Skocz do zawartości
IGNORED

Zaszumiony sygnał z DAC_tube

poldi

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie skonstruowałem przetwornik na CS8412 SM5843 2x PCM63.

www.quadesl.com/pdf/tube_dac.pdf

Pojawił się jednak problem. Sygnał z przetwornika jest mocno zaszumiany w stosunku

do sygnału użytecznego. Nie siedzę mocno w obróbce sygnału w takich przetwornikach

stąd moje pytanie co może być powodem takiego objawu. Wczoraj była pierwsza próba

i nie w pełni udana. Ale co do dźwięku użytecznego to byłem zaskoczony

https://www.audiostereo.pl/topic/22769-zaszumiony-sygna%C5%82-z-dac_tube/

Jak określił byś szum ?

Jak słychać dźwięk?

Jesli szum jest caly czas i muzyka jakgdyby "wydziera sie metalicznie" z tego szumu to masz coś nie tak z formatem danych pomiedzy cs8412 a npc lub npc a pcm , chodzi o konfigurowanie pinami formatów danych cs8412 i npc - głównie te miejsce bym sprawdził, mogło sie nic nie uszkodzić a poprostu jest cos nie tak z konfiguracją (coś sie nie przylutowało, zlutowało jakiś włosek przy trawieniu płytki został itd.)

Jeśli jednak dzwięk jest bez znieksztalceń to jes to już sprawa od pcm63 do końca,

mozesz zrobic próbę i przez kondensator elektrolityczny podłaczyć sie do rezystora tuz na nodze 6 PCM63 jesli tam masz sygnał ok to do tego miejsca układ będzie sprawny

Powodzenia

Scalaki pcm63 kupiłem z ogłoszenia chyba na allegro.

Dźwięk tak jak mówisz jest metaliczny i w szumach o dość ostrej barwie.

troche chrapie. Zastanawiam się nad długością połączeń między układami.

Połączenia między cs a sm to 8cm a na oddzielnej płytce są pcm63. Odległość w kablach to 10cm.

Co do poprwanosci ustawien musze sprawdzić. Układ podobno był sprawdzany i chodzi.

Być moźe mam coś na moim druku.

trzeba sprawdzić na pinach konfiguracyjnych CS8412 najpierw czy w odpowiednie sa do masy a inne nie podlaczone (w krcie katalogowej dokładnie jest opisane co i jak CS8412) a następnie podobnie z NPC, no i podstawowa sprawa czy czasem nie pozamieniałeś jakiś kabelków ze sobą na trasie 8412 npc , długosć dla samego działania nie jest zbyt krytyczna

Racja w npc ustawione było output słowo18bit gdzie pcm to 20bit.

Nóżka19 na schemacie jest wolna co ustawia go na 18bit. Zwarłem ją i jest ok.

Ludzie co za dźwięk!!! Zawsze byłem sceptykiem co do tych audio-filskich historii.

Ale nie ma to porównania z samym CD AKAI na pcm56 mimo że podłączony do lampowego

wzmacniacza słuchawkowego. Teraz wzmacniacz na ecc88 6n13s i przetwornik na 2xpcm63

to jest dużo. Naprawdę jestem pod dużym wrażeniem.

Tak to mniej więcej wygląda.

Warto było.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5803-100000030 1170279960_thumb.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

Natrafiłem na podobny problem po zamontowaniu odbiornika CS8412 w odtwarzaczu HK 750 i połączeniu z wewnętrznym przetwornikiem C/A B PCM1732. Odtwarzacz ten nie ma wejścia S/PDIF, ma za to takie wyjście. Jeśli na wejście odbiornika poda się sygnał zakodowany przez wewnętrzny transport (ten z wyjścia) to wszytko jest ok. Podanie sygnału z innego transportu - DVD, CD-ROMu lub karty dźwiękowej z wyjściem S/PDIF powoduje, ze odtwarzany dźwięk jest zakłocony cyfrowym szumem, trzeaskiem, coś jakby ciągły cyfrowy przester. Nie miałem możliwości sprawdzenia z innym CD transportem lub odtwarzaczem CD z wyjściem cyfrowym (koaksjalnym). Trzaskom towarzyszy nieregularne załączanie sygnalizacji filtra HDCD jaki ten przetwornik posiada.

Ponadto bez sygnału wejściowego słychać na wyjściu dziwny szum, jakby generowany przez cyfrowe śmieci na wejsciu odbiornika. Po spięciu kablem z DVD prawie całkowicie to zanika. Zasilane pobrane z pobliża PCMa (jak na schemacie).

Schemat podłączenia jest tutaj:

Ukryta Zawartość

Kondensatory sprzęgające 10nF, zasilanie odsprzęgane OS-CONem, oraz ceramicznymi, MKT 470n i elektrolitem po obu stronach (analogowej i cyfrowej CSa), z koralikiem ferrytowym między nimi. Połączenia z PCB krótkie, brak wpływu okabloeania na sygnał. Wszytkie 8 zaznaczonych rezystorów zostało rozłączone od oryginalnej aplikacji.

CS pracuje w trybie 5, a PCM w domyślym ustawieniu softwarowym (oba układy ustawione na format 44.1kHz, 16bit, stereo, normal mode, right justified).

Dzieje się tak niezależnie czy sygnał z DVD jest w formacie RAW czy PCM - bez różnicy. Gdzie jest probmem? Czy tu potrzebny jest jednak typowy CD transport jako źródło?

Ukryta Zawartość

Proszę o informację jak to poprawić. Czy potrzebny jest bufor wejściowy, np. najprostszy na bramce, czy odbiornik RS-422, bo sygnał jest za mały (SPDIF to tylko 0.5 V), albo transformator separujący i ew. podwyższający amplitudę sygnału? Czy odtwarzacz może tak "siać" zakłóceniami, że powoduje wyraźne błędy transmisji z zewnętrznego źródła? Może potrzebne jest osobno poprowadzone zasilanie dla częsci analogwej CSa?

Może też tak być... jednak w wielu aplikacjach DAC (np. TDA1543) ma albo własny wewnętrzny albo zewnętrzny zegar i to działa. Rzeczywiście można tak zrobić, myślisz, że te 2 uklady nie mogą się bez wspólnego zegara poprawnie zsynchronizować? Jest to prawdopodobne i calkiem przekonujące, ale teraz tego nie sprawdzę bo CDP nie jest u mnie.

A co z wykorzystaniem transformatora do separacji źródła od odbiornika i może jeszcze podwyższenai amplitudy sygnału wejściowego?

raczej sygnał powinien byc przetaktowany za odbiornikiem przez zastosowanie jakiegoś HCU, lub własnie na 'wspólnym taktowaniu'

może to coś pomoże:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sam jestem ciekaw

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

co do trafka separacyjnego to oczywiście powinno być w ilości 1 szt., po stronie źródła przeważnie już jest 'fabrycznie' chyba w każdym wyjściu spdif ?, więc raczej nie stawiałbym na to; zresztą licho tam wie; na pewno paru forumowiczów wie doskonale, tyle że jakoś się nie chcą wypowiadać ? ;)

Witam.

Problemem jest to co pisze OLES czyli to ze nie masz podłączonego zegara z odbiornika cyfrowego.

PCM1732 musi mieć zegar sygnałowy 256,384,512,768 razy wiekszy zegar systemowy niz nadchodzące dane na porcie audio inaczej nie będzie pracował poprawnie.

Pozdrawiam Romek

Dziękuję bardzo za tą podpowiedź, rzeczywiście na schematach które przejrzałem CS taktuje PCMa. W odtwarzaczu jest zegar 16.9344MHz zrobiony na bramkach NOT, z tego względu nie odłączałem go gdyż wydawało mi się, że taki układ ma mniejszy jitter niż zegar regenerowany z SPDIF, ale skoro CS ma petlę fazową, a producent deklaruje niski jitter (200ps) to chyba nie ma się czego obawiać. Wiekie dzięki, sprawdzę to w pierwszej kolejności, pozdrawiam.

Witam

Ten cs ma bardzo duży jitter duzo lepsze są odbiorniki DIR1701 i DIR1703 maja kolejno po 75ps i 70 ps jitter.

Wiec masz racje co do tego że wewnetrzny zegar jest lepszy, tylko problemem jest to ze nie jest zsynchronizowany z nadchodzacymi danymi, wiec masz taki efekt.Rozwiazaniem stosowanym w co niektórych przetwornikach jest dodanie dodatkowej petli PLL na VCXO co znaczaco redukuje jitter.

Pozdrawiam Romek

Dzięki. DIRa nie zastosuję bo układ już jest zamontowany, a także ktoś pisał, że któryś z nich też nie do końca poprawnie działał (i może dlatego został wycofany). Dotyczyło to jakiegoś kitu z tym układem zrobionego przez AVT.

Witam

Dokładnie powodem było to że sie czasem blokowały w momencie zmiany częstotliwości próbkowanie sygnału wejsciowego. Akurat mi to sie nie zdażyło w moim przetworniku, mam w nim DIR 1701.

Pozdrawiam Romek

-> Molibden, OLES, Harry

Dziękuję Wam bardzo za pomoc :)))

Opis i trochę fotek znajdziecie tutaj:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam serdecznie

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.