Skocz do zawartości
IGNORED

Jakośc taniego HDMI???

slud

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy ktoś już testował coś takiego, cena jest kusząca, ale czy rzeczywiście warto, niektórzy mówią że są problemy z przeskalowaniem na wyższe rozdzielczości, z drugiej jednak strony jest to w pełni przesył cyfrowy, czy w takim razie warto wydawać kasę na droższe firmowe zabawki, może nie ma różnic, a przynajmniej takich jakie wskazywała by cena?

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/23503-jako%C5%9Bc-taniego-hdmi/

Ja testowalem i caly czas testuje dokladnie ten sam :)

Panas 700 plus Philips 9000.

Dokladnie tak jak piszesz nie przeskalowuje sie na 720p i wyzej,

pojawia sie szum na ekranie.

W 576p smiga bez problemu obraz ladny ostry.

Pozdrawiam

Tomek

A moze ktos z Was ten

Ukryta Zawartość

testowal?

Ukryta Zawartość

Po miesiącach intensywnych testów firma Supra pomyślnie przeprowadziła oficjalną prezentację przewodu DVI-DVI o długości 20 metrów.

W obecności przedstawicieli brytyjskiej prasy branżowej (Jason Kennedy z Hi-Fi Choice, David Price z Hi-Fi World oraz Roy Gregory z Hi-Fi Plus) przetestowano kabel DVI-DVI przy wysokiej rozdzielczości (1080i) otrzymując krystalicznie czysty obraz.

Testowany kabel wykonany jest w oparciu o przewód Supra HF100 DVI/HDMI, który utrzymuje stałą impedancję w całym zakresie częstotliwości (aż do 600 MHz). Najważniejsze pary w przewodzie są osobno ekranowane. Kolejny ekran oplata cały przewód. Kabel Supra HF100 DVI/HDMI będzie można nabyć już wkrótce w naszym sklepie, podobnie jak inne produkty HDMI / DVI firmy Supra

W najbliższych miesiącach planowane jest również uruchomienie produkcji przewodów HDMI o podobnych długościach.

I adres

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panie Piotrze,

akurat stoję przed trudnym wyborem kabla do projektora (podobnie zresztą jak forumowicze powyżej). Przytoczył Pan nazwę Supra i jej - świetne zresztą produkty. Tak się akurat składa, że w najbliższym czasie dokonam zakupu kabla HDMI-HDMI. Zastanawiam się jeszcze nad producentem przewodu. Będzie to albo Supra (o długości 12 mb) albo Monitor Kabel Matrix S1 (o długość 10mb). Ceny obu produktów są do siebie zbliżone (ok 600 zł brutto). Kabel będzie ułożony w suficie w plastikowej rurze fi 35 mm razem z przewodem komputerowym D-Sub 15 pin. Sufit jest gipsowy - i co za tym idzie - znajduje się w nim trochę profili aluminiowych (go podtrzymujących). Zastanawiam się czy te dwa fakty (kabel D-Sub oraz profile) mogą mieć wpływ na jakość obrazu transmitowanego przez kabel HDMI.

Trudno powiedzieć, ale na wszelki wypadek oba kable puścić w osobnych rurach. Rury są przecież bardzo tanie. No i sam kabel kupić jak najlepszy. A przed ostatecznym montażem zrobić test - podwiesić kabel (nie kupować tylko pożyczyć za kaucją) na taśmie klejącej i zobaczyć jak działa.

Niestety rurę mam już zamontowaną i nie mam możliwości puścić drugiej. Kabli niestety nikt mi nie będzie wstanie pożyczyć (nawet za kaucją), bo wszystko jest ściągana na zamówienie. Dlatego właśnie zastanawiam się czy nie kupić kabelka firmy Monitor Kabel. Jest on potrójnie izolowany. Tymczasem Supra tylko podwójnie. Zastanawiam się czy będzie jakaś różnica z tym związana.

osobiście używam kabla Supra HF100 DV-HDMI długości 8,0 m

źródło obrazu to komputer, a raczej GF6600 GT...

za prezentację odpowiada Panasonic AE-900

jakoś obrazu na próbkach HDTV 720p jest po prostu zniewalająca

tutaj link od plików

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam. Z lekkim przerazeniem obserwuje dyskusje...

Niedlugo kupuje DVD z wyjsciem HDMI specjalnie do panasa 700, zeby zreszcie zmienic polaczenie SCART na bardziej cywilizowane. Kurcze, a tu musze przygotowac sie jeszcze na wydatek minimum 600-700 zl na kabelek HDMI (dlugosc okolo 12 m).

Czy naprawde nie ma alternatywy do badziewia za 130 zl a kablem Supra za 620? Dajmy na to, kabelek za max 350 zl dobry do przeskalowania na 720p??? Da sie kupic?

Gdybym naprawde musial wysuplac taka kase, czy w fazie przejsciowej (kilka miesiecy) widzicie sens takiej operacji:

1. odlaczam SCART

2. w to miejsce daje komponent DIY (na bazie koncentryka tv 75 ohm oraz RCA nakamichi)

3. zbieram kase na HDMI i w miedzyczasie ciesze sie lepsza jakoscia obrazu.

Co na to fachowcy z Forum?

pozdr, burz

burz

obawiam się, że mam dla Ciebie złą wiadomość. Od dłuższego czasu śledzę na rynku ceny kabli HDMI - takich na przyzwoitym poziomie. Obecnie na rynku przy długości 10-12 mb najtańszym kablem godnym polecenia (który bez problemu puści sygnał 720p i 1080i) jest kabel Supra drugiej generacji oparta na przewodzie HF100. Jest on w ciągłej sprzedaży w Bestaudio w Łodzi w cenie 620 zł. Kolejny przewód godny polecenia to 10 metrowy Van den Hul (myślę, że producenta przedstawiać nie trzeba). Cena nie nazbyt wysoka (jak na tę firmę) bo 590 zł (za 10 mb). Jest też Qed Qunex P HDMI - cena podobna (coś ok. 650 zł). Do dobrych kabli należą też Monitor Kabel Matrix S1 - ponad 600 zł. Oczywiśce możesz się też skusić na Kimber Kabel (za jedyne 1150 zł), lub Wire World w lepszej wersji za "jedyne" 1000 EUR (a co tam sprzedaż butelki i będziesz miał na kabelek :), ale osobiście uważam, że przy sprzęcie o którym rozmawiamy to nie ma sensu. Firma Cinematic z Wrocławia sprzedaje też przewody Oehlbach i Lindy. Te pierwsze w cenie też ok. 600 zł, te drugie - trochę tańsze, a podobno też dobre.

Co do ceny 350 zł, o której piszesz. Może i można za to kupić jakiś przewodzik "no name", ale prawdę mówiąc przy długości, którą potrzebujesz - moim przynajmniej zdaniem - nie puścisz sygnału 720p (o 1080i - nawet nie wspomnę). Pytanie zatem czy testy - kosztowne zresztą - polegające na kupowaniu tańszego przyniosą zamierzony efekt. Ja sądzę, że nie i już od dłuższego czasu się tą zasada kieruję. Zatem podłączaj na razie tak jak możesz (komponent jest na pewno lepszy niż RGB - pod warunkiem dobrej jakości przewodów) i zbieraj na dobrej klasy HDMI. Osobiście polecam Suprę.

• 4 tygodnie później...

ja Suprę kupowałem właśnie w BestAudio.

jeżeli z nich skorzystasz będziesz miał pewność, że kupisz kabel 2-giej generacji.

znając naszych biznesmentów gdzie indziej mogą Cię naciągnąć na "stary" kabel, do którego sam producent się przyznaje, że jest niewypałem

stać Cię na projektor to MUSI Cię stać na osprzęt - dobre okablowanie, ekran, rolety podgumowane a może i UPS-a?

kabelek kupowałem kilka tygodni temu i płaciłem coś ok. 520 zł (z kosztami transportu)

myślę, że nic sensowniejszego taniej nie znajdziesz

Hmm, za 520 z transportem to kupuje w ciemno. Problem w tym, ze na stronie BestAudio jest cena 620 plus koszty transportu:((

Ale nic, wyslalem do nich maila i czekam na odpowiedz.

UPS-a oczywiscie mam... (a nawet trzy, bo pozostale dwa do kompow:))

pozdr, burz

I jeszcze dla porzadku fotka:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokój z wydawaniem pieniędzy na kable.Jeżeli eurozłącze masz dobrej jakości (RGB) to żadne inne kable poprawy nie przyniosą.Przełączenie odtwarzacza na progresywne skanowanie(COMPONENT) najczęściej daje pogorszenie obrazu a ludzie piszą głupoty bo sami wywalili kasę i głupio im się przyznać że to porażka.Przeskalowanie obrazu w budżetowym odtwarzaczu?śmiechu warte.Pozdrawiam!

a kto tu mówi o poprawie jakości obrazu?

tu chodzi, aby kabel mógł przesłać obraz ze źródła bez pogorszenia jakości

i piszemy o czymś więcej niż połączeniu RGB

kolega słyszał o High definison?

Tak ,słyszałem.Jestem szczęśliwym posiadaczem Panasonica PT-AE 900.Widziałem klipy HDTV którymi tak się zachwycają niektórzy na tym forum.Ładnie to wygląda ale czy aż tak bardzo ładnie?Widać ślady kompresji podobnie jak w DVD.Poza tym te kilka reklamówek to za mało,żeby poważnie myśleć o HDTV.Skupiam się na osiągnięciu jak najlepszego obrazu z krążków DVD.Przetestowałem różne kombinacje kabli,odtwarzaczy,połączeń itp.Stwierdzam,że skalowanie obrazu w tanich odtwarzaczach nie tylko nie dało poprawy,ale wręcz pogorszyło jakość obrazu.Najlepiej wychodzi puszczenie sygnału interlace po RGB.Tak jest u mnie i wcale nie upieram się ,że tak ma być u każdego.Tak nawiasem- RGB jest jednym z najdoskonalszych sposobów przesyłania sygnału wideo.

>>>>Skupiam się na osiągnięciu jak najlepszego obrazu z krążków DVD.Przetestowałem różne kombinacje

>kabli,odtwarzaczy,połączeń itp.Stwierdzam,że skalowanie obrazu w tanich odtwarzaczach nie tylko nie

>dało poprawy,ale wręcz pogorszyło jakość obrazu Tak nawiasem- RGB jest jednym z

>najdoskonalszych sposobów przesyłania sygnału wideo

Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem nowego dvd - i po pierwszym filmie (LOTR rozszerzone, w celach testowych oczywiscie) nie moge wyjsc z podziwu, jak DRASTYCZNIE polepszyla sie jakosc obrazu! Kabel Supra HDMI, 720p.

To apropos opinii, ze skalowanie i kabel cyfrowy pogarszaja obraz, a pozytywne wypowiedzi sa tylko w celu poprawy samopoczucia po drogim zakupie:)))

pozdr, burz

wieczorkiem "testuje" cz. 2...

Czesc,

I satlo sie :) Dzisiaj wyrzucielm tanie badziewie , HDMI ktore w 720p nie dzialalo

Nabylem tez Supre 15 m

Wszsytko pieknie smiga w 720p i 1080. Kabelek super. Polecam.

Bez specjalnego wpatrywania sie widac ze obraz jest bardziej szczegolowy i dokladny niz w 576p plus skalowanie na AE700.

Naprawde rewelacja. Obraz idealny :) tylko 600 pln mniej w kieszeni :(

Pozdrawiam

Tomek

cóż, ja z oszczędności i pokory łyknąłem w firmie north z Koszalina, poprzez allegro, 10m HDMI za 180 zł. Kabel jest bardzo gruby, ma ok fi:13mm. W kazdym razie dziala. Na obrazie nie zauwazylem zadnych szumów. Zauwazylem na pewno zmiane obrazu na lepsze. Kabel podlaczony do samsunga HD 950 i Hitachi pj tx100 w trybie 720p

btw zwykla komputerowa skretka w lanie transportuje 100 mb/s a HDMI ma max przepustowosc tylko 5 mb/s wiec o co tu chodzi?

pozdrawiam - debiutant

--

Krzysiek

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.