Skocz do zawartości
IGNORED

Zakład, ślepy odsłuch kabli sieciowych.

wqwqw

Rekomendowane odpowiedzi

>Przyszło mi do głowy, że żeby pomierzyć zjawisko stereofonii/planów/przestrzeni itp. potrzebne są 2

>mikrofony rozsunięte o szerokość głowy.

mi to przyszlo jakies 15 postow powyzej ;)

>Oba sygnały dajemy na wejście... no włąśnie czego(

specialnie wyuczonej sieci neuronowej - tez parenasie postow powyzej ;)

>a tak chętnie poczytam co koledzy mają do napisania:)

poczytaj :-)

liamk, przegapilem twój wpis. Powiedzmy tak: nie ma do czego podpiąć tych mikrofonów:)

Dla mnie scena w głąb to tak jak pisałeś pogłosy, odbicia dochodzące po pewnym określonym czasie.

Urządzenie, które jest potrzebne musi mieć zdolność powiązania tych odbić z dźwiekiem podstawowym. Nie wystarczy sama analiza spl i fazy w danej chwili, bo odbicie dojdzie po czasie i urządzenie musi je wyłowić i przypisać dxwiekowi podstawowemu.

>> liamk

>>Przyszło mi do głowy, że żeby pomierzyć zjawisko stereofonii/planów/przestrzeni itp.

> potrzebne są 2 mikrofony rozsunięte o szerokość głowy.

>

>mi to przyszlo jakies 15 postow powyzej ;)

Proponuję prosty eksperyment: zatkać sobie jedno ucho stopperem (ponad 20dB tłumienia) i usiąść na pozycji odsłuchopwej bokiem kierując niezatkane ucho w stronę bazy systemu (między głośniki). Wrażenie przestrzenne nie zniknie, choć będzie mniej wyraźne. Podobnie zasłonięcie jednego oka nie pozbawia nas zdolności poprawnego przestrzennego widzenia, choć je utrudnia.

UT, pewnie, ze wrażenie przestrzenne nie zniknie, bo choć do 1 ucha to nadal będa dopływać info o dxwieku podstawowym i jego odbiciach w określonym pomieszczeniu, albo nawet od innych instrumentów, przedmiotow itp. na scenie w czasie realizacji.

>Wrażenie przestrzenne nie zniknie, choć będzie mniej wyraźne.

nie zniknie powniewaz jeszcze samo ucho a dokladnie malzowina ma spory wplyw na odbieranie kierunku dzwieku. dodatkowo dzwiek ktorey przyjdze o pare ms pozniej oraz bedzieodpowiednio cichszy bedzie sie wydawac bardziej odlegly i to sie da pewnie wypalac jednym uchem.

>Podobnie zasłonięcie jednego oka nie pozbawia nas zdolności poprawnego

> przestrzennego widzenia, choć je utrudnia.

tutaj nie masz racji . . wiem bo niestety mam tylko jendo oko sprawne :/ a widzac tylko jendym okiem calkowicie trcimy zdolnosc stereoskopowego widzenia. Przestrzenne widzenie polega na tym ze mozg na podstawie roznicy obrazu z lewgo i prawego oka generuje glebie . . gdy zabraknie ktoregos z nich glebi nie ma.

BRAWO ŻWIREK!!!

koledzy, czy nie a bardzo offtopikujecie? a kolega nadal chyba nie doczekał się potrzebnej pomocy?

o słuchanie kabli tu chodzi a nie "pomiary sceny dźwiękowej" :)

nudny wątek się robi :(

pozdr.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jeszcze co do widzenia stereoskopowego tutaj troche dokladniej.

Ukryta Zawartość

mnie temat sczegolnie interesuje bo od urdzenia jestem cyklopem ;) i nawet nie wiem co to znaczy widzec przestrzenie.

Ukryta Zawartość

Drogi graafie z ładnym logo, test będzie najprawdopodobniej w weekend, o ile kolega będzie miał czas. W każdym razie ja jestem do dyspozycji. Też jestem ciekaw wyniku...

liamk, 16 Gru 2005, 11:11

>mi to przyszlo jakies 15 postow powyzej ;)

bo kolega nie zauważył, że kod tego forum w tego typu tematach to taka tasiemka-ściemka która jest sklejona we wstęgę Mobiusa i tak leci w zapętleniu metafizycznym (fizyka po denaturacie)

Liamku, twierdzisz, że nie potrafisz odróżnić co jest bliżej, a co dalej?... Hmm, nie wiem, sam mam oboje oczu sprawnych, ale gdy jedno mam zakryte wystarczy mi niewielki ruch głową - i względne przesunięcia obiektów od razu zdradzają ich wzgledną ode mnie odległość. Może u jednookich od urodzenia ten mechanizm się nie wykształca?

graaf, 16 Gru 2005, 11:50

>BRAWO ŻWIREK!!!

>

Tak brawo!. Widać od razu że nic w zyciu porządnego nie mierzył. Ewentualnie tylko pogladowe ćwiczenia z elektrotechniki w technikum.

Kontekst taki, po co mierzyć - jest przecież parwo Ohma, wystarczy.

PS. A Ciebia graaf podobno tu nie ma? I jeszcze pouaczasz innych o czym mają dyskutować?

>Liamku, twierdzisz, że nie potrafisz odróżnić co jest bliżej, a co dalej?...

w pewnych sytuacjach tak (szczegolnie zabawne podczas gry w siatkowke kiedy zaczynam pierwsze odbicia pewnie na 3-4m za wczesnie a odbijam pilke nosem) - znajomi bardzo lubia patrzec jak gram :)

>Może u jednookich od urodzenia ten mechanizm się nie wykształca?

nie wiem . .. byc moze, np. mam olbrzymie problemy np. z lutowaniem bo nie wiem czy grotem juz dotyakm czy nie, musze sobie lampe ustawic tak aby cien padal w sposob ulatwialacy lutowanie. Samochodem jezdzic nie moge, czasem nie trafiam w klamke od drzwi :) Trenujac kedno mialem tez bardzo wiele przezabawnych sytuacji najczesciej atak o jakies pol metra za wczesnie - przeciwnik zaqzwyczaj padal ze smiechu :D . . . genearlnie pewnie nauczyklem sie bardziej zwracac uwage na cienie, perspektywe itd. bo tylko nimi szacuje odleglosc.

ps.

graff sory za offtopa

Żwirek bystrzaku, napisz przynajmniej, że to na wrzody żołądkowe, a nie, że lubisz:)

Graaf mam dla Twojego logo lukarowe ubranko:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

styl tych offtopików swym imtymnym osobistym tonem jest właśnie tak metafizyczny- jak powaga zagadnienia kabli tworzona przez ludzi przy których komitet partii wydaje się fabryką rzeczowości i przejrzystości rzeczy :-))))

Bo żwierek na wszystko ma zawsze jedna oprowiedź - przeciwnicy to zgniłe komuchy są. Te wstawki o politycznej poprawnosci w wątku o pomiarach i odsłuchach kabli to rzeczywiścię on topic;-) Argument rzeczywiście nie do zbicia;-)

Żwirek, argumenty są rzeczowe i logiczne wtedy, gdy takie są. Ja chcę zrobić ten test, żeby się przekonać. O czym? ano zobaczymy. Myśle, że to jest rozsądne?

Re: lancaster, 16 Gru 2005, 11:53

>Drogi graafie z ładnym logo, test będzie najprawdopodobniej w weekend, o ile kolega będzie miał

>czas. W każdym razie ja jestem do dyspozycji. Też jestem ciekaw wyniku...

Brawo Lancaster!!

Czerwona Różo do boju!!

(dla niezorientowanych - wrzućcie w google "wojna dwóch róż")

dzięki za ubranko :)

pozdr.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

i co Panowie?

odłożyliście imprezę na po Świętach?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest koniec roku i obłożenie wszelkimi robotami na takim poziomie, że nie ma czasu na sen, więc test odbędzie się dopiero w tym tygodniu u mnie. Jak sprawa będzie wyglądała w KAiM to już nie od nas zależy, tylko od uprzejmości kolegów z klubu. Jest jeszcze kwestia znalezienia czasu na wyjazd do Warszawy i załatwienie tam noclegu - taki drobiazg.

Trochę cierpliwości jest więc wskazane - niektórzy pracują.

• 3 tygodnie później...

no i jaktam ? robiliscie jakies testy ? dlaczego nagle watek umarl? sam sie raczej nie podejme tego zakladu bo stalem sie troche bardziej sceptyczny co do sieciowek, skoro nikt nic nie mowi nikt niechce wygrac kasy to znaczy ze jest to chyba nie mozliwe. czyzby producenci robili z nas ostatnich frajerow? szkoda ze zaklad sie juz chyba nie uda , jesli bysmy wygrali to zarobilibysmy troche kasy i wreszcie woiadomo by bylo ze smiejacy sie z nas sceptycy kablowi nie warci sa dyskutowania i sa glusi zeczywiscie, a jesli by sie nie powiodl to wiadomo by bylo ze to jest kompletna bzdura i ze sprzedawcy w sklepach klamią nam prosto w twarz, ja bym chciaol poznac prawde a wy chyba nie :-(

:( no właśnie

kolego Lancaster, kolego Rekin - jak sytuacja?

swoją drogą to zawstydzające, że ledwie dwóch czy trzech kolegów zgłosiło się z pomocą :(

czyżby tak niewielu słyszało kable?

czy tacy nieuczynni? i tacy bezinteresowni zarazem - nikogo jak rozumiem nie interesuje wygrana?

hm...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.