Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

po rozmowach z arturem doszliśmy do wniosku że ponieważ sprzedałem proacki, więc kasy trochę wpadło zamierzam zabrać się za trójdrożne... podobają mnie się skany relevatorki więc wybór padł na:

d2905-9900

12m4631g00

2x 18w8531g00 lub 2x 18w16531g00

zależy mi na tym żeby uzyskać jak najlepsze efekty, wiadomo, mamy to mierzyć i stroić.

Ma to mieć najlepiej impedancję 8 ohm co determinuje uzycie 16 ohmowcyh 18ek które są sporo mniej dynamiczne (83dB), całoś bym chciał by miała ok 88-90 db co przy tych 16 ohmowych skanach chyba nie da rady...

Zależy mi na średnicy pięknej ;D dlatego zdecydowaliśmy się na 12M i kulturalna góra (9900)...

18 na basie rewelacja, słyszałem to w Cremonach...

no i chyb ajak najmniej elementów w torze.. moze filtry 1 rzędu..się udadzą...

częstotliwość podziału to mniej więcej:

400Hz i 3-4 khz...

12M bardzo ładnei zasuwa do 7khz i nie wiemy czy nie wyżej ciąć.. zależy mi na pięknej, namacalnej średnicy...

czy nie rzucamy się przypadkiem na za głęboką wodę?

co o tym sądzicie? Warte walki?

Jak już chcesz na revelatorach , to myśle że zamiast 18 lepsze będą 22w. W cenie nie ma dużej różnicy , a przy dwóch takich wooferach w wersji 4 ohm będziesz miał 8 ohm. Jak ma być bas , to niech będzie .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tez bym obstawal za 22W tym bardziej ze tek jak piszesz w cenie roznica nie duza a jest to juz specjalizowany nisktotonowiec. Pytanie tylko czy ograniczeniem nie jest wielkosc obudowy.

Ja bede sie rowniez przymierzal do ukladu trojdroznego. Mysle o aluminiowym 26W + seas excel 15 dla pieknej srednicy + SS7100 ( ma swietna kierunkowosc w najwyzszej oktawie co byloby wsakazane dla pochylej scianki ktora lubia seasy).

Akustyk proponuje wersje 4ohm w 30 litrowym B-R , także na dwa takie basy obudowa jak będzie miała powiedzmy... no np. 50 litrów to powinno byc OK.

Co do Seas to bardziej na bas w moim teortycznym przekonaniu lepszy będzie papierowy , ale tak jak pisze tylko teoretycznie , bo nie miałem z nim doczynienia.

docelowo ma mnie to nagłośnić 30m2 + otwartą przestrzeń przedpokoju 14m2, powinno wystarczyć...

2 osiemnastki ponieważ mają podobno super niższą średnicę no i basik z dwóch to jak z jednej 26cm...

takie dwie 22cm to chyba za wiele jak na ok 40m2...

Osiemnastka na basie to "pół środek" . Zrobisz oczywiście jak uważasz ,ale bas potrzebuje dużych membran.

Co do niższej średnicy to odpowiedni mid wszystkim się zajmie , a woofery łagodnie filtrowane puscił bym do 300hz.

Henryk pisze o aluminiowym 26w SS , tylko że on ma chyba niezbyt wysoką efektywność ( jeżeli to ma znaczenie) o ile pamiętam 87/2,83.

Jak 26W to zastanów się jeszcze nad taką opcją , celuloza i obudowa zamknięta. Te Scany chociaż duże i z dużym x-max maja jednak trochę słabe magnesy.

A moze by tak pojsc w "oszczedność" i niekonwencjonalność....

Scan 26W4661(ten alu 4ohm) i do tego wstega z napylanej folii schodząca do 500Hz BOHLENDER GRAEBENER NEO8

Ukryta Zawartość

-misomor pisał o tych wstegach

W akustyku pisza ze ten scan ciagnie do 1kHz i z wykresów to widac wiec moze by cos sklecił z tym NEO8.

Ukryta Zawartość

tego nie wiem....ale wiem jedno że powinien byc to dzwięk otwarty,szybki i detaliczny-jak z każdej wstegi a ta jest "wyjatkowa"bo jej mniejszy brat ma zniekształcenia porównywalne z kopólkami a zazwyczaj wstegi przegrywaj sromotnie z nimi...

To ze 26W przenosi do 1kHz to jedno a drugie to jak to przenosi. Poza tym przy podziale 1kHz faktyczna praca glosnika nie konczy sie na tej czestotliwosci i siega co najmniej dwie oktawy wyzej, gdzie ten glosnik sobie nie poradzi. To ze przenosi on do 1kHz daje nam to ze przy podziale typu 300-400hz bedzie wszystko jak nalezy. To jest wylacznie glosnik niskotonowy.

Matthew:

O BG z 26cm Scanem zapomnij, w praktyce trudno jest tą wstęgą zejść poniżej 1kHz. Jak Scan 26cm to 3-way. Co do wstęg typu AC G2Si - łatwo je wydąć, wymagają wysokich podziałów wysokim rzędem a także przywiązują słuchacza do określonej wysokości odsłuchu.

Co do Scana 26W8861T00 - ma on dość nisko (przy 700Hz) pierwsze zjawiska falowe a membranie (co prawda objawiające się dołkiem a nie górką) ale tak czy siak sięganie tam jego przetwarzaniem to porażka, takie uskoki dzwonią na waterfall'u jak diabli. Ja bym stosował ten głośnik najwyżej do 300Hz a i to przy drugim rzędzie. Niestety jak podział ma być 300Hz, potrzeba mocnego średniaka - jeden 12M się IMHO na pewno nie wyrobi mocowo, lepiej byłoby pewnie dać dwa szeregowo w d'Appolito. Z kolei inny średniak będzie oznaczał problemy we współpracy z wstęgą.

misiomor, tak układ trójdrożny...

rozmawiałem z p.Kisielem i powiedział że to dobry wybór 26cm i 12M i kopułka ale nie 9900 tylko 9700 albo 7100.. częstotliwość podziału na 400hZ tez powiedział że spoko...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.