Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

:O

Poskładałem w końcu moje mietki i szok :D

Takie malutkie a zmiatają wszystko do okola. Nawet ten bas co niektórzy tutaj na niego narzekają wg mnie jest całkiem całkiem. Napędzam to Giesbertsem znanym tu na forum i musze przyznać, że za taką kasę nic w sklepie się nie kupi. (hehe tak mi się wydaje bo nie słyszałem wszystkich kolumn świata ^^)

Z mojego doświadczenia , wiem że 5,5 litra na głośnik to jednak mało głośnik potrzebuje około 12 litrów to poprawnej pracy.

Acz kolwiek słucham na GC gdzie bas jest troszke w tyle.

J robilem mietki ale zmienilem pojemnosc skrzynki z 5.5 litra na 6.5 litra i powiem szczerze.... bas jest dosc kontrolowany szybki i w niektorych momentach niesko schodzi dosc nisko jak na ten przetwornik.... dodam ze dlughosc rurki itd tak jak w oryginale...ale wydaje mi sie ze 6.5 l t minimum i moglo by byc troche wiecej...tylko nie wiem jak by sie dzwiek zmienil a szczegolnie bas i jego kontrola

U mnie było 12 litrów na 2 głośniki , dzisiaj usunąłem przegrodę wewnątrz , w tej chwili wychodzi 15 litrów na głośnik.

Traktuje to bardziej jako eksperyment bo wątpię że przy takim litrażu zachowa kontrole.

Później powklejam odpowiednie klocki drewniane w celu zmniejszenia objętości do 20-22 litrów na 2 głośniki.

Przedstawiam swoją wariację na temat klonów Totem Mite. Głośniki miałem już od dłuższego czasu, ale nie miałem koncepcji co z nich zrobić. W końcu wymyśliłem koncepcję i zacząłem ją uskuteczniać. By jednak mieć punkt odniesienia jak grają Mite zrobiłem sobie naprędce klony Totemów. Niestety klony Mite zrobiły na mnie wrażenie co najwyżej dostateczne z tendencją do negatywnej, więc szybko zacząłem kombinować co by tu zmienić by zagrały lepiej. Głównie w brzmieniu Mite doskwierała mi wybijająca się, natarczywa średnica zagłuszająca pozostałe zakresy, szczególnie wysokie tony, które były przez to słabo słyszalne biorąc pod uwagę detale i niuanse ledwo słyszalne. No i oczywiście bas, jest go niewiele z 5,6 litrowej obudowy i jak dla mnie słaby jakościowo. Podbarwiony rezonansem, dudniący i mało zróżnicowany. Ten bas oraz podbarwienia na średnicy do tego stopnia mnie irytował, że wsadziłem do obudów kawałek pianki o grubości 2,5 cm o wymiarach 42 x 9 cm na wprost GDNa co widać na jednym ze zdjęć. Zwrotnicę, którą przedstawiam opracowałem wyłącznie na podstawie odsłuchów. Jest to dla mnie optymalna wersja dopasowująca brzmienie klonów Mite do moich preferencji, akustyki pomieszczenia i sprzętu. Przy tworzeniu tej zwrotki starałem się zrealizować kilka celów:

-wyeliminowanie szeregowego rezystora w torze kopułki, który mógłby ograniczać ilość detali, których w brzmieniu wysokotonówki mi brakowało

-osiągnięcie, w miarę mozliwości, jak najbardziej zrównoważonego brzmienia klonów

- zastosowanie prostych filtrów by nie zwiększać niepotrzebnie kosztów zakupu elementów.

Układem wyjściowym była zwrotnica zbliżona do oryginalnego schematu. Ja zastosowałem cewkę 0,82 mH, rezystor 3,3 Ohm i kondensatory o łącznej pojemności 2,72 uF.

W przedstawionej niżej zwrotnicy cewka 1,75 mH jest zrobiona właśnie z cewki 0,82 mH (Grelton nr kat. 1882) o rezystancji 0.37 Ohm z drutu o średnicy 1,2 mm. Wstawiłem w nią dwa rdzenie. Tuleję ferrytową (stosowaną jako element przeciwzakłóceniowy np. na przewodach do monitorów komputerowych) o średnicach 18,5/10 mm i długości 28 mm, w którą włożyłem pręt ferrytowy 9,5 mm o tej samej długości z anteny ferrytowej stosowanej w radioodbiornikach na zakresie AM. Cewkę 0,04 mH nawinąłem na szpulce po cynie z drutu o średnicy 1,0 mm (bo taki akurat miałem), długość drutu 4,45 m z czego wyszło 36 zwojów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-8410-100001689 1245876024_thumb.jpg

post-8410-100001690 1245876024_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A to moja koncepcja wykorzystania głośników z Totemów Mite, majaca na celu uzyskanie lepszego jakościowo basu. Na razie zrobiłem jeden prototyp, drugi się klei. Planuję umieścić kopułkę poza główną bryłą obudowy, stąd też wykorzystuję tymczasowo odwrócone klony Mite. Główna obudowa ma dwie komory, w jednej pracuje GDN 13/40/2, w drugiej głośnik Sony oznaczony numerem kat. 1-505-235-12 wyjęty z kolumienek od wieży midi RX30, który tutaj pełni rolę membrany biernej obciążonej rezystorem. Komory są połączone ze sobą rurą. Objętości komór reguluję przegrodą (obecnie mam dla głośnika ok. 12 litrów, dla membrany ok 16 litrów, rura o dł. 38 cm kanalizacyjna "50" PCV). Co z tego wyjdzie zobaczę jak zbuduję drugiego prototypa.

Robiąc doświadczenia by uzyskać lepszy bas z tej "trzynastki" Tonsila wsadziłem ją w 15 litrową obudowę OZ i basik mi się podobał. Brak podbarwień, dudnień i dobre rozciagnięcie, ale już przy gałce potencjometru na moim Pionieerze A400X na godz. 10 membrana latała jak oszalała, normalnie miałem obawy czy nie odleci.

Ukryta Zawartość

post-8410-100001687 1245876120_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To nie jest dobra koncepcja i raczej nie ma prawa zagrac dobrze. Jesli juz masz cisnienie na eksperymenty to zrob linie transmisyjna dostrojona do czestotliwosci FS tonsila. Potem troche testow z wygluszaniem i to kto wie, moze wyjdzie naprawde dobre brzmienie.

meloV8, 24 Cze 2009, 23:31

>To nie jest dobra koncepcja i raczej nie ma prawa zagrac dobrze. Jesli juz masz cisnienie na

>eksperymenty to zrob linie transmisyjna dostrojona do czestotliwosci FS tonsila. Potem troche testow

>z wygluszaniem i to kto wie, moze wyjdzie naprawde dobre brzmienie.

Czemu uważasz, że to nie jest dobra koncepcja? Z tego co słyszę, to dobra. Brzmienie zbliżone do obudowy zamkniętej. Ale coś więcej będę mógł powiedzieć dopiero jak zrobię drugi prototyp, by móc słuchać w stereo.

Patefil

W takim razie czy moglbys po krotce opisac zasade dzialania tej konstrukcji? Intryguje mnie to jak dostroiles port w srodku obudowy, do jakiej czestotliwosci oraz jak dostroiles membrane bierna.

Próbował ktoś wytłumiać mietki?

Może to poprawić bas. Jak wsadziłem na próbę GDNa do obudowy 9.8l z wygłuszeniem potrafił dość nisko zejść.

Ja będę musiał poeksperymentować. Ale na razie łap nie będę pchał zrobię to przy okazji wykończenia kolumn, nie chcę tysiąc razy ich rozkręcać.

Po 1,5 roku słuchania 2xGDN w 12 litrach usunąłem przgrode w celu powiększenia do 24 litrów.

Wytłumiłem lekko tylną ścianke , zestroiłem na 50Hz i musze powiedzieć że kopie jak z porządnego subwoofera . Basu znacznie więcej dobrej jakości , na szybkości straciły ale nie muli ,bass ma odpowiednie rozciągnięcie. Przy typowej perkusji wyrywa flaki dosłownie , mam pokuj 23 mkw także rozwijają skrzydła.

Tak w sumie to można by opracować na forum Totem Mite Mk2 :)

Z dopracowaną zwrotnicą ("konstruktorzy - pomiarowcy" wiedzą o co chodzi), większą objętością obudowy, lepszą kopułką.... :)

Z inną kopułką ,to już klony nie będą ale...

Śjakis tydzień temu zamieniłem GDWK na Seas'a ea21fc , brzmiało lepiej.

Wróciłem do GDWK dlatego że zwrotnica jest,,niebezpieczna,, i nie chciał bym spalić Seas'a

>Tak w sumie to można by opracować na forum Totem Mite Mk2 :)

>Z dopracowaną zwrotnicą ("konstruktorzy - pomiarowcy" wiedzą o co chodzi), większą objętością >obudowy, lepszą kopułką.... :)

Jestem za.

Mam w "kaszaniastych" obudowach GDWK 11/100 z GDN 8 ohm 12l@50Hz i jestem zadowolony.

W sumie to bardziej Sttaf na zwrotnicy:

Witam! bardzo zainteresowały mnie te głośniczki. Czy któryś z szanownych forumowiczów - z Krakowa lub okolic - zgodziłby sie na odsłuchanie ich przeze mnie?? Oczywiście zapewniam piwko. Proszę o kontakt na priv. Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.