glosnikow jak w w/w Radmorze LS-10

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.