Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory klasy HI END

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

tak sobie czytam, o kurcze - te nasze przyjacielskie (mam nadzieje) polpowazne przepychanki to maly pikus w porownaniu z tym co wyzej... :)

>Gutek a bedziesz tez kombinowal z sieciowka ze srebra? A.Witek ma tworzywo, teflon tez, moze cos ciekawego by z tego wyszlo?

gutekbull:

To nie Twoja wina, miałeś prawo nie wiedzieć w jakich my tutaj żyjemy układach, prawdę mówiąc chyba nikt nie wie i chyba lepiej żeby się nie dowedział. Mnie często też ponosi jak nadepnąć mi na odscisk, choć nie lubię się kłócić, zawsze mam po czyms takim kaca moralnego. Tym razem nie zdzierżyłem, ale zapewniam Cię, to nie Ty nadepnąłeś mi na odcisk, jeżeli tak odebraleś moje wypowiedzi to przepraszam.

Pozdrawiam!

Bartek

Bartek, wybacz ale to co tutaj zrobiłe to po prostu zwyczajne sku...yństwo. Nie chcę zajmować żadnej ze stron barykady. Miałem okazję poznać zarówno Waldka (jeszcze za czasów MA - pozdrawiam), jak również Adama (mam nadzieję, że znów łyskacza się napijemy przy okazji spotkania we Wrocławiu). Obaj to bardzo fajni gocie i nie interesujš mnie sprawy jakie zaszły między nimi. Z dużš dozš prawdopodobieństwa nie interesujš też reszty forumowiczów. Natomiast najwyraniej bardzo interesujš ciebie. To ty w tym wštku zaczšłe jechać po MA, a teraz piszesz, ze nie będziesz odpowiadać na ataki Adama. Jaka paranoja, wytłumaczalna jedynie tym że często ostatnio spotykana w naszym kraju.

Co do Micro Monsterów, to miałem okazję ich słuchać u siebie (można w archiwum wygrzebać moje wrażenia). To sš bardzo dobre konstrukcje, wymagajšce równie wiele od sprzętu towarzyszšcego i otoczenia. Pamiętam, ze spędziłem przy nich chwile których długo nie zapomnę.

Proponuję, aby dał upust swoim frustracjom/żalom/pretensjom-uzasadnionym lub nie (niepotrzebne skrelic) w prywatnych rozmowach z Adamem. A tak wystawiłe sobie fatalnš laurkę i przy okazji sp... wštek.

Kubeł - przeczytaj dokładnie co napisałem. Zostaliśmy ze sobą pomyleni, w związku z czym odciąłem się od MA. Adamowi najwyrażniej nie spodobał się sposób w jaki to zrobiłem, ale takie jest życie, nie będę tłumaczył za kogoś dlaczego kolumny zbudowane na średniej klasy głosnikach wycenił tak, a nie inaczej.

Nie pisałem o Micro Monsterach, że to złe konkstrukcje, tylko ze użyte głosniki są średniej klasy. A to zasadnicza różnica. Napisałem też że Audaxy potrzebują wybitnej barwowo reszty toru, przez co w niektórych zestawieniach może grać sucho, nieprzyjemnie. I gdzie tutaj twoim zdaniem atak, gdzie tutaj nieprawda?

Ponieważ Adam wypowiedział się, że rzekomo to on był na Gdyńskim spotkaniu zareagowałem dość nerwowo. To nie on tam był, na spotkaniu był Waldek. Biorąc pod uwagę że jednocześnie z powołaniem się na obecność na spotkaniu napisał wyjaśnienie kompletnie pozbawione podstaw z zakresu elektroakustyki nie mogłem nie zareagować, potem jeszcze ktoś by to odebrał jako wypowiedź Waldka. W odpowiedzi poszedł stek kłamstw że niby od dłuższego czasu szkalujemy MA. Może pokaż mi gdzie takie rzeczy piszemy, Waldek albo ja.

A najwiekszym s..syństwem jak to określiłeś jest formułowanie wypowiedzi tak, żeby odbiorcy odebraliją jako wypowiedź innej osoby. Właśnie w tym miejscu miartka się przebrała jak byś chciał wiedzieć.

>Kubeł - przeczytaj dokładnie co napisałem.

Przeczytałem.

>Zostaliśmy ze sobą pomyleni, w związku z czym odciąłem

>się od MA. Adamowi najwyrażniej nie spodobał się sposób w jaki to zrobiłem, ale takie jest życie,

>nie będę tłumaczył za kogoś dlaczego kolumny zbudowane na średniej klasy głosnikach wycenił tak, a

>nie inaczej.

Nie chodzi mi o to, że zostaliście pomylieni z MA, tylko o to że zacząłeś krytykować konkurencję. Najpierw w sposób "niby przy okazji", a potem w taki, że włosy stają dęba. Tak się po prostu nie robi. Jest to jedna z żelaznych zasad w biznesie. Druga zasada, to niewyciąganie brudów na forum publicznym, bo sam się ubabrasz po uszy. Na tle wyważonych i unikających konfrontacji wypowiedzi Adama wyszedłeś po prostu na pieniacza.

>Nie pisałem o Micro Monsterach, że to złe konkstrukcje, tylko ze użyte głosniki są średniej klasy. A

>to zasadnicza różnica. Napisałem też że Audaxy potrzebują wybitnej barwowo reszty toru, przez co w

>niektórych zestawieniach może grać sucho, nieprzyjemnie. I gdzie tutaj twoim zdaniem atak, gdzie

>tutaj nieprawda?

Napisałeś również, że ty zrobiłbyś je za pół ceny, sugerując w ten sposób, że MA kasuje nieprzyzwoicie dużo z swój produkt. Tak też się nie postępuje. Toż to obrabianie dupy konkurencji. Nic innego.

Moja rada: konkurencji nie trzeba lubić, można nawet wprost przeciwnie. Ale trzyma się język za zębami, tym mocniej im bardziej chciałoby się ją obsmarować.

Jeszcze raz powtarzam: nie staję po żadnej ze stron, bo nie mam pojęcia co się stało i NIE CHCĘ WIEDZIEĆ. Nikt nie chce o tym wiedzieć, bo to nie nasza (forumowiczów) brocha. Tyle i aż tyle.

Gutek !

Ale pomysł ! Właśnie obiecałem koledze z U$,że łyknę od razu 3 za zdrowie jego żony, syna i tatusia. Wpadnij do mnie. Mam nowe 3 płyty: stary Wakenius, stary - nowy Vitous i świeżutki Marc Johnson !!! Zaraz wychodzę z fabryki.

Kubeł:

Masz rację, w pewnych aspektach troszkę mnie poniosło, tutaj w Bydgoszczy się ostatnio sporo wydarzyło więc mnie ponosi.

W sprawie ceny bardziej chodziło mi o odniesienie się do zarzutu Gutekbulla, że MM są za drogie, ja się chciałem od tego odciąć, rzeczywiście moze nie powinienem tego pisać w taki sposób. Niemniej jednak nie napisałem nieprawdy.

Jest jeszcze jedna sprawa o której chcę nadmienić - nie przeszkadza ani mi, ani Waldkowi obecnosc Minimy jako konkurenta, my sobie radzimy na tyle, że prawdopodobnie nawet byśmy nie zauważyli zniknięcia MA i prawdopodobnie vice versa. Tutaj raczej górę wzięły sprawy osobiste :( jest mi przykro, cóż mogę dodać..

Kubel:

My z Waldkiem traktujemy kolumny nie tyle jako interes, ale jako pasję, dlatego czasem, zwłaszcza u mnie dochodzi do głosu ciemna strona ludzkiej natury, Waldek jest sporo starszy ode mnie i znacznie bardziej opanowany, ja jeszcze całkiem niedawno byłem na etapie bicia kolegów po pysku, mnie o wiele łatwiej puszczają nerwy. Nie patrzę wtedy wyłącznie na aspekty marketingowe, choć zdaje sobie sprawę czego robić się nie powinno. Pamiętasz, kiedyś na spotkaniu w Delcie rozmawialiśmy, na temat rentownosci tego typu działalnosci, do tego na prawdę potrzeba więcej serca niz rozumu, dlatego jeszcze nigdy nie zdarzyło mi się otwarcie krytykować konkurencji na tym forum, bo wiem ile zaangażowania wymaga takie przedsięwzięcie. Tym razem jednak zagraly emocje, szlag mnie trafił. Przepraszam. Na drugi raz będę bronił swojego wizerunku w bardziej przemyślany sposób.

Pozdrawiam!

Bartek

Też przeżyłem etap "bicia kolegów po pysku". Pamiętam również nasze spotkanie.

Cieszę się, że tak kończy się ta niesympatyczna część wątku. Myślę, że dla ciebie będzie to szczególnie cenne doświadczenie.

Argos --->

Jesteś dość łatwo przewidywalnym i szybko irytującym się człowiekiem, aczkolwiek na pozór wzbudzającym ogólną sympatię. Dlatego nie będę zniżał się to Twojego poziomu pozostawiając Twoje „wypociny” bez komentarza, a i należny szacunek dla Ogółu.

Tak całkiem na marginesie, osobę piszemy z dużej literki, choćby z racji poszanowania.

Natomiast w kwestiach technicznych, to doskonale wiesz, że modyfikacja Audax’a tyczyła również układu magnetycznego, co skutkuje zwiększeniem pola w szczelinie. Oczywiście nie o wszystkim trzeba w tej materii informować. Wszak zmiany konstrukcyjne przetwornika to nie tylko lepsze dopasowanie do opracowywanej konstrukcji, ale i zamierzone działania w celu zminimalizowania niepożądanego kopiowania. Cewka w tym głośniku jest akurat wykonana w sposób Hi-End’y. Pojedyncza, nawinięta prostokątnym drutem i nie wymaga modyfikacji, a i nawet te staraliśmy się wykonać według swojej koncepcji w serii Monster przez ponad rok z drutu WdH. Zatem gdzież tutaj mowa o doświadczeniu, którym tak pałasz w stosunku do 10 lat praktycznych testów? Nie umniejszając w żadnej mierze wiedzy Waldka, przeczytanie paru książek doświadczonego praktykanta z Ciebie nie czyni, a jedynie elokwentnego teoretyka. Zatem podaruj Sobie...

Ech...:(

Pozdrawiam

Adam

P.s. Każdy z Nas od samego początku przebywania na Forum, zarówno Waldek (MinimaAudio) będąc w M.A., jak i ja (Minima Audio) posiadamy inne, choć podobne nicki, pomijając już fakt podpisywania Swoich wypowiedzi. Zatem trudno tutaj mówić o domniemaniach dokonania postów w Czyimś imieniu.

To są jakieś hi-endowe monitory czy nie ma?

Jakie warunki muszą być spełnione, żeby monitor nazwać hi-endowym?

Ten temat akurat mnie interesuje, a tu ciągle kłótnie i kłótnie...

do kategorii monitorow spokojnie zaliczyc mozna np ATC SCM-50ASL, SCM-150ASL. sa wielkie, owszem, ale jednak monitory, na podstawkach. tutaj mysle, ze spokojnie mozna mowic o high-endzie :)

sa i ciekawe monitory Spendora, PMC, Genelec

Jak dla mnie na zasłużone miano hi-end zasługują Holography AA. Bardzo dobre wrażenie zrobiły też na mnie Soundiale z Baltlabem zdaje się. Nie powinno się zapominac o ESA Furioso, które jak dla mnie sa bdb zestawami. Generalnie w kolumnach jakiś aspekt brzmienia musi moim zdaniem dawać złudzenie istnienia instrumentu/wokalu. Im lepszy zestaw tym tych aspektów więcej. Aż dochodzimy do AA:). gdzie przy Mszy Kreolskiej w wykonaniu Carrerasa prawie puściłem beksę:) W każdym razie autentycznie się wzruszyłem.

Aha, no i hiend to ten moment kiedy zapominamy, że słuchamy sprzętu. Takie wrazenie z tej trójki dawały mi Holigraphy, w nieco mniejszym Furioso. Soundiale grały poprostu bardzo dobrze/przekonująco, jednak zabawa zaczyna sie wtedy kiedy przestajemy komplementować zestaw a zaczynamy myślec: "jak ten gosć to zagrał!"

Polskie tez, ale jednoczesnie pytanie dot. niepolskich.

polskich nie znam poza np. Sundial, swietne monitorki, ale to chiba jeszcze nie to. troche tego malo u nas, jesli szukac cos wybitnego to w kategoriach diy mozna by rozpatrywac...Ancient to wyjatek, na pewno cenowo, jak gra pojecia nie mam niestety. bedzie okazja to sie poslucha.

moze cos z Harpii nas zaskoczy?

Właśnie wróciłem z odsłuchu ZollerówI. od Zildijana, było bardzo ok. odsłuchaliśmy kilka butelek Żywca.

Mam nadzieję ,że tutaj emocje opadły i ciągniemy teraz o monitorach.

Acha dostałem prezent od św.Mikołaja vel Zildijana płytke M.Copland "Softly", właśnie słucham i ogladam Ligę Mistrzów jest 1:1 jak ktoś nie wie.

pitdog>

Własnie ta Harpia mnie zaintrygowała. Facet od Harpii na AS odpowiadał na pytania, wyjaśniał, puszczał muzykę i nie gadał w tym czasie. Spędziłem wiele czasu w tym pokoju oraz w pokoju Sundiala. Może hi-endu nie trzeba szukać na bardzo wysokich pułapach cenowych...

oldbeat =>muszę posłuchać Sundiali nie znam ich, ale rozmawiałem ze znajomym ,ktory je odsłuchiwał i stwierdził ,że bardzo dobre kolumny ze średniego pułapu, ale nie HI END

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.