Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz CD17KI kontra Vincent S6

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

niecierpliwy jesteś;)

pomóc niestety nie mogę bo s6 nie słyszałem (tylko niższe modele S1 S3) ale tak na pierwszy rzut oka to choćby ze względu na lampkę na wyjściu prawdopodobnie dostaniesz lepszą (bogatszą) barwę kosztem mniejszej dynamiki. Ale traktuj to jak audiotele... może wieczorem napisze ktoś kto porównywał oba cd.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ten Vincent to wyśmienita maszyna.W Niemczech wyżej oceniany od Lina Ikemi.

Zydelek używa tego cedeka od dłuższego czasu ,zapewne jak przeczyta ten wątek to udzieli ci bardzo wyczerpujących informacji.

Od siebie mogę dodać tyle,że jest to urządzenie o bardzo pięknej barwie,wysokie tony delikatne(bez wyostrzeń),spory bas(skontrolowany),szeroka scena z zaznaczonym drugim planem.

Urządzenie delikatnie idące w "ciepłą" stronę brzmienia (lecz bez przesady).

Zarówno z tranzystorem,jak też z lampą spisuje się dobrze (tzw. bezpieczny zakup).

Można tego Vincenta kupić nieco taniej z prywatnego importu pod nazwą Shenghya,lecz wówczas nie masz gwarancji.

Osobiście od lat jestem miłośnikiem Marantzów,ale muszę przyznać,że ten Vicek robi na mnie bardzo korzystne wrażenie.

Potarguj się z facetem,może coś opuści.

pzdr

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Słuchałem 17ki MKII i byłem rozczarowany tym CD.Wogóle mi się brzmienie nie podobało.Co do vincentów słuchałem na audio-show i jak dla mnie to porażka.Nie wiem jak zagra ten Cd o który pytasz-byc może z inną elektroniką będzie dobrze nie mniej osobiście obchodzę szerokim łukiem wszystkie urządzenia tej marki.Oczywiście to jest moje prywatne zdanie.

pozdr

>Audiofill

Ja dokładnie tak samo podchodzę do Vincenta. Słuchałem S6 z SV 236 + AP Tempo. Vincet to czarodziej, co wyciąga króliki z kapelusza.Może to dla jednych atrakcyjne, ale ja osobiście sztuczki cyrkowe wolę oglądać w cyrku.

:):) dobre pilocie:):) dobre.

A ja Wam powiem tak. Od dawna jestem posiadaczem Vincenta s6. Nie piszę, że gdzies tam słuchałem i ble ble ble. Słucham go na co dzień w domku na przemian z Marantzem / NOS DAC.

Jest to urządzenie dla melomanów i miłośników muzyki a nie dla audiociuli wsłuchujących się w pojedyńcze dzwięki. Tu słucha się całości brzmienia a nie jego strzępków. Bas ma dużą masę i kontrolę, dynamika nie poraża, ale jest wystarczająca, podobnie jak szybkość, średnica gęsta, namacalna doskonale przechodząca do góry. Wysokie słodkie, dzwięczne bez cienia szorstkości i bardzo gładkie. Przestrzeń szeroka i głęboka z czytelnymi planami. I tego Panowie się poprostu słucha godzinami rozkoszując muzyką. Zamiast opa 2604 można wstawić opa 627. Polepszy się szybkość i jeszcze lepsza będzie przejrzystość. CD brzmi analogowo. Obce mu są techno-dzwięki i brzmienia z szostkowo- gruźliczymi zapędami. Odtwarzacz z pewnością powinni omijać miłośnicy technicznego brzmienia- lepiej jak sobie podłączą komputery i studyjne monitory.

POLECAM z całego serca.

Zydelek, nie denerwuj się. Przeciez to kwestia gustu i dobrego smaku. Zawsze powtarzam ,że gusta nie podlegaja dyskusji ale skąd biorą się ,,bezguścia"? A wracając do Vincenta CD6 to sprzedający jest nieugiety i nie opusci z ceny- wiem ,pytałem :). Sam miałem na niego chrapkę ale kupiłem inną ciekawostkę na allegro.

...there is no spoon...

Czesc adam,

Znajac dobrze brzmienie reszty twojego zestawu napisze - zdecydowanie bedzie lepiej z Vincentem niz z marantzem. Powiem wiecej - brzmienie Vincenta znam tylko z opisow. Do Radicona pasuje - doda ciepla, zlagodzi gore i da wiecej wypelnienia - podobno takie troche lampowe brzmienie. Jesli jest w dobrej cenie i w dobrym stanie to bierz. Poczytaj tez watek o KAiM w listopadzie - Vicek po niewielkim tuningu okazal sie bardzo fajnym klockiem. Jak nie wyjdzie to wstawisz na Allegro ;)))

Pozdrawiam

Ale namieszalem jest juz pozno, a ja zamiast spac pracuje:

Oczywiscie chodzilo o watek dotyczacy porownania Cd tuningowanych w KAiM.

CD-17 sluchalem z Amplifikatorem - jak dla mnie porazka, lepiej zabrzmial juz chocby Rotel RCD-02. Nadal podtrzymuje moje poparcie dla Vincenta.

ale jeśli się zdecydujesz na vincenta s6 , to spróbuj obserwować ebay.de tam myśle taniej dostaniesz z drugiej reki niz u nas. ALe trzeba czasem długo czekac jak się pojawi ciekawa i tańsza oferta. Ja ostanio kupiłem wzmaka z tej seri obcenie czekam na niego bo jest gdzieś w przestrzeni ;)

Zydelek,

czy ty używasz tego Vincenta z oryginalnymi lampami które wstawia producent czy robiłeś wymianę ?

Czy oryginalne lampy to produkt jakiegos renomowanego wytwórcy ?

Pozdrawiam

...there is no spoon...

Z oryginalnymi. Nie pamietam juz od kogo pochodzą, ale sa dobrej marki.

Jedyne co grzebane to wymiana opampów z opa 2604 na 627. Lepsze plany w głąb, więcej szczegułów i szybszy lepiej kontrolowany bas. Ogólnie bardziej czytelnie ale nie sterylnie.

Tyle tu było emocji na temat Vincenta więc kupiłem . Miał zastapić Roksana Atessa DP2P , który wymaga naprawy.

Mam go kilka godzin w swoim sytemie Nie jest nowy więc nie wygrzewałem długo - godzinkę.

Ogólnie odniosłem takie wrażenia :

- lekko rozlazły bas , nie schodzi nisko , brak wykopu

- wysokie troche jednostajne i minimalnie zapiaszczone

- piękna , ciepła i plastyczna średnica , instrumenty maja dobrą ,,masę " i barwę

- wokale urzekające ale nie da się ukryć ,że podbarwione

- bardzo muzykalny, przedstawia treść a nie detale , detali jest prawie tyle ile trzeba aby smaczki nie uciekły ale przejrzystośc to nie jest jego domena

- głebia ograniczona i lokalizacja instrumentów niezbyt precyzyjna

To co napisałem to wynik bezpośredniego porównania z Roksanem- który , moim zdaniem jest wzorem do 10 tys PLN . Zagrał o klase lepiej ale tez był ponad dwa razy droższy. Vincent jest wart swojej ceny a z drugiej reki za troche ponad 2 tys PLN to okazja .

Nie ma się co oszukiwac , to nie jest hi-end . Kiedys na tym forum sprzeczałem sie z kilkoma osobami ,że cena wyznacza jakość i ten przykład potwierdził moje przekonanie . Przez chwile miałem nadzieje ,że chiński CD za 4500 zagra jak europejski za 9000 . Nie zagrał. Czy to źle ? Absolutnie nie - właśnie tak ma być.

Pozdrawiam

...there is no spoon...

elfan,

tak ,to ten z allegro. Dałem troszke więcej niz cena wywoławcza. Miły sprzedający i zdecydowanie w temacie audio . Chwile pogadaliśmy , sprawdziłem jak czyta , gotówka i do domu .Mozesz byc pewny ,że nie jest uszkodzony i grał wczoraj do pierwszej w nocy. Moze będę mógł go podłaczyć w piątek w KAiM w Warszawie bo tam grał kiedyś taki (tylko modyfikowany troszke ) i jestem ciekawy opinii.

...there is no spoon...

chyba nie przeczytałes w takim razie powyzej jednego wpisu co mówił ze jest cos tam do wymiany w nim.Ja tez miałem na niego chec ale po tym wpisie juz nie:)Wiec jade dzis po inny CD-ek;)

pozdr

Właśnie wystawiłem Vicka na allegro . Doszedłem do wniosku ,że zapłacę 10k PLN lub więcej ale chcę mieć Meridiana , nowego lub używanego na gwarancji.Jak już raz poznałem najlepsze produkty to nie zadowoli mnie już nic , chćby było nawet tak dobre jak ten Vicek...Gdybym miał więcej mamony i miejsca to bym go zostawił bo średnica jest bajeczna. Wstyd sie przyznac ale teraz podoba mi sie bardziej niż ta z Roksana . Zauwazyłem ,że kilka osób na tym forum porównuje dźwiek odtwarzaczy do wyglądu kobiet ,to i ja sobie pozwolę . Roksan jest jak piękna europejka bez makijażu a Vincent jak mniej piekna Azjatka z makijażem . Widać ,że to nie naturalne cechy urody ale jest pociągająca. Coś tam kręci i czaruje ale z wdziękiem .Roksan nie ma takich plastycznych wokali . Jest tez więcej w niższej średnicy u Vincenta. Roksan gładko ale chłodno. No ale pozostałe aspekty na korzyśc Roksana .Gdyby je tak wymieszać ...to grałyby lepiej niz Meridian .

...there is no spoon...

Coś chyba sie pokiełbasiło .

Adamgdansk pisał ,że chciał go kupić ale jego auto uległo awarii i nie ma środków na Vincenta bo musi naprawic furkę . Ja to tak rozumiem ale może sie mylę...? Chociaz gra jak nowy ! To co może mu być ? Ponadto jest na gwarancji . Nie . To nieporozumienie. Zresztą wpadnij do mnie i posłuchaj albo w piątek w KAiM. Aukcja na allegro trwa dwa tygodnie więc jeszcze troche go będę miał. Cyba ,że ktoś wcześniej złoży mi propozycję nie do odrzucenia.

...there is no spoon...

Około 18 ale nie wiem czy uda mi się zagrać bo chyba duzo ludzi będzie. Poza tym on musi sie wygrzac i zintegrowac z towarzyszami . Właśnie go słuchałem przez godzine i coraz mniejszą mam ochotę go sprzedawać . A to dopiero drugi dzień . Postawiłem go na blue tacu i dociążyłem z góry- od razu znikł cyfrowy nalot w górnej średnicy i lokalizacja sie poprawiła ( innymi słowy jest podatny na wibracje - czyli słabo wytłumiony napęd).

Chciałbym tez pokazać Roksana ( jak bedzie chciał grac ) i modyfikowany przetwornik Cambridge Audio.

...there is no spoon...

taj, tak... furka padła i 5 tysiączków trzeba wyłożyć ;-(((

by the way - będę next week w WAW - może jakaś szansa posłuchania tego VS6? Choć z drugiej strony... jaki sens słuchać w obcym pomieszczeniu i zupełnie innymi klockami...

a co to jest blue trace???

Ano nie ma sensu na cudzym - wszystko zagra inaczej więc nie wiadomo jak gra to co interesuje.

O kurcze - BlueTac miało być ! To taka masa do przytwierdzania różnych przedmiotów do biurka. W audio stosowana np do przytwierdzania monitorów do standów. Tanie i skuteczne. Redukuje wibracje lepiej niz wiekszość drogich wynalazków. Cos na kształt twardej plasteliny.

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.