Skocz do zawartości
IGNORED

Top 20 Home Theater Projectors

wroc_morris

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamiescili ranking projektorów do KD.

Dziwi mnie trochę, że Benq 5120 znalazł się w tak doborowym towarzystwie na 4 miejscu wśród projektorów o rozdzielczości 854x480.

Dziwi mnie, ponieważ wszyscy straszą "efektem tęczy". W każdym teście o tym piszą. Na forum też.

Do tego stopnia straszą, że zrezygnowałem z zakupu tego projektora i myślę o optoma h27 (w rankingu niżej od benka) lub toshiba mt-200 - bo mają więcej i szybciej kręcących się kółek ;-) - choć będzie trzeba dopłacić grubo ponad 1000 pln których póki co nie mam :-(

Czy rzeczywiście benq 5120 tak straszy tęczą ??? jeśli tak, to dlaczego jest tak wysoko notowany ???

Czy zatem optoma h27 to słabszy projektor od B5120 ???

Najlepiej byłoby sprawdzić benka, ale gdzie - Wrocław to dziura jeśli chodzi o "te" sprawy ;-)

1. Optoma H31 (854x480)

2. InFocus ScreenPlay 4805 (854x480)

3. Optoma MovieTime DV10 (854x480)

4. BenQ PE5120 (854x480)

5. Optoma H27 (854x480)

Chętnych do pomarudzenia zapraszam do dyskusji ;-)

Pozdro

WM

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/23461-top-20-home-theater-projectors/

Słabo widoczne te tecze. One są tak bardzo małe i tak szybko sie kręcą ,ze tylko osoba o dobrym wzroku je widzi z odleglosci ogladanej (mowa o Benq5120 z ktorego korzystam)

Jak dla mnie ten projektor jest bardzo dobry jesli chodzi o filmy divx puszczane z kompa - podłaczone DVI-DVI

Jesli jednak chcesz kupic projektor na 1-3 lata i dłuzej i do tego cieszyc sie filmami HDTV, a nie divx to w dobrej cenie mozna kupic Panasa PT 700 za niecałe 5tysiecy.

Projektory rozdzielczosci 854x480 nie oplaca sie kupywac w cenie 4tys i w gore. takie moje zdanie.

Aha i jeszcze jedno!

Jesli ogladac bedziesz filmy divx z kompa to koniecznie ustaw na pulpicie rozdzielczosc 854x480 i odswierzanie 75hz wowczas jakosc najlepsza.

Miedzy 800x600 - a 854x480 jest różnica.

Dzięki, że odpisałeś - jako osoba która na codzień go używa na pewno jesteś dobrze zorientowany.

Projektor ma być podłączony do DVD Onkyo via component. Na 100% z oglądanych filmów z w divx jest może 5%.

Preferuję oryginalne nagrania, ze względu na jakość, dodatki, itp.

Co do HD, czy ten benek nie obsługuje tego formatu ? Wydawało mi się, ze tak.

Mam też pytanko odnośnie ekranu. Czy jest sens inwestować w Matt Grey ?

Pozdro

morris

KOpyt25

Czy mógłbyś napisać co się zmieniło od czasu Twojego testu ? (w kontekście Twojej wcześniejszej wypowiedzi)

"Nom znow taki mały TEST wykonałem. A tak przegladałem sobie dokładnie na spokojnie filmy divx , DVD i HD.

Oczywiscie wszystko na Benq 5120 i podłączone do kompa DVI.

Ekran w poziomie okolo 170-160cm ja siedziałem 3,5m oddalony.

Filmy:

DIVX - za jakosc obrazu stawiam im ocene około 6 (w zaleznoci tez od filmu - brałem tylko te pod uwage ktore są w dobre jakosci) oczywiscie w skali od 1-10.

DVD - ocena 8 juz znaczna poprawa ostrosci i kolorow.

No jesli Ja albo TY postawisz taką ocene przy filmach DVD zastanawiasz sie! "o kurde tyle kasy wydałem na projektor a to ciągle nie to czego szukam". I myslisz zaraz o innych drozszych projektorach.

HD - (chodzi o zwiastuny bo filmow jeszcze nie ma)

Ocena uwaga! - 10! - stawiając taką ocene nie myslisz o zmianie projektora to jest to czego kazdy szyka!

Doszedłem do wniosku ,ze nie bede zbierał kasy na nowy projektor ,a czekał na filmy HD. Obraz jest tak dobry ,ze kumpel informatyk obok siedział przy mnie i powiedział "obraz jak z telewizora" czyli aż tak dobrze. Nie wyobrazam sobie lepiej. Oczywiscie moze byc lepiej przy zmianie projektora z wiekszą rozdziałką - tylko po co jesli taki obraz dla mnie jest zadowalający- a przyznam ,ze jestem bardzo wymagający jesli chodzi o jakosc obrazu.

ps. wieksza jest róznica miedzy filmem divx ,a DVD niź filmem DVD , a HD"

Pozdro

morris

Dobre DVD ma naprawdę przyzwoty obraz. Ostatnio wziąłem pod lupę na moim LCD 1400x1050 oryginalną "Zemstę Sithów" i... byłem zauroczony. Pierwsze DVD gdzie na jednobarwnych płaszczyznach nie ma takiej obrzydliwej "kaszki" w ogóle niewidocznej na CRT a dającej się dostrzec na LCD.

A cóż dopiero mówić o oglądaniu na LCD programu z marnej kablówki...

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wroc_morris

Co do filmow Divx - dobrej jakosci DVDRIP i filmow DVD roznica jest bardzo mała. Zaleznosci tez od filmu divx o nazwie DVD_RIP. Jesli faktycznie dobra jakosc to prawie nie ma roznicy miedzy takim filmem ,a filmem z DVD.

HDTV to juz inna bajka - znaczna poprawa ostrosci. Do tego wymagany projektor o wyzszej rozdzielczosci.

Poki nie ma takich filmow nie widze sensu kupywac taki projektor. Chyba ,ze ktos ma kase.

Jaki EKRAN? - to juz zalezy od ciebie ile mozesz pieniedzy przeznaczyc na niego. Mysle ,ze lepiej dołozyc te 500zł na lepszy projektor niz te same pieniądze inwestowac w lepszy ekran. Wystarczy zwykły na allego za 200-300zł g= 1,0 Teraz nie widze zadnych dobrych na allegro w tej cenie. Ale czesto mozna dostać. (chodzi mi o ekran w kasetce rozwijany recznie - nie na sznurku.) Oczywiscie taki na sznurku tez mam - do zasłaniania okna . testowałem go z ekranem projekcyjnym rozwijanym ręcznie -takim co sie chowa przy suficie w takiej białej obudowie. I w jakosci w obrazie nie widzialem roznicy.

Benq 5120 obsługuje HDTV.

- ale co z tego jak wyswietli max lini 854x480

Tak samo wyswietli 1280 x 1024 i inne rozdzielczosci > tylko ,ze jakosc duzo słabsza

Nawet nie wiem co oznacza ,ze jest "kompatybilny z HDTV" ? Jakas głupota.

W takim razie kto mi powie - czym sie rózni projektor rozdzielczosci natywnej 854x480 kompatybilny z HDTV i taki co nie ma tej nazwy w Specyfikacji projektora. ????

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.