Skocz do zawartości
IGNORED

Proszę o pomoc przy prostym zadaniu

cyjanopan

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dane są takie, mamy : wzmacniacz o mocy 100W, głośnik 4Ohm, odległość między nimi 20m. Należy dobrać odpowiednie kable (średnicę) oraz obliczyć wpływ parametrów kabla na dźwięk (tylko na mierzalne aspekty). Przydałoby się też uwzględnić wpływ zjawiska naskórkowości. Wszystkie dane są (rezystancję i indukcyjność podaje się standartowo w katalogach przy przewodach głośnikowych), kabel o tej długości zadziała jak filtr dolnoprzepustowy o konkretnych wartościach, tylko jak to policzyć ?

Liczę na Was, jeżeli ktoś mi pomoże to obiecuję wesprzeć akcję LUKAR KLOC jakimś groszem ;-)

Pozdrawiam

Tu masz wszystko. Wystarczy chwilę pogooglać.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BTW strasznie długi ten kabel...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

O ile dobrze pamiętam psor zarzucał nas wykresami które sam rysował gdzie charakterystyka opadała ze wzrostem częstotliwości, czyli chodziło mu o działanie kabla jak filtr dolnoprzepustowy, tego sie czepił bardzo i sugerował aby się skoncentrować na tym aspekcie.

Nie dajmy się zwariować... Jeżeli Re=4 a Rs=0,04 to Qts zwiększa o 1 promil. Podejrzewam, że Qts może być obarczony większym błędem z całkiem innego powodu.

Oczywiście że tworzy Ci się filtr dolnoprzepustowy. Tylko w zależności od parametrów kabla będzie on umieszczony wyżej lub niżej. A już na pewno w przypadkach zdroworozsądkowych gdzieś w okolicy MHz...

Krzemien, przy 20 metrach kabla Rs wynosi 40mR? To chyba musiał by być kabel 80mm2. A takich nie stosuje się nawet przy instalacjach na estradzie, gdzie Pe>1kW (maksymalnie 4x4mm).

Przy 2,5mm2 Rs wyniesie ponad 0,5R.

Ja bym się czepił i powiedział Panu profesorowi, że zastosowany kabel ma osobne żyły i nie ma między nimi żadnej indukcyjności. Nie ma żądnego filtra LP, plecie Pan bzdury Panie profesorze :-)

Kabel o przekroju 16 mm2 (4x4) miałby coś około 0,04 oma. Czyli nie jest źle...

Na estardzie końcówki mocy znajdują się z reguły dość blisko zestawów głośnikowych.

BTW Napisałem w pierwszym poście, że strasznie długi ten kabel...

Kupiłem 20m kabla 2x1mm, podłączyłem, zrobiłem sobię płytę z sinusoidami od 30Hz do 20kHz i nie było słychać wyraźnej różnicy między 20 metrowym a 3 metrowym. Cały zakres przenosiły podobnie, w materiale muzycznym nie sprawdzałem (za dużo zachodu z ripowaniem i odpowiednią obróbką).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.