Skocz do zawartości
IGNORED

Pansonic DVD-S49 czy Pioneer DV-380

Virtus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Miałem ten sam dylemat..... i kupiłem Pioneera.

Jeśli jesteś zainteresowany Divx'ami to chyba Pioneer - głównie dzęki dostępności softu od mistrza Gufiaka - świetny i stale ulepszany....

Obraz i dźwięk z DVD bardzo dobry, ale bezpośrednio nie porównywałem - Panasonic ma pewnie podobny....

Wadą 380 może być brak wbudowanych dekoderów, ale to zależy od konfiguracji sprzętu i może nie mieć znaczenia....

Tak naprawdę to chyba trudno o obiektywne kryteria przemawiające za którymś z nich....

Wiele nie pomogłem..... :-)

Pozdrawiam

No to ja polecę panasonica s49:) Sam przed kilkoma miesiącami maiłęm dylemat no i oczywistą gorączkę. Ale wczesniej miałem panaska 35 i wszystko było ok, więc koniec konców zostałem przy firmie. Obraz fantazja z mozliwosciami dodatkowej korekcji w sporych szczegółach (szum tła itp.). Audi przy video super! Z przyjemnościa słucha się koncercików na dvd video. Co do dvd audio nie wypowiadam się bo nie słucham:) Cd raczej odpada, chociaz oczywiscie da się słuchac. Ale to juz zupełnie inna pólka:) Do tego w kategoriach auido folskich nawet nie ma co podchodzić - o dziwio w dvd video mozena powalczyć! Ciekawe prawda? zresztą już nie raz poruszałem ten wątek jak to jest że dvd video gra bardzo dobrze a cd audio słabiutko... No ale mozę dałoby się podgonić kolejnymi niespodziankami, które ma w sobie panasik do audio? Warto popróbować...

Co do divixów... Spokojnie chodzą, problwem jedynie w tym aby napisy maiłey tę samą dokładnie nazweco plik video. Potem już wszystko gra! Pionierki mają zaś spore zaplecze fanow - tego brak panaskowi. A ci fani nieźle znają sprzęcik i produkują softy z czestotliwoscia karabinu maszynowego! Podziwiam i zazdroszczę:) Naprawde powaznie! Chyba neawet jest cała strona temu poswięcona? No ale wybór nalezy do Ciebie! Powodzenia! MAciek

"Obraz fantazja z mozliwosciami dodatkowej korekcji w sporych szczegółach..."

"Audi przy video super!"

To brzmi zachęcająco :o)

Do CD, mam inne klocki i przede wszystkim kolumienki - B&D CDM1 :+) Tu chodzi tylko o filmy.

Co do softu, to akurat Panasonic zrobił nowy umożliwiający odczyt TXT, srt, sub z polskimi znakami, a sklep obiecuje, że w ramach zachęty wgra go gratisowo.

Wydaje mi się że S49 ma trochę bajerów, których Pioneer nie posiada. Czy mam rację ?

- Cyfrowa redukcja szumów

- Funkcja zwiększania głębi obrazu

- Multi Re-Master

- Dekoder DTS i AC3

- Funkcja zwiększania słyszalności dialogów

- Dźwięk dookólny w słuchawkach - cokolwiek by to znaczyło :o)

- Dwa tryby surround - Pionek chyba tylko jeden ?

- HighMat - co to znaczy ?

- Głowica z dwoma laserami - A u P380 ??

- DVD Audio

- i jeszcze parę duperel

Na razie Panas wysunął się na prowadzenie. We wtorek meta. Zobaczymy czy Pioneer da radę skontrować :o)

Pozdrówy na dobranoc

No tak, wymieniłes sporo tych bajerów:) To wszystko prawad, ależeby byc ok, to zaznaczę, że najczęściej żadnego z nich nie uzywam:))) Stan wyjściowy jest na tyle dobry, ze nie potrzeba:) Ale spokojnie. Pionek to też dobry sprzęcik, a wyższy jeszce o oczko model, niczego sobie... To tak, zebys miał co robić w niedzielę:) Swoją droga, to wspaniałe uczucie, tak gonic sobie króliczka, prawda? powodzenia! A! No i Panasik ma wyjścia analogowe 5.1. To istotne jak dla mnie, bo chyba kupiesobie wreszcie subik jakowyś i sciezka .1 przestanie być tajemnicą... w filmach oczywisci, bo z zasady slucham w stereo... a podłączenie z wyjścia wzmaka jakos mnie nie przekonuje.

=>maciek1

Czy do podłączenia stereo korzystasz z sugerowanego wyjścia audio out (2ch) i w ustawieniach wybrałeś dźwięk stereo?

Ciekaw jestem czy przy takiej opcji po podłączeniu suba wszystko będzie OK (czyli czy dźwięk będzie podawany zarówno na audio out (2ch) jak i na 5.1 (bo tu podepniesz suba) i czy również będziesz musiał zmienić ustawienia na dźwięk wielokanałowy)?

pzdr

rafal_radom

Właśnie tutaj jest ciekawostka! teraz tego nie sprawdzam,a le jak rozważałem podłączenie, to próbowalem czy dźwiek moze byc rónoczenie na obydwu kompletach wyjść. I jest równocześnie! Już nie wiem w jakiej konfiguracji, czy na stereo czy na wielokanle ale jest. tak, dźwiek na stereo biorę z wyjśc audio stereo a na suba będę chciał wziąć oczywiście z dedykowanej "jedynki". A może skusze sie takze na wyjscie głosnikwe? Nie wiem, pokombinuję. Swoją drogą dzisiaj trafiłem z dobryu zły dzień w RTV agd":) Maja tam dwa saloniki, z których rzadko kto korzysta a klientów aż strach - święta. KAzdy szuka oczywiscie czegoś tam. Poprosiłem więc, ze 'sobie poradze"i grzebałem do woli:)) CHolewka, głowa mnie juz bolała od wysłuchiwanai tych subów:) Straznie ciągnie do ELAC 50... ale coś mi w nim niestety nie gra:) Być moze to wina ustawoenia, bo stał na mekkiej wykąłdzienie a tam membrana do dołu skierowana... I takj naprawdę zaden subik mnie nie zadowwolił... Ale ten Elac meczy mnie:))) Może masz swoje typy co do subika do Muzy? Pozdrawiam. Maciek

U mnie na samsungu dźwięk leci z wyjść stereo i 5.1. Ale jesli podepniesz suba pod .1 (pamiętaj o włączeniu go w setupie ;) ) i kolumny pod wyjście stereo to będziesz jednocześnie odtwarzał niskie częstotliwości na kolumnach i subie - sztucznei powiększysz basy

ppred

Nie ma szansy:) To kwestia odcięcia. jesli ustawie na 40Hz to akurat tam gdzie moje dali koncza efektywne przetwarzanie niskich. No ale dalej sie mimo wszystko waham nad tym subem:) teraz sobie właśnie słucham Lennona i ładnie mi tam gitarka basuje... Czego ja więcej potrzebuję? Przed chwilką wrzuciłem Dream Thetaer i bez zarzutu. Mocny, króciutki bas nie wspominjąc o całej reszcie! A tak namarginesie miałem Samsunga 745 (tego słynnego, miał taki umer lub coś w tym stylu:) I o dziwo! juz pisałem: na dvd video było słabo a na cd owszem, calkiem całkiem jak na taki sprzecik! Dziwne. Ale niestety, kiedy nie weszła trzecia płytka, potem kolejne - problemy z odczytem. Do tego brak napisów w divx... To znaczy są ale wiesz jakie prawda? a softu nie będzie więc zrezygnowałem. Ale fajnie sie prezentował! Jak ktos potzrebowłą sprzęcika taniego "do wszystkiego" to jak najbardziej polecam tego samsunga! A ceny rozmaite wielce! Ostatnio widziałem po 850!!!! A dzien wczesniej 550:) Historię promocji znacie prawda, gdzie można było go "łyknąć" za cos około dwoch stówek... Pozdrowienia! M.

PS. Tak na marginesie, czy jest aż tyle nagrań, które wykorzytują ten tajemniczy zakres poniżej 40Hz? Czy warto kruszyc kopie?

Od budżetowego subwoofera nie spodziewaj się tez cudów (a jka będziesz chciał kupić droższy - to może do kolumn dołozyć :). Jak ustawisz odciecie na 40Hz to subwoofer będzie miał mało do roboty. Od ilu Hz on gra? Poza tym to nie jest odcięcie 90dB/oktawę tylko pewnie jakieś łagodne. 6? A może podłączyć kolumny pod wyjścia frontowe w 5.1? Odpadłby problem z pokrywaniem się .1 z kolumnami.

I jeszcze jedna kombinacja alpejska - podłacz DVD do wzmacniacza przez wyjścia stereo oraz frontowe, suba przez .1. Wtedy będziesz miał na stereo pełne pasmo, z możliwością przełączenia na wzmacnianie basu subem taki BOTH/SUB na selektorze wejśc w wzmacniaczu - chyba że masz audiofilsko tylko jedno wejście w GC.

Ponizej 40Hz to na pewno organy, a poza tym pomęcz wyszukiwarę - ja się nie znam

Jeśli chodzi o samsunga to ładnie odtwarza napisy w divxach - te wklejone na sztywno ;) A mnie zastanawia coś innego - skoro w Samsungu 950 da się włączyć polskie napisy, a podobno jest on identyczny z 945 jesli chodzi o elektronikę, to czy nie dałoby się podmienić softu? ;D

Panowie ...bo juz "zgłupiałem":

1. jeden zachwyca sie "dźwiękiem" ?????? ( budżetowe odtwarzacze DVD = gra ok, ale....)

2. drugi opisuje obraz (układy poprawy) ...nie wiem, w divx???/xvid rozdzielczośc 500*200, czy 1280*720???

Czego spodziewacie się od sprzetu (szczególnie w mpeg4), gdy on oferuje tylko tyle, ze to odtworzy (i to nie wszystko...gdzie postprocessing, skalowanie na pełny ekran, napisy... itp.).

W mpeg4 obecne stacjonarki to....zabawki dla dzieci ( ułamek możliwości tego formatu).;(

Panowie - nie mylcie " jakoś... z jakością" (choćby Divx na pełnym ekranie, czy napisy oddające treść filmu ...np w 4/5 linijkach , a nie w "standardzie DVD").

Przykład....: www.snazio.pl (ale wyłacznie w opcjach sieciowych = cena zaporowa , bo nie tylko o sprzet podstawowy chodzi....). ;(

panasonic czy pioneer, a może philips... (mam DVP632-starszy model, niewiem jak w nowych) ma tą przewage na obydwoma, że napisy możemy wybierać które się chce i nie muszą mieć tego samego tytułu (srt,vob,txt (MicroDVD) - w filmach Divx), jakością obrazu czy dzwięku nie ustęuje żadnemu z nich, panasonic ma fajniejsze skalowanie (stopniowe), miałem ostatni podłączony S295 i napisy jakieś takie małe... jak z tg.

a ja mam takie :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

123... test

hojlo1>

rozumiem,że jesteś posiadaczem super odtwarzacza i fajnie - gratulacje. Ale poczytaj temat i dopiero wtedy zabieraj głos, na temat własnie:) Napisać, ze wszystkot o o co pytamy jest do bani to bardzo proste. Nie każdego stac i nie kazdy chce być posiadaczem jakiegoś "cuda". To nie jest miłe, kiedy oczekuje się odpowiedzi konkretnej a tutaj żę "wszystko do bani" bo... Człowiek chce wybrac spomiedzy tych dwóch i chce się cieszyć jednym z nich. I jak kupi na pewno będzie się cieszyc nawet tym ułamkiem możliwości... Tego mu zyczę! pozdrawiam. Maciek

(wyłącznie od strony mpeg4)

@maciek1 - byśmy się zrozumieli ...nie mam Snazio.

Kupuję i sprawdzam (znajomym) już prawie 3 lata, odtwarzacze Divx (i podobny sprzęt) i to jest suma moich , praktycznych wniosków.

Od czasu Kissa (chyba 2002/3 rok) nadal "nie mogą" zrobic odtwarzacza, który działa niezawodnie (sporo w tym winy samego mpeg4).

Wybieracie miedzy sprzetęm : niedopracowanym , a jeszcze bardziej niedopracowanym (coś w rodzaju wyścigu obecnych: LCD, czy plazm..., co np PAL "mają gdzieś").

Tutaj (w tym dziale) jest opis ludzi, którzy wrócili np do PC, by mówić o jakości.

Dlaczego?

Bo jakość , to nie tylko: jakieś parametry obrazu, ale przede wszystkim "klimat" filmu, czyli: co widzisz na ekranie = przy Divx, jak duży jest obraz, jak słyszysz ...bo np AC3 jest w filmie.... i czy np. wyświetla pełną listę dialogowa, a nie obcięte np do 2 linii tekstu i film nabiera całkiem innego znaczenia (bo w divx - umownie, nie ma ograniczenia listy dialogowej i pewne tłumaczanie są niedoścignionym wzorcem dla DVD).

(nawet, jak poprzednik pokazał - literki czasami są tak małe, że skupiasz sie na znalezieniu tekstu ...zamiast na filmie)

Naprawdę nie neguję sprzetu - ale podejścia do jakości (w nastawieniu na mpeg4, ze swoim dziwnym ratio/napisami... , itp....).

Ps - za Kissa kiedyś dałem tyle ,ze chyba teraz z 5 Panasoniców by wyszlo i co to oznacza?

Absolutnie nic, jak zwykle (bo nadal w stacjonarkach Divx....absolutnie nic się nie dzieje przy mpeg4 = kosmetyka, w porównaniu do praktyki sieciowej itp. ....) - brak jakiegoś "przełomu" w tym sprzęcie.

(mpeg4 jest formatem "czysto komputerowym/sieciowym..." i stacjonarka powinna się zachowywać, jak ...taki komputer, bo np. nowe:Snazio/Buffalo/Kiss (niby HDTV) nadal zwykłego Xvida nie odtworzą z np. GMC , gdyż ktoś zastosował "tę wtyczkę mpeg4" by jakość zachować....) :(((((

( i jeszcze jedno)

- sporo firm nie chce np. przy HDTV przejsć na mpeg4, bo już to wiedzą (różnorodnośc formatow sprżetowi zbyt wysokie wymagania stawia), choć przy DVB chyba jakiś "ścisły" standard będzie ( ale nie w "sieci").

To tyle i...naprawdę życzliwie (by rozczarowań po czasie nie bylo).

@slayer - to tylko dowcip (...pokazuje czasami przekłamania tekstu....) ;))))) :

Ps - nie jest to PC !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

hojlo1>>>

takie duże kiss pokazuje... troche za duże :-)) (wieczorkiem wkleje jakąś fote gdzie jest więcej tekstu... )

ps.

panowie, prośba - może ktoś wkleii jeszcze jakieś fotki, żeby porównać wielkość i jakość literk w filmach Divx

ps.

z tego co się zorientowałem to panas i pionek czytają "QPEL", mam dwa filmy tak zakodowane i na moim philipie tną się a na panasie i pionku idą... (sprawdzałem)

pzdr

123... test

@slayer - toż to prowakacja (z mojej strony). ;)))))))))

To tylko Xbox (sam sobie tę fotkę też zrobił, bo też to potrafi).

Kiss tak kolorowych napisów nie wyświetli a rozmair fontu w nim jest "praktycznie" na stałe ( u mnie problem wielkosci i kształtu fontu nie istnieje - bo mogę np. z "windowsowego" .ttf skorzystać).

Uwaga na Qpel i inne dodatki - teoretycznie nowe chipy miałe je obsługiwać, a w praktyce jest nadal ...prawie...po staremu :((((((

(wystarczy fora odtwarzaczy Divx przglądnąć)

Panowie - ja tylko ostrzegam (nawet przed Snazio) - że sprzet który ma odtwarzać jak PC (w praktyce = niezawodnie), będzie raczej zachowywal się jak PC.

Oczywiście odtworzacze Divx dają sobie "jakoś" radę..... . ;) ( jakoś!!)

hojlo1>>>

Wybacz, ale troszke sie wkurzyłem z samego ranka:))) Przepraszam. Wiesz, nie raz jesli ktoś pyta o cos prostego, podstawowego i znajduje w tym sprzęcie radość, znajduje sie ktoś, kto mu będzie uświadamiał że to wszystko do bani... Bo liczy sie to a tamto... Sam to przerabiałem na sobie. A co do moich refleksji na temt panasa to sprawa divx była traktowana jedynie marginalnie. Sam b. rzadko oglądam w tym formacjie, prawie w ogole. ale na wszelki wypadek jest i dobrze, zgoda... jakos sobie w tym divx radzi:) W dobrych ripach oczywiście lepiej:) A co do dźwięku... No jest to parametr równie wazny dla mnie jak i pewnie dla pytającego. Lubie kiedy muzyka z koncerciku dvd video brzmi jak nalezy. A w przypadku panasa brzmi. Nigdy nie zabrzmi, nigdy w przypadku divx. NAwet na snazio z pewnością:) Tak skompresowany dźwięk jest nie do zaakceptowania niestety... Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz przepraszam. Ale swoją drogą podziwiam twoją wiedze i doświadczenie w mpegach! Szacunek! MAciek

@maciek1 - nie ma :

- ani za co przepraszac

- ani co sie wkurzać

Jest to forum i trzeba się ścierać (ja wiedzy szukam ...także tutaj i np. czytam o nowinkach sprzętowych w praktyce).

Pociesze Cię, że zanim do Xboxa doszedłem (wyłącznie, jako drugi sprzęt = odtwarzacz multiformatowy z b.przeciętną jakością), to troche kasy i tak wydałem (bezpowrotnie).... :(

Nie będe go chwalil, bo ma swoje wady (stworzony w innym celu) , ale nawet obecny:Snazio/Buffalo???? - funkcjonalnością do "pięt" mu nie sięgają.

( jakością - przewyższają , ale już dawno zmieniłem priorytet ....)

Ps - do naormalnego oglądania mam nagrywarkę DVD z HDD , zas do muzyki, osobny pokój ze starym sprzetem Philipsa....co mi w zupełności wystarcza (z Xboxa słucham dziwne formaty , jak: Flac/OGG/MPC...i to przeważnie przy odkurzaniu... ;)))))))))))))))))))))))))))) ).

Witam,

Nawiązując do tematu zamieszczam link, który może stanowić "pomocną dłoń" w wyborze w/w odtwarzaczy DVD.

Nadmienię tylko, że autor zamieszczonego tekstu, stanął przed podobnym dylematem.

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Upss..

Właściwy link..

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Pixeel

Ukryta Zawartość

Hmmm... Czytałem przygody świeżego własciciela Pioniera... No cóż, nie wiem co za okaz miał okazje testowac - chodzi o Panasonica, ale na pewno nie był to okaz sprawny! Gdyby sprawny odtawarzacz odwalał takie numery jak są opisane, to adekwatnym bedzie pojecie "sprawny inaczej":))) kto by toto kupił? Ciekawe dlaczego takie nienormalne, wadliwe po prostu działnie Panasa nie zaniepokoiło człowieka, tylko skłoniło do wysnucia ogólniejszych wniosków? No cóż, Pionier jak juz pisałem też nie w kij dmuchał, tak więc i tak chyba wszystko dobrze sie skonczyło, szkoda jedynie że pozostanie człowiek z takim przeswiadczeniem o PAnasonicach:))) Pozdrawiam. MAciek O

jeżeli chodzi o wyświetlanie to kolo ma racje że trzeba za każdym razem zoom regulować w divx-ach, bo jakieś małe wychodzą... a co do reszty... wydłużanie itp... to chyba jakiegoś felera trafił...

123... test

No i znowu jakaś legenda albo felerne egzemplarze! jakie regulowanie w divixach? Obraz jest dokłądnie takiego formatu jaki ma być, bez żadnej dodatkowej regulacji, znikeształceń. Panowie! Chyba by Panasonic nie pozwolił sobie na wypuszczenie takich sprzętów, o których wspominacie, to znaczy o takich cechach! Pozdrawiam. Maciek

maciek1>>>

i wypełnia cały obraz w tv??? Ciekawe bo tydzień temu chodziłem po sklepach i testowałem Panasonica, a znajomy kupił i podłaczałem drugi u siebie w domu i w divixach bez zooma nie wypełniało całego obrazu, trzeba było powiększać (fajną ma tą regulacje manualną bo stopniową) Ale można ustawić w menu żeby wypełniało cały obraz automatycznie i pewnie dlatego masz na całym... przestaw na standard to zobaczysz o czym kolo pisał....

pzdr

123... test

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.