Skocz do zawartości
IGNORED

Cd do 6-7kzł

emesze2

Rekomendowane odpowiedzi

>pp

niestety nie jestem z Wawy

ale jak już pisałem w innym wątku będę w KMiA na początku lutego, ale wtedy planujemy pojedynek Aboxów z Alephem, już jestem ciekawy jak to wypadnie, he he he

duet TL51XZ+DX71mkII musi być bardzo ciekawy ?????

Panowie, a nie zapomnijcie o prowincji i podzielcie się wrażeniami ;))

jodel

jodel, 17 Sty 2006, 10:40

>zdezintegrowany_3PO zobacz co Panowie mówią

>51XZ już masz, nie myślałeś o DX71mkII ????

jodel --> póki co to ja rozmyślam o Pliniusie 9200 :) ... listwie sieciowej co to ją masz mi przywieść oraz standach co je będę targał na 2 piętro niebawem ;)

zdezintegrowany_3PO

Jerzyk 23 -- >

czy DX 71 mk II występuje w kolorze srebrnym... wizualne połączenie DAC-a (kolor zloty) + 51XZ (kolor srebrny) jest troszkę ... hmm... nieciekawe ;)

zdezintegrowany_3PO

Ktoś wyżej napisał, chyba Piotrek, że krell będzie dobrym transportem do tego cecowego DACa...

Jerzyk co Ty o tym myślisz? Na pewno myślisz, że lepszy byłby cec jako transport ;-) ale co po za tym?

Broda

Dokładnie to chciałem powiedzieć. Może tylko trochę zawile napisałem. Nie kłują, więc się je inaczej odbiera.

Powiedz mi jeszcze czy krell 300 lepiej gra na rca czy xlr? Pytam, choć na razie nie mam zamiaru zmieniać mojego ZENa z pod ręki StefanaB.

• 2 miesiące później...

Witam. Odświeżę wątek pytaniem.

Jaki odtwarzacz do 8 kzł. pasowałby do AP Spark 5 i Sonneteera Bronte.

Obecnie posiadam CA D500SE. Dźwięk jest trochę zbyt natarczywy, brakuje wypełnienia dołu. Myślę o MF, Denonie DCD-2000, Cairnie. Proszę o wskazówki.

Włodek.

dobry napewno jest cec 51xz od naszego forumowego kolegi (Jerzyk23). może też naim 5x albo cyrus 8vs. do ostatnich dwóch możesz dokupić zewnętrzne zasilanie jako upgrade w przyszłości. nie wiem jak działa to w przypadku cyrusa - w przypadku naima jest istotmy przeskok jakościowy na poziom kolejnego odtwarzacza cd (w przypadku naima cdx2). do ceca możesz natomiast dokupić zewnętrzny przetwornik - jest znakomity jako trasport. możesz znaleźć przetwornik też cec-a (opinie o współpracy znajdziesz na forum - popytaj Leszka, któru używa takiego zestawu) lub innego producenta. ja nie mam doświadczenia w przetwornikach.

szukając swojego cd zakładałem podobny budżet - okazało się, że moje iczekiwania spełniał dużo tańszy naim cd5i. może przesłuchaj też ten cd, chociaz model 5x jest lepszy i na dodatek rozwojowy.

pozdr i daj znac co kupiłeś.

parmezan

Dzięki za informacje, ale z różnych względów wchodzą w grę tylko nowe cd. Mało tego najlepiej jakby były w dystrybucji Audio S..., Deci..., Audio Kl..., Den.... Ich klocki mogą mi ściągnąć do sklepu w Płocku. W Wawie wybierałem AP Sparki 5 i skończyło się to tym , że u mnie w domu brakuje dołu. Nie chcę nabrać się tak drugi raz...

Włodek.

CEC 51XR ma inne przetworniki niż 51XZ - w najnowszym ich produkcie są Burr Browny - także spora zmiana. Cały układ DACa jest przeprojektowany, trochę zmienione jest zasilanie. Obudowa jest z trochę innego materiału.

Ogólnie, choć może trudno w to uwierzyć to nawet w stosunku do bardzo dobrego 51XZ jest dalsza poprawa.

Ale mam nadzieję, że już w czwartek bywalcy KAiMu będą mogli coś więcej na temat brzmienia nowego CECa powiedzieć.

jeśli CAIRN FOG to tylko od producenta bezpośrednio z Francjii z panem Bellotem można się dogadać a ceny ma niższe od polskiego dystrybutora o 30% przy czym oczywiscie jest 2 letnia gwarancja..

ja słucham Foga miałem najpierw wersję poprzednią kupioną w ZENA studio która w odsłuchu wygrała z Marantzem KI17, Primare D20, thule, densenem D400 (ale tu ze względu na awaryjność bo dźwiękD400 mi sie podobał),

Cairn ma dźwięk bardziej energetyczny niż inne wymienione, gładszy i bardziej muzykalny.. mój typ...

nie słuchałem chińczyków.. a jeszcze powiem że również zdecydowanie lepszy niż poprzednie wersje lektora Ancient Audio (tych aktualnych nie słuchałem) piszę dlatego że dla mnie te wcześniejsze wersje były po prostu bezwzględnie zamulone (lampawy dźwięk..;-) )

> fxx

A jak jest w Cairnie z basem, bo mi generalnie brakuje wypełnienia dołu pasma. Przez to dźwięk jest zbyt jasny,

analityczny. W ogóle wydaje mi się, że potrzebuję żródła z podkreslonym dołem.

Włodek.

według mnie za mało basu masz dzięki Sparkom, niestety AP znam dobrze bo sie do nich kiedyś przymierzałem pragnienie zwiększenia ilości basu za pomocą tylko cd lub kabli jest skazane na niepowodzenie według mnie

problem leży w kolumnach na 1 miejscu a potem we wzmacniaczu.. cd-kiem tego nie naprawisz

w AP bas zaczyna sie od Tempo i Scorpio..

Cairn brzmi neutralnie więc basu nie "doda" będzie pewnie nieco więcej niż w Twoim aktualnym ale jeszcze raz podkreślę: nie spodziewaj sie cudów..

CD nie może uwypuklić basu którego nie da wzmacniacz i kolumny

Soneteera znam tylk Byrona a to bardzo jasny wzmacniacz Twojego nie znam ale jeśli to ta sama szkoła brzmienia to naprawdę CD kiem nie pomozesz...

Najcekawsze jest to, że w Wawie bas był. Odsłuchiwałem na swoim wzmacniaczu i kablach. Inny był tylko cedek - Creek CD 50mk2. Chyba, że ten Creek podbijał bas. Słuchałem m. in. Dire Straits, Madonny, Metaliki, nagrań z trzema kontrabasami. Wtedy było OK.

Włodek.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.