Skocz do zawartości
IGNORED

Siltech, Albedo, Velum czy cos innego

piter

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam sie jakimi kablami głośnikowymi którymi dobrze byłoby podłączyc Zoller Temptation.

W tej chwili mam je podpięte PAD Venustas i gra mi to troche wszystko za łagodnie. System brzmi płynnie , ale słuchając w ciemno trudno byłoby się czasami zoreintowac że kolumny są na Focalach. Dźwiek jest wręcz trochę ciemny, tłustawy, łagodny. Chciałbym podłączyc coś co mi go troche rozjaśni , będzie precyzyjne i neutralne

z szybkim niskim basem. Chce przetestowac Siltecha LS 100 albo 180 G3 ale może mozna znalkeśc coś podobnego nie za takie duże pieniądze ?

https://www.audiostereo.pl/topic/22946-siltech-albedo-velum-czy-cos-innego/

>piter sprobuj kondo ksl-spc, teraz ma bardzo dobra cene, a jak dzwiek bedzie troche za malo dociazony czy wypelniony to pusc podwojny przebieg, jeden na plus, drugi na minus i bedziesz mial temat zalatwiony. Ja chetnie bym posluchal twojego kabla, moze sie wymienimy na probe?

tochę ofp; mamy nowego gracza -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie nie zastanawia was, że Polska staje się potęgą w produkcji wszelkiego rodzai kabli...

A może jedynie potęgą w produkcji oplotów i konfekcjonowaniu wtyków ;)

zdezintegrowany_3PO

ps. ależ wyczucie rynku ten EAR hahah... ciekawe kto to zakupi za takie pieniądze... no chyba, że się na Forum nakręci koniunkturę na te kableki ...

zildian

Kupiłem bo trafiłem na okazję, a czy to docelowe kolumny to sie jeszcze okaże, do pokoju spokojnie starczają te 2 woofery potrafią dać czadu. Jeśli chodzi o ilość dziwięku to jest go jak najbardziej wystarczająco.

Nordost to IMO zły wybór. PAD Venustas jest wyraźnie przyciemniony, ma za mało powietrza na górze, Lacrimosa poleca go do tranzystora, ja od siebie dodał bym jeszcze, że do jasnego tranzystora. Ty potrzebujesz kabla neuralnego, propozycja Kondo może być więc ciekawa. Możesz też pożyczyć z Top HiFi srebrnego AQ KE-4 (ok 5.000zł retail). Powinieneś być zadowolony.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Też tak mi się wydaje. Z Theta i Thielami PAD-y byłyy bardzo ok, teraz jest juz mniejsza synergia.

Na początek pozyczę Siltecja LS 100 żeby zobaczyc jak się zmienia charakter brzmienia, potem

zobaczymy co dalej

Jak już się osłuchasz z Siltechem, to pożycz koniecznie AQ do porównania. Najnowsze srebrne kable AQ są niezwykle gładnie i neutralne - przypominają mi najwyższe modele "starego" Siltecha - LS 4-280 i 288.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zydelek , Ty się mnie pytasz ?:) Jak tak, to do 2m starczy.

LS 100 mnie rozczarowal, dostal w d. od PAD-a aż miło. U mnie PAD ma jeden pdostawowy problem : kontrola basu, niestety wlecze sie troche na nim i na rytmicznych nagraniach mam flaka. LS 100 trzyma bas za buzię, ale za to reszta zakresów w porównaniu to bryndza. A moze nie wygrzany , bo w porownaniu PAD wcale nie zagral ciemno

ani za łągodnie...

Próbowałem jeszcze w bi-wiringu PAD/Siltech ale to już nie to, traci sie spojnośc brzmienia.

Hm, coś jednak musze skomnbibnowac na bas, kalsyki i muzyki akustycznej słucha sie wyśmienicie, ale

cos dynamicznego nie za bardzo...

Ja zdecydowanie polecam kable firmy Kondo .Najbardziej muzykalne kable jakie znam.Nie mają" sztywnego" nalotu jakimi obdażone są większość kabli na rynku.Do słabszych wzmacniaczy polecam pojedyńczy przebieg do mocniejszych podwójny.

Piter

Jak możesz wrzuć głośnikowego MIT Magnum. Ma świetny bas, średnicę i szczegółowo-niemęczącą górę, Nie sposób być z niego niezadowolonym. Na deser dostajesz czarne tło.

Słuchałem Venustas głośnikowego i mam podobne do Ciebie spostrzeżenia, szczególnie co do tego, że wcale nie jest przyciemniony. Zresztą Venustas własnie wyróżnia się z firmowego brzmienia PAD tym, że podaje dżwięki jaśniej/ostrzej niż Dominus, Opis czy najnowsze 20th Anniversary.

ckes

Sprawę kabli to na razie odkładam , to jednak przede wszystkim koncówka nie jest w stanie dobrze poprowadzic

Zollerów tak wiec jest do wymiany, z wydajnym wzmakiem problem na PAD-ach, już nie występuje a wrzęcz przeciwnie. Podejrzewam że Oracle były by idealne do prowadzenia Zollerów, ale jednak na razie największy

sens ma zupełnie inny kierunek szukania...

Broda ,

Sam już doszedłem do tego , co mnie tylko zaskoczyło że Siltech w porównaniu z PAD-em był mniej przejrzysty, tak jakby dodawał mgiełki a wszystko grało gdzies za rogiem, PAD dawał bardziej bezpośredni dźwięk, zaprzeczenie tego czego się spodziewałem...

BRODA, 6 Gru 2005, 18:51

>piter - Dokładnie jest tak jak pisze Elberoth , miałem kiedyć Siltecha LS-288G3 .

>PS

>Z niższą półką możesz dac sobie spokój :)

Jest dokładnie tak jak pisze Broda - Z niższą półką (Siltecha) możesz dac sobie spokój :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.