Skocz do zawartości
IGNORED

aktywna kolumna na IC?

senicz

Rekomendowane odpowiedzi

znaczy ile 4.7 mikro czy mili farad? jak mikro to nic a jak mili to sie spali.

bydlaczek nie lubi tylko ceramicznych wieloplytkowych na wyjsciu a te 100A to wydajnosc pradowa tranzystorow a nawet wiecej. ostatnio polubilem bd250 40a czystego pradu! i to jest to!!!

ajakie bd da tyle 40a? moze cos pokrec. a co do podniesienia u zasilania to np. na mojej stronie jest opisane jak to sie robi mozna tez nalezsc w necie. Bardzo proste. Mostek wystarczy dla tych +/- 40V to tak jak 2x80v a moze lepiej. Technika prosta opisana zreszta w mnocie aplik. lm. dodajesz tylko tranzystory i juz. Jak pojedyncze nie wywtarczaja to dowalic 3 pary. a co z 1oma sterowane sa wiec mozna. Niestety thd przy tranzystorach wzrasta nawet 10 razy. ale tylko dla duzych mocy powyzej 5-10W. I tonie jest tak drazniace jak skrosne bo to rodzaj zniekszt. skrosnych dla niskich poziomow.

Hmm, był na podobnej licznie ECC83, ale to raczej ciekawosta. Lepiej zrobić dobry, klasyczny układ lampowy na typowych lampach mocy, duże Ra to nie jest znowu jakiś wielki problem i nie ma sensu walczyć o niewiadomo jak niskie Ra kosztem "debilizacji" układu, bo dojdziemy do absurdów w stylu Prawo Senicza - okaże się, że najlepiej brzmi zasilacz labolatoryjny, bo ma niesamowicie wielki DF po wpakowaniu baterii kondesatorów 100mF.

BTW, dobry technik pracujący w studiu, mający na codzień kontakt z muzyką na żywo jest w stanie usłyszeć THD już od 1% w górę w zakresie tonów niskich. Oczywiście dużo zależy od częstotliwości (czułość ucha) no i rodzaju (parzyste, nieparzyste harmoniczne), jak dla mnie walka o thd mniejsze od 0.1 jest pozbawiona sensu, chociaż fajnie się słucha sprzętu wiedząc że ma thd mniejsze od 0.0001% :)

Pozdrawiam!

bardzo dobrze znam te 88 i sa to najbardziej iniowe lampy dostepne w sprzedazy. Maja tez maly roa bo tylko 2,5k na sekcje wiec dwie rownolegle daja 1250om a 10 baniek niesamowite 125om roa. A co to oznacza? Indukcyjnosc trafa pierwotnego moze byc az 20-50razy mniejsza a co to oznacza? a ze moze byc 20 do 50 razy mniej zwojow niz w zwyklych trafach. I tak dla 4om glosnika wystarczy tylko 6 razy wiecej zwojow niz dla glosnikowego i dosc grubym drutem. jesli dac spory rdzen to wystarczy 300zw a moze i mniej na pierwotnym co chyba jest dosc latwe do nawiniecia nawet w domu. Dla tak malych roa nie potrzebne jest sekcjonowanie i caly ten pasztet z uzwojeniami typowe dla 6l6 i podobne. Np. Florian sprzedaje dobre lampy mocy po 100zl a e88cc tesli ostatecznie tesli chodza po 5zl a wiec za 100 zamiast jednej wrednej lampy mamy 20 czyli komplet do se na dwa kanaly. Teraz tylko trafo ze starego wzm lampowego polskiej produkcji lub ksztaltki permalojowe - jeszcze lepeij i nawijamy. jesli wezmiemy drut 0.3mm to nawiniemy go w reku i to bardzo dokladnie a mozemy i grubszy bo trafo i tak musi byc spore aby sie nie nasyscalo. Do tego dodtkowe uzwojenie na przewprad tez recznie i sprawa z glowy. takie to proste. No nie?

a moze jednak zrobic basy na tda7294? + tranzystory? z symulacji wynika, ze moze takie cos w mostku oddac 750W/4om. Troche duzo. Musze to koniecznie sprawdzic. wydaja sie byc w nojej aplikqcji bardziej stabilne na pojenosc od lm. Dzisiaj to zloze i pomierze. A lm po 10zl jutro. Moze uda mi sie obnizyc cene do 8zl bo kolega bedzie kupowal wieksza ilosc laserow to moze dadza rabat i na lm.

Wpis z tego wątku, z dnia 23 Sty 2006, 13:48, użytkownik "senicz" napisał:

"Jesli to mozliwe to prosze admona o dane osobowe nieprzyjemnego goscia drazniacego sie ze mna. Lub o usuniecie go z listy. Facet duzo ryzykuje bo jak go wywesze - co jest oczywiscie mozliwe - to mu morde obije."

To chyba podpada pod groźbę karalną? Chyba że uznamy że Senicz jest tak zdolny do obicia komuś mordy w realu jak do zrobienia działającego wzmaka - z potwierdzeniem od kogoś innego (najlepiej Rekina, któremu obiecał przesłanie damnfucka i do dziś się wykręca).

ja jestem skarbnica wiedzy samoucznej i warto ze mna wymieniac zdania. No i robie ciekawe rzeczy. Np. ta kolumna gdy tylko pokonam brak lm to wszystko ruszy natychmiast. I zagra to wysmienicie. Szczegolnie bas bedzie super. Wiadomo mfb!

musze troche zmienic w filtrze jego parametry. dodam pulapki na rezonanse podstawowoe glosnika srednio i wysok. gdyby srednica byla na stozku o fr np.50hz i podzial na 400hz to nie potrzeba wycinac tego fr ale srednica w moim projekcie ma az 360hz fr wiec wyciecie jest konieczne. Podobnie z wysokimi ktory choc bedzie smigal od 5k ale na wszelki wypadek utne mu pasemko na jego fr no moze eytne. W mojej pracowni chyba nadal zimno wiec nie pojade tam dzisiaj i zorganizuje se jakies zajecie w Warszawie.

Po zrealizowaniu ukladu duzej mocy na lm lub tda z pomocniczymi tranzystorami wraca koncepcja duzego glosnika z stx. 42cm. Prostota tego ukladu wzm jest porazajaca. Kilka elementow i 750w mocy. Wiec dwa 42cm 8 om polaczone rown. i na jednym z nich mfb oczywiscie w tandemie isobarycznym. Chcialem kupic na wolumenie dawce do srednicy i wysokich ale mroz nie pozwolil przyjechac dostawcy. Poczekamy.

senicz:

>ja jestem skarbnica wiedzy samoucznej i warto ze mna wymieniac zdania. No i robie ciekawe rzeczy.

Raczej pseudotechicznego bełkotu nie podpartymi minimalną wiedzą z dziedziny elektrotechniki, nie wyważaj otwartych drzwi, poczytaj trochę książek.

senicz:

>Np. ta kolumna gdy tylko pokonam brak lm to wszystko ruszy natychmiast. I zagra to wysmienicie.

Twoje konstrukcje tym się różnią od Yeti, że Yeti ktoś widział.....

Natomiast uprawiana przez Ciebie agresywna promocja swojej niewiedzy i poziomu intelektualnego zaśmieca forum i robi wodę z mózgu ludziom, którzy chcą się czegoś dowiedzieć i zaczynają swoją przygodę z diy audio.

dla pewnosci czy potrafie cos zrobic naprawde dobrego kupilem denona pma920. Oczywiscie popsutego. Ale co to dla mnie naprawic takiego grata. Z firmy foxel juz jedzie do mnie service do niego i dzialam. A co firmy foxel to goraco polecam chyba najlepsza w brazny i maja bardzo duzo instrukcji serv. nictylko kupowa sprzecik padniety i go reanimowac. Cena service to tylko 18zl. Oczywiscie warto kupowac tylko ekstra sprzecik. Kultowy lub ciekawy konstrukcyjnie. No i te graty trafa kondens potenc. i inne sa napr. ok.

W impelu dostawa lmow juz jest jutro jade moze uda mi sie stargowac na 8zl sztuka. Kupie ze 20 bo jak mi zaczna padac te nie bede czekal 2miesiace.

System lm plus tranzystory sprawdzil sie super. Ale to ma kopa. Dodam tylko przeciwzwarciowy i znajomy chce aby mu cos takie zrobic ale ja nie moge bo bym stracil pewne uprawnienia. No chyba ze darmo.

Senicz > Kupie ze 20 bo jak mi zaczna padac te nie bede czekal 2miesiace.

Kup odrazu 100!

Senicz > Dodam tylko przeciwzwarciowy i

Dodaj odrazu przeciwporażeniowy i przeciwpożarowy....

Senicz > znajomy chce aby mu cos takie zrobic ale ja nie moge bo bym stracil pewne uprawnienia.

Senicz, licencji na pier.... to napewno nigdy nie stracisz :D:D:D:D:D. To co, sprzątaczka w edytonie nie może sprzedawać damfackuw?

no wiec lm sa juz i odbieram swoje sztuki w niedziele na wolumen.

mam nastepujacy plan prac. Dokonczyc sekcje basowa wzm na lm plus tranzystory z optyczna klasa a jak sie uda? nastepnie wsadzic do gotowego wzm z duzym trafem mostek na lm + tranzystory i zobaczyc ile sie da wycisnac z niego a trafo w nim ogromne z 1.5kw i 4x33000 philipsa kond. z 25amperow pradu pracy wiec bedzie mialo moc sie rozbujac. Napiecie na kond +/-42v moze ciut wiecej wiec bedzie dobrze wierze w to. No ile mocy wyda to scierwo? licze na 600W??? radiator ma dwa wiatraki wiec moze sie grzac ile wlezie. Wiatraki sa na ~110V i chodza teraz na 30 wiec dmucha jeszcze maja w zapasie.

Nastepnie wstawie juz do obudowy 2 pozostale lm i skoncze filtr. No.

To chyba wystarczy na jeden dzien.

Koledze seniczowi chodzi chyba o taki prosty układzik z podparciem na tranzystorkach i danie tego w mostek. Sorry za ten kiepski szkic, ale nie chciało mi się bardziej wysilać:)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

zalozmy ze to tak wyglada jak rekin pokazal. Ja oczywiscie zrobie to po swojemu ale do rozwazan mocowych wystarczy. Uklad rekina wyskakuje ponad 0.01% a to jest niedopuszczalne.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.