Skocz do zawartości
IGNORED

Projekty trójdrożnych kolumn DIY- opinie

Matthew

Rekomendowane odpowiedzi

Jak chcesz 2,5drozna kolumne to tu masz fajny projekt:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

waveguide znajdziesz na monacor.com.pl

Ukryta Zawartość

No fajny i na pewno zdecydowałem się na 2,5 drożne kolumny jak również na L18RNX/P spodobał mi się ten głośniczek i miałem go okazje posłuchać przez chwile tylko jako 1 w budzie.

Może ktoś z was miał więkrzą styczność z tym głośnikiem i może mi coś więcej powiedzieć na temat dźwięku jaki wydobywa albo ewentualnie spotkał się gdzieś z projektem na 2 takich.

Ja znalazłem ale monitory na nim i są zamieszczone wyniki pomiarów chyba.

I teraz jest pytanie czy takie pomiary by wsystarczyły do zaprojektowania zwrotnicy tyl że do 2 głośników w kolumnie???

I czy by mi ktoś pomógł w tym moim pierwszym poważniejszym w zasadzie dziewiczym:) konstruowaniu kolumienek:)

Nawet na tej samej stronie jest konstrukcja na tym L18

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

marko3t

robilem kolumny na voltach(znasz te glosniki)nie sadze ze znasz scany poprostu pier**lisz bzdury jak zaczniesz cos robic na scanach to daj znac.

mariusz

When it comes to A Class amplifiers . I am totally biased.

To pomoże mi ktoś w zrobieniu zwrotnicy i policzeniu obudowy???

Na tej stronie co podałem są chyba wszystkie potrzebne pomiary tak mi się wydaje gdybym miał wielkość budy to zaczął by już powoli strugać obudowy bo na głośniki całej kwoty jeszcze nie mam a obudowy zajmią mi troche bo chcem je całe lakierować no i krztałt taki bardziej niecodzienny:)

Stefan5000

Pomożesz MI??

zrobienie obudowy to nie chob siup trzeba zmierzyć przetwornik ,a jak one juz będą w kolumnach to wszystko jeszcze raz trzeba mierzyć , obudowa jak z tego wywnioskowałem jest pochyła trzeba uwzględnić wyrównanie fazowe czyli sam widzisz że na "oko" to tak sie średnio da się zrobić , jak jesteś z warszawy to mogę ci pomóc mam potrzebny sprzęt i troszkę czasu...

Wiem przetwornik sobie zmierze i z obudową sobie poradze ścianke nie wiem czy robić pochyłą tylko najwiękrzy problem będzie z zwrotnicą.

Niestety jestem z Kielc więdz lipa.

generalnie parametry mam więc obudowe się policz jak tylko bende miał litraż i rodzaj budy to biore się za robienie.

Ale pomiary trzeba robić w obudowie w której będzie grał głośnik czy nie??Bo podałem link do konstrukcji tam są wszystkie pomiary wykresy itp. to nie wystarczy??

stefan5000

>robilem kolumny na voltach(znasz te glosniki)nie sadze ze znasz scany poprostu pier**lisz bzdury jak

>zaczniesz cos robic na scanach to daj znac.

>mariusz

Posłuchaj stefan nie podoba mi się Twój chamski ton cwaniaka. Zrobiłem więcej kolumn na scanach niż Ci się marzy. Moje kolumny na SS grają u wielu ludzi i scany znam nieźle , i wiem też co potrafią , a czego nie .

Pamiętam do jak dużej budy chciałeś wsadzić tą 18 revelator , co świadczy o Twojej wiedzy na temat budowy kolumn. Może posłuchaj więcej kolumn na różnych głośnikach to może pojmiesz o czym pisze , i nie będziesz pisał tonem chorego fanatyka.

Volt chłopcze to angielskie głośniki stosuje je ostatnio Proac.

Pzdr.

p.s. Żebyś sie nie przypieprzał wklejam zdjęcie kolumn których zrobiłem i sprzedałem już kilka.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Marko3T:

Może ty mi pomożesz policzyć obudowe itp.

Wkleiłem linka do monitorów na tyl L18 tam są pozamieszczene pomiary,schemat zwrotki itp.

Czy da rade na tamtych pomiarach zrobić kolumny 2x ten L18+wysko taki jak tam???

Ja moge jedynie w WinISD zrobić symulacje tych głośników

Marko3T:

Może ty mi pomożesz policzyć obudowe itp.

Wkleiłem linka do monitorów na tyl L18 tam są pozamieszczene pomiary,schemat zwrotki itp.

Czy da rade na tamtych pomiarach zrobić kolumny 2x ten L18+wysko taki jak tam???

Ja moge jedynie w WinISD zrobić symulacje tych głośników

JacekN, forumowicz Magazynier ma do sprzedania udane kolumny

Ukryta Zawartość

myślę że warto się temu przyjżeć bliżej...

Ukryta Zawartość

Ale jak niz zaczne nic klecić samemu to nigdy się nie naucze a chciał bym :)

Jak pisałem na razie mam za sobą tylko nisko budżetowe kolumny na TVM i chcem się uczyć dalej to link nie ma się czym chwalić ale to mije pierwasza konstrukcja była teraz chce drugą:

Ukryta Zawartość

Nick ŁukaszN bo Jacek już był a mam brata łukasza więc jest spoko.

Ukryta Zawartość

Chcieć to nawet paru może by chciało, problem polega na tym że taka pomoc wiąże się zwykle z dużą ilością poświęcanego na to czasu.

Co mogę doradzić:

- raczej pochyloną ściankę (15 stopni) przynajmniej dla niskośredniotonowego - jak zajrzysz na zaphaudio.com zobaczysz co break-up robi z harmonicznymi, filtrowanie elektryczne nic tu nie pomaga, jedynie akustyczne obniżanie break-up przez odsłuch pod kątem może coś pomóc. Pisałem o tym na forum wielokrotnie - wyszukiwarka i może znajdziesz więcej.

- niski, ale bez przesady podział średnie - wysokie, z jednej strony chciałoby się jak najwcześniej odciąć midwoofer żeby nie śmiecił na wyższym środku, z drugiej - 4 razy większa moc akustyczna kolumny na dwóch midwooferach (w porównaniu z 2-way TM na jednym) kazałaby ciąć gwizdek wyżej żeby go nie zhajcować. Cofnięcie gwizdka pozwoli użyc filtru elektrycznego wyższego rzędu, co pomoże z mocą a nie pogorszy fazy akustycznej.

- jako gwizdek polecałbym 27TBFC/G - schodzi nisko, jedyny problem to najwyższa oktawa, może da się ją lekko podbić. Ew. można by zastosować Peerlessa HDS - ma wyższą efektywność (a więc będzie mniej obrywał mocowo) oraz lepszą najwyższą oktawę.

- w miarę posiadanego czasu mogę spróbować zamodelować zwrotnicę. Bez żadnej gwarancji satysfakcji odsłuchowej czy terminów (kasy nie biorę). Możesz czekać na tę zwrotkę nawet kilka miechów. Byłaby ona modelowana z użyciem pomiarów z labu Seasa którymi dysponuję, niestety oznaczałoby to że gwizdek również musiałby być od Seasa, bye-bye Peerless HDS.

- obudowa - proponowałbym TMM (gwizdek na górze, oddzielony przegrodą, woofery we wspólnej komorze) o objętości rzędu 32 - 35dm3 strojonej do 40Hz albo niżej rurexem minimum 8cm średnicy z profilowanymi wlotem i wylotem (Polink ma niestety tylko 7cm i 10cm, może Visaton BR25.50 się nada, 10cm musiałby mieć już 38cm długości żeby dostroić 32dm3 do 40Hz co jest jeszcze akceptowalne - wydech może być w podłogę, objętość rury trzeba doliczyć do objętości komory).

- 2.5 way oznacza drogą cewke filtrującą dolny woofer.

Łoł

W końcu ktoś coś konkretnego napisał :)

A gdyby to była 2way było by łatwiej ???

A ten link co podałem do tych monitorów (tam jest kupa wykresów i pomiary) nie przyda się ?? jest schemat zwrotki tylko że na 1 L18 (niestety)

Co do rury bs to nie ma problemu mam gdzie zrobić samemy frezarki sterowane numerycznie itp.

Mam pochylić ścianke dla 2 wooferów tak?? ale jak wtedy zmontuje wysoki nad nimi też by był na pochylonej czy mam dać prosto do góry??

Powtórze link chociaż pewnie znasz już bo to ta strona:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeszcze jedno czy 2 drogi są gorsze od 2,5 czy nie bo zabardzo się nie znam (a szkoda)

Na tej stronie jest również kompletyn projekt na 2 x Vifa XG18 / Seas 27TDFC taki jak bym chciał i jest schemat zwrotki a nawet wymiary obudowy tylko tej br bo tam są 2 (nie ta na zdięciu tylko ta druga wolnostojąca).

W zasadzie wszystko tam jest ale czy to udana konstrukcja czy nie bardzo warto ją skopiowac bo było by z górki wtedy.

JacekN:

Dlaczego 2-way jest łatwiejsze - otóż jak już pisałem oznacza ono 4-krotnie mniejsze wymagania mocowe względem średniotonowca co z kolei umożliwia przeprowadzenie podziału niżej.

Co do ścianki - IMHO ważne jest żeby przynajmniej niskośredniotonowy (górny midwoofer układu TMM) był pochylony względem słuchacza o co najmniej 15 stopni. Zmniejszy to nieco kaszanę z harmonicznymi. Czy ścianka ma byc łamana czy pochyła na całej wysokości - to rzecz gustu i konkretnego projektu. Gwizdek - nawet 27TBFC/G można IMHO słuchać pod lekkim kątem, na dokładnych pomiarach Marka K dużo pod kątem nie tracił względem pomiaru na osi:

Ukryta Zawartość

(27TBFC/G był tam jako chłopiec do bicia a jednak się wybronił) spadek najwyższej oktawy jest, da się to trochę podbić chytrymi sztuczkami takimi jak cewka w L-pad'zie.

Stronę zaphaudio znam, projekt tego monitora również widziałem. Link do monitorów się nie przyda, bo mam lepsze pomiary tych głośników, prosto z komory bezechowej Seasa, dokładne, w postaci numerycznej, SPL, fazy, impedancje zespolone - słowem wszystko czego potrzeba do modelowania zwrotki. Przydadzą się natomiast Zaph'owe pomiary zniekształceń - do ustalenia ogólnej koncepcji zwrotnicy, częstotliwości podziałów czy rzędów filtrów.

PS. To jest wątek o kolumnach 3-way, skoro Twoja konstrukcja nie podpada pod tę kategorię, proponowałbym przenieść się do innego.

Ukryta Zawartość

Matthew, 1 Kwi 2007, 13:41

>Marko3T, hmm niezłe te kloniki jakby R2.5..

Ty Matthew masz chyba jakiś sentyment do tej formy. Fakt te proste skrzynki zrobiły kiedyś furorę i nadal się ludzią podobają , ale ja powiem szczerze że mam ich już dość.

Co znowu nie oznacza ,że nie mam kolejnych takich paczek na warsztacie czekających na wybór forniru.

Te moje wyglądają jak klon proaca , ale głośniki jednak inne.

W sumie za niewielkie pieniądze można dostać szczyptę hiendu i rzeczywiście przeskoczenie z jakiegoś taniego badziewia na Scan Speaka może zrobić duże wrażenie.

Pzdr.

a ja ci powiem ze miałem przed proackami kolumienki Tawo hehe 3drożne na Teslach, dwa woofery 18cm połączone szeregowe zasuwające do 3khz heh chyba.. 700zł/para, bardzo się ludzie dziwili ;) i niestety mam do nich sentyment ;) niektórzy się śmieją że do nich wrócę ;D, tymczasem cieszą ucho o mojego Ojca wraz z moim starym GC ;)

to te ;D woffery filtrowane jedną cewą, średniotonowy na kondku 6,8u i kopółka 2,2u ;D nic więcej.. wada to zapiaszczona góra..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.