Skocz do zawartości
IGNORED

Stary Jazz.... king of Blue, Time out

rafko

Rekomendowane odpowiedzi

rafko>

A ja pozwolę sobie posprzeczać się z gutekbullem;-) Nie dorywaj "całej" (sic!) twórczości Davisa z lat 50/60, albowiem pośród wspaniałych płyt zdarzają się niewąskie paście;-)

pavbaranov => zgadzam się, może nie nazwałbym tego "niewąskie paście"

tylko nie wszyscy rozumieją mistrza ;-) ale nie dotyczy to omawianego okresu 50/60 lat,

tam był tylko WIELKI MAILS DAVIS

mciej-no pewnie,że tak !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"gutekbull, 10 Gru 2005, 19:44

>Frank => bardzo lubię tą płytkę ,świadczy o dużej elastyczności i ......poczuciu humoru Mistrza

>;-)"

Tyle humoru w nim, ze zmarl zanim ja zmiksowali...

"Frank, 13 Gru 2005, 16:33

>IvanM

>Haha,aż trzech dni potrzebowałeś by dokonać tak odkrywczego stwierdzenia !!

>:-)))

>A wszyscy to na Słowacji tacy bystrzy ?"

Chyba niepowinieniesz ciagle zapominac o zazywaniu tych malych pigulek.

Hi

aż trudno uwierzyć że potrzeba, tu na forum, trzech dni i 50 wpisów aby ktos zauważył że Miles to "King of Jazz", a nie "King of Blue". Kind of funny ;-)

Rafko>>

Dobrze trafiłes. Dwie, z wielu znakomitych płyt. "Time out" posiadam w 3 wydaniach i 4 formatach (LP, tasma-kopia, CD i SA-CD). Polecam to ostatnie na SA. Nic niejest tak bliskie oryginału jak SA. Mamy tam równiez Multi-ch., jesli ktoś preferujue. Absolutnie #1 album w mojej kolekcji.

"Kind of blue" wznawiane było wiele razy. Jednak Columbia sama przyznaje, że z jakością bywało różnie. W końcu w 1997 Sony/ Columbia wydały remastering który, muszę przyznać, nawet "przez słuchawki" jest całkiem znośny i nie rani uszu. (Col./Legacy - CK 64935)

Louis Armstrong. Charles Mingus. Dizzy Gillespie, to kolejni wykonawcy, których powinieneś posłuchać (na początek :-)

Jeśli o BlueNote mowa, to koniecznie Cassandra Wilson. Zacznij może od "Traveling Miles" (pozostając w klimatach Davis'owskich),a później to już nie będziesz mógł sie doczekać żeby kupic resztę jej nagrań.

Poza tym, brzmieniowo rewelacyjne!

Z nowszych żeczy, Harry Connick Jr.. Właśnie wydał płytkę "świąteczną". Super. Polecam.

pozdrawiam Kolegów

• 1 rok później...

Witam,

Dla kochających stary jazz polecam składankę Cannonball Adderleya "Ballads" ostatnio odkopałem ją w MM (dobrze zrenasterowana) cena 29,99 zł.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak przy okazji Starego Jazzu. Sporo się pokazało w sklepach płyt sygnowanych "orangemusic" w bardzo przyzwoitych cenach (16,99, 19,99 itp.). M.in. Bill Evans (Alone, Waltz for Debby), Thelonious Monk (mniam!) (Brillant Corners, Monk/Rollins, with John Coltrane, ale wersja z OJC), sporo Stana Getza (m.in. z Billem Evansem, składanka z utworami Jobima, za to wszystkimi, jakie nagrał), także płyty Elli Fitzgerald, będące The Best z jej Songbooków oraz z płyt z Armstrongiem. Sporo też innych. Mi np. udało się kupić 4CD wydawnictwo Joe Passa z Pablo (Virtuoso, Live at Long Beach City Collage, Checkmate z Rowlinsem i Take Love Easy z Fitzgerald) za niecałe 50zł.

Miłośnicy Starego Jazzu zatem przybywajcie, przeglądajcie i kupujcie, bo warto.

Potwierdzam. W czawartek przyszła do mnie paczka z Giganta. Zamówiłem 12 CD po 16,99 każdy. Davis , Coltrane . Monk , Rollins , Mingus , Booker do koloru do wyboru. Jeszcze parę chcę dobrać , a co do wspomnianiego Passa zakupiłem na allegro za niecałe 41zł z przesyłką - polecam.

Na tej liscie jest duzo doskonalych jazzowych plyt ktore brzmia swietnie w SACD :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.