Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RC-995 prąd na obudowie - POMOCY

natercjo

Rekomendowane odpowiedzi

>5. po podłączeniu do kaloryfera problem znika, ale chciałbym żeby go nie było i bez kaloryfera :)

Abyś czuł się komfortowo, to zapewne bedziesz zmuszony do wykonania porządnego kabla zasilającego 3-żyłowego zakończonego wtyczką z bolcem ochronnym.

(bolec niekoniecznie łączy się z kaloryferem):)

A możesz dać fotke tylnego panelu, okolic gdzie jest wyprowadzenie kabla. Jeżeli jest to urządzenie w II klasie ochronności to raczej żadnego napięcia na obudowie nie powinno być. A może ktoś go "tuningował" ??

>buzer - przepraszam za brak fachowości. Precyzuję: obudowa jest odizolowana od przewodów zasilających.

"wywal trafo poza obudowę i spróbuj czy wtedy kopie"

>pietro4 - wywaliłem trafo i dalej to samo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1999-100008559 1170282197_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak jak już pisał jar w przypadku kiedy wtyczka zasilająca jest bez bolca na obudowie bedzie występowało napięcie wynikające z pojemności międzyuzwojeniowej transformatora. Dzieje się tak wtedy, kiedy urządzenie nie jest podłączone do jakichś innych urządzeń które mają wtyczkę z bolcem. Jeżeli podłączysz preamp do wzmacniacza który ma uziemioną obudowę (kabel z bolcem) napięcia nie będzie. W przypadku kiedy instalacja elektryczna nie posiada uziemienia a zerowanie, napięcie na obudowie urządzenia z bolcem również może się pojawić, ale będzie znacznie mniejsze.

"A little knowledge inclineth men's minds toward atheism, but greatness of knowledge bringeth men's minds back again to God" Lord Bacon

Mam taki próbnik do sprawdzania fazy w kontakcie, szukania przewodów w ścianach itp. Jest tam sygnał dźwiękowy, który narasta w miarę wzrostu napięcia. Wiem, że nie jest to miarodajne narzędzie, ale porównywałem napięcia na wszystkich moich urządzeniach elektrycznych i na rotelu jest zdecydowanie wyższe niż na innych (głośniejsze) i tylko Rotel kopie prądem. Stąd też wysnuwam wniosek, że coś jest nie tak. Niestety za mało się znam na elektryczności żeby sobie samemu z tym poradzić.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Coś jest nie tak - ale najprawdopodobniej da się to w miare prosty sposób usunąć. Teraz jeszcze wyobraźmy sobie, że firma Rotel sprzedaje te preampy z taką fabryczną niedogodnością na rynek amerykański, gdzie istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo (jak wszędzie), że kupi to ktoś np. ze stymulatorem serca. Czy ktoś widział amerykańskich prawników na ulicy, pozywajacych w zamian za jedzenie ??? :)

Pzdr

Też mam takie objawy delikatnego mrowienia na obudowie we wzmacniaczu Rotel. Zmieniłem układ wtyczki - efekt ten sam.Czy ktoś może powiedzieć czy są jakieś "szanse" uszkodzenia wzmacniacza? Pozdrawiam !

A więc prawdopodobnie nie występuje upływność od przewodów sieciowych do obudowy.

Do czasu naprawy i znalezienia usterki radziłbym nie używac i nie podłączać pod inne urządzenia. Niebezpieczeństwo dla życia i sprzętu. Przebicie lub upływność może być też z uzwojenia wtórnego które czasem daje wysokie napięcie (zależy jakie potrzebuje preamp), może to być kilkadziesiąt V i to już mocno kopie.

Jeśli obudowa miała być podłączona do masy - to może jest pomyłkowo podłączona do jakiegoś napięcia po stronie wtórnej?

Zastanawiam sie czy ten biały kabel to nie podłączenie ekranu transformatora? Może nie powinien byc tam podłączony gdzie ten niebieski?! Tylko np. do masy (albo wcale). Czy jak się go odłączy to można ustalić do czego jest podłączony (uzwojenie pierwotne, masa itp?)

Co u was z tymi Rotelami ? Ja mam Rotela i nic mnie nie kopie :)

1. Napięcie wtórne raczej bym wykluczał jako powód mrowienia , a to z przyczyny , że jako separowane nie ma prawa być wyczuwalne choćby miało wartość 230 V. ( Oczywiście mam na myśli przypadek dotykania jednego bieguna )

2. Po stronie pierwotnej teoretycznie może się zdarzyć przebicie. Jeśli odwracanie wtyczki nic nie zmienia można by podejrzewać , że przebicie ma miejsce z około połowy uzwojenia. Jednak skoro uziemienie obudowy nie spowowodowało przepalenia bezpiecznika , lub innych anomalii to odpada.

3. Ten biały kabel połączony z przewodem N też mnie zastanawia. Gdzie on jest podłączony drugim końcem ?

4. Czy to jest aby oryginalny kabel sieciowy ? W moim Rotelu wtyczka jest płaska.

Coś tu jest nie tak , albo coś jest niefachowo poprzerabiane.

Przecież normalnie w takim sprzęcie potencjał obudowy ( zakładając , że nie masz metalowej podłogi , ani nie stoisz boso w dołku z wodą ) powinien być niewyczuwalny !

Pozdrawiam

Proszę , jeszcze niespodzianka z angielskiego e-bay.

Rotel z ... bolcem uziemiającym :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pietro - to nie tak - jak kupilem swoje końcówki na angielskim ebayu to też miałem takie wtyki - ale co się okazuje - to są NAKŁADKI - można je zdjąć i wyjąć z nich normalny wtyk spotykany np. w Polsce

Zamieszczam jeszcze 3 zdjęcia, może to coś pomorze. Jeśli ktoś ma RB-995 to proszę o porównanie ze swoim sprzętem i podanie różnic, jeśli takie są.

>pietro4

Biały kabel połączony jest z kablem sieciowym (niebieskim) i wchodzi bezpośrednio do trafa.

Ukryta Zawartość

post-1999-100008459 1170282345_thumb.jpg

post-1999-100008460 1170282343_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>natercjo

jeśli dasz radę wypnij te dwie taśmy (węższą i szerszą )w lewym dolnym rogu obrazka powyżej , po czym zabezpiecz odizolowane druty przed zetknięciem się z czymkolwiek na płytce. Załącz wtyczkę do sieci 230V , włącz sprzęt przyciskiem i sprawdź czy masa dalej mrowi.

jeśli tak , to trzeba przyjrzeć się parze przewodów czerwony/pomarańczowy wlutowanych między mostkiem , a przekaźnikiem na dużej płycie. Idą od trafa ?

Teoretycznie przy uszkodzonym trafie może na nich być jakieś przebicie z pierwotnego.

Oto najnowsze informacje z linii frontu z Rotelem [odwiedziłem Arka wczoraj]:

Wszystko wygląda na 100% oryginalne. Napięcia na obudowie nie stwierdziliśmy [kilka voltów bez względu na polaryzację wtyczki]. Niestety zmierzyłem tylko przemienne, na pomysł pomiaru stałego [a takie może być ze względu na płytkę prostownika obsługujacą przekaźnik] wpadłem dopiero podczas drogi do domu.

Wykoncypowaliśmy, że winna może być wilgoć, ponieważ sprzęt spędził trochę czasu w bagażniku samochodowym (czyżby Arek chciał go postraszyć wywiezieniem do lasu ? ;] ).

Teraz sprzęcik już "nie kopie", więc chyba pora włączyć go do systemu, włożyć do napędu cos fajnego i w gronie przemiłej rodziny, któą miałem okazję poznać, cieszyć się dźwiękiem.

pzdr.

Lenny [vel. "Ręce, które leczą Rotele"]

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.