Skocz do zawartości
IGNORED

Jakość obrazu. GeForce 6600 vs DVD

DarekVege

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam pytanie do szanownych forumowiczan :)

Otóż jako że nie posiadam w tej chwili żadnego STACJONARNEGO DVD, oglądam filmy (projektor Hitachi PJ-TX100) z komputera wyposażonego w karte jak w temacie czyli GE FORCE 6600 (procek Sempron 3000+ i 1GB RAM) podpięty zwykłym kablem DVI.

Obraz jest dla mnie właściwie zadowalający, mogłbym powiedzieć nawet że świetny..

Ale oczywiście nie mam porównania ponieważ nigdy nie miałem okazji podpiąć tego do "rasowego" odtwarzacza dvd.. takiego jak np. panasonic s97, samsung hd 745, 945 czy jakiekokolwiek nawet tańszego..

Czy ktoś kto miał to porównanie może mnie w temacie uświadomić ?

Dzieki z góry, pozdrawiam!

Jezelu urzyjesz SKANOWANIE PROGRESYWNE to bedziesz miał 2x wiekszą rozdzielczosc. Czyli na pewno lepiej sie opłaca podpiąc pod DVD.

Co prawda mam Benq 5120. Komputer i DVD. I filmy ogldam tylko przez DVD.

jesli obraz zadawala cie w zupełności a nie masz nadwyżki budzetowej to nic nie zmieniaj.

Jesli ją masz to zawsze wygodniej wg mnie jest skorzystać z dobrego DVD a obraz z pewnością gorszy nie będzie!

Ja swego czasu robiłem porównanie ale na karcie nVidii ... bodajze mam MSI FX5200-TDR128MB i porównywałem obraz z kompa i dvd (yamaha s550) i przy włączonym progressiv scan obraz z DVD był lepszy. NIe bede mowił czy duzo lepszy czy tez róznica mała, w kazdym razie wydaje mi sie ze zauwazalna i to na płus dla DVD.

P.S z jakiej miesjscowści jesteś?

Dziękuje za zainteresowanie tematem i informacje :)

Dodam moze ze wcześniej juz po zakupie projektora, posiadałem kartę Radeona 8500LE, wolniejszy procesor, mniej pamieci. I obraz nie do końca mnie zadowalał. Poza tym niestety był problem z filmami HD. Miałem oczywiście dylemat co z tym zrobić.

No i zdecydowałem sie na inwestycje w komputer z 2 powodów:

1) o karcie GeForce 6600 można przeczytać że posiada bardziej zaawansowana technologie wyswietlania obrazu, tzw. PURE VIDEO i gdzieś nawet przeczytałem że dzieki tej karcie jakość filmów jest porównywalna do stacjonarnych dvd, ale oczywiscie tylko tyle, czyli troche nie jasno...

2) chciałem ogladać filmy w HD, a do tego akurat komputer sie nadaje... dvd natomiast nie..

Efekt - duża moim zdaniem różnica w obrazie. Nareszcie jestem zadowolony :)

Na porzadne DVD juz zabrakło mi funduszy, zwykłego w rodzaju MANTA raczej nie chciałbym.. mało mnie przekonuje, choc tez nie widziałem :)

Ale oczywiscie pewien dylemat pozostał... Hehe... zawsze pozostaje pytanie: CO BY BYŁO GDYBY :))) No bo przecież to że obraz może być lepszy to potrafie sobie wyobrazic :)

---> yaro29: Mieszkam w miejscowości koło Bydgoszczy :)

a ja oglądałem filmy z DVD pioneera DV380 do czasu jak nie zrobilem porównania tej samej sceny filmu odpalanej z DVD i z komptera

Posiadam projektor z matryca 1024x768 a wiec typowa dla rozdzieczosci pulpitu mojego kompa

(radeon 9000)

Sygnal idzie po DVI i wg mnie jest duzo lepszy niz nawet progresiv z playera DVD po componencie

komputer bardzo dobrze skaluje film DVD do wlasnej rozdzielczosci i wg mnie film nabiera bardzej kinowego charakteru

Myslalem o kupnie Samsunga HD945 ktory posiada HDMI oraz skaler do 720p i 1080i ale doszlem do wniosku ze moge stracic na jakosci wzgledem kompa bo film najpierw zostanie podbity np do 720p w odtwarzaczu a potem przeskalowany w projektorze do jego natywnej rozdz czyli w moim przypadku do 1024x768

Nie ukrywam ze bardzo chetnie zobaczylbym HD945 w akcji z moim projektorem zeby clkowicie wyeliminowac watpliwosci

Ja mam Panasa AE 300 podpiętego DVI do Radeona 9800PRO. Na kompie rozdzielczoąć ustawiona na 1200x720. Obraz wyświetlany przez projektor ma odpowiedni ratio oraz b. dobrą jakość. Filmy DVD jak i Divix cechują się b.dobrą jakością. Dodatkowo wydaje mi się ze dobre projektory KD (jak powyższy Hitachi czy Panasy) maja wbudowaną opcje PS. Kiedyś Ekskwadrat opisywał to na forum.

However chętnie bym porównał na żywo obraz na tym samym projektorze. Bo obraz z kart jak nowe Gforce czy radeon jest b.dobrej jakości i jeszcz jezeli jest podawant po DVI to jakość jest świetna.

Więc odpowiem jako praktyk

Obraz z karty graficznej, czy też z marnego DVD takiego jak mój były (Y540) jest namiastką prawdziwego kina domowego, które dają jedynie ukłądy Farudoji DCDi i taka jest prawda. Kto nie widział czas się obudzić. Ps Panason 300-700 nie ma porządnego PS.

Pozdrawiam

Marcin

---> borowy

Czy piszac obraz z karty graficznej masz na mysli KAZDA karte grafiki?

Czy miales okazje porownac z obrazem na kartach GeForce 66xx i w gore ? Oczywiscie korzystajac z DVI..

Kiedys czytałem test kilku kart grafiki i przy okazji oceniano jakosc wyswietlanego obrazu 2D czyli takiego jaki nas interesuje z punktu widzenia ogladania filmow.. Oczywiscie roznice byly ogromne, istniała spora różnica miedzy tymi najlepszymi a wersjami tanszymi, okrojonymi i produkowanymi przez rozne firmy..

A jeszcze jedna sprawa.

Jesli dobrze wiem, to videoplayer na komputerze (np. VideoLan) potrafi:

1) Usunac przeplot - deinterlace (czyz to nie to samo co progressive scan?)

2) przeskalowac obraz do wyzszej rozdzielczosc

3) polepszyc jakosc i ostrosc przy pomocy skomplikowanych algorytmow..

Czyz nie?

Zbadałem sprawe! :)

Moj sprzęt:

Kartra graf. 6600 gygabyte chlodzenue pasywnye.,1hb ramu DDR . Atlon 64 3000. Win XP

Projektor Benq 5120 to kablem DVI-D podłaczone.

------- Drógie żródło------

DVD Pionier 380 -właczone skanowanie progresywne!

Kabel Component 15metrów sredniej jakosci kupiony na allegro za 70zł

------------------------

Na zdjeciach widać różnice. Natomiast na innych zdjeciach i w innych scenach - sprawdzałem prawie nie ma różnicy. Jednak osobiscie przypadł mi do gustu film puszczany z kompa.

Natomiast jest jedno ALE! :(

Rwanie się obrazu widoczne i dosc takie nawet , nawet! przez komputer. Przez DVD jest natomiast bardzo małe.

Rwanie obrazu można podsumować tak:

- z kompa - srednie

-z DVD - małe

- monitora LG 12ms - najmniejsze.

Podsumowanie:

-moim skromnym zdaniem duzo zalezy od stacjonarnego DVD ,programow zainstalowanych na komputerze , projektora , kabli. Także winik u każdego może być inny.

Może ktos wie jak usunąć ten efekt rwania sie obrazu filmu puszczonego przez komputer?

Słyszałem ,ze zmiana czestotliwosci odswiezania troche pomoze. Jednak projektor nie przymuje wiecej niz 60hz

Jesli to było by możliwe stacjinarne DVD juz nie było by mi potrzebne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-6482-100000039 1170279947_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pierwsze zdjecie na projektorDVD

Drugie zdjecie Projektorkomputer

Tak samo jak na powyzszym poscie

Ukryta Zawartość

post-6482-100000037 1170279950_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witam

Dobra robota KOpyt25!

na zdjęciach z strażakiem widać wyższość obrazu z komputera , wystarczy porównać jak wygląda rurka kosza w którym stoi, z DVD widać wyraźnie schodkowość lini rurki a na fotce z komputera rurka jest pięknie wygładzona

to samo można powiedzieć o kasku strażaka

KOpyt25 >>>>>>>>> a jaki masz model DVD?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

slayer - tak to prawda ,ze z DVD obraz minimalnie był wiekszy.

Przyczyną była inna wyswietlana rozdzielczosc w DVD i na komputerze.

Jesli chodzi o rozdzielczosc z kompa to nie widac roznicy miedzy tą czy tą rozdzielczoscią. Film cały czas wygląda tak samo. Czcionka zresztą tez. Różnica widoczna tylko po wyłączniu filmu gdy widać pulpit windowsa.

zwróciłem na to uwage bo u mnie zkoleii jest na odwrót. tzn z DVD mam obcięty obraz a z kompa jest go więcej. Tyle że w kompie można wyrególować a w DVD - nie

fajne porównanie

pzdr

123... test

KOpyt25 a co z zdjęciami ktore zamieściłeś? pisałem wyżej o widocznych schodkach na obrazie z DVD i ich braku na obrazie z kompa

porównaj moze w ruchu tę scenę i patrz tylko na ukośne elementy np tę rurkę z kosza w którym stoi strażak

Ja umnie porównywałem wiele scen i smiem nadal twierdzić ze z kompa obraz jest lepszy mniej "liniowy"

Raczej juz nie bede porownywał.

To co widac na zdjeciach to powinno wystarczyc. Czyli duzy plus dla kompa.

Podsumowanie:

Sprzedaje stacjonarne DVD!

Kupuje k.muzyczną audigy 2, kabel spdf.

No i najwazniejsze to filmy!!! przezucam sie ponownie na Divx'y :)

ps. Ktos spotkał w sprzedazy kabel 7-10metrowy DVI-DDVI-D w cenie taki do 150zł.

Hmmmmmmm - nie znam się na DVD Pioneera i nie wiem czy to dobre DVD czy nie. Na pewno ten dżifors jest dobra kartą - to pewne. :)

Ale tak na zdrowy chłopski - czy nie lepiej kupiś lepsze DVD z DCDI Faroudia, ze skalerem itp bajerami?

Może się okazać że po łączu cyfrowym ten dżifors będzie jednak miał konkurencję... i co to dużo gadac - będzie wygodniej. Zatrzymywanie obrazu pilotem itp. Tego nie będziesz miał przy kompie oddalonym o 10 metrów. Rozumiem, że oddalenie wynika z umiejscowienia kompa i ze względu na hałas?

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wg mnie w kinie najważniejszą sprawą jest jakość obrazu a nie bajery, co do DVD które skalują obraz np do 720p

to obraz będzie w takim przypadku skalowany 2 razy najpierw w DVD do 1280x720 a następnie w projektorze i zależne to będzie od natywnej rozdzielczości matrycy,no chyba ze mamy projektor z rozdziałką 1280x720

Nie wierzę ze taki proces nie obniży jakości obrazu.

Sygnał z komputera jest już podawany w takiej samej rozdzielczości co natywna matryca projektora i mamy tu doczynienia tylko z 1 procesem przeskalowania

Trzeba tez pamiętac ze większość budżetowych playerów DVD nie posiada złącza HDMI lub DVI a jak wiadomo tylko tą drogą można przesłać obraz najwyższej jakości

@il Dottore (pisałem w wątku obok).

Uważam, że nadchodzi nowe (czytaj = Centra Multimedialne), które połączy różne technologie.

Nie musi to być:

- ani brzydkie

- ani malo funkcjonalne i proste w obsłudze.

- spokojnie może stać pod OTV

Próbki jakości pokazane wyżej (a będzie coraz lepiej )

Zaś ,ze to już nie brzydki PC można zobaczyć np. tutaj:

a/ Optimusa -

Ukryta Zawartość

b/ Sferis (nawet stylowe) -

Ukryta Zawartość

Do tego zalety PC (czyli kombinacja np. dekompresji sprżetowej z softwarową). :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś napisał ze obraz z komputera (tzn dobrej karty dając sygnał do projektora przez DVI) nie może się równać z obrazem z porządnego dotwarzacza DVD. Otóż się mylił. Otwarzacze komputerowe mają także zaawansowane technologie polepszania obrazu naśladujące działania chipów jak Farudoji (w najnowszych Pełnych wersjach Power DVD np.). Z ciekawości porównałem obraz z mojej karty graficznej i z markowymi odtwarzaczami jak Denon czy mrtinez i różnice są subtelne (modeli nie pamiętam ale było to w sklepie z takim sprzętem i medele obecnie dostępne w sprzedaży). (co prawda tamte były podłączone przez komponent, a karta przez DVI). Chętnie zapraszam ew. ciekawskich zeby sobie zobaczyli jakie KD można zbudować na bazie kompa.

Osobiście zawsze jestem za sprzętem stacjonarnym mimo wszysto (ergonomia) ale nie ma możliwości oglądania divixów (jest na prawde dużo świetnej jakości 3-płytowych wersji z dźwiękiem DTS, a często ripowanych z HDDVD), filmów trudno dostępnych w Polsce na DVD. Nawet wypasiony (z ww. Farudoji, HDMI i czytaniem Divix) odtwarzacz Samsunga ma problemy z napisami. Więc alternatywą został komp i nie żałuje tej decyzji.

il Dottore > Jakie oddalenie ? Nie rozumiem.

Komputer cały czas stoi w tym samym miejscu. Aparat cyfrowy tez.

Darek53- bardzo dzieki za linka. Wczesniej szukałem tego kabla na allegro i nie znalazłem. Dzieki!

Nom znow taki mały TEST wykonałem. A tak przegladałem sobie dokładnie na spokojnie filmy divx , DVD i HD.

Oczywiscie wszystko na Benq 5120 i podłączone do kompa DVI.

Ekran w poziomie okolo 170-160cm ja siedziałem 3,5m oddalony.

Filmy:

DIVX - za jakosc obrazu stawiam im ocene około 6 (w zaleznoci tez od filmu - brałem tylko te pod uwage ktore są w dobre jakosci) oczywiscie w skali od 1-10.

DVD - ocena 8 juz znaczna poprawa ostrosci i kolorow.

No jesli Ja albo TY postawisz taką ocene przy filmach DVD zastanawiasz sie! "o kurde tyle kasy wydałem na projektor a to ciągle nie to czego szukam". I myslisz zaraz o innych drozszych projektorach.

HD - (chodzi o zwiastuny bo filmow jeszcze nie ma)

Ocena uwaga! - 10! - stawiając taką ocene nie myslisz o zmianie projektora to jest to czego kazdy szyka!

Doszedłem do wniosku ,ze nie bede zbierał kasy na nowy projektor ,a czekał na filmy HD. Obraz jest tak dobry ,ze kumpel informatyk obok siedział przy mnie i powiedział "obraz jak z telewizora" czyli aż tak dobrze. Nie wyobrazam sobie lepiej. Oczywiscie moze byc lepiej przy zmianie projektora z wiekszą rozdziałką - tylko po co jesli taki obraz dla mnie jest zadowalający- a przyznam ,ze jestem bardzo wymagający jesli chodzi o jakosc obrazu.

ps. wieksza jest róznica miedzy filmem divx ,a DVD niź filmem DVD , a HD

• 1 miesiąc później...

Przeglądając stronki znalazlem taki test wykonany przez redakcje CHIP'a na projektorze Benq 5120 oto fragment:

"Jakość filmów HDTV odtwarzanych z komputera [skala 0-100]- 80

Jakość filmów odtwarzanych z DVD Playera [skala 0-100] - 100"

Jakas głupota. Powinno byc odwrotnie. Chyba ,ze dysponowali kablem VGA zamiast DVI.

Gość Przemski

(Konto usunięte)

"Hmmmmmmm - nie znam się na DVD Pioneera i nie wiem czy to dobre DVD czy nie."

DV380 ma bardzo dobry przetwornik wizji, brak jest widocznych artefaktów obrazu i szumu.

" Na pewno ten dżifors jest dobra kartą - to pewne. :)"

Karta karcie nie równa. Mimo wszystko rozwiązania toru wizji nie są identyczne u wszystkich producentów, do tego różne karty różnie wyświetlają niskie i wysokie roździelczości, przykładowo cechą typową dla wielu kart opartych na chipach GFjest niekorzystne rozmycie obrazu przy niskich roździelczościach.

"Ale tak na zdrowy chłopski - czy nie lepiej kupiś lepsze DVD z DCDI Faroudia, ze skalerem itp bajerami?"

Skalowanie obrazu tutaj to nie wszystko, bardziej liczy się kwestia processingu i filtrów obrazu, ale w to możemy ingerować bardziej w przypadku komputera PC i programowych dekompresorów.

"Może się okazać że po łączu cyfrowym ten dżifors będzie jednak miał konkurencję... i co to dużo gadac - będzie wygodniej. Zatrzymywanie obrazu pilotem itp. Tego nie będziesz miał przy kompie oddalonym o 10 metrów. Rozumiem, że oddalenie wynika z umiejscowienia kompa i ze względu na hałas?"

Programem do odtwarzania DVD można bez problemu sterować każdym pilotem korzystającym z kodu RC5, wystarczy zbudować prosty interfejs za 10 zł do portu szeregowego oraz zainstalować i skonfigurować odpowiedni program, np popularny "Girder". Typowe piloty do odtwarzaczy DVD można zakupić na allegro po bardzo niskich cenach. Są też rozwiązania dedykowane dla komputerów PC, ale jużpo znacznie wyższej cenie.

Przemski dzieki za wyczerpujaca odpowiedz :)

Tak myslalem ,ze duzo zalezy od odwarzacza DVD i k. graficznej + programow.

"czy nie lepiej kupiś lepsze DVD z DCDI Faroudia, ze skalerem itp bajerami"

Podobno takie DVD przydaje sie przy projektorach o wyzdzej rozdzielczosci. I dla mnie sie nie opłaca. Kupno jakiekolwiek odtwarzacza DVD wiąze sie z wypozyczaniem filmow DVD. Ja urzywam divx darmowo.

Jeden film DVD kosztuje mnie 7-10zł. Przez rok wydam powyzej 600-700zł na same filmy_DVD. Teraz nie widze sensu. Poczekam na filmy HD moze wowczas zmienie zdanie.

@KOpyt25 - chyba nie ma co zdania zmieniać.

Nadchodzi epoka MediaCenterów i jak Cię będzie stać, to wstawisz np. grafikę takiej jakości i funkcjonalności , o której stacjonarne odtwarzacze będą mogły ....pomarzyć (kombinacja dekodowania sprzętowego i softwarowego).

Już GF6600 ze swoim "pure video"(i własnym "zmiennym deinterlaced/progressive np dla PAL i NTSC osobno....") oferuje b.dobrą jakość i do tego gotowa do HDTV (opisuję za ekspertami), a przecież będą następcy.

Ps - bawiłem się w sklepie MediaCenterem (Medion EPC zestawiony z LCD Samsunga) i wrażenia b.dobre (choć fragmentaryczna zabawa).

(soft mi się nie podoba - juz widze zagrozenia , ale moze , gdy się rozpowszechni....)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.