Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa servo w CD 40

adik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Uszkodzenia dokonałem wspólnie z silnikiem ładowania kieszeni. Jak zwykle przedobrzyłem chciałem go posmarować bo jakiś hałaśliwy był, potem wogóle odmówił posłuszeństwa i kombinowałem aż rozwaliłem serwo. Obawy są takie- po włączeniu zasilania kręcą się oba silniki od napędu i ładowania płyty, laser działa normalnie. Padło sterowanie silników chyba kręcą się bez przerwy. Ktoś wie, która kostka jest za to odpowiedzialna? Choćbym miał zbudować cedeka od początku muszę go wskrzesić, bo polubiłem tego cyfraka! Proszę o pomoc.

Mam schemat podobnego Philipsa 630, jeśli to coś pomoże.

https://www.audiostereo.pl/topic/23163-naprawa-servo-w-cd-40/

Z tego, co widzę na schemacie silnikami sterują układy TCA 0372, na wyJściu są dwie przeciwstawnie połaczone diody, być może przy zwarciu na zaciskach silnika otwierania kieszeni to one się sfajczyły, to by była wersja optymistyczna.

Siedziałem wczoraj nad tym sprzętem , ale nic nie wymyśliłem. Mogę tylko na ślepo wymieniać półprzewodniki. Może znacie jakiś dobry serwis w warszafce, który potrafi coś więcej niż wymianę bezpiecznika? Albo może ktoś z forumowiczów przyjmie klocka do naprawy?

Na razie wymienię te układy TCA, w ich okolicy są 3 tranzystory smd- chyba bc 858, je też spróbuję wymienić

Adik, i co, naprawile? pytam bo mi ostatnio to samo co Tobie sie stalo w moim CA Track1, wymienialem laser, bo wogole nie krecil sie silnik ten glowny od plytyCD, ale wymiana lasera nie pomogla wiec zaczalem cos grzebac, znalazlem miejsce na plytce, w ktore jak dotykalem palcem to silnik zaczynal sie krecic, wiec tak trzymalem z ponad 5 minut czekajac az zaskoczy CD, ale po tym czasie wysunela sie tacka i teraz kreca mi sie oba silniki, zauwazylem tez ze przy wyjsciu tasmy do napedu, jest kilka tranzystorow ktore zaczely sie grzac cos chyba ponad norma, tez nie bardzo wiem jak sie za to zabrac. Moze ktos ze szczecina kto by cos dopomogł?

Na razie nie choć wymieniłem kilka tranzystorów w okolicy drierów silników, oraz parę diod. Nic nie pomoło Drierów na razie nidzie nie dostałem, ale najpierw posprawdzam dokładnie zasilanie, jeżeli po wymianie drierów nie zadziała to sie poddaję!

hmmm Adik,

wiem ze Marantze maja swoje odpowiedniki w Philipsach, moze poszukaj na allegro takiego, pewnie trafisz za 40 zł i bedziesz mial problem z glowy, wymienisz cala plytke i juz i jeszcze zostana Ci sie czesci zamienne :-) zebym ja mial ze swoim Trackiem taka mozliwosc to bym sie sekundy nie zastanawial, ale niestety uzywki w dobrym stanie chodza za ponad dwie stowy :) a to duzo za duzo zeby kupic tylko dla idei :)

Ta, wiem , tylko mój już prawie na finiszu tuningu jest, trochę się namęczyłem z nim, zanim pomyślę nad wymianą całej płytki wymienię jeszcze drivery więc mały wydatek. Sprawdziłem zasilanie i wszystko jest oki.

Kupiłem TCA i dziś chwila prawdy! Mam nadzieję ,że zadziała, jeśli nie to się odezwę jeśli udostępnisz adres tego ktosia. Jakby ktoś szukał tych driverów to są w Aprovi w Gdańsku na ul Hallera

systex

Nie dość,że mam zajebistego kaca, to wymiana driverów nic nie pomogłla! O co tu chodzi? Mógłbyś podac mi maila tej osoby do której wysyłasz swojego sprzęta, bo mi pomysły się już skończyły

Adik

Moze zrobimy tak, ja jutro lub pojutrze wysylam swoje CD, szczerze mowiac to wogole ta osoba niechetnie chciala sie wziasc za naprawe, gdyz "zyje" z tuningu, ale po dlugiej korespondencji w koncu sie udalo wiec wysylam. Jak juz paczka dojdzie i prace beda trwaly, posuwaly sie do przodu, to wtedy zapytam sie czy bedzie zainteresowany jeszcze jedna taka naprawa, jesli sie zgodzi to oczywiscie podam ci namiar do tego gościa.

A ja wogole na ten czas kupilem sobie sobie Philipsa CD-604 hehe i gra calkiem niezle, wiec mysle sobie ze jak ten moj CA Track 1 da sie naprawic to pewnie go sprzedam i zabiore sie za tyning Philipka :)

• 2 tygodnie później...

Co tam, słychać coś o twoim Cambridge? Niezłe jaja byłem dziś w serwisie rtv agd i koleś jak go spytałem czy zna się na odtwarzaczach cd powiedział " a co to jest?" a potem ze człowiek od rtv będzie jutro.

Kariery mojego rozwalonego klocka ciąg dalszy. Koleś z serwisu powiedział, że nie naprawi cd, bo nie ma dostępu do procesora, który podobno jest padnięty. Nie wiem dokładnie który to procek czy TDA 8809- określany jako Radial error proc. , czy ZC 99700p, który jest największym scalakiem na płytce i ma oddzielny kwarc. Nie wiem też czy te procki są programowane przez marantza/ philipsa i jeśli udało by mi się taki zdobyć to i tak nic nie wskóram , bo nie są zaprogramowane do tego modelu. MoZe ktoś ma takie kostki i odsprzeda? Proszę o pomoc.

Adik, poszukaj na allegro sprwanego marantza lub odpowiednika w philipsie, zapalacisz 50 zł w porywach i sprawe rozwiazesz na pewno ze 100% skutkiem :))

Moje CD jeszcze w domu u mnie lezy, nie mam go kiedy wyslac, w przyszlym tyg juz wyjedzie do naprawy :))

Marantze cd 40 na allegro kosztują po 3 stówy, jeżeli wogóle sa w ofercie, dawno nie widziałem żadnego i nie do końca wiem jakie są jego odpowiedniki w philipsach może Ty , albo ktoś wie jakich szukać?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Ten się nada?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 3 tygodnie później...

Sprawa jest naprawde denerwująca bo wymieniłem połowe elementów z innego za wyjądkiem lasera sprawnego CD i nadal jest tak samo.Zasilanie jest ok, diody są ok, drivery też OP również, została mi jedna kostka (bo procek też wymieniałem i jest tak samo). Co ciekawe nie świeci się wyświetlacz czyli jednak coś z zasilaniem ale wygląda ono dobrze. Jeżeli po wymianie tej kostki nadal będzie tak samo to i ja się poddaje bo nie mam więcej części,które moge powymieniać,a nic innego nie wskazuje na usterke. SMD również bo też wmieniałem.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Dziękuję za Twoje zaangażowanie! Myślę ze cały ten problem to jakiś drobiazg- coś w stylu padniętego tranzystora smd w zasilaniu, trudno wyglada, że ten cd pójdzie do śmieci. Mierzyłeś może napięcia zasilania na kostkach i porównywałeś ze swoim CD 60? wstawiłeś taki sam procek jaki był orginalnie, chodzi o ten duży z własnym kwarcem? Swoja drogą jak dałeś radę wylutować tak wielonóżkowe układy? Masz jakąś rozlutownicę?

Pozdrawiam!

Dreamer_ sprawdz rezystory szeregowo wlutowane w zasilanie , czasami zdaża sie że jest na takim napięcie a pod obciążeniem siada napięcie ew. wywal dodatkowe kondensatory nieprzewidziane przez producenta , w moim cd w jednym miejscu zablokowanie zasilania elektrolitem spowodowało wariowanie napędu (głowica z laserem jezdziła tam i spowrotem)

pozatym wyskrob większe kawałki kalafoni z płytki ,czasami powodują upływności i przemyj ją bęzyną , posprawdzaj taśmy łaczące płytki od częstego wciskania potrafią sie zdeformować pola kontaktowe

Ostatnio miałem lekki zapierd.... więc nieco się opóźniam z robotą.Przelutowałem to co mogłem z innego,sprawnego CD i jest to samo.Z tranzystorami SMD włącznie. Co do wylutowania procesora to nie jest wbrew pozorom taki problem:) Gorzej z 40 nóżkowym powierzchniowym bo nie mam lutownicy na gorące powietrze:/

Jutro moge nie dać rady ale przed weekendem postaram się ostatecznie powiedzieć co i jak na moje oko wygląda.

mariusz05 ---> Znam taką sytuację z Pioneera;) Upierdliwa sprawa ale qrde napięcia są.Tak jak pisałem wyżej dam mu ostatnią szansę i zrobie coś ala Low Format;)

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.