Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A65 w połączeniu z cd 73T

baq85

Rekomendowane odpowiedzi

opłaca się wymienić NADa 320 bee (który w przyszłości miał pracować z 542) na rzecz tego zestawu Arcama? O CD można dowiedzieć się wiele jednak na temat samwego wzmacniacza już nie - (szukałem w wyszukiwarce) ; jedyne co udało mi się w necie znaleźść to test przeprowadzony przez hi fi udostepniony na stronie. Brak większych informacji spowodowany jest zapewne wyparciem A65 przez A65+ i tu nasuwa się kolejne pytanie jaka jest róznica między tymi wzmacniaczami. Czy ten zestaw wart jest godnej uwagi ? - pozdrawiam i czekam na wszelkie wskazówki opinie szczególnie użytkowników.

Mialem Diamondy 8.4,graly z Denonem PMA S10.Arcam A65 to troche inna bajka,niemniej jednak mysle,ze powinien spokojnie wysterowac Diamondy 8.4.Mialem kiedys NAD-a C300 i radzil on sobie spokojnie z podlogowymi Tonsilami Excellence 1F.

ja teraz gram na NADzie 320bee (jestem akurat w trakcie jego sprzedaży), a zmieniam dlatego że cd 542 nada wogle mi się nie spodobał w porównaniu z arcamem cd73T, pomyślałem przy tym odrazu że warto chyba też połączyć system jednej firmy - stąd tez narodził się cały pomysł. Co prawda arcam ma trochę mniej mocy niż NAD ale nie jest ona tutaj aż tak znacząca (prawda?) bo to jakieś 10W więcej na rzecz NADa przy 8ohm. Dalej jednak nie wiem jakie są różnice między A65 - A65+ ; W sklepie do którego dzowniłem dowiedziałem się że Decibel (dystrybutro arcama) twierdzi że cytuje "niczym się te wzmacniacze nie różnią, co więcej a65+ jest lepszy" - takie jakby zaprzeczenie sobie samemu, zakładamy że 65+ jest lepszy bo to wkońcu wyższy model ale na czym to "lepsze" polega ? jakoś nikt nie potrafi mi odpowiedzieć. Z kolei inny sprzedawca na gg spławił mnie odpowiedzią cytuje "has recently been upgraded to Plus status with a number of internal modifications to the output stage circuitry and input coupling. These are said to increase bandwidth and improve current delivery for a better transient response" - i to tyle co wiem jak narazie :)

Niedawno słuchałem Arcama CD 73 T contra Cambridge Audio Azur 640 C v.2.Wydaje mi się,że to dwa równorzędne odtwarzacze.Przy czym Azur jest o...1300,-PLN tańszy.Nie ma także problemu z dopasowaniem wzmacniacza.Azur 640 A pasuje do niego idealnie.Ma 65 W mocy i radzie sobie nieźle z Dimondami.A nawet z Eposami, za co został wyróżniony jako zestaw w "What Hi-Fi".

Co do Arcama 65,to chyba lepiej już pomysleć o A 80.Da sobie radę z dużo wiekszą gamą kolumn.

Pozdrawiam.

A65 jakos nie ujał mnie niczym szczegolnym, a sluchalem tego wzmacniacza 2 razy. Bardzo interesujaco gra natomiast A75+ (piekna srednica) i od tego wlasnie modelu rozpoczalbym poszukiwania partnera dla CD73.

gybym mia pieniążki to napewno bym rozpatrzył wasze rady, nie mniej jednak prawda jest taka że zostane przy a65, i w ciemno wychodze z założenia że nic na tym nie strace (w stosunku do NADa320bee a może i coś zyskam?). Z tego co udało mi się jeszcze wyszukać z róznic to nie wielka poprawa zasilania na rzecz a65+. A co do a75 to wsumie diamondy 8.4 głównie grają średnicą więc sadze że tutaj jakoś ten brak wzajemnie się uzupełni - choć to tylko totalna hipoteza (jeśli ktoś twierdzi inaczej, co stwierdził empirycznie bardzo proszę o sprostowanie)

>> Jeżyk

A z czym odsłuchiwałeś tego Arcama i Cambridg'a. Właśnie miałem w planach zakup Arcama. Czy rzeczywiście są to dwa równożędne cd'ki ? Chcę dopasować jakiś CD do mojego skromnego systemu. Na razie jadę na Cambridge D500SE. Okazał się lepszy od NAD'a 542 przynajmniej dla mnie. Preferuję czyste wysokie tony, przestrzeń i detaliczną średnicę ( dlatego stawiałem na Arcam'a ) jakiś sejsmiczny bas nie jest dla mnie priorytetem .

>>>bardopond

Muszę chyba potwierdzić, ze znajdziesz właśnie to co szukasz w tym Arcamie.

Ja słuchałem Arcama Cd73T we Wrocławiu (sklep Visatex - obsługa zostawia wiele do rzyczenia, ale tylko tam z tego co wiem mają Arcama). A tego cd słuchałem w dość dobrym połączeniu bo na lampie DIY, kolumny monitory Huberth (czy coś takiwego - kawał głośnika). Brzmienie naprawde godne uwagi, pxniej przerzuiłem na ten system 542 przybyło ślamazarnego basu, scena zeszła nizej, zawężyła się, ogólnie 542 w porównaniu z CD73 zabrzmiała tak jakby chciała a nie mogła, zaznaczam jednak że nie znane jest mi bliżej okablowanie (napewno do najtańszych nie nalezało) a i sieciówka do wzmacniacza była jakaś "kosmiczna" napewno nie z kartonu jaki dostaniemy przy zakupie CD73. (i jeszcze jedno - zdaje sobie sprawę, że pozostałe elementy są nie miarodaje do tych o których tutaj wcześniej pisaliśmy, ale na czymś takim tego słuchałem).

Niestety nie pomogę w zasadniczej kwestii wzmacniacza, ale interesują mnie sprawy związane z Arcamem cd73T. Kupiłem go jakiś miesiąc temu. Właściwie powinienem być zadowolony - dźwięki "produkuje" na poziomie oczekiwań, ale miewa problemy z odtwarzaniem kopiowanych płyt. I tutaj dziwna sprawa (przynajmniej dla mnie) nie potrafi odczytać kopi CD-R, a czyta CD-RW nagrane na tej samej nagrywarce (zwykły Samsung w komputerze). Dystrybutor tłumaczył mi, że tak może (a nawet ma być), bo producentowi przecież nie zależy na promowaniu zwyczju kopiowania płyt. No, niby prawda, ale mój stary Sony 202ES potrafił przeczytać właściwie wszystko poza CD-RW (czasem miałem wrażenie, że gdyby przyciąć do wymiaru płytę analogową to też by zagrał, a przynajmniej spróbował) i dlatego mam dyskomfort. A do tego reaguje na pilota od Cyfry + i wtedy grywa "niechcący" oraz "znienacka". Jeśli baq85 masz jakieś własne podobne problemy z Arcamem to proszę podziel się ze mną.

>>baq85

Dzięki za opis. Porównując na takim samym systemie dwa różne kompakty różnice były, z tego co piszesz mocno zauważalne. Chcę wziąść swojego CA i porównać właśnie z Arcam'em, HK 970, Ca 640Cv2 był. Ten który najbardziej przypadnie mi do gustu za kaucją wypożyczę na chawirę i tam zrobię ostateczny test. Jednak myślę że Arcam będzie strzałem w dziesiątkę ( zobaczymy ).

>>>tomek.g

Problemów z CD73 nie mam bo jeszcze nie posiadam tego cd'ka, przymierzam się do zakupu, coś musi być z tym nie czytaniem płyt bo wrzuciłem jedną przegrywaną płytkę (na odsłuchu) i akurat nie chciała chodzić, ale co dziwne dopiero od nr 13, wcześniejsze ściżki wszystkie chodziły, stwierdziłem zatem że to wina akurat tego nagrania, tym bardziej że było tak samo jak słuchałem maranza (coś tam)6000 - tutaj sytuacja była podobna, nalezało by zatem wysunąć wniosek że drozsze cd'ki z niechęcią czytają przegrywane płyty (ale dlaczego?) - może odpwoie ktoś kto ma więcej doświedczenia w tej kwestii

>>>bardopond

...musze przyznać że masz dogodne warunki, mozliwość przetestowania takiej ilości cd'ków i to jeszcze z mozliwością wypożyczenia, nic tylko pozazdroscić, ja na odsłuch to musze robić wyprawę do wrocławia albo do poznania, a forumowicze wiedzą że we wrocławiu to i tak cienizna ze sklepami, choć teraz troszeczkę się to poprawia ale to juz najwyzszy czas na takie poprawy :) - życzę Tobie udanych odsłuchów jak już wybierzesz to daj znać, pozdrawiam

->tomek g.

uzytkuje cd73 juz prawie 2 lata i zadnych problemow z odczytem plyt R/RW (nawet na bardzo tandetnych nosnikach) do tej pory nie bylo. byc moze trafil ci sie jakis ex-demo, albo miales zwyczajnie pecha na felerny naped. zdecydowanie naciskaj sklep na wymiane egzemplaza.

cześć baq,

jeśli chodzi o info w sieci na temat interesujących Cię wzmaków arcama to taki link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Arcam jest made in england a CA to chińczyk stąd też prawdopodobnie róznica ceny o której pisze jeżyk. Co kto lubi, ja bym jednak wybrał angola.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The odd get even.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.