Skocz do zawartości
IGNORED

Piano Craft E400 i przekroczenie poziomu

surt

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Prosze o pomoc. Ostatnio moj sprzet /Yamaha Piano Craft E400/ dostal sie przez chwile /na szczescie :)/ w niepowolane rece. Moze jest to pytanie dyletancke i smieszne ale nie daje mi spokoju.

Przy poziomie dzwieku okolo 80% i maksymalnym poziomie na "regulatorze" basow pojawily sie rzecz jasna znaczne znieksztalcenia dzwieku i brzydko mowiac glosniki zaczely "charczec" i "rzezic". Czy kilkukrotne kilkunastosekundowe osiagniecie tego poziomu "charczenia" glosnikow moze spowodowac trwale uszkodzenie glosnikow?- /niestety nie mialem mozliwosci w pore interweniowac/. Nie ma co prawda objawow uszkodzenia ale czy incydenty te mogly spowodowac wystepowanie znieksztacen przy coraz nizszych poziomach dzwieku?

Nadmienie iz sa to kolumny glosnikowe standardowo dodawane do systemu E400.

Prosze o odpowiedz

pozdrawiam

Surt

"(...) glosniki zaczely "charczec" i "rzezic" (...)"

W instrukcji do mojego piano 600 jest cos takiego: "jesli glosniki zaczna rzezic nalezy zmniejszyc poziom glosnosci, bo mozna spowodowac uszkodzenie glosnikow" :-)

Kolumny mam chyba takie same (NX-E400)

Wydaje mi sie ze wzmak od piano ma pewien "zapas mocy" w stosunku do kolumn, w zwiazku z tym sluchanie na 80% mocy z basem odkreconym na full nie jest chyba zbyt zdrowe dla glosnikow. Jest to tez kwestia rodzaju muzyki jakiego sluchasz. Mam nadzieje ze nie drum'n'bassu na tym 80% mocy.

pozdr.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.