Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ampli NAD T753, 763 nadaje się do KD

mrdiablin

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący dylemat, odnośnie ampli NAD, chodzi mi o to czy posiada on, aktualnie, wszystkie niezbędne funkcje aby zbudować na nim Kino Domowe(jestem świeży jeśli chodzi o tą tematykę), rozważam dwa modele NAD T-753 i T-763. Jak te modele mają się w stosunku do Denona AVR-3806, Marantza 8500, Harmana Kardona 635, wiem, że mają one dużo różnych tzw. bajerów, ale czy korzysta się z nich na codzień? Ampli NAD są bardziej surowe. Czy ktoś z was ma jakieś doświadczenie w tej kwestii, chciałbym dokonać właściwego zakupu, a trochę pieniędzy to kosztuje.

Zestaw głośników jakie posiadam to seria Acoustic Energy: przód AeliteTwo, środek: Aelite Central, tył: Aelite One, na razie bez suba(właśnie te głośniki odsłuchiwałem na NAD T763 i brzmiało to wspaniale), mój pokój ma zaledwie 18m2.

Proszę o sugestie i dobre rady dla początkującego.

Miałem NAD T751. Nowsze modele różnią się trochę wyglądem i mają parę dekoderów i formatów wejść więcej. nie zmienia to faktu, że na tle konkurencji są to surowe amplitunery, pozbawione wielu wodotrysków typu autokalibracje i pogłosy stadionowo-kiblowe. Natomiast nadają się do kina w przeciwieństwie do większości Yamah i Denonów. NAD oferuje rasowe maszyny o wspaniałym brzmieniu w kinie i zaskakująco dobrym brzmieniu w stereo. Jeżeli jesteś zainteresowany dobrym brzmieniem i sugestywnością dźwięku kupuj NADa. Jeżeli chcesz szpanować przed znajomymi, pokazując za każdym razem jak system sam się kalibruje wybierz gadżeciki firm dla mas.

NA tak postawione pytanie mozna odpowiedziec tylko krótko - Nad-aje sie ;)

NADy to fajne klocki, ale pytanie brzmi czy warto przeplacic. Az tak żle nie jest z wyzszymi modelami Denona. Jesli miałbym kupowac system kina w tym zakresie cenowym to zdecydowałbym sie juz na preamp dsp + koncówka mocy 6 lub 7 kanałowa. JAk juz szpan to na całego. Nad tez ma takie cos w ofercie. Sluchalem sobie T753 bo sam kombinowalem z dobrym dzwiekiem zarówno w kinie ajk i stereo z jednego klocka, ale doszedlem do wniosku, ze jednak osobna koncowka mocy 6cio kanalowa lub w najlepszym przypadku 6 koncówek mocy sprawdzi sie lepiej i postanowilem poczekac i pooszczedzac.

Jeżeli chodzi o kombinację stereo + kino domowe, to najlepiej kupić jak dobry wzmak stereo z wejściem na końcówkę mocy, do tego jakiś takisobie amplituner kina domowego, który podpinamy przez wyjście pre-out dla kanałów przednich do wejścia na końcówkę mocy wzmaka stereo. W ten sposób kanały efektowe mogą być napędzone spokojnie przez amplituner a kanały głowne mają lepszą jakość. Natomiast w stereo korzystamy całkowicie ze wzmaka stereo, ciesząc się wspaniałą jakością dźwięku.

Dzięki za podpowiedzi.

Nie zależy mi na szpanie ale na dobrym brzmieniu zarówno w kinie domowym jak i stereo ale z nastawieniem na kino domowe. Niebagatelną rolę odgrywa tutaj także cena bo NAD T-763, który mnie interesuje kosztuje dość drogo zaś Denon AVR3806 jest tańszy i to sporo, rozważam także model Marantz 8500, głośniki już kupiłem Acoustic Energy Aelite Two plus reszta z serii.

Chcę żeby zakupiony ampli jak najlepiej wykorzystał potencjał tych głośników oraz jak najwierniej i najdokładniej odwzorował dźwięk, oczywiście także w stereo.

Nie chcialem urazic mowiac o szpanie. Chodzilo mi jedynie o rzeczywisty stosunek ceny do jakosci. I tu Denon z Nadem wygrywa. Chodzilo mi dokladnie o to, ze za mniejsze pieniadze mozna miec porownywalna jakosc kupujac tego Denona o ktorym wspomniales. A i w stereo Denon jest wg wielu opinii bardzo dobry. Powiem wiecej uwazany jest jako najlepsze stereo w Amplitunerach. O Marantzu nie mam bladego pojecia wiec sie nie wypowiadam.

Nie poczułem się urażony, przecież nie ma powodu :]. A wracając do tematu właśnie gnębię się bo NAD`a słuchałem z moimi głośnikami a Denona nie i nie wiem czy będzie to dobre połączenie. Cena przechyla szalę na stronę Denona ale nie jestem do końca przekonany. Wydaje mi się, że NAD T-753 ma trochę za mało funkcji i gdzieś w testach na stronie Homecinemachoice.com nie miał zbyt dobrych opinii, szczególnie jeśli chodzi o odsłuch SACD i DVD-A.

W przeciwienstwie do NADika slyszalem wiecej krytycznych opini o kinie domowym w wykonaniu NADa. Najczestsze slowo jakie sobie przypominam w opisach to "porazka". A NADik jak widac po nicku jest tendencyjny i opanowany przez ta marke sadzac ze kino domowe Yamahy ma za nic. Osobiscie nie pchalbym sie w KD nada. Nie dosc ze to strasznie brzydki kloc to prosty jak drut konstrukcyjnie. Jak sie nie ma bajerow to sie mowi ze sa wcale nie potrzebne;) jakos kazdy kto ma HK chwali sobie logic7 lecz NADik tylko pewnie o tym slyszal ;)

Nicka takiego zapodałem, gdy sprzęt NADa posiadałem,

W stereo i w kinie go słuchałem,

Z innymi klockami porównywałem.

Wśród nich był Denonik wypasiony,

całkiem drogi, złotem przystrojony.

Z wypiekami, szybko go do prądu podłączyłem

ale nie wiecie jak bardzo się zdziwiłem

bo gdy w pełnej krasie dźwięk usłyszałem

to Denona już dosyć miałem...

O...Ale przypadkiem się zrymowało;))))))

Tak naprawdę to był Denon AVR1801 i dźwięk miał całkiem przyjemny, generalnie nie byłoby się do czego przyczepić, gdyby nie porównanie do NADa. Różnica była zarówno w kinie domowym jak i jeszcze większa w stereo.

Nie spotkałem się z tak pozytywnymi opiniami, że jakiś Denon jest najlepszy w stereo ze wszystkich ampli. Nawet w gazetce, gdzie Denony mają raczej naciąganą opinię, konkretnie AUDIO, test Denona AVR3805 i NAD T773 (wtedy były w porównywalnej cenie), wskazano jednoznacznie NADa jako klocek lepszy brzmieniowo, i w kinie i w stereo, określenie "jak rasowy audiofilski wzmacniacz".

Pięciokanałowe stereo z jest w NADzie, brzmi naprawdę dobrze i efektownie, ale po miesiącu miałem dość i wróciłem do dwóch kanałów. Logic7 faktycznie nie słyszałem. Nie słyszałem taż jeszcze sztucznych pogłosów i efektów, które dałoby się słuchać na dłuższą metę, tak naprawdę to tylko ciekawostka i szpan. No chyba, że ten Logic to jedyny wspaniały, który rozwala wszystko pod słońcem ;)))

Ale uważam, że tak naprawdę najlepsze brzmienie osiągnie się kupując porządny wzmak stereo, tani amplituner np. Denona i podłączając jak opisałem to parę postów powyżej. Płaci się niewiele więcej a brzmienie o wiele lepsze.

Pozdrawiam

Co prawda mówicie tutaj o modelach z nowszej serii i również o tych droższych ale swego czasu miałem w domu przez około 2 tygodnie, NAD'a T742 oraz dvd 512.

Oba urządzenia postrzegam jako porażkę.

DVD grało gorzej jak yamaha s540 czy tez s550, a ampli było wg mnie mimo wszystko gorsze jak Y440 (choć bardzo porównywalny poziom). Poprzedni właściciel tego NAD wymienił go na Y650 i był dość długo zadowolony. Dość bo potem zaczęło się słuchanie muzy w stereo, a to amplitunery z tego przedziału cenowego wykłada na miejscu.

Słuchając rozumu....

Odtwarzacze DVD to osobny temat.

Nie wspomniałem rzeczy oczywistej, że gra cały system a więc również kolumny i kable.

I tak na przykład podłączając tanią Yamahę i tanie kolumny Tannoy serii m otrzymamy brzmienie o lepsze (a na pewno o lepszej równowadze toanlnej) niż po podłączeniu ampli NADa, gdyż rozjaśnienie i krzykliwość Yamahy zrównoważy mułowatość tanich tannoyi.

Czyli NAD, szczególnie ten najtańszy + mułowate kolumny = porażka

Z kolei zestawienie Denona z krzykliwymi kolumnami może być lepsze niż w przypadku NADa.

Wg. mnie amplitunery NADa są zrównoważone co jest niekorzystne przy podłączeniu do zestawu tanich kolumn, które na ogół są albo zmulone, albo jazgotliwe. I tak sądzę, że stąd bierze się większość niekorzystnych opinii o NADach.

Co do NADa to zgadzam się z NADikiem, że z kolumnami Acoustic Energy będzie dobrze grał(z własnego odsłuchu w stereo), niestety mie wiem jak w KD, czytałem różne testy zarówno T763, T773, T753 i opinie były raczej pochlebne, gorzej jeśli chodzi o odsłuchy SACD i DVD-A. Niestety problemem jest wysoka cena modelu T763, dlatego szukam tańszej ale dobrze grającej alternatywy Marantza 8500 który jest tańszy od NADA T763, Denona AVR3806(też mam takie odczucie, że oceny w testach magazynu Audio są trochę podrasowane i zastanawiam się czy Denoen ma wydajny zasilacz). Nie chcę rozczarowania po zakupie Ampli i odpaleniu go w domu, że w kinie domowym gra kiepsko.

Co sądzicie o Marantz`u 8500 w stosunku do Denona AVR3806 i NAD-T763?

• 2 tygodnie później...

Kochani!

Próbowałem pogodzić kino i stereo. Kupiłem pierwszy lepszy amplituner z Pre-Out który się podobał żonie: był to HK AVR 235. Sam w sobie brzmiał fatalnie nawet po wygrzaniu. Podłączyłem go do Luxmana L-410. Sorry, nic z tego: po kilku dniach CD podłączyłem bezpośrednio pod Luxmana i muzyki słuchałem bezpośrednio z niego. Do filmów przełączałem przełącznik na tylnejściance Luxa, do muzyki ponownie. Przedwzmacniacz Harmana kaleczył dzwięk (przynajmniej moim zdaniem).

Wkurzało mnie to i sprzedałem w jasną cholerę Harmana. Moim zdaniem trzeba mieć amplituner i wzmacniacz stereo oraz przełącznik do kolumn (żeby puszczać na fronty sygnał z Amplitunera lub wzmacniacza) jaki opisał kiedyś Xajas.

Pozdrawiam!

P.S. Wałaśnie kupiłem NADa 752. Opowiem jaki jest. Ale za jakiś czas, jak się z nim otrzaskam!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.