Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

IMHO zmulenie górnej średnicy w 18W8531 może brać się właśnie z niskich zniekształceń - większość głośników wykazuje na wyższym środku wzrost 3rd i 5th i taki "wzorzec" większość z nas ma w pamięci.

Matthew:

Dopiero teraz o tym piszę, bo dopiero niedawno Zaph pomierzył 12M. A to że nie mają SD - nie zauważyłem tego wcześniej, myślałem że u Scana to jest absolutny default poza może gwizdkiem 9300. Poza tym "przycichłeś" z lekka w kwestii ich zakupu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Bardzo źle nie jest, choć przy 2.2k piąta harmoniczna jest dość wysoko. W testach Marka K (pobudzenie tonem zmodulowanym) też przy kilku częstotliwościach śmiecił trochę bardziej niż dobre kopułki średniotonowe.

Tak więc dźwięk nie powinien być zły, Zaph i Mark K krytykowali ten głośnik głównie z powodu ceny natomiast osiągi były co najmniej dobre na tle konkurencji.

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

postępy prac nad budą do skanów, juz zarys widać...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nie tródno się domyśleć ze cos w deseń Avalonów.. oddzielone dwa górne łosniki przekątną przegrodą.. cąłość pochylona o 7cm.. litraż dla woofera to ok 40L tak żeby można było zmniejszać, odkręcany dół..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zastanawiam się, bo jak skrytykuję to wyjdzie już na to, że się czepiam Matthew’a :)))

Mnie się nie podobają. Na pewno nie przypominają Avalonów.

Ścięcia są jakieś grubo uciosane. Słabo korespondują z proporcjami głośników. Szczególnie kolumna jest po prostu za szeroka względem niskotonowca, w dodatku średniotonowy jest praktycznie wielkości wysokotonowego i ścięcia po prostu nie pasują do proporcji głośników.

Ale ja tylko tak... Nie przejmuj się Matthew.

wow:O widze żeś się podją wykonania naprawdę konkretnych kolumn,robia wrażenie!

-a ich wykonanie też dosyć szybko idzie;) ja bym dał na nie fornir Zebrano..

posłucha się coś innego wkońcu ;)

powodzenia!

Qbrick, wiem, nie przejmuje się... też mi nie leży ta szerokość, tak wyszło w praniu... baliśmy się że może być coś nie tak przy frezowaniu, będzie możliwość wsadzenia 22cm Revelatora ;)... najpiękniejsze może nie będą ale nie to jest priorytetem.

założenia były takie: 8 Ohm i trójdrożne i 18cm revelator na basie ponieważ znam ten bass i mnie sie bardzo podoba... więc może Aleph mi to pociągnie.. jak nie to bieda będzie... heh

Kubedes, fornir to brzoza czeczot? trochę inaczej wygląda niż ze wornika ale lakier wydobędzie wzorki i trochę zciemnieje, musiałem mieć aprobate mojej drugiej połówki ;D "jak już robisz mają być JASNE"

Pozdr

Matthew

Podłącze się do tematu zamiast zakłądać nowy.

Ja również chciałęm zudować takie kolumny tylko nieco tańsze na 2 średnich, wysoki oraz jeden 10" ewentualnie 2 mniejsze niskie.

Kwota jaką dysponuje to jest około 2000zł na same głośniki.

Co mi możęcie polecić za takie pieniądze???

Co prawda kwty takiej nie mam ale zaczał bys strugać obudowy bo mam fajny pomysł a głośniczki bym kupywał powoli.

Pozdrawiam

Matthew:

Jeżeli otwory montażowe są walcowe (i do tego gruba ścianka), to ryzykujesz cylindryczne fale stojące, ja bym to wyprofilował w stożki albo coś podobnego.

JacekN

Dlaczego chcesz na średnicy akurat po dwa midy? Nie lepiej zainwestować w jeden lepszy średniotonowy?

Średnica ma kluczowe znaczenie i warto aby była przynajmniej dobra.

Bezpiecznie i nie drogo będzie sprawdzić co w temacie oferuje np. Seas.

Pzdr.

Tzn nie koniecznie 2 midy tlko chodzi i o takie rozstawienie głośników mid,wysoki,mid na dole niski nie wiem czy to są 2 midy ale widziałem troche takich knstrukcji i mi się spodobało a czy to 2 midy to nie wiem bo dobrze się nie znam narazie ma tylko konstrukcje na tvm :)

A co myślicie o takim czymś 2xPEERLESS SLS8 + jakiś średniak Seas i wyski Seas albo 2 średnie a między nimi wysoki tak żeby różnicy mocy takiej nie było.

Myśle że takie kolumny by potrafiły kopnąć a i jakość była by nie najgorsza ???

Co o tym zestawieniu myślicie.

Matthew, 29 Mar 2007, 15:01

>nie tródno się domyśleć ze cos w deseń Avalonów.. oddzielone dwa górne łosniki przekątną

>przegrodą.. cąłość pochylona o 7cm.. litraż dla woofera to ok 40L tak żeby można było zmniejszać,

>odkręcany dół..

Super się zapowiada ta konstrukcja.

ps. chciałeś napisać "trudno" ... chyba źle Ci się klikło na klawiaturze bo nie wierzę abyś mógł popełnić taki błąd ;)

Misiomor, mówisz o falach w poprzek na przednim panelu w dziurze? kórys tam rozwiązał to porzerzając kolejną dziurę ? robi się kłopot bo chyba ciężko to będzie zrobić..

Kyle, sorki no pomyliłem się.. ale zdarza mi sie popełniac błędy ort ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.