Skocz do zawartości
IGNORED

Kiedy to juz HAJ-END...???

lete

Rekomendowane odpowiedzi

(przydlugawe)

Witam,

Nurtuje mnie kwestia, ile minimum trzeba wydac pieniedzy, aby uslyszec zestaw brzmiacy absolutnie niesamowicie. Rozumiem pod tym okresleniem takie brzmienie, ktorego po prostu nie da sie uslyszec w sklepie dla idiotow (MM) czy w innym "popularnym" miejscu zakupu typowych, domowych kolumn wszelakiej masci...

Oczywiscie, nie mam tu na mysli "przeskoku" delikatnego, gdzie np. troche poprawi sie bas, nieco lepsze stana sie wysokie tony, etc.

Mam na mysli taki zestaw, ktory wprawi w oslupienie jakoscia brzmienia, kolorytem i bogactwem dzwieku czlowieka, ktory na codzien juz te kilkanascie "domowych" wzmacniaczy i tylez kolumn przerzucil...

Pytanie jest o tyle zasadne, gdyz zauwazylem, ze od pewnego czasu wymiana sprzetu (glownie kolumn) nie sprawia mi takiej przyjemnosci, jak dawniej... Juz nie chce zmieniac tylko po to, aby nieco poprawic jakis aspekt brzmienia. Chce uslyszec dzwiek, ktory na nowo mnie oczaruje, wciagnie swoimi barwami i sprawi, ze znow bede mogl przezywac te sama muzyke co przed laty w sposob rownie gleboki, jak dawniej. A na koniec naciskajac przycisk "Stand-by" moglbym powiedziec sobie "uff... niesamowite..." ;-)

Jednym slowem - za jakie pieniadze "szczeka mi opadnie" (i jaki to bedzie zestaw), jezeli do tej pory maksimum tego, co udalo mi sie posluchac i poznac to Marantz PM 75 i Audio Academy Hyperion II... Czego radzilibyscie posluchac i za jakie pieniadze mozna to kupic???

Jezeli jest to mozliwe, to raczej unikajmy tematow abstrakcyjnych, np. wskazan, abym posluchal sobie zestawu za 500 tys. zl lub podobnych ;-) Powiedzmy, ze chcialbym "zatracic sie bez reszty" w dzwieku kolumn, ktore kosztuja do 8 tys. (moze nieco drozszych) zl ;-)

Pozdrawiam,

Lete

https://www.audiostereo.pl/topic/22984-kiedy-to-juz-haj-end/

Żeby wiedzieć, za jakie pieniądze "szczęka ci opadnie", powinieneś po prostu posłuchać wielu różnych zestawów. Owszem, także i tych kosztujących metry sześcienne pieniędzy (plus VAT), dla poznania jakiegoś "punktu odniesienia" - tutaj dobrą okazję stanowi chociażby Audio Show. Twoja szczęka, twoja wrażliwość - lepiej niż ktokolwiek stwierdzisz, co akurat ciebie rzuca na kolana ;)

A zestaw za mniej niż kubiki pieniędzy, który ostatnio słyszałem i który bez wahania określę jako hi-endowy (naturalnie, w danych warunkach lokalowych), to zabawki z KAiM. Ancient Audio Lector, Pentagony i "średnie" monobloki pana Maćka, tegoż autora przedwzmacniacz. W pewnym przybliżeniu, zasadnicze elementy (CD, kolumny, dwa monobloki) po circa 10kPLN.

Będąc ścisłym, mowa o tym zestawie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie słuchałem niestety "najlepszych" monobloków pana Maćka, ponoć wbiły towarzystwo w krzesła...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.