Skocz do zawartości
IGNORED

Sony 227ESD - dwie wersje?

bartezzz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych kolegów!

Mocno przymierzam się do kupna wspomnianego ESa. Mam okazję odkupić z tzw. pewnego źródła. Ostatnio dostałem od właściciela pozwolenie na obejrzenie bebechów tego CD. Zdziwiło mnie mianowicie,że na frontowym panelu legitymował się 18bitowym filtrem cyfrowym z 8x oversamplingiem, podczas gdy na stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jest kompletny opis dokładnie 227ESD i wyraźnie na zdjęciu widać "4 times oversampling".

Chciałem to zweryfikować.

Po otwarciu obudowy okazało się,że rzeczywiście na pokładzie zamiast CXD1125 siedzi CXD1144 stosowany np. w 337ESD. Mało tego!!! On właściwie jest jakby hybrydą obu konstrukcji...

TDA1541 z 227 ze strony cdp101.hp.infoseek.co.jp cudownie rozmnożył na dwa TDA1541A R1!!!

Czy ktoś zna wyjaśnienie tej sytuacji? Dwa różne CD pod tą samą nazwą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/23022-sony-227esd-dwie-wersje/

hmm... więc skąd tamta wersja z jednym przetwornikiem?

Czy w obu masz StelmachDACi? Może masz już jakieś ciekawe rozwiązania dla 227, które przyniosły najlepsze rezultaty brzmieniowe?

Bede go brał właśnie pod przeróbki. Płytka prezentuje się bardzo dobrze i mam duże oczekiwania w stosunku do niego :)

Muting jest na przekaźniku, dlatego pstryka. Nie wywalaj tego, to nie jest żadne dziadostwo tylko najlepsze z możliwych rozwiązanie.

A tuning/ Cóż, standardowo, tak jak tuninguje się wszystko na TDA1541. Na forum jest masa informacji na ten temat.

Mcgyver, co to za diody tam są w analogówce? Takie gubaśne. Nie mogę o nich nic znaleść :(

Zostawiać czy wymieniać? Mam na wymianę BYT53F (300V 1.5A, 50ns) ewentualnie w drugim CD mam Shottky.

Miałem 22n przy Shottky i dźwiek nie miał tej gładkości(analog) i przestrzeń węższa, gorsze dalsze plany itp. Tylko tyle,że jaśniej było. Jeszcze będę próbować...

Ale właśnie czy 63 czy wyższe napięcie??

Widzisz, rodzaj kondensatora ma tu też duże znaczenie, nie tylko pojemność. W takim razie próbuj z różnymi kondami, do skutku. Napięcie nie jest kluczowe. Kluczowe jest utrafienie z odpowiednim kondem.

• 2 tygodnie później...

Jaki sens ma prowadzenie zasilania do servo i dekodera najdłuższą możliwą drogą???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kabelki jakby tego było mało biegną samym środkiem między op-ampami i między przetwornikami ! Jakie to ma logiczne uzasadnienie??

Ja się nie znam,ale moim zdaniem to jest tylko źródłem dodatkowych zakłuceń... (może po to żeby była większa róznica między wyższymi modelami)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

do McGyvera znowu :)

Co oni tam zastosowali jako prostownik w części cyfrowej? Nie ma tam klasycznych diod. Nie pamiętam oznaczeń tego układu, ale chyba wiesz o który mi chodzi? Czy można (trzeba) tam też dorzucić jakieś foliowe kondy?

Wole się zapytać zanim coś zrobie....

dzięki z góry

wygląda to tak....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 miesiące później...

probowalem u siebie jentzena 4,7 i 10 uf

i bassu wiecej i nizxej gra jak jest 10 uf i dlatego tak zostawilem

teraz dumam nad osobnym zasilaniem sekcji anakogowej i obnizeniu troche napioecia do oklo 12 v aby moza bylo sprobowac opw analoga ,moze ktos juz to robil -prosze o uwagi

Co do wyjściowych to w tym momencie mam zworę (żeby nie przeszkadzało). Chcę wstawić przejściówkę na dwa pojedyncze OPy, ale ciasno tam strasznie :( W związku z tym też myślę co na wyjście wstawić, co mi sie zmieści. Mam Jantzena 12uF w drugim Sony, może przełożę i 4uF 200V olejaki, ale tu już tylko kable wchodzą w grę

WSHODNI>>

akurat z wyjścia słuchawkowego korzystam bo przez nie robie odsłuchy, ale ciekawe spostrzeżenie.Rzeczywiście duża różnica?

A co daliście na C571 i C572 ? Oryginalnie była Elna DuorexII 1uF ja wstawiłem FC 2.2uF 50V. Widziałem,że Mc Gyver ma tam Wimę pewnie też 1uF.

Tu są na fotce. Co one właściwie robią ? Odsprzęgają zasilanie wzmacniaczy operacyjnych czy filtrują sygnał z DACa?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.