Skocz do zawartości
IGNORED

The BassZilla Platinum Edition

electro

Rekomendowane odpowiedzi

Cyku zamierza, nie wiem dokładnie czy akurat platinium (cokolwiek to znaczy).

Ja budują cos podobnego ale raczej nie będę korzystał z gotowego projektu tyylko sam coś próbował. Na razie bedzie to FE 204 (starszy model FE206E, praktycznie identyczne parametry) i Aurum Cantus G2Se. Na bas jeszcze nie wiem co.

1. Bo go nie mam i nie wiem jaki jest (trzeba kupić ale to w sumie nie duzy wydatek)

2. Bo mam innego szerokopasmowca niz zalecany przez Dicka (a pewnie i bas będzie inny)

3. Bo nie chce mi się powielać czegos gotowego, moze samemu zestroję coś lepszego lub coś co mi bedzie bardziej pasowac.

4. Bo wolę bardzo proste zwrotnice pierwszego rzędu z mega dobrych komponentów, a nie wiem czy przypadkiem zwrotnice Dicka nie są bardziej rozbudowane.

Mi chodzi o sam konceptchoć z tego co czytałem to pewne rozwiązania do których doszedł wpóźniejszych wersjach mogą mi się podobac, na przykład ocięcie szerokopasmowca z góry dużo niżej niż sam naturalnie kończy pracę i niższe cięcie wysokotonowca. Jeżei wysokie sa słabe z szerokopasmowca (a są) to najlepiej jaknajmniej ich słyszeć :)

Pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy link. Porusza dwa problem które mi chodzą po głowie:

1. Whizzer, czyli druga mała tubka. Czasem lepiej zastosować gosnik szerokopasmowy bez whizzera i nizej cięty tweeter. Supravox robi niektóre szerokopasmowce w wersji bez i z whizzerem. Mysle ze Dick Olsher ztych samych powodów stosuje niższy punkt podziału obcinając szerokopasmowca.

2. Głośniki z niskim Q typu Lowther czy Fostex w obudowie otwartej wymagają wyższego cięcia woofera.

Ukryta Zawartość

Kolejna zaleta Bartku - SABE komplet z radiem lampowym możesz mieć za 150 zł... 4 głośniki. Choć jak już wiesz Aurum Cantus zamieni orginalną Sabę wysokotonową. Nie oddaje ona rzetelnie blach. jest z papieru.

Bartek1 - to przy okazji możesz zastosować lepszy woofer, ten JBL ma tylko ładne parametry na kartce.

Polecam EVX155. Wymaga mniejszej obudowy (od 60-80l), bardzo nisko schodzi i sprawność prawie 4,5%

• 11 miesięcy później...

-> electro

Podobne do BassZilli kolumny(ale wszystkie głośniki w odgrodzie, czyli bez obudowy) miał magazynier. Grały naprawdę fajnie z drakulą, ale aby uzyskać koherentne brzmienie zestawu należy zestrojić zwrotknicę, a to wymaga systemu pomiarowego. Jednak warte jest to wysiłków, bas z 12'' głośnika w Open Baffle jest naprawdę nieporównywalnie lepszej jakości od basu z 8'' lub 10'' głośników w bass-reflex. Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej na temat konstrukcji magazyniera, jak i innych tego typu, zajrzyj do wątku 'Towarzystwo Fullrange' w zakładce DIY.

Właśnie Cyku, napisz coś.

Czy małe moce pogonią 30 cm bas? Mam tu ba myśli lampy małej mocy albo Pierwszego Wata NP.

Beyma jest ok, ale chłopaki do deski zaproponowali chyba 15" eminance?

>Buble

Jak zakupy basowca ? :/

-> magazynier

Kupuje 2 szt. eminence alpha 15'', ale w przyszłym miesiącu, tzn. na gwiazdkę :). W tym już wyczerpałem limit zakupów audio :(. Na stronie MJK ukazały się wyniki pomiarów OpenBaffle na B200 i właśnie Alpha 15''. Oto link do forum z dyskusją MJK z innymi wielbicielami OB na ten temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) czy warto to brać?

Ukryta Zawartość

jak to gra ?

Po pierwsze prosze brac pod uwage moja subiektywnosc w opisie. Skladalem to wszystko do kupy ponad pol roku i wydalem kasy tyle ze mial bym calkiem niezle firmowe kolumny z drugiej reki. To musialo zagrac dobrze, przynajmniej tak sobie wmawialem...no i zagralo.

Kolumny maja to na czym mi najbardziej zalezalo: nieprzecietna ekspresja i dynamika. Wysmienita zdolnosc budowania sceny. Wydaje mi sie ze nie slyszalem niczego co potrafi lepiej zagrac rocka. Bas, mimo 15calowego glosnika zbyt nisko nie schodzi, nie masuje, ale ma genialne kopniecie. Podlacznie tego do 30W wzmaka i porzadne odkrecenie powoduje problemy z utrzymaniem rownego tempa oddechu - poprostu zatyka. Jak ktos ma ochote to dyskoteke naglosni ;-). Srednica nie ma juz na szczescie nic z nachalnosci w wyzszych rejestrach tak jak to mialo miejsce gdy Fostex gral sam, czy to z filtrem czy bez. Zostala jednak ta lekkosc i bezposredniosc jaka widerange oferuje. Nie ma raczej zadnych podbarwien ocieplajacych i umilajacych dzwiek, wydaje mi sie ze moze byc to wada dla milosnikow spiewajaych pan. Damski wokal juz tak nie czaruje (w porownaniu np z moimi porzednimi klonami Proaca) tylko pojawia sie pytanie czy te cieplo typu SS jest prawdziwe ?..O wysokich tonach moge napisac ze sa, lekkie, nie gryza, nie swiszcza jak trzeba to talerz zasyczy jak powinien.

Kilka konkluzji:

Kolumny, co pewnie wynika z OB sa bardzo czule na to co zanimi stoji. Trzeba koniecznie zachowac symetrycznosc tego co znajduje sie za nimi, jesli tego nie ma scena sie rozjezdza, przesuwa.

Szczerze odradzam budowanie tych kolumn "na pale". Graja inaczej niz to co z reguly oferuja inne zestawy, taki dzwiek mozna pokochac, albo nietrawic. Biorac pod uwage naklad kosztow ktory w porywach z obudowa moze siegnac nawet 10k PLN radze do takiego dzwieku dochodzic jak np magazynier czy Mathew - malymi krokami.

Moja wersja to Basszilla Platinum Edition czyli

AurumCantus G2Se

Fostex 208E Sigma

Eminence Magnum 15LF (juz nie produkowany)

okablowanie

Cardas SE

Cardas Litz

VdH CW

obudowa - 2 oddzielne moduly

modul basowy BR, modul srednio-wysoko tonowy OB

elecro->

zastosowalem klasyczna Platinium (czyli ta z instrukcji)

update do poprzednieo wpisu - mam oczywiscie Eminenca HO a nie LF - ech wpisy o 4tej rano powinienem sobie podarowac.

pedze to na razie GC na BG, ale podlaczalem Tripatha 9W - nie mial problemu z napedzeniem basu. Bede jescze prbowal GC w mostku i Zenv9. Docelowo ma byc lampa, jednak ostatnio troche mi sie priorytety finansowe pozmienialy wiec moze na 300b trzeba bedzie dluzej poczekac.

Woofer 12" custom designed, Damped Polymer Composite

Midrange 3" ATC dome

Tweeter Mundorf Air Motion Transformer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Taki układ i rodzaj zastosowanych przetworników jest zblizony do szczytu jakości jaki mozna dzisiaj osiągnąć ale autor tego układu nie ustrzegł sie ciągotek do stosowania rozwiązan ,, popularnych " dzisiaj - czyli open baffle .

Ale po co ? Przeciez kopułka ATC nie gra do tyłu ;p I dlaczego to zdjęcie dałes tylko z tyłu ?

...there is no spoon...

Daje z przodu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A góra gra do tyłu bo to wstęgowy/harmonijkowy głośnik ( dlaczego nie ma na to precyzyjnej nazwy ? )

Artur - ma nazwę - po prostu głośnik dr. Heila (lub popularnie AMT od "air motion transformer"). Od roku uwielbiam ten pomysł.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.