Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz ~5k do CEC TL51XZ i VA Bach

Olo78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

no i stało się, stało, to co miało się stać... ;)

Szukam wzmacniacza do mojego systemu, po tym jak przetestowałem Jolidę 502B wiem, że w pozostałych elementach tkwi jeszcze spory potencjał. Jak na razie tworzę shortlistę sprzętu do odsłuchu, preferuję urządzenia z XLR'ami, aby wykorzystać je w CECu. Z założenia odpadają wzmacniacze lampowe z odkrytymi lampkami - względy bezpieczeństwa 2 kotów, które namiętnie urządzają galopady po całym mieszkaniu nie oszczędzając niczego na swojej drodze. Rozważam następujące wzmaki:

- Vincent SV233 na Allegro za 4 300,00 zł

- Cayin 265Ai od Horneta za 4 400,00 zł

- NAD S300 (ostatnio był na Allegro po 4 200,00 zł)

- Baltlab (nowa cena?)

- CEC AMP 5300 za ok. 5 000,00 zł

- SoundArt Rock za ok. 4 500,00 zł

Jeśli ktoś ma pomysł na jakąś lampkę, ale w pełni zabudowaną, to wskazówki bardzo mile widziane.

Mam nadzieję, że nie wszyscy żyją już Sylwestrem i ktoś coś podszepnie ;)

Pozdrawiam,

Olo

https://www.audiostereo.pl/topic/23516-wzmacniacz-~5k-do-cec-tl51xz-i-va-bach/

SoundArt Rock nie ma XLR. Ale w jednym z wątków Profil wspominał, że jest do kupienia od ręki egzemplarz w kolorze czarnym za 3000zł nówka. Profil zna też połączenie CEC - Rock, bo takie miał.

ABs, 30 Gru 2005, 21:28

>>Olo

>sprobuj sie wstrzymac i popatrz na gielde hifi.pl , zrob dobry dil z nowym rokiem, zmien kolumny

>;-))

A co sprzedajesz? ;)))

A poważnie, to nie chcę się Bachów pozbywać - podobają mi się i już. Jeśli już będę zmieniał, to na pewno nieprędko i na coś z zupełnie innej półki cenowej.

Doszedł do listy Electrocompaniet ECI-4 w cenie 6 400,00 zł - trochę drożej, ale może zdążyłbym nazbierać zanim pójdzie ;)

Papamek, 30 Gru 2005, 21:25

>SoundArt Rock nie ma XLR. Ale w jednym z wątków Profil wspominał, że jest do kupienia od ręki

>egzemplarz w kolorze czarnym za 3000zł nówka. Profil zna też połączenie CEC - Rock, bo takie miał.

Niestety SoundArt Rock odpada, nie przeszedł weryfikacji (za niski WAF) :( A szkoda, bo cena wydaje się bardzo atrakcyjna...

->Olo78

Zanim wydasz 6.4 na ECI pożycz SA Rock, WAF będzie ok jak podasz różnice w cenie. Zachęcam abyś przynajmniej spróbował. Cena za nowego Rocka, który firma sprzedaje w promocji jest bardzo okazyjna.

Szczerze polecam,

Olo - wiem, że to trochę drożej, niż to co rozważasz, ale może warto poczekać. sądząc z Twoich wyborów sprzetu myślę, że powinien Ci się spodobać TACT sdai2175. dla mnie był zbyt spokojny, ale skoro wybrałeś CEC-a, to zakładam, że szukasz własnie takiego dźwięku. Posłuchac napewno warto, a i tak sam zdecydujesz, czy warto dołożyć pieniedzy.

pozdrowienia

ps tact oczywiscie ma xlr

Olo78

Z tym bezpieczeństwem kotów to nie przeadazaj. Fakt że lubią ciepełko, ale temperarura lamp jakoś im nie leży, a może nie są zbyt wygodne do leżakowania. :-) Też mam 2 leniwce i do gorącego wzmaka nawet nie podejdą.

>marekzawa

A propos kotów, to akurat wiem co mówię - miałem pożyczoną Jolidę 502B. Problem nie leży w tym, że wzmacniacz sam w sobie jakoś absorbuje koty. Chodzi o to, że jedyne miejsce w którym mógłby u mnie stanąć jest akurat na trasie nocnych pogoni tych dwóch świrów (hop - szafeczka, hop - telewizor, hop - z telewizora prosto na... lampki).

>parmenides

Z tym spokojem to bym nie przesadzał. CEC urzekł mnie swoim zrównoważeniem, ale myślę o wzmacniaczu który wniesie nieco życia do systemu ze spokojnym CD i kulturalnymi kolumnami (za takie VA Bach uważam). Stąd pomysły typu Vincent ;) Myślę, że kolejny "uspokajający" element toru mógłby spowodować totalne zamulenie...

>Profil

Czy cena 3k za Rocka to z drugiej ręki, czy SoundArt za tyle je aktualnie sprzedaje? Na stronie wciąż wisi informacja, że kosztuje on 4 500... Jeśli SA ma jakąś wyprzedaż, to może na Country udałoby mi się rzucić (ma XLRy)

A może ktoś się wypowie na temat tych "cudeniek" które wymieniłem - ktokolwiek słyszał, ktokolwiek wie... ;)

A tak w ogóle to Najlepszego w Nowym Roku wszystkim życzę, u mnie Sylwester wyjątkowo spokojny, bo za 2 dni wyruszam na pierwszy uczciwy urlop od 6 lat, a że zaziębiony jestem to asekuracja pełna ;)

Pozdrawiam,

Olo

Olo - OK. ja po prostu jestem zwolennikiem dobrania najbardziej ulubionego dźwieku a nie najbardziej "prawdziwego", ponieważ jeszcze nie wiem, co oznacza słowo "prawdziwy" w kontekście audio.

Z tym spokojem CEC-a miałem na mysli właśnie zrównoważenie charakteru brzmienia. poza tym tact podobnie rysuje scenę jak cec (to jest moim zdaniem jedna z najwiekszych zalet tych urządzeń), więc pewnie świetnie by się uzupełniały. raczej nie jestem zwolennikiem teorii dobierania urządzeń na zasadzie przeciwieństw.

Wicka słuchałem kilka razy zawsze z ulubionym zestawieniu audiosystemu z AP. nigdy mi się nie podobało - moim zdaniem wicek do AP nie pasuje. jak bedzie z VA tego nie wiem. powodzenia i daj znac co wybrałeś.

miłego słuchania.

>parmenides

I tu, moim zdaniem, dotknąłeś sedna sprawy. Decyzję o zmianie wzmacniacza podjąłem na podstawie odsłuchów Jolidy 502B - nie ma się co oszukiwać, było po prostu dużo lepiej (ale i sprzęt 3x droższy niż posiadany Cyrus). Teraz zastanawiam się w którą stronę pójść - czy w kierunku wydajnego prądowo tranzystora, czy lampy, czy czegoś pośrodku (tranzystor w klasie A / hybryda).

Nie ukrywam, że brak mi czasu i zacięcia aby organizować długotrwałe odsłuchy i porównania. Wolę zasiąść ze szklaneczką dobrej whisky i po prostu słuchać muzyki, niż bawić się w ślepe testy. Stąd potrzeba posiadania urządzenia z jednej strony zapewniającego znakomite brzmienie, a z drugiej funkcjonalnego i wygodnego (z pilotem). Nie mam zamiaru dokonać zakupu zupełnie w ciemno, ale też nie będę przez pół roku "czesał" rynku żeby znaleźć wzmacniacz mojego życia. Mam zbyt utylitarne podejście do tych kwestii (co uświadomiłem sobie stosunkowo niedawno).

Dlatego prośba do Was podpowiedzcie coś - niech ma te cholerne XLRy (olać wpływ na brzmienie, będę po prostu spokojniejszy i głupie myśli nie będą mnie nękać) oraz pilota. Za wszelkie sugestie z góry dziękuję. Budżet nie może przekroczyć 5k (ECI odpada).

Pozdrawiam,

Olo

->Olo78

Zgadza się, zgodnie z informacją na stronie aktualna cena za wzmacniacz Rock to 4,5kz.

Natomiast cena promocyjna to 3kz, tyle, że w promocji jest tylko 1 nowa sztuka.

Proponuję abyś zadzwonił do SA (tel. na stronie) i sam popytał, ja tylko mogę polecić wzmacniacz Twojej uwadze ze względu na jego bdb walory brzmieniowe i atrakcyjną cenę.

Mój typ do posłuchania - Cayin od Horneta.

Można też teoretycznie spróbować bezpośredniego importu od jakichś Chinoli (choć ja bym wolał unikać kontaktów handlowych z chińskimi cwaniakami)

Kilkanaście miesięcy temu myślałem o Cayinie albo Jungsonie JA/88D ale ostatecznie trafił do mnie MF A1001.

Był już kiedyś ten link, ale może się przyda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.