Skocz do zawartości
IGNORED

CB Radio w samochodzie

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Jako użytkownik CB od 3 lata napiszę parę słów. Używanie ma swoje dobre i złe strony:

- rzeczywiście w większości wypadków nie daje się go nie zauważyć, są wyjątki - np antena President Carolina jest łudząco podobna do anten w króre wyposażane są seryjnie auta co powoduje że dla laika jest nie do odróżnienia,

- najgorszą rzeczą jest niestety duży odsetek "kierowców" którym kultura jest tak samo znana jak higiena czy dzieła Manna, czyli wcale

- niektórzy "kierowcy" samochodów osobowych zakup CB traktują jak wieczny abonament na bezkarność co powoduje ich debilne zachowanie na drodze.

- nie jest "ekskluzywne"

+ dla kogoś kto przejeżdża ~ 50 tys km/rocznie nie ma wdzięczniejszego wynalazku

+ bierzące informacje o objazdach, korkach, wypadkach i oczywiście zakamuflowanych patrolach

+ mimo że antyczne jeśli chodzi o informacje drogowe jest nie do doścignięcia przez zjednoczone siły RDS i GPS czy czego tam jeszcze.

Reasumując nie jestem jakimś zagorzałym fanem tego wynalazku, ale przy sposobie montażu w moim aucie pozwalającym na bardzo szybki demontaż anteny z odbiornikiem( korzystam w chwilach kiedy jest mi to potrzebne - najczęściej trasy lub podróż do klubu w celu wybrania optymalnbego wariantu). Nie widzę jednak możliwości poruszania się bez CB przy takich przebiegach rocznych jakie wykonuje - oszczędzam dużo czasu i pewnie też pieniędzy.

Około dwudziestu lat temu zaczynaliśmy zabawę z CB w kilkunastu we Wrocławiu Była przednia zabawa.

Milicja zatrzymywała i nie wiedziała z kim ma do czynienia. Z regóły odstepowali od kontroli salutując. Umówiony sygnał: dwa razy kluczem powodował szybkie nasilenie wywołań, żeby był hałas w czasie kontroli

Mi CB radio pomogło kilka razy. Pierwszy raz przejeżdzając kiedyś przez rokopywany Wrocła i inny CBradiowcy prowadzili mnie przez miasto którego przeciez nie znam. Drugi raz jadąc w dałszą drogę na dwa auta. Ja jechałem pierwszy i informowałem kolegę o wolnej drodze tak że i na łukach zakrętów mógł w bezpieczny sposób wyprzedzać tiry. Było to co prawda ponad dziesięć lat temu. Potem była kontrol jedna, druga i nie mając radia zarejestrowanego co było wymagane w tamtych latach zmuszony byłem do demontazu. Weszły komórki i tak zostało. Obecnie nosze się jednak z zamiarem znów zainstalowania CB. Problem to własnie antena. Nie chcę niczego montować i chować. Będę szukał opcji prostszej anteny, bo radio mam jeszcze z tamtych czasów.

No to Ogryza na Alanie 28 i czasami Lincolnie powieneś pamiętać. Nie 20 lat wstecz ale dobre 15 lat już minęło.

Wspaniała rzecz i na dzień dzisiejszy niedrogo.

Polecam, GPS wysiada przy tym.

rowniez smigam z cb i nie powiem sprawuje sie wysmienicie.

na poczatku smiagalem z magnumem mx i jakis malym lem'em 700 na magnesie ale troche byl to szumofon, pozniej przesiadka na alana 100, duzje poprawy nie bylo, na koncu uniden 520 i lem 1200 - moim zdaniem bardzo przyjemny i dobrze sie sprawujacy zestaw. niestety ostatnio stwierdzili , ze 520 nie ma zgodnosci z homologacja i jest niby zabroniona w uzytkowaniu. a szkoda bo stosunek jakosci do ceny jest jak najlepszy.

szerokosci ;)

• 1 rok później...

Witam!

Muszę kupić CB. Czy możecie mi coś polecić. Czy są jakieś mało trzeszczące radia CB? Podobno radia President mają jakąś redukcję szumów? Są jakieś CB dla audioili?

Pozdrawiam

Harry z Tybetu

4 miesiące temu zakupiłem President Harry II Classic ( bez auomatu,więc audiofilny...).Do tego P. Missouri,więc tylko 72cm lecz odsłuch świetny.Aut typu BMW bez CB nie polecam,nawet ludziom,jak ja: bez szerokich karczków.Życie jest zbyt krótkie i piękne,żeby je tracić na asfalcie...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.