Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory do klasyki (do 2 tys.)

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

Widzę Gipsy że zaczynasz prowadzić krucjatę na forum przeciwko mnie. A na zadane przeze mnie pytania w wątkach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) nadal nie odpowiedziałeś. Muszę wobec tego uznać, że nie zależało Ci na rzeczowej dyskusji do której od początku zmierzałem, lecz wyłącznie na tym żeby mi zaszkodzić na forum. Nieładnie. Ja się Ciebie nigdy nie czepiałem, wręcz przeciwnie, podkreślałem Twoją fachowość, bo uważam że zdrowa konkurencja jest korzystna. Jak widać, Ty tak nie uważasz, bo postanowiłeś mnie zaatakować. Nie chciałem tego sporu, ale skoro go wywołałeś, to bedę prostował wszelkie nieścisłości i przekręcanie faktów. Nadal oczekuję odpowiedzi na postawione przeze mnie pytania. Odpowiedziałem na Twoją propozycję porównania moich Minas Anor z Twoimi dziełami. Ustosunkuj się do tego.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Off topicowo -> poszła mi uszczelka pod głowicą w aucie - musie sie na kimś powyżywać hehe ..więc padło na Ciebie Adam. Znajdę czas to przemyśle i porządnie odpowiem na pytania(a wymaga to też popracia jakimiś faktami z neta,czy ksiażek,trzeba wypożyczyć sprzęt Twój na pomiary od kogoś itp) ,teraz mam zdecydowanie za dużo roboty a poza tym tak szczerze to mi sie niechce :P. Krucjaty nie prowadzę i w zasadzie stwierdzilem że niebede sie juz czepiał, w końcu jest Polska,XXI wiek i każdy może sobie wybierać co chce kupić. Poza tym ganianie za każdym Twoim postem jest głupie :P i czasochłonne ;) . Ze względu na ganianie za moim rumakiem na czterech kołach i zbyt dużym nakładem prac - tymczasowo zakopuję topór wojenny - teraz możemy sie kolegować. Musze mieć czas na poszczeranie w literaturze itp .... a ot tak na szybko to zaleniwy jestem ,ale przy Świętach czas wróci.

Zadałem też kilka prostych pytań na które odpowiedź nie wymaga szeroko zakrojonych badań naukowych.

Dla przypomnienia:

1. Jakich kolumn po moim tuningu słuchałeś? Kto jest ich właścicielem?

2. Co konkretnie w nich było nie tak?

3. Gdzie na forum została ta sprawa poruszona, i przez kogo?

I pytania dodatkowe:

6. Jakich kolumn będących w pełni moimi konstrukcjami słuchałeś? Kto jest ich właścicielem?

7. Na jakiej podstawie twierdzisz że moje Minas Anor są złą aplikacją zastosowanych tam przetworników? Kiedy i u kogo ich słuchałeś? Kto jest ich właścicielem?

Można na te pytania odpowiedzieć od razu, z marszu.Jeżeli odpowiesz, to możemy zakopać topór wojenny. W przeciwnym wypadku uznaję, że zależało Ci tylko na tym żeby naszczekać, wywołać zamieszanie i pójść sobie.

To tyle z mojej strony.

pytanie 1,3,7 są prawie ,o ile nie takie same - o właścicielu wspomniałem w odpowiednim wątku . Co do brzmienia Minasów też napisałem i to co jest w nich nie tak też. Coś jeszcze? Niestety lub stety moje wypowiedzi chce poprzeć jednak tą nielubianą przez Ciebie super totalną teorią itp ... ot choćby jakiś pomiar malutki odpowiednio skomentowany,jakieś podstawy budowy zwrotnic głośników,teorie filtrów,odpowiednie cytaty z Gintera ... tego się akurat z marszu niezrobi.

i kurde Adam nie piszmy tu bo bedzie wojna przeciw nam :D,jeszcze bana dostaniemy i co będzie ? :P Napiszmy coś obaj na temat w ramach rekompensaty...a żeby udowodnić chłopakom z forum że jeszcze sie lubimy napiszme wspólnie że M18wh i XT18wh nadadzą sie do zastosowań zgodnych z preferencjami autora tego wątku :)

Oj, Geertgen, Geertgen....

Daj sobie powiedziec, ze po pierwsze Twoja ulubiona muzyka wcale nie jest taka malo wymagajaca, a po drugie masz pecha, bo Bozia obdarzyla Cie dobrym sluchem i byle co Cie nie zadowoli.

Dlatego tuning Aegisow ma maly sens, bo jak sam McGyver pisze efekt bedzie niewielki.

Opcja z budowa calkowicie nowych kolumn na bardzo dobrych glosnikach ma wiecej sensu, ale widze tu jeden powazny problem: zanim kolumny nie powstana, to nie wiesz jak beda graly. Moze byc super, ale moze byc i tak, ze dzwiek Ci nie podejdzie, a wtedy co? Placic i tak trzeba, chyba ze McGyver jest filantropem i wpierw buduje, a dopiero potem sprzedaje, o ile klientowi kolumna sie sposoba. Opcja DIY ma tez sens, jesli identyczny wyrob McGyvera albo innego speca daloby sie u kogos odsluchac, wtedy ryzyko jest mniejsze.

Ja bym na Twoim miejscu wzial na wstrzymanie, pozbieral troche grosiwa i polowal na jakas okazje w postaci wysokiej klasy kolumn uzywanych (Dynaudio, ProAc, Harbeth).

Jeszcze jeden pomysl: glosno ostatnio o ponoc znakomitych monitorach Ushera S-520, zwiedzajacy ostatni Audio-show bardzo je chwalili (w przeciwienstwie do wielu innych, n-razy drozszych zestawow). Wedle cennika audiofastu nowe mozna miec za rownowartosc 430$. Widzialem je tez na Allegro, ale niewiele taniej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuchałem tych Usherów w pokoju odsłuchowym salonu audio. W swojej cenie powinny być przebojem. Grają ogólnie dobrze, ale do góry miałbym pewne zastrzeżenia. Troszkę sypała podkreślonymi sybilantami, co akurat mnie, słuchaczowi przyzwyczajonemu do gładkiego brzmienia duńskich kopułek nieco działało na nerwy. Niemniej za taką kwotę wśród nowych kolumn w sklepie trudno będzie znaleźć dla nich konkurencję pod względem i dźwięku, i jakości wykończenia.

a zerknij też jeszcze na strone Akkusa ,Pan Witold robi genialne projekty,może znajdziesz coś dla siebie.

Co do m18wh w obudowie zamkniętej to przyznaję racje McGyverowi ,że ten głośnik tam nie gra i nie jest stworzony do takiej obudowy. Nazwałbym to złą aplikacją.

Co do usherów - są one pod każdym względem bardzo dobre.Z tymi sybilantami coś mi tam nie pasuje,bo jak ja ich słuchałem to o takim czymś niebyło mowy.Szczerze również ich polecam

Nie wiem czay z tymi środkami uda ci dokonać faktycznie sporego przeskoku jakościowego, jakiego oczekujesz. Sprawdzałeś co mogąwoje kolumny z lepszą elektroniką?

Proponuję mały eksperyment. Weź te monitory pod pachę i podjedź do jakiegośsalonu audio, np: top Hi fi, które mająna stanie twoje marantze (aby wszystkiego nie tachać (weź tylko okablowanie). Sprawdziłbym teraz jak zagrają twoje kolumny z lepszym wzmakiem, niech by byłó marantza, rotela, MF`a. Primare, lampową Jolidą dla zupełnej odmiany. Sprawdziłbym też co sie dzieje przy wymianie dla odmiany samego źródła, na końcu stara elektronika, ale zmiana okablowania. Prównasz skalę zmian i środki jake w to trzeba zainwestować, może sie okazać że sensowniejszeym rozwiązaniem (w ramach środków jakimi dysponujesz) będzie np: wymiana wzmacniacza (dolicz też środki ze spzedaży aktualnie posiadanego).

Sewgo czasu irytowały mnie moje budżetowe JBL`e (zbyt cherlawy bas), co zapoczątkowało poszukiwanie rozwiązania problemu. Oczywiście myślałem o wymianie kolumn już na cośporządniejszego. Tymczasem skończyło się (w zasadzie dopierow wóczas sie zaczęło :) ), na wymianie integry. Kolumny zagrały jak z innej bajki. Już nie miałem zastrzeżeń, wszystko było ok. Przeskoczłęm z jakiegoś budżetowego soniaka na MF A3. (Oczywiście z czasem wymieniłem caly tor)

I tak się zaczęła moja choroba :).

Marantz PM8000 nie jest złym wzmacniaczem. Wymiana na Rotela, nawet dużo droższego może przynieść wyraźne pogorszenie. Odsłuchać natomiast warto Arcama. Jolida do Aegisów to już przesada.

>PMD

Rzeczywiście, poeksperymentuję, ale to trochę zamkniete koło. Pomyślałem sobie, żeby zacząć budowę nowego systemu od kolumn (tak radzą tuzy z tego forum:). Wzmacniacz na razie miałby być upgreadowany u McGivera, podobnie jak cd.

>>kook

Łatwo ci mówić, masz ten ból za sobą. Aczkolwiek nie do końca zazdroszczę, bo ewentualna poprawa dźwięku w przyszłości będzie Cię już duuuużo kosztować :)

Co do Usherów, wygląda to ciekawie. Jest tylko jedno ale. Przy ewentualnej zmianie adresu i powiększeniu pomieszczenia powiedzmy do 20 metrow, mogłyby mieć już duży problem z wypełnieniu przestrzeni dźwiękiem. Wolałbym zatem coś nieco większego (coś w rodzaju ProAc 100), co nie będzie mialo takich problemów. Sądzisz że na tych maleństwach można posłuchać organów. Te same wątpliwości mam co do Eposów 12,2.

Psiakrew, a może jednak jakieś małe podłogówki. :(

Chodzi, żeby słychac każdy instrument w barokowej orkiestrze nie w zbitej masie, ale osobno. I o detaliczne, lecz aksamitne wysokie tony. I o piękny głos Scholla. I o wybrzmiewający bas w organach i w suitach wiolonczelowych. Tylko tyle i aż tyle.

Innej muzyki można słuchac w radiu z budzikiem :)

No nie, bez jaj !!! Nie potępiaj aż tak innej muzyki żeby ją skazywać na radiobudziki !!!

A poważnie, do 16 metrów można już wstawić nawet średniej wielkości podłogówki. W poprzednim mieszkaniu miałem metrowe skrzynie na dwóch osiemnastkach każda, w 12 metrach kwadratowych, i było nadspodziewanie dobrze.

Geertgen, hm, mam wrazenie, ze sam jeszcze nie do konca wiesz, czego chcesz... co pisze z zyczliwosci, a nie z wrodzonej zlosliwosci. Nie da sie zbudowac systemu na kazda ewentualnosc! W kazdym razie dobre elementy maja wieksza szanse zagrac w roznych pomieszczeniach.

A zreszta zrob to, o czym mowilismy, ale troche inaczej: spakuj swoje kolumny i wpadnij do mnie. Podlaczymy aegisy do ECI2 i do Amplifona i sprawdzimy, czy da sie z nich wiecej wycisnac na silnym wzmaku albo silnej lampie. Jesli tak, to poszukasz lepszego wzmaka, jesli nie, to bedziesz wiedzial, ze kolumny sa jednak do wymiany.

A ja tak cichutko polecę Quada 11L. :-)

2200zł katalogowo, pewnie da się taniej.

Podwójny zwyciązca (dwa kolejne lata) w swojej kategorii na produkt roku w "What HiFi".

Do klasyki jak znalazł.

geertgen,

ho, ho jak czytam co tak ładnie napisałeś w sowoich oczekiwaniach odnośnie baroku, to od razu komunikuję , że te 2kzł na kolumny jest zdecydowanie nie odpowiednią kwotą :)

Zdaje się, że zmuszony będziesz do kompromisowego rozwiązania, chyba ż możesz sobie pozwolić na spłatę kredytu a la samochodowego :)

Podejścia są różne, można wybrać kolumny i do nich resztę, lub wzmacniacz, lub Cd. Zależnie co ci akurat przypadło do serca, w związku z czym chcesz wokół tego stworzyć system. Faktem jest natomiast, że łatwiej brać pod pachę np: wzmacniacz i jechać z nim do salonu, kolegi, gdziekolwiek posłuchać jakichś kolumn niż ściągać coś do domu. Jełi jednak masz upatrzone kolumny które ci bardzo odpowiadają, będzie po prostu nieco trudniej, ale od czegoś trzeba zacząć. Jeśłi jednak jesteśw sytuacji w której z kasą krucho, a jużteraz chcesz sluchać lepiej i w miarę możliwości wymieniać kolejne elementy zaczynałbym jednak od wzmacniacza. Przy czym musi to być faktyczna wymiana na element przynajmniej o klasę wyżej, tak by był to jednocześnie zalążek nowego systemu (i by faktycznie wyciągnąć co sięda z aktualnych kolumn).

Tak czy owak masz sie nad czym zasatanawiać. Zaczynałbym od zaproponowanego pierwotnie eksperymentu, by miećwyobrażnie o ewentualnej skali zmian. Wówczas będziesz mógł już świadomie wybierać sposób postępowania.

Cóż, po nocnych przemysleniach i porannym mailu od McGyvera jestem już bliższy rozwiązania.

Ścisły finał do odsłuchu

- Kolumny McGyvera: podłogówki na Vifie M18WH w bassrefleksie i Seasie KT28 w obudowach z fornirowanego MDF w kolorze wiśnia amerykańska - 2,1kzł

- Opus Audio monitory - ok. 2 kzł

- Usher monitorki - ok. 1,2 kzł

Wymieniłem alfabetycznie, choć zamkniete obudowy w Opusach jakoś do nie do końca przekonały. Dźwięk jest bardzo prezyzyjny, ale nieco - jak na mój gust - spięty. To się może podobać, ale czegoś mi jednak brak. Zobacztymy jak zabrzmi kolejna konstrukcja.

Usherki i podłogowce McGyvera to oczywiście dwie różne bajki, ale chciałbym rozważyć obie opcje. Propozycja McGyvera wydaje się kuszaca, ale chciałbym jeszcze przesłuchac ushery, bo recenzenci podkreślają, ze w klasyce czują się bardzo dobrze. Z kolei istnieje obawa, że podłogowce mogą dawać zbyt obrzerny dźwięk w słabo wytłumionych 16 metrach. A lepszego wytłumienia raczej nie będzie, bo dzieci mają problem z alergią :(. Proza życia.

Podłogowce podłogowcom nierówne. Ponieważ M18WH nie wymaga dużej objętości, to obudowy podłogowe pod tą Vifę mają wydzieloną odpowiednią "przestrzeń czynną", w zasadzie taką jak miałyby monitory na tych głośnikach. Dolna część obudowy jest oddzielona, i pusta (można wykorzystać na komorę balastową i dociążyć np. SUCHYM piaskiem), pełni rolę podstawek. Tak, że wydatek na podstawki sobie oszczędzasz, a kolumny takie zachowują się bardziej jak monitory niż jak podłogówki.

geertgen,

przy całym szacunku do twórczości McGyvera nie omijaj Usherów. Mam je od tygodnia i nie mogę wyjść z podziwu. Małe są ale grają naprawdę świetnie - jak na swoją cenę oczywiście. Ja na nich słucham klasyki z "okolic" Bacha i małych składów jazzowych (akustycznie !!) i nie sądzę abym mógł coś zarzucić Usherom. Ty masz jeszcze wydajniejszy wzmacniacz więc pokażą Ci te głośniki więcej niż mnie ("tylko" Cyrus SL). Słuchałem kilku innych propozycji przed zakupem Usherów ale nic mi tak nie przypadło do gustu jak właśnie one. No i poza brzmieniem to wykonane są bardzo starannie - nie jest to poziom Quad'a ale w końcu to ma grać a nie koniecznie być najpiękniejsze na świecie. Tylko ta cena którą podajesz 1.200 PLN to chyba trochę "nie teges" Ja zapłaciłem za swoje troszkę więcej.

Koniecznie posłuchaj Usherów, dla mnie do 2.500 PLN to "debeściaki". Podstawki potrzebne są tak solidne/ciężkie jak tylko się da.

powodzenia w odsłuchach,

jay

>geertgen,

mój pokój to prostokąt ok. 3,20 x 5,50 metra - dość luźno umeblowany. Jeśli chodzi o wykończenie Usherów to kupiłem wersję w okleinie drewnianej (to nie jest folia drewnopodobna tylko fornir!). Lakier fortepianowy wygląda bardzo atrakcyjnie ale "albo idealnie czysty albo wcale" no i jest faktycznie różnica w cenie. Poza tym w moim pokoju takie czarne "klocki" nie bardzo się komponują. Jeśli jesteś z W-wy lub okolic to zapraszam na odsłuch. W końcu tego się słucha a nie opisuje :-)

jay

geertgen

A czy sprawdzałeś czy Twoje pomieszczenie jest dobre akustycznie ? Podkręć gałkę głośności i zapuść sygnał 20 Hz - 20 Khz. Jak usłyszysz duże nierównomierności na niskich częstotliwościach to masz problem :(

A żeby słuchać muzyki organowej to chyba trzeba mieć uczciwe 40 Hz przynmniej ? Z jednej 18tki to chyba trudno osiągnać ?

Pozatym kolumny McGyvera lubia wytłumione pomieszczenia, więc jak Ci na poczatku nie zagra to powieś koc na ścianie ;))

>JFSebastian

Z tą jedną osiemnastką, to chyba niekoniecznie. Dwudrożne Ushery, które mialem okazje słuchać u kooka z Electrocompanietem i z Amplifonem radzą sobie z organami bardzo przyzwoicie.

Ale rada jest cenna, choć nie mam niestety płyty testowej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 20Hz...20kHz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 20Hz...20kHz slow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cóż, decyzja o zmianie kolumn już zapadła, ale po wczorajszych odsłuchach u kooka przekonałem się, że tym, co najbardziej słuzy klasyce jest lampa :). Cóż, chyba muszę ograniczyć wizyty muzyczne u kolegów.

>JFSebastian

Wielkie dzięki.

Myślę że warto przyjrzeć się tym monitorkom

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.