Skocz do zawartości
IGNORED

KD-261 jeden kanał sie bardziej grzeje.

marven

Rekomendowane odpowiedzi

Wzmacniacz koda KD 261 (conrad kd-261). Wczoraj wymienilem kondensatory (6xxxuF na 8200uF oraz w przedwzmacnaiczu na panasonic FC) oraz okablowanie wewnetrzne na srebrzone linki w teflonie 1,5mm2. Co może byc przyczyną ze jeden kanal sie bardziej grzeje (bez pokrywy był wiec odprowadzenie mial swietne)- konstrukcja wzmacniacza jest symetryczna do bólu. Nie mam pojecia czy grzał sie przed przeróbkami. Acha, te kondensatory 8200uF dalem na 50V podczas gdy poprzednie byly na 63V czy moze to byc przebicie i czy tak by sie objawiało?. Nie słuchalem jeszcze glosno wiec boje sie ze cos jest nie tak.

Marven ---> Ty je lepiej szybciutko wymontuj zanim będziesz musiał się wyprowadzić z mieszkania z powodu nieznośnego zapachu "ryby". NIGDY nie daje się niższego napięcia na pojemnościach! W najlepszym przypadku zmieścisz się w tolerancji fabrycznej kondensatora,a w najgorszej zacznie Ci przebijać i/lub wyleci w powietrze.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

acha. Wiedzialem ze lepiej nie dawac nizszego ale 63i 50 to mi sie wydala nieduza roznica:) dzieki. Ale to nie jest powod grzania sie jednego kanału? (sory za lamerowanie ale nie mam pojecia o elektronice)

a nie proscies sprawdzic wczesniej jakie jest napiecie na ww kondenstaorach??

wtedy mammy jasnosc

a wiem to z wlasnego doswiadczenia ze tego smrodu rozwalonego konda ciezko sie pozbyc z 2 tyg wiec uwazaj

Może prądy spoczynkowe się zmieniły po wymianie części? Sprawdź poziom napięcia stałego na wyjściu każdego kanału.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Witam!!!

> marven <

Naprawdę nie stosuj lepiej kondensatorów o mniejszym napięciu niż wcześniej.... może być potem krucho - wystrzeli ci to to i będziesz miał problemik nie lada.......

Chciałem sie również zapytać o efekt wprowadzonych zmian? Jakie to miało przełożenie co do uzyskanego brzmienia? Zbieram się do kupna tego wzmaka i powoli gromadzę materiały - co by tu zmienić, co by tu poprawić? :) - a jak wygląda u ciebie sprawa z potencjometrem - równo grają kanały przy małej głośności? - jaki by tu zastosowac najlepszy zamiennik?............

Pozdrawiam!!

Dzieki za odpowiedzi. Widze ze mam wiekszy problem niz myslalem- jeden kanał sie grzeje nawet bez słuchania czegokolwiek - drugi jest zimny w tym momencie. Poza tym pomierzyłem napiecia na kondach - wg schematu powinno tam być 37V przed mostkiem i 45V za (choć z obliczeń wychodzi 50V) pomierzylem i jest 50V wiec fakt- wylutowywuje je (czy ktos chce 4x 8200uF /50V za promocyjna cene 20zł ;) ?). Co do brzmienia to napewno scena lepsza i szczególowosć przesuneła sie jakby w dol pasma (wiecej szczegolow w srednicy i lagodniejszy dzwiek), wiecej basu (ale w moich warunkach to nie zawsze zaleta - czasami pomieszczenie lapie rezonans). Chyba pokombinuje z okablowaniem jeszcze bo stracilem szczegolowosc w wtyzszych zakresach (zaobserwowalem to wlasnie w momencie wymiany okablowania - wczesniej byly cienkie przewody ale ekranowane - ekran przylutowany do jednego przedodu od jednej strony a te przewody 1,5mm srebrzone w teflonie spowodowaly wlasnie wiecej basu i utrate szczegolow). Kurde jakie kondy na 63V w rozsadnej cenie moge kupic? Acha planuje wymienic jeszcze badziewne wzmacniacze operacyjne ne5534 na jakies opa ale kompletnie nie wiem na jakie aby nie trzeba bylo robic myków z przejscowkami. Jestem budowlańcem i za bardzo sie nie znam na elektronice...

• 3 miesiące później...

Jaki efekt tych modyfikacji? Ja też mam 261, jaki typ burr brownów tam włożyć i czy trzeba coś obok nich jeszcze wymienić? interesuje mnie tez typ szybkich diód prostowniczych. Pozdrawiam

Dzięki McGyver, diody prostownicze mam BYW 29-200, jaką warością kondensatorów je zbocznikować?

A tak w nawiasie jeśli mówi ci coś hasło Mędrek, Sowa, Pług, Szyda to daj znać na priva.

Dla niewtajemniczonych: Internet jest jednak mały. Na forum doszło do niecodziennego spotkania po latach. Moje podejrzenia się sprawdziły. MacGywer to mój dobry kolega, z którym 3 lata uczęszczałem do jednej klasy pewnego pięknego technikum w Sosnowcu. Odsłuchiwaliśmy razem bulgotu wina owocowego, oraz tuningowaliśmy niewieście kształty na internacie. I Tak alkoholizm i seksoholizm na starość zamienia się w audifilizm. Zapraszam na priva :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.