Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie pozbywajcie się szybko CD !!!!!!!

privaten

Rekomendowane odpowiedzi

Sory za przewrotny temat, jednak moja dzisiejsza przygoda usprawiedliwia taką radykalną postawę. Jednocześnie ma to byc przestroga innym adeptom audio by uważali na to co im się wciska.

Miałem przyjemność dzisiaj połazić trochę po sklepach i komisach audio. Co z tego wynika ? Właśnie to że nie łaziłem w sumie bezcelowo dla zabicia czasu. Przed końcem roku znalazło się trochę badziewia do sprzedania. Między innymi odtwarzacz Cd - czy ktoś jeszcze pamięta co to za urządzenie ? No właśnie pan w komisie chyba nie pamiętał, bo na moje niemalże błagania nieugięcie powtarzał że "...czegoś takiego nie odkupi za gotówkę a i w komis nie weźmie bo miejsca mało, a CD nikt juak nie kupi...".

Co Wy na to ? Czy faktycznie czas poczciwych CD juz minął ? Sam kiedyś przytaczałem tu na forum przewidywania analityków dotyczące końca produkcji płyt CD w 2009 roku, ale mamy dopero 2005 rok, czyżby tym razem nasz kraj miał być tak szybki i na czasie ?

Dodam tylko że odtwarzacz CD oferowałem całkiem spoko, za 100zł po tuningu (wstawione gniazdo zasilania ze specjalnym filtrem za około 50zł, regulowane kolce z podkładkami, wytłumiona wewnątrz obudowa itd). Jednak sprzedawca tylko machnął ręką z pogardą.

Czy ktos już miał takie straszne przejścia i co o tym mysleć ?

https://www.audiostereo.pl/topic/23310-ludzie-pozbywajcie-si%C4%99-szybko-cd/

Widze ze zaczyna sie zwykla jazda po znanym wielonikowcu. Ja natomiast, jako pokladajacy spore nadzieje w nowych urzadzeniach i formatach, mam Wielka prosbe do autora watku - daj spokoj. W innym watku tocze wlasnie umiarkowanie ciekawa dyskusje na temat kto tu jakie interesy reprezentuje - mam wrazenie ze Ty robisz w papiery moim faworytom. Stad moj komentarz.

moda , nie moda naklady ida na rozwoj techniki

i My niedlugo niepozornie obok starego cd postawimy z niedowierzaniem dvd , czy cos tam podobnegoo ,

az wkoncu nieppostrzezenie zauwazymy , ze juz chyba z pol roku nie odpalalismy wspanialego audiofilskiego cd

dalsza opowiesc mozemy przewidziec , tak jak zniknol winyl z domow

No bez przesady z tym "reprezentowaniem interesów". Potwierdzam, że w lombardach i komisach z niechęcią patrzą na CD i oferują marne pieniądze, ale dzięki temu można tam kupić niezły sprzęt za grosze !

Sorry

U kogo zniknął winyl u tego zniknął, niektórzy pozbyli się analogowych magnetofonów wzmacniaczy mikserów itp.

przyszedł DAT, DCC, CD-audio MP3 co jeszcze się pojawi doprawdy nie wiem ale nie będzie to moim zdaniem DVD- ponieważ jest to system w miarę bardzo dobrze zapisujący obraz a dźwięk raczej kiepsko radziłbym najpierw umyć uszy odsłuchać cokolwiek i dopiero później siać panikę i głosić nowe teorie pozdrawiam.

Piotr.

... i dopłacić resztę za laser :( Kupiłem kiedyś diorę 502 z CDM4, potem diorę 504 z VAM12. I co? 502 chodzi jakby dopiero co wyjechała z fabryki, a w 504 już był zmieniany laser. Takie to teraz badziewne te lasery robią!

Niech się moda rozwija:) Będzie można płyty CD kupić za 10 PLN i to przez parę ładnych lat. Da się uzbierać niezłą kolekcję za 1/5 ceny. A tak poważnie nie wierzę w rewolucyjne zmiany, jeżeli chodzi o źródło - teoretycznie najmocniejszy element toru audio. Co innego gdyby chodziło o najsłabszy ( najmniej doskonały)- czyli głośniki, ale jak wiem się nie zapowiada.

Art Audio Argento (paralel SET na lampach 300B XLS ) szuka nowego właściciela.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

19-12-2005

Czyli raczej aktualne, źle się czuję i udziału w dyskusji nie wezmę radziłbym jednak wejść na podaną wyżej stronę, przeczytać dokładnie i wyciągnąć odpowiednie wnioski

Pozdrawiam

Zbyszek

Ukryta Zawartość

uszy umyte i zawsze gotowe ,

nowe teorie to nie sa , za pare lat zobaczymy , czy nie da sie pogodzic dzwieku i obrazu

moze nie bedzie lepiej , ale ...... moze inaczej , tak jak jest to z winylem , fotografia , produkcja tv i innymi dziedzinami , gdzie zakradla sie technika cyfrowa

poza tym rzeczywiscie mozna tanio zakupic dobre cd , za mala kase , wiec paniki nie ma , raczej euforia

pozdrawiam

>Korwin - o to chodzi?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Bezpośrednio wklepane wskoczyło a więc ej raz iścio raz iścio mnogo mnogo raz.

Ukryta Zawartość

i apiat' s naciała

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) /software/slownik/slownik_w.php?ID=3057185649

jestem dobrej myśli

Zbyszek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wchodzi obecnie bezbłędnie czyli w życiu tak naprawdę to liczy się upór a nie mikołajowo gwiazdkowe prezenty od losu np ataki astmy.

Pozdrawiam Waszych Bliskich i Was Samych

Życzę Pogodnych Świąt i Szczęśliwego Nowego Roku

Zbyszek

Sorry

Ale zagnałem delikwenta do łóżka dostał Aerosonit pod ozór i został wyłączony z życia towarzyskiego, zwłaszcza,

że nie ma sensu aby się swoim zwyczajem angażował bez reszty kiedy inni pieprzą na pełnym luzie jak potłuczeni. Jedno w tym wszystkim jest pewne, że sprzęt potanieje i nośniki a na tych ostatnich najbardziej nam zależy. Jak którykolwiek z nas coś ciekawego namierzy , zwłaszcza literaturę damy znać mailem

Pozdrawiam w imieniu Zbyszka

i własnym

Piotr

PS a www.cdrinfo.pl to jest napraqwdę dobra strona

>privaten

napisz jakie masz CD i wrzuć fotke to może ktoś kupi - za stówkę to sie sam zastanowie jeśli to coś ciekawego :-)

chociaż przed swietami to już zupełnie spłukany jestem.

cd , dvd , sacd , wielkie firmy rzadza ,

dogadaja sie i za pare lat zapomnimy o srebrnych krazkach ,

a najbardziej upierdliwi dziadkowie beda chwalic swoja dawna pamiec o dzwieku z cd , / jak teraz z lp/

a za moich czasow to........ nie to co teraz...

pozdrawiam

witam, tak czytam ten post i myśle sobie że teoria teorią a najlepiej samemu się przekonać, więć tak - z niemiec jedzie do mnie cd Pioneer 8500 natomiast dziś odebrałem lekko przechodzone (w dobrej cenie) DVD Philips DVP 9000 o którego jakości toru CD krąży wiele mitów??? w internecie

(dla niewtajemniczonych:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )

wiem że ten wiekowy pionek 8500 nie jest sczytem ale sądząc po opiniach ludzi znjących temat coś tam sobą reprezentuje, więc jestem bardzo ciekaw jak wypadnie bezpośrednie porównanie, jeśli po odsłuchach będe miał jakieś wnioski a kogoś to będzie interesowało podziele się tym na forum, a przegrany klocek najprawdopodobniej pójdzie w nowe ręce:)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Ja bym sie tak bzdurnymi recenzjami nie przejmowal. Najwazniejsze jest Twoje ucho. Akurat text o zwyzkowej tendencji brzmienia cdekow jest grubo przesadzony. Przetworniki z upsamplingiem o rozdzielczosci 24 bitow sa po prostu tanie i tyle. Generalnie sa to zwykle jednobitowki - nic wielkiego. A ze wszyscy je stosuja... Coz - dzis firmom inaczejk jak kiedys zalezy na maxymalizacji zyskow. Kolorowe pisemka musza pisac pewne rzeczy niestety... szkoda ze czesto nie bywaja rzetelne w ocenie...

czekamy na opinie !

chociaz prawdopodobnie zona wskaze dvd , sumienie audiofilskie bedzie przeciw , uszy za , przyszlosc przeciw dvd pioneer ma chyba bardzo dobry naped ale , przetwornik cyfrowy , chyba niekoniecznie , wiec w przyszlosci mozna dokupic przetwornik , chyba ze w leb wezmie wszystko i muzyke beda wydawac na maluch czipach czy czyms podobnym

i jak tu wybrac , to chyba odwieczny dylemat nas wsystkich !?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Hehehehe no niezle... Pioneer PD 8500 ma przetwornik PCM 63 P za ktory mozna kupic spora czesc takiego dvd Philipsa... Tak wiec do 16-bitowych plyt CD niestety ale Philips NIE MA lepszego przetwornika.

fotoarkady nie wiem czy Cie dobrze zrozumiałem ale chyba napisałeś że pionek 8500 ma słaby przetwornik- chyba jesteś w błędzie, nie jest to typowa 1-bitówka z tego okresu ale PCM63P i to chyba wszystko wyjaśnia?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.