Skocz do zawartości
IGNORED

Czy tak moge wpiąć - bi-wire ?

Lutek

Rekomendowane odpowiedzi

W moim wzmaku (Rotek RA 985BX) mam po dwie pary zaciskow glosnikowych. Chcialbym sprobowac podwojnego okablowania ( bi-wire ). Poniewaz pakowanie sie z podwojna zyla pod te same zaciski jest niewygodne (na razie mam gole zyly i ciasno), wiec chcialbym polaczyc jak na zamieszczonym szkicu. Czy moge smialo tak wpiac ? Sadze ze tak, bo zapewne we wzmaku zaciski P - dla pary kolumn A - sa polaczone rownolegle z zaciskami P - dla pary kolumn B -i analogicznie zaciski L.

Prosze o pilne (bo zaraz chcialbym sprobowac) potwierdzenie lub zaprzeczenie - jesli sie myle. Nie chcialbym znieczyscic powietrza jakims nieprzyjemnym zapachem smazacej sie izolacji i nie tylko :-)))

https://www.audiostereo.pl/topic/22825-czy-tak-moge-wpi%C4%85%C4%87-bi-wire/

Dziś miałem ten sam dylemat i rozwiązanie genialnie proste - zaciski A - podłączyłem przewody na wysokie, para B - podłączone kable do basu. Włączony seletkor wyjść A+B oczywiście :)

Na razie nie wchodzi mi ten szkic - ma ciut ponizej 50kB i px tez mniej niz 700. Nie wiem co jest. Musze probowac -moze sie w koncu uda. Moze wiecie jaka przyczyna ?

Gra nieźle i nie ma smrodu izolacji :)

Można też z jednej pary zacisków we wzmaku wyprowadzić dwa przewody - ale jak sam zauważyłeś to niewygodne. U mnie lepszą poprawę niż bi-wirning dało wypier.... kiepskich zworek i włożenie pod dwa zaciski dłuższego odcinka przewodu obranego z izolacji .

Niestety nadal nie wchodzi szkic. Probowalem jeden w jpg 42kB, a drugi w gif 21kB. Pewnie cos u Lukara.

Jak mam w wierszu: "plik 1: ......przegladaj" wklejona lokalizacje, z ktorej ma pobrac zdjecie i klikne " Dodaj wpis", to czy nie powinna pokazac sie jakas informacja, co ewentualnie niewlasciwie robie ?

Moze ktorys z kolegow - wklejajacych nie raz zdjecia - sproboje tutaj wkleic jakis - byle jaki - obrazek

A moze po przepieciu na nowy serwer nie da sie wklejac fotek ? Jak tak, to trzeba poinformowac Lukara.

Probowal ktos wkleic jakas fotke ? - prosze o informacje

Probuje zalaczyc szkic.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 lata później...

Witam , jak mozna to prosze o szybka odpowiedz.

Tez uzywam poplaczenia bi-wire, jednak jak zalozyciel postu stwierdzam ze to nie wygodne bardzo, bo mam wpiete do wyjsc "A" 4 kabelki. Chcialbym podlaczcyc tak jak na zdjeciu jednak mam obawe. Moje kolumny maja impendancje 4-8 Ohm natomiast na wzmacniaczu pisze ze podlaczenie pod wyjscia A to minimum 4 ohm a pod A+B to juz minimum 8 Ohm. Nie przeszkadza to calkowicie jak podlacze jak na rysunku powyzej ? Chodzi mi czy przy glosniejszym graniu nie uszkodze kolumn :X

Moim zdaniem(a probowalem tego i owego)lepiej zastosowac dopasowany jeden kabel -nie musi byc drozszy,tylko dopasowany do systemu.A faktyczna poprawe uzyskuje sie przez bi-amping.Bi-wire bardziej dziala na psyche niz na dzwiek.

Możesz, ale to nie ma sensu.

Zwóć uwagę co dokładnie jest napisane na obudowie:

Speaker impedance minimum

direct or remote: 4 ohms per speaker

direct and remore: 8 omhs per speaker

Z przodu masz przycisk 'Speaker remote'.

Składając to wszystko do kupy wynika że wzmacniacz wytrzymuje obciążenie 4om na kanał. Informacja 'direct and remote...' dotyczy tylko sytuacji gdy podłączas po 2 kolumny na kanał - wówczas aby wypadkowa impedancja nie była niższa niż 4om, każda kolumna musi być min. 8-omowa.

Zaciski 'Direct speakers' i 'Remote speakers' są tak naprawdę ze sobą połączone wewnątrz wzmaka, w związku z tym przepięcie kabli na 'Remote' kompletnie nic nie zmienia.

No, prawie nic. Terminale 'Remote' mogą być odłączane, do tego służy przycisk z przodu obudowy opisany 'Speaker remote'. Oznacza to że do tych terminali sygnał prawdopodobnie idzie dodatkowo przez przekaźnik. Zatem zostawiłbym wszystkie kable wpięte do gniazd 'Direct' - po co niepotrzebnie wprowadzać do toru dodatkowy element?

Pzdr,

Asiki

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.