Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jest doktor na ...forum(gs 424)

conri

Rekomendowane odpowiedzi

I podjął by się uruchomienia płytki reg obrotów do ADAMA 424 .Ewentualnie wymiany elementów w niej

Talerz nie ma sily sie obracać.napięcie na cewki silnika liniowego ok 5,2,-6,1 V.

Temat dla wybranych więc korespondencja na prv.

https://www.audiostereo.pl/topic/23331-czy-jest-doktor-na-forumgs-424/
Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Sprawdzałeś odległość nabiegunników cewek od paska magnetycznego na talerzu? Czy jest ona jednakowa na całej długości nabiegunników? Czy jest zgodna z instrukcją obsługi? Talerz ma tendencję do zwalniania po opuszczeniu igły na płytę? Jaki jest czas rozpędzania talerza do prędkości znamionowej? W moim egzemplarzu, bez płyty, na 33 i 1/3 wynosi on ok. 3,40s. Sporo pytań, ale pomogą one zdefiniować problem.

GM

>>GM

Wszystkie wytyczne z otrzymanej serwisówki zastosowałem.Nie wiem tylko cz podane napięcia na schemacie odnoszą się do pracy z talerzem na osi czy też bez, jaki jest wpływ czujnika na koncu statora.Czy wirujący pasek magnetyczny nie indukuje jakiegos napięcia.Niestety część z opisem tego się nie odtworzyła.Niestety nie "kumam "mierzenia napięć na elementach , a porównania do drugiej plytki sprowadzały by sie do wymiany elementów takich jak transzytory , układy scalone UL 1403, , ale i tak pewnie po tym trzeba by przebieg U napędu zrzucić na oscyloskop.Szukam obecnie jakiegoś "denata"na przeszczep.

Witam !

Conri, a sprawdzałeś czy to nie rozmagnesował sie pasek pod talerzem - tam ma byc ( chyba ) 30 pól namagnesowanych, rozmieszczonych równomiernie na obwodzie paska.... Najlepiej dać inny talerz z " wiadomo że dobrym " paskiem.

inaczej bedziesz grzebac w pcb a to moż e nic nie dać...

Pozdr.

Talerz jest o.k. .Przełożyłem z ruskiego Adama (Arktura) 2021 i to samo. Poza tym- za małe napięcia na wyjściu na cewki skłaniają do poszukiwania problemy w plytce.>Nadal SZUKAM do PRZESZCZEPU PCB .

conri>>

Swego czasu pomógł mi , ze znakomitym skutkiem, (przy Adamie i w wielu innych sytuacjach audio)) Kornel Mikołajec z Katowic. Nie wiem gdzie mieszkasz ale tel. do niego pewnie sie przyda -501645511. Mam nadzieje , że mnie nie zabije za nękanie przed Świętami. Nie podawaj, proszę, żródła namiaru albo zadzwoń dopiero po Świętach. Nie mogę "patrzeć" jak cierpisz z powody źle funkcjonującego gramofonu -wiem co czujesz. "Adam" Ci się odwdzięczy jak zadziała !! Przy okazji - Najlepsze życzenia śwąteczne dla Ciebie i wszystkich forumowiczow melomanów. Tomasz

>>>tomekkk

Dzięki za ten Świąteczy prezent-kontakt.Odezwę się do Speca ,po świętach - "zgodnie z zaleceniami".

Może cierpienia nie sa tak straszne jak je opisuję, a Wigilijne krażki kręcić sie będą na sprawnym sprzecie >

.Adam jako solienizant ma cwolne. Płytka co padła jest od sowieckiej jego bliżniaczej wersji opisywanej na forum.

Przez to że dużo pracy włożyłem w "estetyke " szkoda mi żeby pozostał w zapomnieniu-stąd dążenie do reanimacji, tym bardziej że brzmieniowo i mechanicznie jest o.K.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.