Skocz do zawartości
IGNORED

CB Radio w samochodzie

Robert Gdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dwóch dni testuje sobie CB w moim samochodzie. Narazie tylko po miescie ale w jutro bedzie chrzest na trasie.

Kupilem najtanszy zestawik ALAN 100+ ., antena 145cm z magnesem (narazie na klapie z tyl woze). Z montarzem i zestrojeniem wyszlo 420zł.

Korki, przebudowy drog, objazdy czy po prostu "zasadzki" policyjne zmienily w ciagu kilku ostatnich lat przyjemnosc jazdy w meczarnie. Z tym wynalazkiem mam nadzieje ze bedzie łatwiej. Juz teraz widze plusy (dzis ostrzezono mnie to radarku) wiec mysle ze szybko sie włozona kasa zwróci.

P.S moje radyjko to raczej tanizna i mam problemy z nasłuchem w odległosciach wiekszych niz 2-3km w miescie. Pozniej to raz slysze raz nie. Moze mozna jakos podniesc moc czy cos (jestem kompletnym laikiem) by wzmocnic sygnał?

pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/22804-cb-radio-w-samochodzie/

Możesz sobie kupić tzw. dopałkę, ale z tego co mi wiadomo jest nielegalna - moc CB z tego co pamiętam nie może przekraczać 4W. Najlepszym rozwiązaniem jest jednak kupienie sensownego radia (~400zł), Alan 100+, zwany również szumofonem,którego zresztą też używam to taki zestaw startowy, polecam Unideny albo Presidenta, ja jeszczę chwilę się pomęcze a óźniej też będe szukał czegoś fajniejszego.

Ogólnie fajna sprawa, pisałem o tym w wątku Fotobzdura itepe itede.

Ważna rzecz - wydaje mi się - wielu użytkowników z tzw" osobówek" traktuje CB jako anty radar, nasłuchują gdzie łapią ale jak o coś zapytasz to cisza. Zasady są proste - udzielaj informacji skoro sam ich oczekujesz.

Nie będe oczywiście wspominał o tym że ograniczenia prędkości czemuś jednak służą, czyli nie zap....my 150 przez miasto tylko dlatego że wiemy że nie stoją.

Używam CB od ponad roku, zaoszczędziłem:

- ponad dobę łącznie dzięki informacjom o korkach, objazdach czy też szukaniu jakiejś ulicy w jakimś mieście.

- kaskę trudno jest zliczyć, ale na pewno się zwróciła inwestycja

- no i kierowcy TIRów przepuszczą jak poprosisz.

Do usłyszenia na "19"

WItam Robert.

Jezeli masz zestrojone radio i antene to nic nie poprawisz!bardzo duzo zalezy od pogody, czy niebo jest pochmurne czy nie, przejrzystosci powietrza i miejsca z ktorego nadajesz. Miasti i las to miejsca gdzie nadawnie i odbior fal cb jest mocno ogranieczenia(budynki, drzewa). proponuje antene postawic na dachu. Antena musi byc ustawiona pionowo na najwyzszym punkcie samochodu. Mozna stosowac wzmacniacze ale tylko do sygnalu wychodzacego(tak mi sie zdaje), ale wedlug mnie to nie ma sensu bo i tak nie gada sie z kims kto jest 10-15 km od Ciebie, szceglnie na trasie jak sie pytasz jak tam droga "gdzies tam" i tyle. Ja mam w swoim samochodzie radio presidenta(bardzo tanie i stare radio) i do tego jakas antene, dostrojone wszystko. JEdnym razem slychac mnie w promiemiu 10 km a drugim razem to sie nie moge dogadac w promieniu 1 km. Wiec jak pisalem juz duzo zalezy od pogody i miejsca nadawania. A ze wzmacniazcem bedziesz dalej slyszalny ale osoby ktore beda blisko Ciebie nie beda Cie slyszaly zbyt dobrze(bedzie straszny poglos). Brat jezdzi po calej polsce i tez nie ma jakiegos specjalnego cb-radia. zasieg ma jakies 3 km w miescie, na trasie troszke wiekszy i w zupelnosci to wystarcza. Zreszta pojedziesz jutro sprawdzic to zobaczysz!!:)

pozdrawiam!!

polecam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

itp latwo cos znajdziecie

Ukryta Zawartość

Wystarczylo antene z tylniej klapy na dach przelozyc ;)

Zasieg od razu lepszy. Mysle ze 20-30km przy sprzyjajacych warunkach bedzie.

Dzis juz radyjko sie zwrocilo z nawiazka gdyz dwie zasadzki miskow w pore zostały opisane. Staram sie tez ile wlezie meldowac o stanie na drodze i musze przyznac ze fajna to zabawa :)

pozdrawiam wszyskich i do usłyszenia

• 11 miesięcy później...

Witam!

Temat CB radia aktualny, więc zwracam się do Was o pomoc - jaki model kupić do np 550 zł (komplet najlepiej). Zapewne od tego postu sytuacja się zmieniła, przynajmniej co do modeli i cen. Ma to być prezent dla czlonka rodziny;). Dzięki i pozdrawiam!

Ja testowałem unidena 520 i anteną k30, spisje się bardzo dobrze, taki zestaw można kupić za mniej niż 500 zł. Czy ktoś testował inteka m490 ? Ciekawi mnie o tyle, że ponoć intek ma certyfikat, że nie zakłuca elektroniki samochodowej, której w autach jest coraz więcej?

Jestem zdziwiony, ze ktokolwiek zawraca sobie jeszcze glowe CB. Z jednej strony dochodzi pudelko z mikrofonem, z kablami, z podstawkami robiace w samochodzie glownie balagan, nastepnie ta niewygodna i chwiejaca sie antena na dachu od razu alarmujaca, ze cos tam kombinujemy. Wszystko zapewne trzeba demontowac przed potencjalna kradzieza, a korzysci sa wzgledne biorac pod uwage zrodla informacji. Dochodzi jeszcze dodatkowe do systemu audio...nastepne audio, ale tym razem z malej puszki i to wszystko bardziej wplywa na popsucie ergonomii wnetrza, co mozna tez przelozyc na zanizenie bezpieczenstwa jazdy. Niestety w Polsce nie tylko, ze nie ma czesto map do fabrycznych zintegrowanych systemow nawigacyjnych, ale nie ma tez obecnie popularnie uzywanego w innych krajach systemu TMC. Uwazam, ze czekajac na opracowanie i wdrazenie systemu TMC w Polsce, lepiej, latwiej, rozsadniej oraz taniej jest sie posluzyc zwyklymi informacjami o ruchu drogowym, ktorych zrodlem jest lokalna stacja radiowa w danym rejonie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Jazz

Fajnie, że zabierasz głos, w sprawie, o której nie masz pojęcia. Lokalne stacje radiowe, o ile podają takie informacje regularnie, to uzyskują ję z nasłuchu CB, tlefonów od słuchaczy i policji, czyli w 95% z tego samego żródła co użytkownicy CB. Z tym, że przez CB dostaniesz dokłaniejsze dane, poza tym CB to nie tylko informacje o "misiaczkach i suszarkach". O pozostałych rzeczach nie będę dyskutował, bo to twoje mocno subiektywne obserwacj świata, ja mógłbym stwierdzić, że w samochodzie nie powinno być popielniczek, bo kaleczą estetykę, a może nawet ergonomię.

Jezeli twierdzisz, ze antyczne CB sluzy ci tylko w uzyskaniu 5% informacji, nie bardzo rozumiem po co ten caly balagan, zeby je w ogole instalowac i paradowac po drogach z metrowym drutem na dachu i scisnietym szyba kablem? Czy te "pozostale rzeczy" o ktorych nie chcesz dyskutowac to wlasnie te 5%? "...1500 m od grochowki.....na polnoc......przy wroclawskiej 6km za orlenem.....dwie bulgarki, powtarzam, dwie bulgarki...wolne, wolne...".

no CB nie jest zbytexclusywne, wsadz sobie Jazz implant w d... i bedziesz miec nareszcie kontakt z baza...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>Jazz

Różnica między radiem lokalnym (w Polsce) jest taka, że w antycznym CB masz informacje na żądanie, a w tym pierwszym jeśli są coś warte, to zwykle o określonej porze, a RDS zwykle służy innym celom. Poza tym przy tak kategorycznych opiniach warto dodać, że to jednak są twoje subiektywne sądy, bao nawet w technice cyfrowej nie ma tylko 0-1.

"Niestety w Polsce nie tylko, ze nie ma czesto map do fabrycznych zintegrowanych systemow nawigacyjnych"

Ale żaden GPS nie powie o korku, który jest spowodowany jakimś wypadkiem, albo tego, że akurat remontują most i jest objazd...

A TMC w polsce na pewno nie zadziała jeszcze przez kilka lat....

Informacje w radiu? Chyba tylko w ramach jakiejś wakacyjnej akcji - co pół godziny, jedno zdanie na całą polske. Przez cały dzień możesz nie usłyszeć nic o interesującej Cię trasie.

Jazz nie pisz głupot.

CB radio to rzecz do ktorej moja narzeczona nawet sie przekonała.

To dzieki CB mozesz poprosic Pana w TIRze ktory jedzie przed Toba by ustapil miejsca i zjechal na pobocze dajac Tobie szanse na wyprzedzenie bez koniecznosci walenia sie na czołówke.

To dzieki CB wiesz o korku ktory zrobil sie 15 min temu bo jakis dziadek koło zmienia na srodku drogi nr 7

To dzieki CB dowiesz sie ze na szerokiej prostej na ktorej jakis idiota postawil znak "teren zabudowany" (bo dwie szopy stoja) kreca sie misiaczki z suszarka.

To wkoncu jak nie masz mapy ani GPS po prostu zapytasz o droge kazdy Cie poprowadzi.

CB radio to rzecz do ktorej moja narzeczona nawet sie przekonała.

- Moja narzeczona nie wie co to jest CB, ale lubi swojego Bentley'a.

To dzieki CB mozesz poprosic Pana w TIRze ktory jedzie przed Toba by ustapil miejsca i zjechal na pobocze dajac Tobie szanse na wyprzedzenie bez koniecznosci walenia sie na czołówke.

- Znam szereg ciekawszych tak osob jak i tematow do rozmow od panow w tirach i nekajacych ich problemow, a wyprzedzenie jednej lub kilku ciezarowek jest zbyt malo znaczace w czasie dojazdu.

To dzieki CB wiesz o korku ktory zrobil sie 15 min temu bo jakis dziadek koło zmienia na srodku drogi nr 7

- Chetnie sie zatrzymam i mu pomoge w zmianie kola.

To dzieki CB dowiesz sie ze na szerokiej prostej na ktorej jakis idiota postawil znak "teren zabudowany" (bo dwie szopy stoja) kreca sie misiaczki z suszarka.

- Dowiem sie o znaku do niego dojezdzajac, wczesniejsza informacja o jego obecnosci go nie zlikwiduje, z misiem nie spie, suszarki nie uzywam.

To w koncu jak nie masz mapy ani GPS po prostu zapytasz o droge kazdy Cie poprowadzi.

- Mape mam, kazdy nie powie, poniewaz wiekszosc nie ma pojecia gdzie sie sami znajduja.

Jestem pewien, ze za chwile pojawia sie setki tysiecy, ba! - miliony anten CB na dachach wykwintnych bolidow na terenie calej Polski. Bedzie pieknie i wszyscy to na pewno bardzo polubia

>Jazz :-)

>Moja narzeczona nie wie co to jest CB, ale lubi swojego Bentley'a.

Pudle sa tak glupie, ze nic dziwnego, ze nie wie !

Dziwne, ze wogole rozpoznaje Bentley'a !

Chyba ostatnio nie uklada Wam sie zbyt dobrze.

Stad te grube rekawiczki !

To piesek czy suczka ?

Hejka , duzo zapiatlam po drogach Europy jakies 120 tys rocznie od 16 lat....mam w miare szybki samochód mesio-"320 cdi ,nawigacje fabryczna + polska XL i tom tom wiec nie ma problemu z błądzeniem + doswiadczenie + mam niezły zmysł mapowy, miśki namierzają mnie rzadko raz ..dwa razy do roku- nie jest to problem ale szukam włąsnie jakiegos fajnego radyjka cb......aby czasmi opier...lic jednego z drugim debila jadacego jak kompletny wał z cb na

dachu .......... cóż może popsuje estetykę wozu ale może jakiś idiota przeżyje kilka dni dłużej.....

kompletnie się tym tym tematem nie intresowałem moze ktoś podeśle jakiegos interesujacego linka na allegro.

Pozdr. krzyżak

Jazz nie jestem dlugo na tym forum ale zdazylem zauwazyc ,ze zawsze masz jakies "ale".CB to alternatywa dla Informacji radiowych(ktore sa naprawde ubogie), GPSu i braku sytemu TMC w polsce.Dzieki CB mam informacje o korkach wypadkach itp. co bardzo pomaga zaoszczedzic sporo czasu a czasmi i nerwow.Nigdy nie zdarzylo mi sie aby ktos przez CB byl nieuprzejmy albo nie doradzil drogi(ale nalezy pamietac JAK BOG KUBIE TAK KUBA BOGU)a tym bardziej aby nie wiedzial gdzie jest.Uzytkownicy CB stworzyli wlasna kulture (nawet jezyk)odrebny swiat do ktorego jak dla mnie nie pasujesz i bedzie dla ciebie ciezki do zrozuminia(choc moge sie mylic). Jezeli z estetycznych powodow nie podoba ci sie"bat"na dachu Bentleya lub innego luksusowego pojazdu twoja sprawa i nie zamierzam bronic wyraznia ci swojej opini na ten temat -poniewaz to wolny kraj(podobno).Wiec jesli ktos chce miec CB to jego wlasny nieprzymuszony wybor.Co do boliodow z drutem na dachu ostanio mijalo mnie ladne czarne Porsche 991(najwyrazniej mu nie przeszkadza).Do uslyszenia wszystkim uzytkownikom CB(tobie tez Jazz jesli staniesz sie posiadaczem tej brzydkiej skrzynki)na ogolnym

Witam!

Moim celem było dowiedzieć się o modele CB warte uwagi ... a tu burza w szklance wody!;)

Czekam na dalsze porady. Jak to jest z blokadą szumu pomiędzy kanałami na których słuchamy? Ponoć nie wszystkie radia CB to mają? Popzdrawiam!

krzyżak

Wynika, ze masz dwa systemy nawigacyjne w jednym samochodzie i teraz dla usprawnienia sytuacji chcialbys dodac cb w celu wulgarnego zwrocenia uwagi tym popelniajacym bledy? Chcialbym ze zwyklej ciekawosci zrozumiec sens takiego rozwiazania.

Flisia4

Oczywiscie, ze mam "ale", poniewaz tak jak powyzej staram sie odszyfrowac logike, tym razem twoja. Nie jest chyba celem instalowanie gadzetu, ale zakup narzedzia eferujacego realne zyski. Takie chetnie sam uzyje. Zgadzam sie wierzac bardziej doswiadczonym, ze informacje radiowe sa ubogie, chociaz ktos twierdzil poprzednio, ze dane podawane w pasmach cb skladaja sie w 95% z informacji wlasnie tego pochodzenia, czyli radio. Nie bardzo potrafie zrozumiec wartosci informacji o korkach i wypadkach majacych praktycznie sluzyc zaoczedzeniu czasu, poniewaz domyslam sie, ze jestesmy juz w samochodzie i sobie fajnie jedziemy i trafiamy na ten korek lub wypadek i co????

Czy to ma sluzyc do objechania drogami alternatywnymi, ktorych nie ma, czy mamy sie zatrzymac i zjesc kielbaske i Pana Marka nad rzeczka?

W pewnym sensie ta manulana metoda przypomina mi w praktyce wlaczony system TMC (w Niemczech) z pieknymi anonsami w jednym z wielu oferowanych jezykow, wraz z rownolegle pokazujaca sie automatcznie mapa opcjonalnych objazdow. Postanowilem za kazdym razem nie skorzystac z innych proponowanych drog i w efekcie zaoszczedzilem nie tylko czas, ale poruszajac sie pierwotnie zaplanowana najkrotsza trasa, rowniez km. Wiekszosc podawanych informacji o zwolnionym ruchu w rzeczywistosci nie zaslugiwala na zmiane trasy poniewaz faktyczny czas miniecia "przeszkod" byl zawsze znacznie krotszy od podawanego przez TMC. Pomimo znaczacych roznic niemieckich i polskich arterii, logika jest zawsze taka sama.

Mam jednak podejrzenie, ze cb w wiekszosci wypadkow jest bezutycznym gadzetem, ktorym ci podatni na cokolwiek elektronicznego chca sie pobawic w czasie samotnej jazdy i pogadac tak naprawde o niczym istotnym. Czy zakupiszy juz takie urzadzenie jestesmy tak naprawde szczerzy co do jego praktycznych wartosci? Ze swojej strony, jako lepsze rozwiazanie, zasugeruje ciekawa osobe towarzyszaca oraz dobra muzyke i cierpliwosc. Bez druta na dachu, ktory moze sie nagle odczepic i komus walnac.

SzymonHK:

>Lokalne stacje radiowe, o ile podają takie informacje regularnie, to uzyskują ję z nasłuchu CB, tlefonów od słuchaczy >i policji, czyli w 95% z tego samego żródła co użytkownicy CB

Jazz:

>chociaz ktos twierdzil poprzednio, ze dane podawane w pasmach cb skladaja sie w 95% z informacji

>wlasnie tego pochodzenia, czyli radio.

Jazz, przeczytaj jeszcze raz spokojnie co napisał SzymonHK, a potem się zastanów jakie bzdury wygadadujesz.

>Nie bardzo potrafie zrozumiec wartosci informacji o korkach

>i wypadkach majacych praktycznie sluzyc zaoczedzeniu czasu, poniewaz domyslam sie, ze jestesmy juz w

>samochodzie i sobie fajnie jedziemy i trafiamy na ten korek lub wypadek i co????

????

Informacje o korkach i wypadkach dzięki CB radio mam _zawsze_ przynajmniej kilka kilometrów wcześniej, zwykle razem informacją, jak objechać ten korek.

pozdrawiam

Jazz :-), 21 Lis 2006, 02:50

Aby rozjasnić Jazz- nawet trzy auto mapa xl - najlepsza mapa Polski na mda, tom tom - Europa Zachodnia i fabryczna mercedesa tylko Niemcy wiec może teraz zobaczysz sens. Co do cb radia sam odgadłes do czego się przyda.....

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.