Skocz do zawartości
IGNORED

prad pracy kond. w zasilaczu?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

Jesli chodzi o moje zdanie, to w miare nowych kondensatorów nie trzeba formatować. I tak nic nie zastapi 'wygrzewania' kondensatorów w konkretnym zasilaczu i całym układzie.

A czy mogę użyć do formatowania ładowarki od komórki? mam taką starą na 132,5V i może by się nadała, tylko nie wiem czy mogę, bo jest na niej napisane że tylko do Siemensa, a ja mam kondensatory Philipsa ;)

Witam

Formowanie zaproponowane przez któregoś z kolegów , w postaci wyższego niż te 100V napięcia, i szeregowy rezystorek jest dobre.

Ja wprawdzie takie formowanie wykonuję za pomoca zasilacza labolatoryjnego, gdzie też ustawiam mu napięcie wyższe od znamionowego, i prąd "formowania" ok 3-5 mA.

Pozostawiam to na kilka-kilkanaście godzin.

Nie ma obaw, w przypadku zaproponowanym, z rezystorem w szeregu, bo on skutecznie ograniczy prąd płynący przez ten kondensator, do ok 1 mA, zatem nawet 22 kiloomy nie jest w stanie uszkodzić tego kondensatora.

Aby uszkodzic kondensator nalezy doprowadzic do podniesienia jego temperatury, a taki malutki prądzik nie jest w stanie tego dokonać.

Nie ma też co martwić się o zbyt wysokie napięcie, ze pojawi sie ono na tym kondensatorze, odłoży sie tylko takie, jakie spowoduje prąd upływu, na poziomie maksymalnego prądu mogącego płynąc w tym, co jakby nie patrzeć, szeregowym układzie.

Zatem Senicz, nie martw sie i FORMUJ do woli...

jk

Ps,

Zapomniałem dopisać o co idzie z tym napisem 10 Amper.

Jest to prad, jaki kondensator jest w stanie "wydać" z siebie, powinno byc też podane przy jakiej częstotliwości, 50, 100, lub nawet wiecej Hz.

W katalogach sa te wartości podawane, oczywiście tych bardziej markowych producentów, i na dodatek kondensatorów o wyższej jakości.

Choćby z tego powodu lepiej jest zastosować 10 szt "równolegle" takich jakie Senicz zakupił (nie wiekowo, ale parametrami...)kondensatorów, niz np jeden wielki 47000, bo taki wielki, nawet z soildnymi zaciskami, ma ten prąd na poziomie 40-50 A, a z sumy tych 10 szt wynika, iz można z nich "wyrwać" nawet 100 Amperków.

Ponadto, jak wiecie indukcyjności wewnętrzne tych mniejszych kondziołków sa mniejsze, niz takiego kolosa, i na dodatek zmniejszane poprzez łaczenie równoległe, co znacząco przyczynia sie do zwiększenia możliwości poboru prądu przy wyższych częstotliwościach, jaśli wzmacniacz pracuje w klasie AB.

jk

Senicz :) wkladasz kondensator do stacji dyskietek PC i jak masz np. MS-DOS wpisujwsz format KONDENSATOR i wciskasz ENTER

W pole wartosc wpisujesz wartosc ktora chcesz uzyskac, ale uwazaj po powyzej 10000F flopp glupieje.

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Seniczu drogi. Podziwiam Twoje dążenie do doskonałości. Jednak Forum nie zastapi Ci elementarnej wiedzy z elektrotechniki. Poucz się trochę, bo zrobisz sobie niezłe kuku. W o mnie nic nie piszesz o swoim wykształceniu. Myślę tutaj oczywiście o kierunku tego wykształcenia a nie o POZIOMIE. Zanim wyruszysz na drogę jako kierowca, musisz zdobyć prawo jazdy i to jest dobre. Natomiast prawem kaduka chcesz jeździć po "elektryce", nie mając chyba nawet "prawa jazdy na hulajnogę". Wracając do wątku, to w zasilaczu również DUŻE znaczenie ma transformator i jego zdolnośc do oddawania prądu. Zbyt duża pojemność kondensatora może spowodować wręcz szkodliwe pulsacje. I pytanie za dziesięć punktów " Co to jest impedancja i z jakich elementów się składa". ;-)

Witam

Burza,

impedancja składa sie z: "impetu" i "dancji"....

Przekładając to na "nasze", impet, wiadomo = szybkość, itd

a "dancja" to zpolszczone "dance", co tez jasne, bo to po naszemu "taniec".

Zatem "impedancja" to szybki taniec, ot i wszystko....

jk

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.