Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Mistral front - czy słusznie?

Toma666

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli Diora , to polecałbym raczej wersję 504B lub 704 - mają lepsze końcówki mocy.A jeśli chodzi o wygląd - mnie też się podoba- to trochę jak z wyglądem Nad-a:tak brzydki , że aż ładny ;) Poza tym wygląd nie świadczy o brzmieniu.

teoretycznie tak, ale zwykle wzmacniacze osługują od 4 omów. Jeśli nie, to też można podłączyć, byle pilnować żeby sie nie przegrzał wzmacniacz i nie katować to będzie dobrze.

Czyli mogę spalić wzmacniacz a nie kolumny? Hm ;] Ale nie będę korzystał z niego bez przerwy, a już na pewno nie na maksymalnej mocy więc może jakoś to będzie. Wybiorę się na dniach do komisów i zobaczę co tam mają.

A jak ze słuchawkami, lepiej je podłączyć do wzmacniacza czy takiego discmana?

Załóżmy, że wybiorę coś z Diorek a kolumny to albo Kody AV 702, Tonsile Czaty 130 (jednak mi się spodobały) albo Mistrale

A czym podłączyć wzmacniacz z komputerem, nadaje się coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"A czym podłączyć wzmacniacz z komputerem, nadaje się coś takiego?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) " - tak.

Ukryta Zawartość

Że za krótki to racja, ale pewnie trzymetrowy się znajdzie. Z czasem zrobię na pewno samodzielnie i pewnie na jakimś Gothamie, ale na razie podrzebuję czegoś z fabryki ;]

znowu kolumny: chyba poczekam aż wpadnie trochę więcej kasy, poczytałem trochę o kolumnach do 1000zł i mam dwóch faworytów:

Gale 3030

Tonsil Maestro II 130

które, które, które?

zanim ktoś powie Gale, to poczytaj sobie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

->cyjanopan

Recenzja w hi-fi.pl dotyczy poprzedniej wersji maestro.W nowych wersjach zastosowano inne głośniki , zmieniono wielkość obudowy ,zwrotnice... są to właściwie zupełnie inne kolumny.Czy lepsze?Hm , kwestia gustu ale nie sugerował bym się za mocno tą recenzją chcąc kupić maestro 2.

maestro II 130 są podobno całkiem niezłe, w każdym razie pozbawione wiekszości wad poprzednika

opinie właśnie czytałem, dlatego się nimi zainteresowałem (3030), chociaż na liście rankingowej kolumn do 1000zł z hi-fi.com.pl króluje Wharfedale Crystal 30 (ale wyglądają jak jakieś mediatechy ;)

do tego Koda AV 707F (chociaż dół na 42hz to miał kiedyś mój sub creative od komputera ;)

ech, zacznę je wszystkie zapisywać i po kolei odsłuchiwa bo się pogubię

>do tego Koda AV 707F

chyba chodzi o 702F - wcześniej widziałem, ze drukowali z błędem i sam drążyłem temat czy w recenzji do ktorej sie odwoływali chodzi o model 707 (tak jak pisali) czy o 702. W zasadzie to sam nie wiem czym się one różnią. Ktoś pisał z forumowiczów, że 702 brzmi ładniej czy coś w tym stylu.

A do 1000zł jeszcze może być Tannoy M4. A jeśli jednak napalisz się na Gale, to pamiętaj, że mają specyficzny dzwięk - nie dla każdego wiec zanim kupisz to posłuchaj ich raczej przez dłuższy czas jeśli będzie możliwość.

Ale Diora ws 704 nie należy chyba do słabych w sensie mocy, więc z Gale powinna uradzić...

Tannoye (M4) są ciekawe, tyle że już nieprodukowane. No i z ceną wykraczały sporo ponad granicę

A Tannoy Fusion 3? Cenowo powiedzmy, że się mieszczą. Z wyglądu do złudzenia przypominają Wharfedale Crystal 30, zobaczymy jak brzmią...

nie chodzi mi, ze Diora sobie nie poradzi - tylko że brzmienie mają specyficzne.

Tannoy M4 widziałem ostatnio na allegro i z tego co pamiętam poniżej 1000zł albo w okolicach.

Co do fussion 3 to M4 pewnie zagrają lepiej.

Ukryta Zawartość

ze 100zł jeśli sie dobrze potraficsz targować to stargujesz.

Ukryta Zawartość

Widziałem, ale pewnie zanim będę kupował dawno już ich nie będzie. Poza tym problem z odsłuchem. Cholera, nie wiedziałem, że z kolumnami będą takie problemy już na starcie ;]

A Wharfedale Crystal 40?

Dobra, koniec gadania. Robię listę i biegnę do sklepów ;]

Zauważyłem, że większość kolumn wymaga wzmacniacza 20-100W (+/-), a Ws 704 ma 2x 150W. Nie bedzie czasem za mocny?

>zanim będę kupował dawno już ich nie będzie.

będą następne.

Wharfedale - nie sluchałem nigdy wiec nawet nie wiem czego sie można spodziewać. Wyglądają na takie delikatne.

jeśli nie przekręcisz za daleko glośności to będzie ok. Zwróć uwagę że moc wzmacniacza jest podawana osobno dla kolum o 4 i osobno 8 omach. Jest tez moc maksymalna i ciągła, inni używają też określenia moc w sinusie (nie wspominając już o PMPO hehe) - więc moc mocy nierówna ;-)

Ukryta Zawartość

jeszcze takie coś możesz dorzucić na listę sluchania.

Ukryta Zawartość

->Toma666

Zalecana moc wzmacniacza , podawana przez producentów , to najczęściej moc znamionowa , a takiej WS 704 , ma 80 watt , przy 8 ohmach.Poza tym , różni producenci , różnie tę moc wyliczają.Reasumując , nie masz się co obawiać , że wzmacniacz będzie zbyt mocny.Ważne , aby nie przesadzić z gałką głośności , bo grożniejsze od nadmiaru mocy , są zniekształcenia , powstające prz dużych poziomach głośności.W tym wypadku jednak , słabe wzmacniacze z reguły generują ich więcej i szybciej niż te o dużej mocy.

Ukryta Zawartość

bić się o nią, czy lepiej przed zakupem jednak przetestować?

Ukryta Zawartość

Ta diora, jeśli jest w dobrym stanie technicznym to świetny wzmak z muzykalną, neutralną średnicą, mocnym i nisko schodzącym basem i ładną, dosć detaliczną górą. Lepsza jest o kalsę czy dwie od tanich pioneerów czy technicsów. Mam su-v300m2 technicsa o (miałem) diorę 704. Technics grał z nowszymi kolumnami tylko i wyłącznie dlatego, że ta diora już mi się zaczęła sypać i bałem się o głośniki. Brzmieniowo diora jest lepsza pod absolutnie każdym względem. Dodatkowe plusy to: niskie koszty napraw; jest to świetny wzmak do tuningu.

P.S.

Osobiscie radzę poszukać wzmacniaczy z serii 700 (czyli 704/708). W środku praktycznie to samo, ale za to wygląd zdecydowanie lepszy. Link do zakończonej aukcji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ws 704, trochę styrana ale może warto wziąć za, powiedzmy, 3 stówki?

Ukryta Zawartość

Toma - Lepiej uwazaj to jakis krentacz zreszta kiedys pytal jak naprawic kanal i ze zepsul go przez wymiane kondow a w opisie sam widzisz

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.