Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

parantulla, 15 Kwi 2009, 20:03

>Wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia, dla doświadczonych zespołów, delikatne

>przeprojektowanie budy i doklejenie dyfuzora

Parantula, Ty jednak naprawdę przerażasz niewiedzą w temacie. Weź doklej sobie piątą klepkę.

parantulla

>Wydaje mi się, że z technicznego punktu widzenia, dla doświadczonych zespołów, delikatne >przeprojektowanie budy i doklejenie dyfuzora, to pierdnięcie w rajtuzy jest, a cały ten krzyk był >tylko po to, żeby spotęgować wrażenie, które miało mieć wpływ na decyzję FIA.

no niestety, McGyver teraz zajmuje sie lampucerami nie dyfuzorami, dlatego to juz nie jest takie proste :D

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

niestety przy szybkosci powyzej 200 aerodynamika znaczy wiecej niz wszystko to co wam sie kojarzy z przyczepnoscia waszego samochodu

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

gg, 15 Kwi 2009, 22:24

>Parantula, Ty jednak naprawdę przerażasz niewiedzą w temacie.

No, za to Ty porażasz wiedzą w temacie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Kubica skorzysta z KERS w Szanghaju!

wp.pl | 2009.04.16 09:06

- KERS niesie za sobą pewne minusy dla cięższych kierowców. Problemy polegają na optymalnym rozłożeniu ciężaru w bolidzie. Mamy jednak nadzieję, że już niedługo użyjemy tego systemu także w bolidzie Roberta - powiedział niedawno Mario Theissen. Wszystko wskazuje na to, że już w Chinach Kubica może mieć taką szansę.

- KERS daje przewagę wtedy, gdy chcesz kogoś wyprzedzić lub obronić pozycję. A już na pewno na starcie - uważa Kubica.

Okazuje się, że system KERS zostanie zamontowany w bolidzie Roberta Kubicy już podczas piątkowych treningów! Tor w Chinach składa się bowiem z kilku długich prostych, wiec korzystanie z dodatkowej mocy może się okazać kluczowe.

- Musimy przetestować to rozwiązanie i zobaczyć jakie będą efekty - przyznał Kubica w czwartek. - W Malezji i Australi, przynajmniej w przypadku naszego zespołu, KERS dawał przewagę. Oczywiście w moim przypadku zamontowanie KERS niesie ze sobą pewne niedogodności, jednak mam nadzieję że w przypadku GP Chin zyski będą większe od strat - powiedział polski kierowca.

Kubica przyznał, że zamontowanie KERS w jego bolidzie wpłynie negatywnie na wyważenie całej maszyny, dlatego wszystko zależeć będzie od wyników piątkowych treningów. - Balans bolidu jest naszym problemem. Zobaczymy, dużo zależeć będzie od balansu oraz przyczepności - dodał Kubica.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

17 Kwietnia (4:00 - 5:30): Trening 1

17 Kwietnia (8:00 - 9:30): Trening 2

18 Kwietnia (6:00 - 7:00): Trening 3

18 Kwietnia (8:00): Kwalifikacje

19 Kwietnia (9:00): Wyścig

Ok. 11, wręczenie medali, Robert Kubica: złoto.

Wszystko rozstrzyga się na ostatniej prostej- Kubica traci kilka metrów do rywala, ale włącza kers i wysuwa się na prowadzenie!!!!!!!!

Od jutra do niedzieli będę towarzyszył spotkaniom, w którym udział wezmą poważni biznesmeni z Niemiec (ja jako tłumacz i asystent polskiej strony- żeby nie było, żem też biznesmen) i będzie pewnie okazja, żeby pogadać o F1. Oczywiście, będzie trzeba zapytać- jak oni całą tę sytuację z rywalizacją Kubica-Heidfeld widzą :))

Tylko Kubica może zagrozić Brawn GP?

Gazeta Wyborcza | 2009.04.16

Mówi się, że wszystkie zespoły już mają gotowe nowe dyfuzory, choć pokażą je najwcześniej w GP Bahrajnu za dziesięć dni lub w majowym GP Hiszpanii w Barcelonie. Kubica ma mieć w Europie lżejszy samochód, w którym będzie mógł zamontować inny osławiony gadżet F1 - system odzyskiwania energii KERS.

Czy to mu pomoże w walce o punkty? Autorytet w F1 James Allen pisze w swoim blogu, że spodziewa się po Kubicy wielkiego przyspieszenia od piątego wyścigu sezonu - Barcelony, kiedy Polak będzie miał i dyfuzor, i KERS, i lżejszy samochód. "W końcu był jedynym kierowcą, który mocno przycisnął Bandę Dyfuzorów w Grand Prix Australii" - argumentuje Allen.

Sytuację Kubicy ratuje to, że kierowcy zespołów z dyfuzorami nie są geniuszami. Kazuki Nakajima z Williamsa nadal sieje spustoszenie na torze, jego koledze Nico Rosbergowi zawsze coś na torze przeszkadza, średni są i inni - Jarno Trulli i Timo Glock z Toyoty. Nawet Rubens Barrichello i Button z Brawna, co pokazał zeszły sezon, mierny w ich wykonaniu. Jednak technologiczna przewaga powoduje, że także w niedzielę w Chinach będą rządzić.

O ile nie stanie się coś nieprzewidywalnego - w takich sytuacjach skazani na porażkę kierowcy modlą się o deszcz. Najwyraźniej nie tylko FIA, ale i niebo nie jest po ich stronie - w Szanghaju ulewy raczej nie będzie.

No niestety można się było tego spodziewać. Dopóki Kubica nie dostanie auta z dyfuzorami to kicha. Będzie walczył z całych sił pewnie jak zawsze, wszyscy będą go chwalić a i tak skończy w czarnej dupie.

Teraz tylko czekam na informacje z bmw że projektują już bolid na 2010.

wasylak, 17 Kwi 2009, 09:31

>Pierwszy trening- dyfuzory górą.

Drugi trening - Brawn górą jak zwykle.

Hamilton już nie tak dobrze jak w 1 treningu - tym razem dopiero 13-ty więc nie do końca to sprawa dyfuzorka.

Mam nadzieję że Kubica i Heidfeld znowu testowali przejechanie dużej ilości okrążeń bo są jak zawsze w piątek na końcu stawki.

Drugi trening:

Times

01 J. Button Brawn GP 1:35.679 35 laps

02 N. Rosberg Williams 1:35.704 36 laps

03 R. Barrichello Brawn GP 1:35.881 35 laps

04 M. Webber Red Bull 1:36.105 32 laps

05 S. Vettel Red Bull 1:36.167 22 laps

06 J. Trulli Toyota 1:36.217 42 laps

07 K. Nakajima Williams 1:36.377 32 laps

08 T. Glock Toyota 1:36.548 40 laps

09 H. Kovalainen McLaren 1:36.674 34 laps

10 S. Bourdais Scuderia Toro Rosso 1:36.800 34 laps

11 A. Sutil Force India F1 1:36.829 30 laps

12 F. Massa Ferrari 1:36.847 34 laps

13 L. Hamilton McLaren 1:36.941 28 laps

14 K. Räikkönen Ferrari 1:37.054 33 laps

15 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:37.219 34 laps

16 N. Piquet jr. Renault 1:37.273 36 laps

17 R. Kubica BMW 1:37.491 34 laps

18 N. Heidfeld BMW 1:37.544 28 laps

19 F. Alonso Renault 1:37.638 28 laps

20 G. Fisichella Force India F1 1:37.750 31 laps

Theissen: Robert jest na krawędzi

wp.pl | 2009.04.17

- Robert jest na krawędzi. W jego przypadku korzyści płynące ze stosowania KERS są plus minus żadne - przyznał podczas oficjalnej konferencji FIA Mario Theissen, szef BMW Sauber.

- Robert po raz pierwszy tym sezonie jeździł bolidem wyposażonym w KERS i znajduje się na krawędzi. Nick przy swojej wadze zyskuje dzięki KERS przewagę. W przypadku Roberta różnice są praktycznie żadne - przyznał Theissen.

- Pozostaje więc przewaga taktyczna. Dotychczas uważaliśmy, że KERS nie będzie dawał Robertowi przewagi. Teraz mamy dużo danych które musimy przeanalizować i na tej podstawie podejmiemy dalsze decyzje - powiedział Theissen. Podczas GP Australii oraz GP Malezji wyraźnie było widać, że KERS spełnia bardzo istotną rolę na starcie wyścigu. To może się okazać decydującym argumentem przemawiającym za zostawieniem KERS w bolidzie polskiego kierowcy.

- Jesteśmy w stanie zamontować lub wymontować całe urządzenie w ciągu kilku godzin. Obie opcje są więc możliwe - powiedział szef BMW Sauber.

No i proszę... okazuje się, że jednak można bez dyfuzorów i bez KERS?

BrawnGP "dopiero" 4 i 5 miejsce, za dwoma Red Bullami i Renault, he he :)

Niedobrze?

Fatalnie raczej.

Poprzedni sezon przesrali, bo niby nad nowym autem pracowali.

Zaraz minie rok czasu od tamtych szumnych zapowiedzi (walka o mistrzostwo świata w 2009 roku)

a Dr.Mario & Co najwyraźniej są głęboko w czarnej dupie.

Zajmują się jakimiś bzdetami (KERS) które nic nie dają i płaczą nad dyfuzorami konkurencji,

a tymczasem RedBull raz za razem udowadnia, że nie potrzebuje ani jednego, ani drugiego, żeby nawiązać równorzędną walkę z BrawnGP, a nawet skopać im tyłki jak na przykład dzisiaj w kwalifikacjach.

BMW dalej stęka, jęczy i kombinuje jak koń pod górę... a karawana jedzie dalej. Jeszcze ze dwa GP w ich wykonaniu i chyba faktycznie znowu usłyszymy bajeczkę o pracy nad bolidem na rok 2010

cytat: "– Było dosyć trudno – przyznał nasz zawodnik. – Miałem pewne problemy z miękkimi oponami a ponadto straciłem kontrolę nad samochodem hamując do zakrętu numer 12, co kosztowało mnie dużą stratę czasową i tak to się stało.

Polak potwierdził, że w Chinach ekipa BMW Sauber ma spore problemy z dostrojeniem bolidu, ale uważa, że w jutrzejszym wyścigu powinno być lepiej. – Nasze tempo w trybie wyścigowym nie jest tak złe, jak w kwalifikacjach, ale za dobre też nie jest, więc ogólnie mamy problemy – stwierdził Kubica."

Zamiast opowiadać pierdoły (niby o co można walczyć z końca stawki w powolnym BMW?) niech lepiej założą na dobicie ten motor z Australii i sobie tylko odfajkują start w kalendarzu. Przynajmniej jakiś pożytek z tego będzie (jeden nowy silnik w zapasie) a nawet jak za karę przesuną Kubicę na sam koniec, to i tak dla niego już żadna różnica czy wystartuje jutro z ostatniej linii, czy z przedostatniej...

No niestety Ferrari lepsze od BMW.

Cha,cha,cha.Szkoda,że nie przegrali z Force India.

Mieli szansę w czasie deszczu:)).

Kto komentuje te wyścigi????

Większą szansę mieli by bez przeciwników.

vinylec, 19 Kwi 2009, 11:05

>No niestety Ferrari lepsze od BMW.

>Cha,cha,cha.Szkoda,że nie przegrali z Force India.

>Mieli szansę w czasie deszczu:)).

>Kto komentuje te wyścigi????

>Większą szansę mieli by bez przeciwników.

Zal bo Kubica nie wygrywa? Koniec kibicowania? Czy moze zostaniesz fanem Brown'a?

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.