Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze instalacje KD niech nas zobaczą:)

Rekomendowane odpowiedzi

Zdecydowanie warto zadbać o odpowiednią akustykę w pomieszczeniu odsłuchowym,powiem więcej według mnie od niej powinno się zawsze zaczynać przygodę z audio/video.

Nie jest to jednak łatwa sprawa i o ile np. pogłos można w miarę łatwo zlikwidować,to z basem już nie jest tak łatwo,wiem bo próbowałem walczyć z nim na własną rękę,zużyłem w sumie prawie dwa metry sześcienne bardzo twardej wełny mineralnej,porobiłem z niej grubaśne pułapki do rogów,za miejscem odsłuchowym i kolumnami oraz na suficie,niestety basu nie udało się ujarzmić i bez wcześniejszych pomiarów i ustrojów robionych na ich postawie,to jest właściwie walka z wiatrakami.

Gratuluję pokoju kinowego, bardzo schludnie! Żałuję bardzo, że nie mam sam takich możliwości posiadania takiego dedykowanego pokoju. No i jak już ktoś tu pisał, zazdroszczę tego Onkyo 805, sam się czaiłem na takiego ale w pewnym momencie zabrakło kasy. Słyszałem jak taki gra i jednak jest różnica między moim 601..

Ja na razie jeszcze nie zamieszczam mojego pokoju "kinowego" czyli salonu, gdyż jeszcze nie mam zamontowanego kanału tylnego (szóstego bo 601 to ampli 6.1).

Pozdrawiam

Szuler

Jeszcze kilka uwag odnośnie "tłumienia":

- tłumienie nie powinno być celem samym w sobie - bo łatwo można przetłumić

- w takim przetłumionym pokoju dźwięk jest pozbawiony dynamiki i życia

- stan wyjściowy jak napisałem jest nie najgorszy, oprócz ścian bocznych, które między sobą "odbijają"

- przy montowaniu ustrojów poprawiających akustykę warto uwzględnić walory estetyczne - tzn zrobić to tłumienie/rozpraszanie sprytnie, żeby piramidkie i inne podobne nie grały w pokoju dominującej roli

- dlatego sugeruję: za ekranem zamontować arkusz gąbki kubełkowej (będzie niewidoczny, a rolę spełni)

- na bocznych ścianach - zrobić obrazy z plakatów wg przepsiu blaszki, tzn w skrócie: gruba rama, w którą umieszczamy od wewnątrz wełnę lub też gąbkę kubełkową, ale widzimy tylko plakaty, które w takim pokoju robią fajny klimat

- na tylnej ścianie też takie dwa/trzy plakaty.

- skoro wykładzina cieniutka, to może położyć na nią drugą warstwę krojoną na rozmiar i obszytą, np. w brunatnym kolorze i położyć ją pomiędzy ekranem i fotelami

Tak "przyrządzony" pokój będzie sensowny z punktu widzenia kontrolowania odbić a przy tym nie straci swojego charakteru i kinowego klimatu.

Dzięki za wszystkie rady! Na pewno z nich skorzystam.

Pierwszy etap prac będzie polegał na kupieniu mat/paneli akustycznych (piramidki?) i zawieszeniu ich w okolicach ekranu,którego nie będę w stanie już zdjąć (ale za nim znajduje się płyta pcv - ta ściana na której wisi ekran, a za płytą ok 12mm najgrubszej wełny jaką znalazłem w sklepie). Dodatkowo postaram się zrobić zdjęcia na tkaninie i powiesić je na prostopadłych do ekranu ścianach. Na szczęście wykładzina jest bardzo gruba - pod jasną, grubszą wykładziną znajduje się jeszcze jedna cieńsza z poprzedniego "kina".

Jakie możecie polecić maty akustyczne na ścianę z ekranem (niestety nie mam bladego pojęcia na co zwrócić uwagę (oprócz ceny;) przy wyborze? I co myślicie o bas-trapach?

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zerknijcie na pokój autora, wcale nie jest nadmiernie tłumiony, nie widać piramidek i innych tego typu ustrojów, a z tego co wiem robiła mu to jakać specjalistyczna firma, pomiary, plany itp.

Ukryta Zawartość

Na forum hifi jest cały wątek z budowy tego pokoju, oj uwierz mi, że w tym pokoju przemyślany jest każdy szczegół, dosłownie każdy, to raczej nie moja liga:)

Polecam wykorzystanie dodatkowej czarnej rolety przed ekranem która rozwijana poziomo na sufit będzie pełnić rolę antyrefleksyjną.Koszty banalne( poniżej 100zł),można ja sprytnie schować by nie była widoczna,zysk w jakości obrazu kolosalny!:)

Ukryta Zawartość

post-2527-100009624 1268662652_thumb.jpg

post-2527-100009625 1268662652_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ogólnie jestem bardzo z niego zadowolony, kupiłem go głównie z myślą o ekranie CIH (2,40:1), zoom i lens shift sprawują się w tym temacie doskonale. Obraz 1080p/24hz 24p bardzo dobry, jedyne zastrzeżenie można mieć do kolorów które są typowe dla technologii LCD, ale po odpowiedniej kalibracji jest więcej niż dobrze. Jeden z najciszej pracujących projektorów (słychać niewielki szum jak jest cicho i momentami auto iris, ale to wcale nie przeszkadza), więc wolę sobie nie wyobrażać jak chodzą te głośniejsze. Już teraz nie wyobrażam sobie filmów na mniejszym ekranie.

Pozdrawiam

Kil, co byś powiedział na usunięcie sprzętu z pod projektora i ustawienie go w innym miejscu na dedykowanym stojaku piętrowym. Wzrosną koszty okablowania, jednak będzie Ci łatwiej wytłumić przód, plus bardziej optymalne ustawienie centralnego.

Ten efekt podczas oglądania filmu, prawdziwe kino w domu.

Dzięki kil. U siebie dwa ostatnie weekendy testowałem tanie dlp (w600) i po tej zabawie została mi na razie wymalowana wnęka jak u Ciebie - sufit tylko dociągnąłem dalej, do połowy pokoju.

I też już teraz nie wyobrażam sobie filmów na mniejszym ekranie.

Tylko efekt tęczy z niego był dla mnie nie do przejścia, więc się zastanawiam jak współczesne technologie lcd sobie radzą z obrazem - nie widziałem żadnego w akcji.

Ja jestem również podatny na tęczę i między innymi dlatego szukałem LCD, poza tym jak już pisałem zależy mi na prawdziwym kinowym obrazie 2,40:1.

Ekran u mnie to nie jest ściana, tylko specjalnie kupiona do tego celu płyta PCV o grubości 4mm, bardzo gładka, pomalowana farbami według wskazówek z avforums.com i na razie jest dobrze, w zasadzie nie mam porównania do innych ekranów tylko do zwykłej ściany i niepomalowanej płyty PCV na których to obraz był beznadziejny. Płyta jest zamocowana kołkami do ściany, obecnie jestem na etapie wykonywania obramowania do ekranu.

Szerokość to 305cm a wysokość ok 130cm - docelowo będzie ok 290cm na ok 120cm jak dojdą czarne obramowania, które niebawem mam zamiar zrobić.

ten subwoofer też ma ekranowanie magnetyczne:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wiatrak, 9 Mar 2010, 22:20

>>>ploter

>Co poniektóre subwoofery miały ekranowanie magnetyczne głośników, może ta Yamaha też ma? ;)

>

ps. Wiatrak: co do korytek to teraz jedno jest szersze (dodatkowe) - idą w nim kable z projektora :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a dlaczego centralny jest z boku ? :)

to lepiej żeby go nie było i sygnał monofoniczny z centralnego przekierować na dobre fronty

szkoda kasy na takie ustawienie

Focal + Naim

Widziałem już kiedyś ten pokój i z tego co pamiętam autor twierdził, że przy oglądaniu filmów "central" jest przestawiany na środek.

dzis wkoncu poskladalem zaprojektowana przezemnie poleczke pod moje hi fi i kino

jest jeszcze w stanie surowym

na dniach ja dopracuje

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@kil

obiecalem ze sie dopytam - mozna prosic jakies konkretniejsze informacje na temat tego ekranu (jaka farba, koszty itd) i jak sie zgrywa z epsonem? ja planuje najpierw troche poeksperymentowac niskobudzetowo tzn tikkurila na pcv plus jakies ramki. no i jak sie sprawuje sam projektor (tw2900?), bo z konkretniejszymi opiniami jakos w necie jest jeszcze krucho. duzo mozna znalezc na temat amerykanskich modeli ale czy sa jakies roznice poza zasilaniem?

server unreachable;--

@migrena

wtrącę się i napiszę krótko jak ja zrobiłem swój ekran - tanio i porządnie:

1. płyta spieniona anvipor przycięta na wymiar

2. Farba Benjamin Moor Regal® Premium Interior 100% Acrylic Matte Finish W221 1 litr z mieszalnika w kolorze beżowym (tu sobie dobierasz kolor w zależności od warunków i jasności projektora) - jak zechcesz napiszę jakim ja malowałem i jak dobrać kolor).

3. Airbrush Paint Auto-Air Aluminium Base Fine (120ml)- można kupić na ebay.co.uk - przychodzi w tydzień

4. Mieszasz w stosunku 4:1

5. Malujesz wałkiem, pistoletem albo innym wynalazkiem - najtrudniejszy etap

6. Ramki od stolarza na wymiar + czarna farba albo aksamit

Trochę zachodu ale będzie Pan zadowolony:) Ja jestem.

ekran keffa jest super i myślę, że to dobry pomysł.

Co do mojej zabawki: płyta spieniona PCV 4mm (cena ok 160PLN za 2m x 3,05m), pomalowana farbami Benjamin Moore, 2 warstwy farby podkładowej (1l ok 120PLN - świetnie kryje i jest warta swojej ceny, zamaskuje wszelkie niedoskonałości PCV i uzyskasz jednorodną powierzchnię) na to 2 warstwy farby właściwej oczywiście matowej, w moim przypadku farba Benjamin Moore 239 243 239 - 2123-70 ICE MIST (cena ok 60PLN za 1l). Poczytaj tutaj na avsforum.com poradnik DIY Screens, a znajdziesz konkretne farby, konkretne kolory wraz z numerami - będziesz mógł odpowiednio dobrać sobie rodzaj farby.

Ukryta Zawartość

Osobiście malowałem wałkiem i malując podkładem robią się smugo które widać podczas projekcji, ale już malując właściwą farbą jest super, zero smug. Benjamin Moore rewelacyjnie kryje i nie ma się czego obawiać malując wałkiem - jak będziesz zamierzał malować daj znać to udzielę ci kilku wskazówek.

Ramki jeszcze nie mam - myślę jak ją zrobić.

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

@kil

>ekran keffa jest super i myślę, że to dobry pomysł.

Dzięki za dobre słowo:)

W nawiązaniu do tego co napisałeś:

- ja nie zastosowałem podkładu (zaoszczędziłem, bo podkład mieli tylko w duuużych puszkach) i widać lekkie smugi na jasnym tle, czyli nie warto tutaj oszczędzać.

- jakiej farby BM użyłeś, bo ICE MIST to chyba kolor jest? Na avsforum polecają z B. Moor Aura Matte Waterborne Interior Paint 522. Jak ja malowałem to nie była jeszcze w Polsce dostępna. W opisie jej jest, że nie wymaga podkładu (samogruntująca), ale to trzeba sprawdzić.

Planuje za ok pół roku robić nowy ekran - większy - wywaliłem tv i mam więcej miejsca, więc chętnie czegoś nowego się dowiem. Chciałbym zrobić sobie maskownice do filmów 2.40:1 (ekran mam 16:9) - widziałem kilka rozwiązań ale jeszcze nie wiem jakie rozwiązanie wybrać.

dzieki za odpowiedz.

widzialem juz te tematy na avsforum tylko, ze wiekszosc z farb tam podawanych jest niedostepna w polsce. myslalem o farbach b.moor'a ale na razie nie znlazlem miejsca gdzie bylyby latwo dostepne. tikkurile wiem gdzie moge kupic i przy jej cenie moge sobie poeksperymentowac. ale jezeli tylko znajde gdzies farby b.moor'a to chetnie je kupie, nawet jak znajde je gdy juz ekran bedzie zrobiony. polozenie b.moora na tikkurile nie powinno chyba spowodowac zadnych negatywnych skutkow?

malowanie ekranu jeszcze troche sie odwlecze bo mieszkanie jest w generalnym remoncie. ale dzieki temu mam pewna dowolnosc w adaptacji pokoju na kino. takze finansowa.

server unreachable;--

@migrena

>polsce. myslalem o farbach b.moor'a ale na razie nie znlazlem miejsca gdzie bylyby latwo dostepne.

na stronie BM masz adresy sklepów.

@kil

Gratuluje pomieszczenia do kina - rewelacja. Ja niestety muszę korzystać z rozwiązania "all in one".

Masz ekran 1.40:1 - jak oglądasz filmy 16:9?

Tak jak pisałem myślę o nowym ekranie i też się zastanawiam pomiędzy 16:9 i 1.40:1. Większość rzezy oglądam jednak w formacie 16:9, ale jak już wrzucę coś w 1.40:1 to jest niedosyt - mam stosunkowo mały ekran - 85".

Mój projek to tw3500, jest bardzo elastyczny jeżeli chodzi o możliwości ustawiania obrazu, zarówno wielkości (duży zoom) jak i położenia (bardzo duży lens-shift). Ekran mam duży tzn 305cm szerokości i ok 130cm wysokości co sprawia, że zarówno obraz 16:9 jak i 2,40:1 wygląda na duży - ten drugi wygląda o niebo lepiej. Aby uzyskać taki obraz oczywiście używam zoomu, a ściana pomalowana na ciemno matową farbą sprawia, że nie widać wcale pasów górnych i dolnych, napisy podnoszę w player'ze. Dużo myślałem na proporcjami ekranu i wahałem się między tymi dwoma - teraz nie żałuje, jest świetnie, prawdziwy kinowy obraz i już wiem, że nie chce innego, 16:9 nie dla mnie - 2,40:1 trzeba zobaczyć w domu na własne oczy, żeby wiedzieć o czym mówię. Constant Image High CIH to jest to - polecam, oczywiście wszystko zależy od tego ile mamy miejsca na ekran, jak mało to koniecznie trzeba zrobić bordery do 16:9 one na prawdę dużo dają.

• Pokaż nowe odpowiedzi