Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory klasy HI END

gutekbull

Rekomendowane odpowiedzi

ARGOS => Zdaje się ,że myliłem was. Dla mnie Minima A. i ARGOS to jedno i to samo, a chyba bylem w błędzie.

U nas tak szybko to wszystko się zmienia ,coś istnieje za chwilę już nie i jak tu mówić o tradycji, doświadczeniu czy zaufaniu.

Kupuje się jakiś produkt za duże pieniądze, a za chwilę już firmy nie ma, a gwarancja,serwis itp. Człowiek zostaje z produktem ,który chciałby ewentualnie po jakimś czasie sprzedać - zamienić na inny,a tu już firmy nie ma. Znowu nikt nie chce kupić czegoś czego nie ma na rynku.

Mam nadzieję , że z wami tak nie będzie .

"Prawda jest taka że NIJAK nie da się obiektywnie ich porównać, to jest zupełnie inny charakter dźwięku"

Pozwolę się z tym nie zgodzić, dźwięk jak najbardziej daje się porównać.

I drugie stwierdzenie ;

"I wcale mnie nie zmartwi, jeśli ktoś w wyniku dokładnego porównania uzna zachodnie kolumny za lepsze, tak samo jak nie zmartwiło mnie, że w Audio Video przyznali Betom kategorię C... ja chcę tylko żeby przed oceną posłuchać i swoją ocenę uzasadnić jakimiś konkretami, tzn. jeśli się coś nie podoba to co i dlaczego. "

Powiem tak ja gdybym był producentem czego kolwiek i usłyszał taka opinię, to bym się mocno zmartwił.

A swoją drogą to jestem ciekaw jak grają kolumny firmy ARGOS.

gutekbull: Argosa i Opus Audio założyliśmy z Waldkiem po jego przymusowym odejściu z Minimy. O powodach odejścia jego wolę nie wspominać, do dzisiaj mnie trzęsie... W każdym razie aktualna oferta Argos i Opus została stworzona od zera, bez żadnej presji czasowej, z dużą iloscią eksperymentów.

W kwestii doświadczenia i zaufania to w PL bardziej należy przypisywać ją do osób a nie do marek. W tej branży od 10 lat mniej więcej poruszają się te same osoby.

>>"Prawda jest taka że NIJAK nie da się obiektywnie ich porównać, to jest zupełnie inny charakter dźwięku"

Pozwolę się z tym nie zgodzić, dźwięk jak najbardziej daje się porównać.

Da się porównać jedynie w odniesieniu do indywidualnych preferencji. mogą one być rózne i całkiem naturalnym jest że komuś bardziej sie spodoba produkt X, a komuś innemu Y. Tworząc ofertę Argosa staraliśmy się trzymać określonych założeń brzmieniowych, stworzyć własny dźwięk, patrząc po wypowiedziach zadowolonych słuchaczy chyba się udało.

>>Powiem tak ja gdybym był producentem czego kolwiek i usłyszał taka opinię, to bym się mocno zmartwił.

Zapewniam Cię, że tyłek z czasem twardnieje. Zawsze znajdzie się ktoś kto skrytykuje, zawsze znajdzie się ktoś, komu się spodoba, po jakimś czasie zwyczajnie się do tego człowiek przyzwyczaja i inaczej patrzy na nieprzychylne opinie, nie jak na nóż w plecy, ale raczej jako na wskazówkę. Pod warunkiem że jest to opinia poparta rzetelnym porównaniem, w naszym przypadku koniecznie przynajmniej kilkudniowym, ponieważ wiele odsłuchów potwierdziło, że nie od razu słuchacze dostrzegają wszystkie zalety.

Co do odsłuchu to z miłą chęcią wybiorę się do 3 miasta, ale chyba już nie w tym roku :( teraz mam za du żo obowiążków.

Pozdrawiam!

Bartek

-> gutekbull

Bety zostały zaklasyfikowane do kat. C chyba na tej samej zasadzie, co Audio Physics Tempo do... też kat. C.

Znajdz logiczne wyjaśnienie dla faktów - cena 6kPLN, 4 gwiazdki, kat. C :)) Nawet nie trzeba bronic się brzmieniem, wystarczy logika.

Witam...

gutekbull => Nie wiem skąd przeświadczenie, iż Minima nie istnieje. Zatem pozwolisz, że wyprowadzę Ciebie z tego stwierdzenia. Zwrot „coś” jest również w stosunku do firmy prosperującej od dziewięciu lat na rynku mało stosowny. Jeśli produkt ma być postrzegany, jako potencjalny zakup doświadczenie, serwis gwarancyjny, możliwości dalszego rozwoju w postaci choćby upgrade, czy odsprzedaży wpływający na całokształt zaufania jest oczywisty i chyba nikomu tego wyjaśniać nie trzeba. Ot, to tyle celem wyjaśnienia.

A’propos Micro Monsterów, to nie tylko wówczas zagrały źle, ale wręcz fatalnie. Na udaną aplikację trzydrożnego układu wpływ pomieszczenia, tym bardziej przypadkowego jest bardzo duży. Wszak gra cały system z pomieszczeniem włącznie. Pomimo, iż są to monitory potrzebują większego pomieszczenia niż było wówczas do dyspozycji, co niejednokrotnie w innych demonstracjach można było uświadczyć. „Dusiły” się i było to wyraźnie słychać. Zbyt małe odległości od bocznych oraz tylnych ścian wraz z decydowanie za małym metrażem (bodajże 16 lub mniej m2) spowodowało zmianę równowagi tonalnej, czyli przerost rezonującego pasma basowego nad resztą i w nieodpowiedniej aplikacji wymagających kolumn to standard. Te osoby, które miały możliwość posłuchać Micro w bardziej odpowiednich warunkach posiadają zgoła odmienne zdanie, choć nie mnie się wypowiadać na ten temat ich jakości. Wówczas zostały zabrane na odsłuch tylko z uwagi na Twój wzmacniacz, ponieważ zawsze słuchałem na końcówkach i byłem ciekaw, jak zagrają ze słabszą integrą.

Wracając jednak do wątku tematu, to, jeśli można doradzę do Twojej 252, którą znam bardzo dobrze jednak zestawy JMLab’a lub coś na ceramikach Thiel’a. W każdym bądź razie z dźwiękiem bardzo przestrzennym i szczegółowym nawet w zamian za pewną formę muzykalności, którą McIntosh uzupełni. Taka konfiguracja już nieraz zaowocowała naprawdę wspaniałymi rezultatami.

Korzystając z okazji wypowiedzi... winszuję zakupu 252 o kilka klas przewyższająca integrę. Zapewne teraz można rozpocząć odsłuch swoich płyt od nowa J)))

Pozdrawiam...

Minima

Szerokosc tego pomiesczenie byla (i jest ;)) 3,8 w miejscu gzdie staly kolumny. Dlugosc do miejsca za fotelami to 5 z kawalkiem. do tego jeszcze pare metrow kwadratowych po lewej stronie i wieksze pare po prawej. Wiec jest tego troche wiecej niz 16 ;)

W tym pokoju byl odsluch kolumn amplifikatora, wzmacniacze tej samej firmy i Baltlaba. Jakos nikt tak starsznie nie narzekal (chodzi o producentow). Byl tez pewien redaktor z prasy fachowej i tez przezyl akustyke.

>>Zbyt małe odległości od bocznych oraz tylnych ścian wraz z decydowanie za małym metrażem (bodajże 16 lub mniej m2) spowodowało zmianę równowagi tonalnej, czyli przerost rezonującego pasma basowego nad resztą i w nieodpowiedniej aplikacji wymagających kolumn to standard

ROTFL!!! 17sto centymetrowy woofer z wychyleniem 3 mm w jedną stronę to faktycznie istny demon niskich tonów potrafiący sposwodować wzbudzanie się basu... Odsyłam do Witorta, dobra książka na poznanie podstaw elektroakustyki...

gutekbull - prostując nieco wywody przedmówcy wyjaśnię, że Audaxy to bardzo kapryśne przetworniki, kolumny na nich zrobione zawsze będą specyficzne. Wtedy po prostu nie trafione było zestawienie. Trudno mi powiedzieć co wtedy było źle dobrane bo mnie akurat tam nie było i znam sprawę z opowiadań, ale trochę znam te głosniki i mogę o nich powiedzieć, że w niektórych zestawieniach potrafią zagrać bardzo dobrze, niestety z naciskiem na słowo "niektórych". Te głośniki same w sobie są zimne i suche, potrzebują elektroniki z wybitną barwą. Nie zmienia to faktu że są to (a raczej były, bo fabryka splajtowała) głośniki ze średniej półki, nie mające porównania ze Scan Speakami, Focalami czy Accutonami i budowanie w oparciu o nie hi-endowych kolumn jest mocno naciąganą koncepcją.

Poza tym gwoli kolejnego wyjaśnienia na spotkaniu gdańskim nie był pan występujący w tej chwili pod nickiem Minima Audio, lecz Waldek Klawikowski będący wówczas konstruktorem w Minimie, ale od pół roku już tam nie pracujący.

WYJAŚNIENIA PISANE OBECNIE PRZEZ MINIMA AUDIO NIE SĄ OPINIAMI WALDKA, KTÓRY WÓWCZAS TĘ FIRMĘ REPREZENTOWAŁ. Chcę po prostu uniknąć kolejnych nieporozumień polegających na przypisywaniu nam przynależnosci do MA. W razie wątpliwości zapraszam na priva.

ARGOS => dzięki za szczerość, bo wtedy - mam na myśli odsłuch u Harviego miałem wrażenie ,

że tylko ja słyszę ;-(

Mam nadzieję ,że się spotkamy i ,że będzie czego posłuchać, czego wam gorąco życzę.

Cały czas mam wrażenie ,że powinny u nas powstać w kraju (albo już powstały i nic o nich nie wiem;-) kolumny na miarę takich ; Totemów Mani 2, Gamut, czy chociażby Harbeth 5.

Czy myśleliście ,nad konstrukcją z głośnikiem wstęgowym Raven czy A.R.T, mam wrażenie ,że są lepsze od kopułek które są ogólnie dostępne ?

gutekbull:

A.R.T. nie ćwiczylismy, nie tyle przez filozofię firmy, co raczej przez brak rozeznania we wstęgach. To co słyszeliśmy do tej pory to nie był "nasz" dźwięk, z drugiej jednak strony przecież taka rola konstruktora, żeby dźwięk "ułożyć", żeby głosnik zagrał tak jak chce konstruktor. Dalekosiężne plany zakładają budowę flagowego modelu kolumn, będzie to okazja do wypróbowania różnych rozwiązań egzotycznych i niezbadanych. Korci nas także żeby w roli średniotonówki użyć wysokiej klasy glośnika szerokopasmowego, co pozwoliłoby na przesunięcie podziałów poza pasmo słyszalne, koncepcji jest wiele, na razie jednak nie będę ukrywał ze życie sprowadza nas na ziemię :) Dlatego proszę nie traktować tego wpisu jako oficjalnej zapowiedzi produktu, jeszcze wiele może się zmienić.

Co do obecnych produktów to mam cały czas na uwadze 3miasto, tak na marginesie dodam, że już jakiś czas temu obiecaliśmy wizytę z Alfami u "abudzika" , w międzyczasie jednak strzeliła nam do głowy modyfikacja Alf :) Wybierzemy się prędzej czy później, na razie jednak nie chcę składać konkretnych obietnic co do terminów, najpierw trzeba skończyć i solidnie przetestować nowe Alfy.

pozdrawiam!

Bartek

Harvi >

Powątpiewam, że pomyliłem Pańskie ładne, poddaszowe pomieszczenie na drugim, czy trzecim piętrze domku odbierając zestawy osobiście. Jeśli tak uczyniłem, to oczywiście przepraszam. Trudno zapamiętać wszystkie pomieszczenia. Niemniej fakt, iż na którejś prezentacji w Trójmieście zagrały fatalnie pozostaje niezmienny i jak powyżej P. Bartek raczył nadmienić wpływa na to całokształt, a zatem i zestawy, które się wówczas nie wykazały.

Argos >

To nie elektrostaty, aby były „kapryśne”. Mają swój charakter i albo on komuś przypadnie do gustu albo nie, jak każdy przetwornik. Poza tym woofer Audax’a został zmodyfikowany na potrzeby tej konstrukcji, chociażby poprzez dociążenie masy drgającej, co skutkuje zwiększeniem amplitudy do 6 mm w jedną stronę. Oczywiście w dalszym ciągu nie jest to „demon”:) Wracając do kwestii podbarwień, jeśli dla Pana bliskie usytuowanie ścian, czy wpływ podłoża nie ma najmniejszego znaczenia, to faktycznie watro się rozejrzeć za odpowiednią lekturą.

I tak na zakończenie Panie Bartku. Ponieważ do tej pory w ogóle nie reagowałem na Pańskie i Waldka „przepychanki” na forum dotyczące publicznie wygłaszanych pomówień uchybiających zarówno mojej firmie, jak i mojej osobie, (choć nie wiem, czy to nie był błąd reasumując Pańską ironiczną „działalność” nie tylko pod obecnym nickiem, ale i incognito) na tę chwile jeszcze uprzejmie upraszam się powściągliwość w wypowiedziach mających się nijak do rzeczywistości, notabene o czym Pan dobrze wie. W dalszym ciągu uważam, iż to nie miejsce do tego przeznaczone, a jeśli Pan tego nie pojmuje, to jedynie świadczy to o Pańskiej „wysokiej” kulturze osobistej. Na wszelkie niedomówienia, czy „nieścisłości” istnieje wiele sposobów gwoli ich wyjaśnień. Jeśli zapomniał Pan numeru z przyjemnością udostępniam: 604 315-666, oczywiście oddzwonię, aby nie narażać Pana na koszty.

Żałosne w moim mniemaniu, że o tak oczywistych sprawach trzeba przypominać na Forum, jak i ubolewam, iż po półtora roku jednak trzeba było zabrać w tej kwestii głos. Szok...

Jeśli Kogokolwiek posiada ochotę poznać drugą stronę „medalu” dotyczącą natychmiastowego zwolnienia jednego z byłych konstruktorów Minimy P. Waldka zapraszam i napawam się nadzieją, iż nie dane mnie już będzie poczytywanie bajkowych opowieści z mchu i paproci na ten temat w tak szanowanym forum.

Pozdrawiam i raz jeszcze przepraszam z wypowiedź poniekąd nie na temat.

Adam

==> Minima

To faktycznie To poddasze. Tylko, ze w kwesti powierzchni tego pomieszczenia to ja mam racje.

Troche zamieszania wynika, ze pod Nickami firmowymi nie zawsze jest osoby piszacej w danym momencie.

Co do dziwku to moze faktycznie integra Mcka nie przypadal do gustu micromonstrer'om. Mi tez sie osttanio taka rzecz przytrafila, ze z moim sprzetem cd Coplanda za ponad 10 kzl zagral gorzej jak tani technics.

Pozdrawiam wszystkich posiadaczy monitorw.

Argos

Nie żebym sie wtracał ale twoje wywody na temat przewagi trójdrożnych kolumn nad dwudrożnymi są dla mnie absurdalne. Wiesz lampy są lepsze od tranzystorów, BMW od Merca, itd. I ty jesteś konstruktorem kolumn?

mike27 - zapraszam na prezentację jak Alfy będą gotowe. Sam zobaczysz jak ten sam układ głośników poprawia brzmienie, to wyjasni temat. Na pewno dobry 2 drożniak bedzie lepszy od średniego 3 drożniaka, chodziło mi jednak o kolumny zbudowane o te same lub porównywalne klasą głośniki tyle, że w wersji 3 drożnej rozbudowane o woofer. Dzięki takiemu zabiegowi nie tylko bas, ale i średnie tony zyskują na precyzji , mikrodynamice, ponieważ niskie nie modulują średnich. W tym sensie układ 2 drożny zawsze będzie gorszy, choć oczywiście jeżeli mamy powiedzmy budżet 1500 PLN na głośniki to znacznie lepeij będzie kupić dwa dobre głośniki niż trzy gorsze. Sprawa trochę zależy od punktu widzenia.

Minima Audio:

Pamiętam numer telefonu 052 3456023, ale zdaje się, że odłączyli go, trzeba było zapłacić rachunek, a nie świecić tak-takiem. Mój numer znasz, nie zmienił się od czasu jak dzwoniłeś żeby poratować cię finansowo, tudzież nagadać głupot o tym co nazywasz drugą stroną medalu, czyli o rzekomych oszustwach Waldka na setki tysięcy złotych jak się dowiedziałeś że nawiązał ze mna współpracę. Żeby go "obsmarować" to wiedziałeś gdzie masz zadzwonić. Może napisz o tej drugiej stronie medalu tu, na forum zamiast swoją starą metodą prywatnie szkalować dobre imię Waldka lub moje. sam fakt chęci opowiedzenia o drugiej stronie medalu w momencie W KTÓRYM MY NIE PISNĘLIŚMY ANI słowa na temat tego w jaki sposób przebiegało rozstanie jest s twojej strony zwykłym prostactwem.

Ja do ciebie dzwonić nie będę, bo pewne ustalenia były poczynione 1,5 roku temu, ale nie wywiązaleś się z nich. Dlatego mimo, iż jest mi strasznie niezręcznie pisać na forum ale jakakolwiek dyskusja z tobą w cztery oczy jest jałowa, ty jeszcze nigdy nie wywiązałeś się z obietnic złożonych mi bez obecności świadków, czy to chodziło o termin zwrotu pożyczonych pieniędzy czy o nie robienie sobie nawzajem pod górkę. Poniekąd własnie dlatego my również nie dotrzymaliśmy umowy i wystartowaliśmy z Opus Audio, którego oferta bezpośrednio uderza w twoją najelepiej sprzedającą się serię Basic. Myślałem że zrozumiesz aluzję.

W NIENIEJSZY WĄTEK NIE WŁĄCZYŁEM SIĘ PO TO ŻEBY CIĘ SZKALOWAĆ, TYLKO DLATEGO ŻE NIE CHCĘ PONOSIĆ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA ŚREDNIO UDANE MICRO MONSTERY.

TRZEBA BYŁO SAMEMU WYJAŚNIĆ SPRAWĘ JAK GUTEKBULL STWIERDZIŁ, ŻE MINIMA I MY TO TO SAMO, ALE TEGO NIE ZROBIŁEŚ WIĘC NIE MIAŁEM WYBORU. WIEM ŻE TAKA SYTUACJA BYŁA CI BARDZO NA RĘKĘ, ALE JA NIE MAM ZAMIARU ZBIERAĆ BATÓW ZA CIEBIE.

Ja nigdy nie pisałem żadnych postów ingognito na twój temat, raz tylko pozwoliłem sobie na aluzję co do wadliwego sprzętu jaki u ciebie nabyłem, i to też bez podawania nazwisk i adresów. Nagrywarka którą mi sprzedałeś na prawdę nie działa, możesz sobie przyjść obejrzeć swój złom za który ręczyłeś głową. Na jakikolwiek zwrot gotówki wiem ze nie mam co liczyć więc nie byłem z tym u ciebie, bo ja mam ciebie na prawdę dosyć. To jest zwykłe oszczerstwo co piszesz.

Ludzie sami piszą o twoich przekrętach, i sprawa ma swój początek jeszcze w czasach jak się przyjaźniliśmy, dobrze pamiętasz jak wspólnie z Waldkiem , jeszcze jako prywatny użytkownik ratowaliśmy twój tyłek w temacie "Minima Audio to oszuści", mimo, że wtedy ewidentnie karpusx miał rację.

Ja nie muszę się chwytać takich drobiazgów, ja na prawdę mam mocniejsze haki na ciebie, i wcale nie chodzi o odtwarzacze CD ze zużytymi laserami które wciskasz klientom, tylko o sprawy jeszcze sprzed Minimy, które ciągną się za tobą do dziś, a wtedy mógłbyś zamknąć swój interesik wlaściwie już dzisiaj. Potrzebne ci to? Jeśli masz w ogóle jakiś instynkt samozachowawczy to lepiej skończ obrzucać nas błotem, póki jeszcze się nie wkurzyłem maksymalnie i nie wytoczyłem najcięższych dział.

=============================================================================

W kwestii technicznej napisałeś kolejną bzdurę, sprawdź sobie jak się liczy Xmax. To nie był żaden nietakt, tylko na prawdę napisałeś bzdurę. Zwiększenie masy drgajacej w żaden sposób nie wpływa na wychylenie liniowe głośnika. Nie ma żadenej możliwości zwiększenia wychylenia liniowego glośnika poza fabryką, nawet takiej prostej rzeczy nie wiesz. Amplituda głośnika odpowiada różnicy między wysokością cewki a wysokością szczeliny, jeżeli chcesz zmienić amplitudę musisz dać inną cewkę albo inny magnes, innej możliwości nie ma.

Dociążenie membrany głośnika powodduje obniżenie jego rezonansu, a co za tym idzie rozciągnicie pasma w dół, PRZY JEDNOCZESNYM SPADKU EFEKTYWNOŚCI. Energia promieniowana przez głośnik jest więc mniejsza, mniejsza jest też podatność na wzbudzanie się basu.

W ogóle lepiej nie wdawaj się w dyskusje techniczne bo się tylko skompromitujesz, a potem powiesz, że to ja incognito robie jakieś akcje przeciwko tobie. Akurat całe forum wie jak się liczy Xmax, bo to jest jednak z najbanalniejszych podstaw.

================================================================================

Z mojej strony koniec tematu, każdy następny twój atak na nas będę załatwiał już poza forum, twoimi metodami, bo forum to nie miejsce na takie przepychanki, niestety, to byla ostatnia z mało dotkliwych dla ciebie metod rozwiązania tej sprawy, teraz mi już zostały tylko mocne i dotkliwe rozwiązania. Mam już dosyć nieprzyjemności przez te 1,5 roku z twojego powodu, moja cierpliwosć jest na wyczerpaniu.

Nie licz na to, że jeszcze ktoś kiedykolwiek nie odniesie sie w kwestiach podejścia do klienta i wyceny produktu do Minimy Audio będę siedział cicho, będę się odcinał z całą stanowczością, nie patrząc na to że twój interes jest zagrożony. Ty sam nawarzyłeś sobie piwa wyceniając te kolumny tak a nie inaczej i upierając się na taka a nie inną koncepcję (w razie czego mogę wyjaśnić jakie rozwiązania przeforsowałeś i jakie to pociągnęlo skutki) i ja nie mam zamiaru teraz ponosić za to odpowiedzialności. Tego akurat nasza umowa nie przewidywała.

Pzdr!

Ja pier...... I zaczęło się od tego,że pozwoliłem sobie zakwestionować hi-end class....

Gutek

To Ty jesteś winien ! Wracaj na morze,nie nudż się i nie wymyślaj nowych tematów.

mike27:

co do przykładów na to że "więcej" znaczy "lepiej" mogę powołać się na wpisy Zegarmistrza, i jego porównania Dali 350 z 450. Fakt że nie jest to porównanie 2d/3d, ale sporo z tego można wywnioskować. Generalnie jednak nic nie zleży robić na siłę, trzeba robić tak, żeby w ramach danego budzetu i warunków akustycznych było dobrze, bardzo często, zwłaszcza w Polsce gdzie wiele pokoi ma 15 metrów i mniej nie jest wskazane wstawianie dużych 3 drożnych zestawów. Problem w tym, co weźmiemy za punkt odniesienia, pozostaje tylko pytanie czy możemy mówić o hi-endowych kolumnach jeżeli pomieszczenie i użyte przetworniki nie są hi-endowe? Powyżej pewnego poziomu różnice między głosnikami leżą głównie w ich charakterze nie zaś w klasie. odpada więc problem czy kupić więcej gorszych głosników czy dwa dobre. W Polsce cięgle ten obraz jest nieco wypaczony, dochody mamy jakie mamy i dla wielu osób bariera hi-endu leży niżej niż np. w Niemczech. Zarówno Gutekbull jak i parę innych osób z tego forum może mówić z czystym sumieniem że mają systemy hi-endowe, ale wystarczy spojrzeć na Allegro o ile mniej "waży" określenie hi-end.

Pozdrawiam!

zildjian => Ja przyznaje się mam tą brzydką cechę - jestem kłótliwy.

Co za dzień . Mikołaja nie dostałem bo jestem niegrzeczny ,

kolega pitdog znowu mnie napadł , tu się kłócą - ja jestem winien, pies wdepnął w gówno - musiałem czyścić.

zildjian powiem po marynarsku; ale o co k....a chodzi ??!

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.