Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

misiomor, 16 Lis 2005, 11:37

dwa Aurum Cantus AC-180F1S odpadają, rozumiem że na kanał dwie szt tak? - za dużo pieniążków

wydaje mi się ze ten Usher 8945P lepszy będzie od Vify w zakresie średnicy ...

>Matthew

Na stereo toczy się wątek o WLM-ach. Są oparte na głośnikach EMINENCE Beta 8 i EMINENCE Kappa Pro 10. Zagadką jest wysokotonówka, ale można śmiało dać jakąś wstegę, na przykłąd Aurum Cantus i później dorobić jeszcze jakiś pasywny lub aktywny subwoofer ponizej 50-60Hz. Moze coś takiego, do Passa?

;((((( jejku i tak już mam zamącone w głowie ;((( chcialem nie wielkie max 1m kolumienki z piękną górą i wspaniałą średnicą podpartą szybkim niekoniecznie wielkim basem.. ;( ...

Eminence są bardzo tanie.

Ja robię dla kolegi taki zestaw: Eminence-Magnum 15 LF , Eminence Beta 8 i Raven2, właśnie z użyciem głośników, które stosuje WLM, oczywiście bez PAC, z tym że wszystko w jednej obudowie, bez oddzielnego suba.

Raven stoi samodzielnie na górze obudowy. . .

skoro upierasz się przy "drodze męki" (czyt. "standardowe rozwiązania wielodrożne") to może taka propozycja:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

proste i niebanalne jak na DIY (obudowa zamknięta, kopułka średniotonowa)

nie spełnia raczej standardów kolegi Misiomora (bez ironii, tridno jest spełnić), ale tanie i wypróbowane

myślę, że na początek byś się nie zawiódł :)

pozdr.

graaf

choć IMHO lepiej wpierw wydać te 99 zł, zmierzyć SPL, potem ściągnąć sobie ten plik:

Ukryta Zawartość

i policzyć czy nie wystarczyłby układ dwudrożny

jak to piszą "just my 2 cents" ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: henrykpiątek, 16 Lis 2005, 12:56

Pozdrowienia Panie Henryku :)

nasz projekt z różnych przyczyn śpi, ale wkrótce się zbudzi w nowej piękniejszej formie :)

pozdrawiam serdecznie :)

graaf

>misiomor

Znalazłem gdzieś programik do symulacji baffle response (tak myślę, że do tego :)) i se zasymulowałem obydwie obudowy.

Wydaje mi się, że znaczących rozbieżności pomiędzy nimi nie ma. Odpowiedz obydwu zestawów w zakresie 200 – 2000 Hz wygląda podobnie (dla szerszej przedniej ścianki jakby trochę większe podbicie jest, ale łagodniejsze).

Zresztą załączam pliki z wynikami. Poniżej obudowa z przednią ścianką o wymiarach 254x432 mm.

Ukryta Zawartość

post-2263-100000420 1170279322_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i dla projektu z Akkusa (215x1000 mm):

Ukryta Zawartość

post-2263-100000418 1170279326_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Matthew, 16 Lis 2005, 13:07

>graaf, czyli ten projekt co żeś pokazał to muszę użyć tych głośników jakie tam są tak?

tak, ale to chyba nie problem?

za

graaf , skrzynki idealne !!! ale jak patrzyłem na wykres to cienko z dynamiką ! ale skrzynki idealne !!!!!! taki kolor jaki uwielbiam ! ;)))

nie wiem czy nie skusić się na dwudrożne na MDT33 coś jak proac r2.5 tylko dobrać do tego woofer...

Ukryta Zawartość

post-5385-100000416 1170279330_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Re: Matthew, 16 Lis 2005, 13:10

>Graaf, z mało dynamiczny ten projekt !!!

a skąd wiesz? wiesz jak głośno słuchasz i czy potrzebujesz skuteczności 85 czy 90 czy 95 dB/W?

graaf tak, bo teraz mam powyżej napewno 89dB, wstawiłęm kolumny 87dB i kicha była a ja słucham dość głośno, jestem z tych co zasiadają do słuchania i słuchają pare h natomiast jak coś robię czyli nie słucham, to może sobie lecież TV w tle ;) szkoda prądu hehe 300W z a5 to nie przelewki ;) .... tzn mój preamp sobie nie dawał rady żeby wysterować passa, napewno poradzi sobie z tym P1.7 ale to potrwa jeszcze.... i pewnie by było ok na 85dB ale jednak wskazane do Passa są dynamiczne..

także w cenie do 400zł napewno najelpszym rozwiązaniem będzie MDT33 , 92,5dB .. i do tego dynamiczny woofer, trudno, będę bawił się w strojenie napewno i napewno z waszą pomocą i wielu wielu inncyh ;)

teraz moje pytanie nadal brzmi jakiego właśnie wooferka użyć, skany odpadają, może jednak ten Usher może i będzie kłopotu trochę ale słyszałem je u Magazyniera i w sklepie audiofila i bardzo ich barwa mi się podobała... jak pisałem sam już nie wiem...

Matthew jak Ci się podobają to je kup. Te Ushery moim zdaniem grają bdb, słuchałem ich w salonie w zestawach podstawkowych i cały zestaw grał barwnym, szybkim dźwiekiem. Moze jedno co, to basu by się więcej przydało, albo inaczej był trochę lekki...możesz zawsze zrobić skrzynkę wolnostojącą, z wydzieloną komorą na monitor u góry. Dolną częsć możesz w razie czego wykorzystać na 2 woofer doładowujący bass:)

Projekt może być rozwojowy, zresztą i tak taki będzie, bo nie słyszałeś jak to u Ciebie zagra, a pewnie lekkie poprawki też po drodze będą.

Powodzenia.

lancaster, 16 Lis 2005, 15:16

no właśnie się coraz bardziej przekonuję do tego ushera 8945-P, z podłogówki pewnie basik będzie lepszy i więkrzy od tych monitorków no i z morelem MDT33 może to stanowić niezły tandem, czyż nie? to pytanie do misiomora i speców...

no masz babo placek, znajomy jeszcze taki jeden kazał zastanowić mi się nad tym Aurum Cantus ...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tak przeczytałem ....

Membrana wykonana z kompozytu polietylenu, nieplecionych włókien węglowych oraz miki.

Odlewany kosz (kwadratowy z zaokrąglonymi narożnikami) ze stopu aluminium

Szeroki zakres liniowych wychyleń membrany

Wysoka efektywność, szerokie pasmo przenoszenia

Podwójna cewka 2 x 8 Ohm - możliwość zastosowania w konfiguracjach:

- cewki połączone równolegle - głośnik o wypadkowej impedancji 4 Omy

- jedna cewka na zakres niskotonowy, a druga cały zakres częstotliwości - zwiększenie ilości basu (podobnie jak w układzie 2.5 drożnym)

- jako pojedynczy subwoofer z sumowaniem dwóch kanałów stereofonicznych

o co chodzi z tymi dwiema cewkami? używam jednego głośnika jak dwóch????? poprawcie mnie jeśli źle myśle ..

Można używać jednego głośnika jako dwóch.

Można połączyć cewki równolegle i mieć 4ohm.

Można wykorzystać jedną cewkę i mieć 8ohm.

Można zrobić układ "dwu i pół drożny" z jednego głośnika.

Możliwości jest wiele.

Magazynier:

Jeżeli różnice są niewielkie to można spróbować. W przypadku tego Ushera ostrożność jest wskazana jako że ma on SPL dalekie od gładkości.

Matthew:

W głośniku DVC jeżeli chcesz zachować całą efektywność mocową to musisz połączyć cewki równolegle albo szeregowo. Dla głośnika 2 * 8ohm możesz uzyskać głośnik 4ohm albo 16ohm. Pierwszy sposób jest niewskazany do alepha, w drugim przypadku głośnik będzie miał niską efektywność napięciową. Połączenie równoległe dwóch 16ohm głośników (w każdym cewki są połączone szeregowo) daje układ 8ohm o wysokiej efektywności (efektywność napięciowa będzie taka jak dla jednego głośnika z cewkami równolegle a więc 4ohm, natomiast ef. mocowa będzie 2 razy wyższa). Oczywiście zarówno dla cewek równolegle jak i szeregowo parametry TS takie jak Fs, Vas, Qts są takie same.

O opcji zastosowania dwóch głośników 16ohm na kolumnę Akkus zapomniał a IMHO jest ona fajną rzeczą do A-klasowych wzmaków.

Z kolei oddzielne filtrowanie cewek głośnika jest IMHO bez sensu, bo podobny kształt charakterystyki filtru można osiągnąć prościej, dla cewek głośnika równolegle i wspólnego filtru a dla oddzielnych filtrów strumienie magnetyczne w cewkach filtrujących nie współpracują i mamy większe koszty zwrotki albo większą rezystancję szeregową.

Aurum Cantus robi jeszcze wersję 8ohm (nie DVC) - nazywa się toto AC-180F1 ale ma on niższe Xmax niż AC-180F1S. Może ten będzie pasował do MDT33.

misiomor, właśnie się dowiedziałem że cena mdt33 jest porównywalna z 9700, a podobno skanspiki są dużo łatwiejsze w aplikacji .. może do tego jakaś 18a relevatora, jak szaleć do szaleć ... będzie to mniej dynamiczne ale... również doszły mnie słuchy że klony ProAc r2.5 zagrały super z passem !!!

Matthew:

Scan 9700 wcale nie będzie łatwiejszy w aplikacji niż Morel. Nie ma ferrofluidu przez co będą większe kłopoty z peakiem rezonansowym impedancji. Brak ferrofluidu ma też swoje zalety (mikrodetale) ale Morel ma tak potężny napęd że nie jest to akurat wielkim problemem. Legendarny już Dynaudio Esotar też miał ferrofluid. 9700 ponadto zaczyna mocniej zniekształcać poniżej 2kHz (choć wcale nie jest tam tragiczny, tyle że jego profil zniekształceń powyżej 2k jest inny, dużo lepszy) więc dobór częstotliwości podziału może rzutować na rezultaty brzmieniowe mocniej niż w przypadku MDT33.

Możesz oczywiście zrobić 2-way na 18cm revelatorze (do alepha 5 zdecydowanie wersja 8 ohm) i 9700 ale wtedy dość daleko odchodzisz od pierwotnych założeń. Nie znam też gotowego darmowego projektu na takim zestawie, porządnie obmierzonego i odsłuchanego. A dwa AC-180F1S kosztują mniej więcej tyle co 18cm revelator (no chyba że kupisz revelatora na audiocomponents).

Ja już wypisuję się z tego wątku. Dostałeś już dość informacji, zdecyduj się, zrób i posłuchaj. Wtedy dowiesz się czy wybrałeś dobrze.

Scany 9700 SĄ łatwiejsze w aplikacji niż Morele. Tolerują większe błędy w opracowaniu zwrotnicy, podczas gdy Morel jest pod tym względem cholernie upierdliwy. I wcale nie lubi w praktyce niskiego cięcia, choć z teorii wynikałoby że powinien.

Matthew

Co robić, możesz posłuchać Proaców u mnie, może Ci się spodoba a może nie :-) W każdym bądź razie są dwudrożne i niestety na Scanach ;-). Z efektywnością też nie najlepiej, grają dużo ciszej od np. Avance 503 przy tej samej głośności na wzmacniaczu, ale są 8 Ohm. Napisałem do Ciebie na GG, ale nie odpisałeś.

Pozdr.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.