Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD63mkII KI

pinio

Rekomendowane odpowiedzi

Jak już jesteśmy przy Marantz'u. Dla zainteresowanych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Chyba się opłaca?

atom - 63KI na 100% czyta cd-r.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kupiłem. Jest KI, trafo toroid, pomiedziowany spód, kondensatory ELNA i trochę udało się zrzucić cenę. Po wstępnym odsłuchu to w stosunku do SL-PS50 jest lepiej. Słyszę instrumenty bardziej szczegółowo, bas się poprawił na mocniejszy, a i góra jest bardziej dokładna. Blachy wybrzmiewają dobitniej, trójkąt dłużej wybrzmiewa. Po bezpośrednim wpięciu do końcówki C-370 to dopiero się wszystko uwidoczniło. Bas spowodował drżenie szyb w drzwiach pokoju. Teraz wiem, że DALI 5005 grają dźwiękiem na wysokości kolumn z lekkim obrazem do tyłu. Ale żadnego dudnienia nie ma. Bas jest krótki i bardzo mocny (czasami czuć jak dźwięk wali na klatę). Płyta w wydaniu Philipsa Carmina Burana zrobiła się bardziej szczegółowa, ale po przesłuchaniu całości coś opiszę. Czuję, że DALi ograniczają mi opis zalet CD 63mkII KI i NAD-a C370. Taki system, jaki jego najsłabszy punkt. Jozwa miałeś rację ciepełka nie ma, ale dynamika i szczegóły oceniam na dobre. Do Hi-Endu mi bardzo daleko:(( Technicsa niestety trzeba zmienić.

Gość momart

(Konto usunięte)

jak ktoś zauważył wcześniej brzmienie efektownwe pozbawione

neutralności . brak w brzmieniu średnicy , a konturowe przemienie basu i cykająca góra przypomina brzenia sprzętów sprzed 15-20 lat np. radmora.

Myślę ,że Nad trochę dołoży jakości w tym jednostajnym brzmieniu .

Zdecyduj się momart - albo brzmienie jest jednostajne , albo efektowne.

Cykająca góra , konturowy bas - niektórzy poczytują za zaletę :-) brzmienie a'la Radmor sprzed 15-20 lat ( czyżby Radmor

produkował kompakty w połowie lat 80tych ? jesteś pewien ?)

A może inaczej - zaproponuj piniowi jakiś cd , który by grał neutralnie , z bogata barwą , z dobrym basem ( ale nie konturowym ) , urzekający średnicą i górą i był sprawny za ca 800 zł.

Gość momart

(Konto usunięte)

opisałem moje wrażenia odsłuchowe w/w cd marantza ze wzmakiem dual 100 w kolumny -podłogowe heco . dźwięk potężny z ogromnym basem konturowym , góra pasma była mało szczegółowa , a raczej troche rozmyta . Natomiast dobrze zabrzmiały na tym sprzęcie nagrania koncertowe ,które jakościowo zawsze sa trochę gorsze od nagrań studyjnych .Słuchaliśmy w znacznym gronie : pink floyd , rogers waters , rush , yes .Marantz w tej roli wypadł wg mnie i moich kolegów bardzo dobrze

Do Troy-a. Kupiłem ostatecznie za 780zł. CD jest sprawny bez rys, z roku 1998. CD-ry też czyta. Jest jeszcze możliwość tuningu. W środku nie ma żadnych zmian. Można zmienić OP-ampy, kondensatory i clock. Według Garmina powinno się brzmienie poprawić. Wszystko przedemną.

Na pewno nie zrobiłeś błędu kupując ten CD. Ciesz się nowym nabytkiem. A tunninguj dopiero wtedy jak poznasz jego dźwiek na wylot i pod jakims względem będziesz miał do niego zatrzeżenia .

Idealnym będzie sytuacja gdy będziesz już wiedział co chesz osiągnąć przez tunning .

Jesli w tej chwili poddasz go tunningowi to nie bedzies w stanie prawidłowo ocenić jego efektów.

ah te wspaniałe brzmienie lat 80tych ! Początki U2 , The Smiths , Metallica , Iron Maiden , Marillion , Depeche Mode i wielu innych . Jeżeli za pomoca Marantza CD63KIS można sie tam znowu przenieść to ten CD jest wart każdej wydanej złotówki ;-)

• 1 rok później...

Czy ktoś może mi podpowiedzieć jakie są różnice pomiędzy CD63 mkII KI, a samym CD 63mkII i czy są one znaczne - w konstrukcji i brzmieniu. I jeszcze jedno - jaki laser tam siedzi?

Dzięki z góry!

laser philips cdm 12 moze byc VAM1201, 60zł albo coś takiego. Różnice? schemat ten sam, w KI większe trafo, lepsze części i kondziory (sporo Elna Silmic i Cerafine), obudowa pokryta miedzią, złota tabliczka na froncie.... oba warto kupić i koniecznie stuningować. Mam 63SE po tuningu, wczoraj zabił Soniaka ESa, a jeszcze myślę o poprawkach. Zapraszam na odsłuch.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.