Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

akurat w galezi ujemnej -15 V az takkiego obciazenia nie ma

duzo wieksze jest na galezi dodatnie +15 v to napiece wykozystywane (poza oczywiscie analogiem) jest do zasilania stabilizatorow na +5 V ktore zasilaja sporo roznych rzeczy

CD czyta normalnie płyty. Grzeją się jak diabli 2 staby i to w dodatku NIE wymieniane, więc skąd tam zwarcie..? Przed stabami są tylko 4 kondy C922 i C932 3300uF 25V (wymieniłem na Nichicon LXY 2700uF 35V), C920 i C921 (nie ruszałęm) a za stabami 923 i 933 (też nie ruszałem). Ale w sumie pal licho, może to nie wina stabów, może się tak grzały (??!!) nie wiem, nie sprawdzałem wcześniej... więc zostają kondensatory? No nie mogę...

ktore staby ci sie grzeja ??

zobacze u siebie bo mam akurat rozebranego cedeka (juz sparwny)

i co to znaczy jak diabli sie grzeja ??---umiesz utrzymac na nim palec na 1sek ,5 sek .....

elektrolit jak by byl odwrotnie raczej szybko bys sie o tym przekonal(trzeba uwazac bo mozna dostac kapturkiem a co za smod potem ...:))

j

>>tdrozd

IC930, na miedzianym radiatorze (pierwszy patrząc od przodu CD) po kilku sekundach z sekundę utrzymam palec, a ten za nim IC920 ledwo ciepły. Po ok 2 min grania IC930 jak próbowałem dotknąć to się poparzyłem, IC920 utzrymałem palec 1 sek. Dziwne, bo na IC930 napięcie od momentu odpalenia CD wrasta i azrasta aż po długim czasie stabilizuje się na 21V (ujemna gałąź) podczas gdy na dodatniej gałęzi na IC920 napięcie stabilizuje się szybko na 8V ? o co chodzi?

chyba nic się nie usmażyło

TDA1541A

pin28 > 4,3V

pin26 > 0,53V

pin15 > 0,71V

CXD1144 (zawsze odnoszone do pinu20)

pin17 > 2,5V

pin18 > 2,5V

szukam dalej....

Nie wiem względem czego mierzysz te napięcia ale na nogach zasilania TDA1541 powinno być względem masy (np. pinu 14):

Pin 28 +5V

Pin 26 –5V

Pin 15 –15V

Na CXD nogi 17 i 18 raczej do +5V (przy włączonym trybie I2S).

>>jarek_06

wartości podane przeze mnie na TDA są odniesione do pinu5 i nie ma nogach 26 i 15 takich napięć (tj -5V i -15V), natomiast na 28 jest 4,3 (waha się 4,3-4,4) mam słaby miernik więc zakładam że mieści się to w granicach zalecanych przez producenta (4,5-5,5V). W liliting Values w datasheet są wartości 0-7V i 0-17V (min-max) więc rozumiem że TDA żyje. Natomiast w CXD rzeczywiście źle zmierzyłem. Teraz odniosłem do 21 pinu i napięcia na 17 i 18 pokazują się w okolicach 5,1V więc filtr też raczej żyje. Natomiast zauważyłem coś co mnie dziwi. Staby przylutowałem bez zwarć (między nóżkami nie ma złączonych lutów), natomiast po przełączeniu miernika w pozycję sygnału dźwiękowego (szukanie zwarć) miernik pipczy, znaczy jest zwarcie... Kurde, coś mi tutaj nie pasuje. Jeśli dobrze jarzę to nic takiego nie powinno występować. Mam rację czy się mylę?

>> saczek_XTRM

Pin 5 TDA to masa analog. Nie wiem jak w CDP227ESD, ale raczej tak jak w 950 połączona z masą DIGILAL czyli pin 14. Koniecznie muszą być napięcia – 5V i –15V to zasilanie daca w przeciwnym wypadku albo zwarcie w TDA, albo coś nie tak ze stabami (może zwarcia w gałęzi zasilania). O ile TDA jest na podstawce to można raczej go wyjąć i pomierzyć bez układu, jak nie to szukać zwory i rozlutowywać, ale obciąć z TDA wszystkie napięcia (-5, +5, -15). Przy braku tylko niektórych napięć może się uszkodzić.

Jest +5V ( -4,2V jak podajesz) dlatego serwo pracuje i kompakt normalnie czyta.

CXD zasilany jest chyba tylko napięciem +5 (noga 8) pomierz względem masy.

Nie mam schematu ale o ile się przyda to zarzuce jakąś aplikacje TDA1541, np. z CDP333ESD (był tam jeden układ).

>> saczek_XTRM

Jestem nowy więc nie umiem edytować postów.

Filtru CXD raczej samym woltomierzem nie sprawdzisz, pomierz jedynie zasilanie (pin 8 do masy około 5V). W twoim przypadku z pewnościa nie pracuje TDA nie ma właściwych napięć zasilania.

Pozdrawiam jarek

>>jarek_06

witam na forum. Tutaj brak edycji postów....

Wracając do tematu. Na 8 pinie CXD jest 5,12V więc OK. Na obu TDA1541A napięcia takie jak wyżej. Czy to normalne że na stabilizatorach miernik pokazuje zwarcie między nogami IN, OUT i GND? Dziwne bo na jednym z niewylutowywanych też tak jest. Będę szukał zwarcia, nic innego się nie zapowiada...

>> saczek_XTRM, napiszę tutaj bo nie wiem czy dochodzą do ciebie moje maile.

Jest ewidentne zwarcie w gałęzi –15V (IC930). Stabilizator żyje, ponieważ się mocno grzeje. Najpierw wyleciał by bezpiecznik PS930 – taki mały jak tranzystor, -21V na IN tego staba to wartość w normie.

Z LM2990 trzeba uważać występuje na napięcie -5, -5,2, -12 oraz -15V (litery za LM2990-XX, na 5V chyba nie ma liter).

Na dobry początek wylutuj staba. Nr 5 (-5V IC931) i włóż w jego miejsce starego 7905 . Sprawdź przed włączeniem zwarcia względem masy na OUT i IN stab. 5.

Przy braku zwarć napięcie -15V na OUT IC930 powinno wrócić, jak nie to zwarcia w TDA (-5V noga 26) lub wzmacniaczach op. (noga 4).

Pisz jak coś ustalisz.

OFICJALNIE: znalazło się,....uFF źle był wlutowany stbilizator IC931 (siedział tam standardowo 7905 a ja wlutowałem 2990 5V) Nie wymieniałem go do tej pory bo ciężki dostęp do niego (muszę wylutować parę kondów żeby dostać się do śrubki a zakładałem niemo że dobrze podmieniłem). Na szczęście szedłem wg wskazówek jarka_06 i się znalazł winowajca jeden...

>> jarek_06

OLBRZYMIE DZIĘKI za pomoc. Chyba długo bym szukał w innych miejscach przyczyn, bo tak jak pisałem wcześnej tam nie zaglądałem wychodząc z tego że dobrze podmieniłem staby. Kurde, dzięki za wszystko - za cierpliwość i za chęci.

A sobie już powiedziałem że żadnego lutowania po 2:00 w nocy ;-) no i gra muzyka!! więc mogę dalej wymieniać :P

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.