Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Totalna budżetówka .

Chciałem na własnej skórze przekonać się  z czym się je projektor 😉zanim pójdę troszkę wyżej ,jeśli pójdę .

100' Buenoscreen HD.

Optoma gt750 xl wystawiany tylko do filmów ,rzadko 

3 metry od ekranu pokój rodzinny 18m2

Hk255 trochę ograniczeń po 13 latach więc do piwnicy , zastąpił go Onkyo txnr696 

Kolumny zbieranina , ponieważ ja bardziej eksperymentuje w stereo a KD to tylko dodatek . 

Stereo Haiku bright5(telefunken NOS)+ Cayin idac6 mk2+ NUC 

Central Heco ( pozostałość z zestawu ),sub Jamo ,tył MA FX 🙆 (pozostałość z zestawu)

Front od nie dawna OPERA zamiast BMN 

Więc szału nie ma .

Pzdr 

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

16 minut temu, dedal75 napisał:

Totalna budżetówka .

Chciałem na własnej skórze przekonać się  z czym się je projektor 😉zanim pójdę troszkę wyżej ,jeśli pójdę .

100' Buenoscreen HD.

Optoma gt750 xl wystawiany tylko do filmów ,rzadko 

3 metry od ekranu pokój rodzinny 18m2

Hk255 trochę ograniczeń po 13 latach więc do piwnicy , zastąpił go Onkyo txnr696 

Kolumny zbieranina , ponieważ ja bardziej eksperymentuje w stereo a KD to tylko dodatek . 

Stereo Haiku bright5(telefunken NOS)+ Cayin idac6 mk2+ NUC 

Central Heco ( pozostałość z zestawu ),sub Jamo ,tył MA FX 🙆 (pozostałość z zestawu)

Front od nie dawna OPERA zamiast BMN 

Więc szału nie ma .

Pzdr 

Najważniejsze ,że Ty jesteś zadowolony...Choć skoro jesteś fanem stereo i dobrego dźwięku to trochę dziwię się ,że ciebie ta zbieranina nie kłuje w uszy...ale co kto lubi Za jakiś czas pewnie trafisz na to co lubisz.

Życzę sukcesów w poszukiwaniu końcowego setapu 😉 

Stereo to nie przypadki .

A KD no coz ,gasisz światło i problem znika 😎 

Ps nie napisałem że zadowolony jestem , w życiu nie zawsze jest tak jak chcemy .

Edytowane przez dedal75

10 minutes ago, dedal75 said:

A KD no coz ,gasisz światło i problem znika 😎 

Podoba mi sie takie podejscie. W sumie to im bardziej film wciągnie tym mniej się zauwaza/słyszy niedoskonałosci. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jakie niedoskonałości? Ze kolumny nie z zestawu? Proszę Cię...

Ty też masz fronty o podejrzewam innej sygnaturze. 

.

• 4 tygodnie później...

Wreszcie zrobiłem odpowiednią szafkę na zamówienie.

Musieli to składać na górze,bo nie szło tego wnieść 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

4 hours ago, kinomaniak 2 said:

Ukryta Zawartość

Centralny trochę wysoko. Jakby był ponizej ekranu to byłby bardziej zblizony wysokoscią do frontowych. Tak czy inaczej suby fajnie wkomponowane 😉

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

14 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Ukryta Zawartość

Z takimi szafkami na sprzęt, zawsze jest jeden problem....Dostęp do KABLI 🙏🙏🙏.Jak ty to rozwiązałeś?Bo nie widzę tu magicznych drzwi /klap za szafką...Skrobnij coś na ten nurtujący wszystkich  problem 😉

Ukryta Zawartość

Coś czuję że kilkanaście jak nie kilkadziesiąt centymetrów jest miejsca za tą szafką i dość wysoka scianka kolankowa . 

Wydaje mi się, ze na czas podłączania kabli całosc była wysunięta do przodu i po podłączeniu wjechała z całym sprzętem na miejsce.

2 godziny temu, Gmow1977 napisał:

Z takimi szafkami na sprzęt, zawsze jest jeden problem....Dostęp do KABLI 🙏🙏🙏.Jak ty to rozwiązałeś?Bo nie widzę tu magicznych drzwi /klap za szafką...Skrobnij coś na ten nurtujący wszystkich  problem 😉

Z tyłu mam wycięte otwory na kable.

Ale prawda muszę sprzęt najpierw obrucić,aby wszystko podpiać. Ale dlatego szafka jest tak szeroką. Tam gdzie są klocki stereo,i kina ma to 150 cm szer. Więc mogło by wejść po trzy elementy na półkę. Są dwa więc nie ma najmniejszego problemu z dostępem od przodu. Odwracam i jest wszystko na wyciągnięcie ręki. Głębokość to aż 60 cm. Tak to pomyślałem. Dojście z tyłu też jest bezproblemowe.

Z tyłu mam jeszcze około 96 cm wysokości,i do samej ściany dokładnie 90 cm. Więc nic nie było potem wsuwane. Szafka waży 180 kg.

Do tego sprzęt,i tv ponad 160 kg. Więc musiałbym się namęczyć. Cała szafka jest na prawdę wielką. 270 cm szer 65 wys, i 60 głębokości.

Edytowane przez kinomaniak 2
53 minutes ago, kinomaniak 2 said:

Cała szafka jest na prawdę wielką. 270 cm szer 65 wys, i 60 głębokości.

Faktycznie kawał mebla. Na zdjęciu nie wygląda na taką duzą i cięzką 😉

Tak jest z tyłu. Wchodzę tam prawie w pozycji stojącej. 98 wys ma ścianka kolankow

Ukryta Zawartość

Tak wyglądają tyły też je zasdaptowalem

IMG_20240519_124124171.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Tak jest z tyłu

Ja zrobiłem to trochę inaczej.

Wyjście przewodów jest tylko na dole. Mam dwie półki na których jest sprzęt i mam w nich otwory przez które puszczam sobie kable. Tak więc jak coś przypinam, to nie muszę odsuwać wszystkiego. Jest jeszcze plus w postaci prawidłowegej cyrkulacji powietrza. A jak jest za gorąco, to w górnej części mam zamontowany wolnoobrotowy duży wentylator z czujnikiem temperatury. 

Miejsca mam na tyle dużo że nic się nie grzeje. Sprawdzałem, wzmacniacz w czystej klasie A obudowa tylko ciepława. Więc nie ma problemu.

4 godziny temu, NRK napisał:

Ja zrobiłem to trochę inaczej

Zdjęcia???

7 godzin temu, kinomaniak 2 napisał:

Tak jest z tyłu.

No powiem Ci ,że trochę rozp.... masz tam z  tyłu....Jak już masz tyle miejsca to pasowałoby ogólnie plecy w ogóle zlikwidować i wówczas masz super dojście od tyłu...nie mówię już o cyrkulacji powietrza...

Tyły...

No tutaj to muszę zapytać...To twarda zabudowa? Czy rodzaj jakiś absorberów? Bo powiem ci ,że jeśli to pierwsze ,to słabo trochę .Odbicia od fronów masz nie ogarnięte...i to pewnie słychać😉

Edytowane przez Gmow1977
Godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Raczej żadnych odbić nie ma.

O...o...o.

Widzę że uraziłem...sory ,nie miałem takiego zamiaru . Jeśli ściany są niezaadoptowane akustycznie to pierwsze odbicia zawsze są...i to  na każdej ścianie ...Łącznie z sufitem.

I u ciebie jeśli to twarda zabudowa , też są 😉

Wbij sobie wymiary i układ głośników w kalkulatorze Megaakustik, a program pokaże co gdzie...

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, kinomaniak 2 napisał:

Może warto wrzucić coś swojego. Wtedy my podoradzamy.

Kolego ja mam całą przednią i  tylną ścianę w wełnie o różnej gęstości połączoną z dyfuzorami ,sufit akustyczny z dyfuzorami i  pogłos na poziomie 250 ms 😉

Ale rady mile widziane...20240519_222018.thumb.jpg.e960b3dd6317b05408f6b5b3d8194203.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Odbicia napewno są, bo to czysta fizyka ale uwazam, ze nie kazdemu muszą one w równym stopniu przeszkadzać podczas seansu.

Wiadomo, lepiej jak są jak najmniejsze chociaz przetłumic tez niedobrze. Pokój kinowy "Kowalskiego" nie musi byc od razu pomieszczeniem spełniającym wyśrubowane normy THX w którym sam George Lucas chciałby oglądać filmy 😉

To zawsze jakis kompromis, dla jednych mniejszy, dla innych większy 🙂

10 godzin temu, brewka87 napisał:

Odbicia napewno są, bo to czysta fizyka ale uwazam, ze nie kazdemu muszą one w równym stopniu przeszkadzać podczas seansu.

Wiadomo, lepiej jak są jak najmniejsze chociaz przetłumic tez niedobrze. Pokój kinowy "Kowalskiego" nie musi byc od razu pomieszczeniem spełniającym wyśrubowane normy THX w którym sam George Lucas chciałby oglądać filmy 😉

To zawsze jakis kompromis, dla jednych mniejszy, dla innych większy 🙂

Naturalnie,tym bardziej że nie wszyscy siedzą i słuchają codziennie godzinami muzyki,czy oglądają filmy, chociaż w tym drugim to profesjonalna adaptacja pomieszczenia przewyższa prawie zawsze wartość całego systemu. Ja oglądam najczęściej seriale na Netflix,oraz Prime Video. Czasami raz na rok jakiś dobry koncert w Atmosie,lub HD. Tak to raczej muzyka z Tidala oraz winyla. Pokój rozrywkowy. Czasami nawet wjedzie bilard aby sobie po pykać. Pozdrawiam

W dniu 19.05.2024 o 19:36, Gmow1977 napisał:

Zdjęcia???

No powiem Ci ,że trochę rozp.... masz tam z  tyłu....Jak już masz tyle miejsca to pasowałoby ogólnie plecy w ogóle zlikwidować i wówczas masz super dojście od tyłu...nie mówię już o cyrkulacji powietrza...

Tyły...

No tutaj to muszę zapytać...To twarda zabudowa? Czy rodzaj jakiś absorberów? Bo powiem ci ,że jeśli to pierwsze ,to słabo trochę .Odbicia od fronów masz nie ogarnięte...i to pewnie słychać😉

Wiesz faktycznie, wcześniej nie było tego dudnienia, dzisiaj puściłem trochę głośniej muzykę i to taką z bardzo mocnym basem. Bassotronics. No i faktycznie normalnie bas czułem na plecach. Podszedłem do tyłu i faktycznie cała ta zabudowa drzwiczki jest ich sześć sztuk wibrowały. W sumie nie słucham głośno,ale teraz to już chyba nic nie mogę zrobić,aby tego się pozbyć.

27 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Podszedłem do tyłu i faktycznie cała ta zabudowa drzwiczki jest ich sześć sztuk wibrowały. W sumie nie słucham głośno,ale teraz to już chyba nic nie mogę zrobić,aby tego się pozbyć.

Możesz...Co jest w tych szafkach?

Różne rzeczy. Narzędzia,kable,płyty,książki. Butelki. Mała lodówka wiadomo po co.

Edytowane przez kinomaniak 2
49 minut temu, kinomaniak 2 napisał:

Różne rzeczy. Narzędzia,kable,płyty,książki. Butelki. Mała lodówka wiadomo po co.

Żeby same drzwiczki nie drgały musisz zwiększyć ich masę...Najlepiej matami butylowymi  od tyłu wykleić 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gmow1977

Coś będę musiał pomyśleć. Robiłem tą zabudowę i regał RTV na zamówienie. Wszystko lity dąb. Drzwiczki wiadomo nie są cięzkie bo mają po 20 mm grubości.

Teraz trochę żałuję że nie pomyślalem o tym. A za te zabudowy i regał zapłaciłem sporo kasy. Dobrej klasy wzmacniacz by był i to z kolumnami.

3 hours ago, kinomaniak 2 said:

faktycznie cała ta zabudowa drzwiczki jest ich sześć sztuk wibrowały

ToButelki, szklanki to jest niestety zmora. Czasem drobne przedmioty blisko stykające się ze sobą potrafią tak "grać". Wtedy zaczyna się poszukiwanie winowajcy i eliminacja😎

Jakis czas temu miałem podobny problem i okazało się, ze brzęczy jakas blaszka w kaloryferze przy konkretnej częstotliwości 😁

2 godziny temu, kinomaniak 2 napisał:

Coś będę musiał pomyśleć. Robiłem tą zabudowę i regał RTV na zamówienie. Wszystko lity dąb. Drzwiczki wiadomo nie są cięzkie bo mają po 20 mm grubości.

Teraz trochę żałuję że nie pomyślalem o tym. A za te zabudowy i regał zapłaciłem sporo kasy. Dobrej klasy wzmacniacz by był i to z kolumnami.

No widzisz ...czasem lepiej zainwestować w adaptację parę złoty ,a to przynosi o wiele lepszy efekt niż wzmacniacz dobrej klasy z kolumnami...😉

Edytowane przez Gmow1977
5 godzin temu, Gmow1977 napisał:

No widzisz ...czasem lepiej zainwestować w adaptację parę złoty ,a to przynosi o wiele lepszy efekt niż wzmacniacz dobrej klasy z kolumnami...😉

To wiem, sprzęt mi akurat mój pasuje. Ale nie pomyślałem że tak to wpłynie na te odbicia,tym bardziej że wcześniej były tam odkryte przedmioty na szafce, i nic nie dudniło. Ale chciałem te manele gdzieś poupychać . Napisałeś o tym no i faktycznie tak jest. Najgorsze że jak to pooklejam to będę zbierał op.......dol od żony.

Można zrobić wytłumienie od tyłu szafki - wełna mineralna ISOVER TECH Slab MT 4.1 obłożona agrowłókniną albo pianka akustyczna ciężka- (140kgm2) za szafką albo wewnątrz szafki - ale wtedy trzebaby spłycić półkę o kilka centymetrów i dać tzw podwójne plecy. koszt nieduży i żona nic nie zauważy 🙂

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

• Pokaż nowe odpowiedzi