Skocz do zawartości
IGNORED

Minas Anton by MgGyver

jaro4444

Rekomendowane odpowiedzi

Te woofery wcale nie były tanie. Pochodzą z kolumn Heco, które kosztowały ponad 5000zł. Mają aluminiowy, odlewany kosz, duży i mocny układ magnetyczny i membranę z ciśnieniowo formowanego polipropylenu z dodatkiem miki. Potwierdza się tylko moje przypuszczenie że nie miałeś w łapkach takich wooferów.

McGyver-> elektronikiem jestes,budujesz kolumny a sam niewiesz czemu masz za małą cewke ? Tak przy okazji to widze że chyba Cie totalnie baffle step (za przeproszeniem) jebie ,jesli wogule wiesz co to jest. Ogólnie to heco z racji swojej ceny są bardzo dobrymi głośnikami.

Igod-> może napisz szanownemu koledze co może osiągnąć z tak małą cewką,bo cały czas mam wrażenie jakbym siedziam na forum elektrody.

Gipsy2, nie miałeś w rękach tego głośnika Heco. Nie wiesz więc czy cewka jest za mała czy nie. Podobnie igod. Tylko teoretyzujesz. Proponowałem odsłuch porównawczy już jakiś czas temu. Bez odzewu. Wolisz się czepiać na forum.

A poza tym bardzo ładne kolumny, głośnik Heco też wygląda na bardzo solidny.

MgGyver co robisz, żeby fornir nie ciemniał. U mnie był jasny, a teraz zrobił się ciemniejszy o kilka tonacji. Dajesz podkład pod lakier, czy po prostu używasz dobrego lakieru ?

Pozdr.

Fornir zawsze ciemnieje. Stosując odpowiedzie lakiery można jednak ten proces mocno ograniczyć. Ten na zdjęciu to klon, podobny odcień ma brzoza. Z kolei kolumny na Revelatorach są w wiśni amerykańskiej, jest to najbardziej podatny na ściemnienie fornir spośród tych, które znam.

A w ogóle moglibyscie tez pomierzyć tego Heco... Te tańsze platiki mierzyliście, więc pewnie te droższe też. Opublikujcie na forum ich pomiary i zobaczymy dlaczego ta cewka jest za mała :)

Teraz już wiem dlaczego McGyverowi wszystkie lekkie kopółki szeleszczą a preferuje mułowate 28mm Morel lub Dynaudio :)))

Daje po prostu za małe cewki w niskotonowych i dopasowuje poziom wysokotonowego do wyeksponowanych tonów średnich. Ma wysokie jak podciagnięte korektorem to nic dziwnego że słyszy z nich kazdy szelest i musi szukać kopółek, które mają spadek charakterystyki już od 15kHz :)))

Qubric, człowieku, bredzisz i teoretyzujesz. Nigdy nie słuchałeś moich kolumn, nie masz więc pojęcia czy maja wyeksponowaną srednicę czy nie, a na temat Morela nie wiesz nic oprócz tego co wyczytałeś w plikach pdf. Szkoda gadać.

Wiem że mają wyeksponowaną bo masz w nich za mała cewkę - przecież to jasne :))) Dlatego lubisz Morela i pochylone ścianki.

Ja tam lubię lekkie membrany. Np. tytanowe Audaxy - a cięzkie Dynaudio/Morel są za bardzo "kremowe" (za wyjątkiem tych najdroższych).

No ale jak opublikujesz pomiary Tych Heco to się przekonamy.

O Dynaudio tym bardziej nie masz pojęcia. Nie dyskutuję z teoretykami. Kiedy proponowałem Ci odsłuch porównawczy z Twoimi konstrukcjami to się wykręciłeś sianem jak senicz. Wolisz się czepiać na forum.

McGyver, 31 Gru 2005, 18:09

A ch... z konstrukcjami!

Co Ty myślisz sobie kabotynie, że jestes jedynym, który stosuje kopułki Dynaudio???

Wyobraź sobie, że takie Dynaudio w swoich kolumnach też stosuje kopułki dynaudio więc wiem jak one grają. Są za ciężkie, za mocno tłumione i tańsze modele grają mocno "kremowo" ze stłumioną górą. Cała tajemnica ich brzmienia to rodzaj i sposób nasączania membrany. Im droższa kopułka Dynaudio tym lżejsza i to przełożenie na jakośc dźwięku słychać w kolumnach dyanudio.

A Ty masz za małe cewki - i tyle :)))

Zostałem zwyzywany przez Qubrica od kabotynów... Cóż, jak brak argumentów to się robi wycieczki osobiste.

To, jak zagrają kopułki Dynaudio zależy w dużym stopniu od aplikacji. W połączeniu z papierowym midwooferem mogą zagrać świerzo, detalicznie i dźwięcznie.

Lubię też metalowe tweetery, na przykład tioxidy Focala czy Vify aluminiowe. I co, te też są ciężkie i kremowe?

Pewnie że tak - wszystkie sa cięzkie i kremowe bo masz za małą cewkę :)))

Ale niestety kolego dajesz d... także z taka argumentacją. Wychodzi że uwazasz iż tylko Ty wiesz jak grają Dynaudio. Więc Dynaudio już nie wie :)))

A teraz powaznie.

Ponieważ nie masz zamiaru budować więcej takich klocków, więc myślę że nie będzie przeskód żebś (ty lub któryś z kolegów) opublikował pomiary owych Heco. Na pewno ktoś je robił (moze Tdrozd?), bo nie wierzę że cała zwrotnice tak sobie pieknie odręcznie rysowałeś i potem na nietoperzy słuch stroiłeś. Szkoda by Ci było czasu na takie zabawy.

Qubric, co jest niewłaściweg w stwierdzeniu że brzmienie kopułek zależy od ich aplikacji? I gdzie niby napisałem, ze tylko ja wiem jak je aplikować?

Twierdzę natomiast, że Dynaudio ma swoje firmowe brzmienie, i wydawanie stanowczych sądów o możliwościach i brakach tych kopułek tylko na podstawie odsłuchu aplikacji Dynaudio jest zarozumialstwem. W innej aplikacji te kopułki mogą się pokazać z innej strony.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.