Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-1560 i Paradigm Monitor 3v4

fipa15

Rekomendowane odpowiedzi

Na dniach bede miał w domu tytułowego Denona jako następcę PMA-560 i Marantza PM-66-SE. Teraz mam kolumny Koda AV-988F, ale prawdopodobnie bede je zmieniał, przymierzam się do Paradigm Monitor 3v4. Czy takie połaczenie bedzie OK? Z tego co sie naczytałem, to i kolumny i wzmacniacz charakteryzują sie miekkim dzwiekiem obfitującym w bas. Nie bedzie go przesadnie duzo?

Pokój: 20m2 z jedną scianą skośną, ale nie całą (poddasze).

Preferencje muzyczne: nie da sie ich okreslic, gdyż każdy z domowników słucha czego innego, wiec sprzet ma byc uniwersalny.

https://www.audiostereo.pl/topic/22692-denon-pma-1560-i-paradigm-monitor-3v4/

Denon PMA1560 w połączeniu z Paradigmami serii Monitor będzie porażką. Denon to dobry wzmacniacz, ale ma nieco wykonturowany dźwięk. Z kolei Paradigmy mają napompowany bas, wycofaną średnicę i obfitość szorstkich, wyostrzonych wysokich. W tym zestawieniu dobry, ale mający własny charakter wzmacniacz wyeksponuje wady kolumn.

W watku "Wasza ocena brzmienia Marantza PM 75" napisalem troche cieplych slow o kolumnach Audio Academy Hyperion II (mam takowe). Obecnie jest wersja III - posluchaj sobie, bo moim zdaniem warto. Z Denonem 1560 powinno to zagrac jak trzeba. Nie sa to kolumny "charakterne", ale moze lekko "przyciemnione", zatem z jasnym i mocarnym Denonem powinno byc swietnie.

Pozdrawiam,

Lete

Tak właśnie podejrzewałem.. Dobrze, ze napisałem :)

Chociaż szczerze mówiac lubie takie połączenie i nie wiem,, może byłbym zadowolony. Potrzebuje czegoś, co bedzie mnie energetyzowac, uwielbiam, kiedy po całym dniu w szkole, a potem w pracy siadam, włączam ulubioną CD i nabieram energii ;)

Moj ból polega na tym, ze mieszkam we wsi i nie mam możliwości odsłuchu, a nie moge jeździć po innych miastach, bo jeszcze nie zdażyłem zrobić prawa jazdy (jestem w trakcie), LO także nie pozwala ja jakies wieksze odpoczynki od siebie ;]

W takim razie jakich szukać, oprócz tych AA? W czym jeszcze moge wybierac? Kwota, jaką moge poświęcic, to max 1500pln. Wiem, ze przy tym wzmaku, to raczej niewiele, ale niestety..

Nie mam dwóch wzmacniaczy, zreszta nawet jednego. Oba to przeszłość, napisałem tylko z czym miałem kontakt wcześniej. Mimo, ze dwa razy tańszy, to Denon wydawał mi sie lepszy.

Oprócz Paradigm Monitor 3v4 rozważam jeszcze:

Dali 5005

Tannoy M4

Tannoy M5

Narazie czytam ich charakterystyki.. i czekam na Wasze wypowiedzi.

PS. Dlaczego tu nie ma edycji wpisów? Nie dublowałbym..

Skorzystam z okazji, jako że mieliście z nim do czynienia, a nie chcę powielać wątków - sam posiadam AA Mimas II i obecnie dogaduję się w sprawie HK 680. Jakieś opinie się wam nasuwają na to zestawienie? Archiwum czytałem, ale może coś ktoś jeszcze dopowie?

• 3 tygodnie później...
Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Lete ------> fajny gość jesteś, ale trochę bzdury piszesz. Z jakim Denonem testowałeś Hyperiony? Z PMA 980 jeśli dobrze pamiętam, więc nie przenoś tego na PMA-1560. To całkiem inny brzmieniowo wzmak. Nie ma czegoś takiego, jak wspólna szkoła dźwięku Denona, każdy model jest nieco inny. Nie przenoś doświadczeń z jednego modelu na drugi. Zapytaj Dramera_1 co potrafi PMA-1560 w dobrze dobranym torze. Po wymianie kabli na inne i obróceniu fazy przez chwilę zastanawiałem się czy to ten sam wzmacniacz... Aż się bałem czy PM-75 znów go pokona szczególnie, że ten PMA-1560 jest juz praktycznie Gregassa ;)

>jaro4444

Tak, sluchalem Hyperionow II (posiadam) z Denonem PMA-980R (posiadam).

Rozumiem, ze miales okazje posluchac Hyperionow z topowym Denonem PMA-1560 i stad kategoryczny wniosek, ze akurat ja pisze oczywiste bzdury.

Wiem, PMA-980R nie jest w zaden sposob reprezentatywny dla Denona (mozna zaryzykowac wrecz, ze to nie jest prawdziwy Denon, bo one zaczynja sie dopiero np. od serii "60" i np. 860'tki i wyzej). Moze kiedys kupie sobie rowniez PMA-1560 i wtedy bede mial juz pelne prawo napisac, jak brzmi Denon z Hyperionami.

Lete

"Rozumiem, ze miales okazje posluchac Hyperionow z topowym Denonem PMA-1560 i stad kategoryczny wniosek, ze akurat ja pisze oczywiste bzdury."

Lete nie zarzucam Ci nic, poza tym, że troszkę generalizowałeś. I napisałem "trochę bzdury". Więc prosze nie unoś się ;)

• 3 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.