Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wszystkim musi sie podobać to samo i tak samo, warto o tym pamiętać wygłaszając jednoznaczne werdykty, zwłaszcza w audio. I warto też zwrócić uwagę, że najczęściej słyszy sie pozytywne opinie o klonach.

Mnie sie wydaje ze nie wszystkie graja chyba tak samo bo inne elementy byly w zwrotnicach oraz cewki co za tym idzie rozne efekty.

U mnie graja 5 dzien , przegryzly sie jak salatka i teraz dopiero graja jak trzeba zaskakujac kolejnych odwiedzajacych mnie znajomych ze mna na czele:)

Odpowiednio dobrany system i okablowanie jest w stanie im bardzo pomoc ale oczywiscie SF Guarneri z Esotarem na gorze to nie jest , nie kosztowalo walizki pieniedzy tylko przyslowiowa ,,czapke sliwek,, wiec czepial sie nie bede i tym bardziej niczego poprawial.

Jestem tez pewny ze po mnie ktos nastepny bedzie sie nimi cieszyl od tak chocby z checi poznania legendarnych ,,mietkow,,

robix

Mam klony mietków już od roku.Hulały z kilkoma wzmakami, okablowaniem ,itd.Pomieszczenie odsłuchowe dobrze zaaranżowane pod względem akustycznym tak mi się wydaje.Dawałem im szanse dość długo ale efekt był zawsze ten sam .Po godzinie szukałem wyłącznika power.Nawet żona może nie specjalnie osłuchana prosiła wyłącz te wyjce bo głowa boli.Przepraszam wszystkich kogo zabolało to tylko moja opinia.Pozdrawiam.

Marson, może kubatura za duża? U mnie w 24 m^2 (sufit 2,90) też trochę wyją; po przesłuchaniu u znajomego w pomieszczeniu w przyziemiu (20 m^2, sufit 2,20) było zdecydowanie lepiej. Testowaliśmy mietki pod kątem kina domowego i sprawowały się znakomicie. Moc była z nami ;-)

Poza tym mam wrażenie, że wszyscy zapominają, że to nie są ,,najlepsze kolumny na świecie'', tylko bardzo fajne monitorki za nieduże pieniądze, do niedużych pomieszczeń, dobre na początek przygody z diy audio.

"Polecam stosować wyższy rząd niż pierwszy albo chociaż dołożyć układ RC do linearyzacji impedancji."

Poszukałem trochę ale nie znalazłem nic na ten temat. Ciekawe jak by to zagrało :?

No to w moich 17,5 m2 jest bardzo przyjemnie i wrecz przeciwnie one nie krzycza tylko graja fajnym wypelnieniem z dobra podstawa basowa oraz kapitalna ciepla i duza srednica.

Moim zdaniem warto zrobic sobie takie krasnale bo radocha z tego moze byc przeogromna a kosztuje to grosze.

robix

witam wszystkich śledzących temat Mietków.Dwie sprawy które się wyjaśniły odnośnie moich klonów A więc jedna z trzynastek w porównaniu z drugą już po filtracji przenosiła pasmo jakby o oktawę wyżej trafiła mi się chyba jakaś podróba na volumenie.Cewka 1.2 mh.załatwiła sprawę wyrównując pasmo przenoszenia.GDN jest 4 omowy kopułki były odłączone .Następnie wnętrze obudowy dokładnie wykleiłem okleiną sksamitnopodobną .Poprawił się bas mniej brzęczy jest poprawa .Chyba za szybko się poddałem .w tych Mietkach chyba coś jest.Pozdrawiam Marson.

Marson >>> A jednak?!

Wada takich konstrukcji jest wlasnie mala powtazalnosc uzyskanych efektow bo nie jest to tasmowa robota i kazdy cos tam zrobi inaczej i dlatego pozniej co czlowiek to opinia:)

Pewne jest to ze trzeba dobrze podokrecac glosniki, terminale i co tam jeszcze mozliwe bo inaczej brzecza niemilosiernie i wzbidzaja na srednicy np slychac to na fortepianie (mialem tak u siebie) po dokreceniu luznych srub milcza jak grob:)

Powoli sie zaakomodowalem do dzwieku uproszczonego jaki prezentuja i teraz jest juz naprawde fajnie z jednym wyjatkiem gramofon obnaza ich slabosci bezlitosnie na CD tego tak nie slychac.

Do sypiali, jako drugi system czy poczatkujacych melomanow w sam raz (mnie sluza jako tymczasowe).

robix

• 2 tygodnie później...

Dokończyłem wreszcie mietki w stanie surowym :) Tzn. jak narazie brak forniru, zwrotka leży luźno w obudowie, głośniki przykręcone bez podfreowań, po prostu chciałem posłuchać jak to gra. No i powiem że zaskoczyła mnie jakośc dźwięku z tych malutkich monitorków :) In plus oczywiście. Ale... Powiedzcie proszę jaki wzmak do tego kupić, gdyż po podłączeniu do Yamahy Piano Craft 410 i po odkręceniu potencjometru głośności do połowy oryginalne kolumny zaczynały całkiem głośno grać, a mietki zaczynały być dopiero w miarę dobrze słyszalne :) Czyżby do mietków był potrzebny piec co najmniej 100W na kanał? Przy tych 75W w piano craftcie jest dość cicho, a kiedy zaczyna być głośniej to juz prawie kończy się skala głośności, no i kiedy jest już głośno to zniekształcenia dają dość znacznie znać o sobie, no i Pink Floyd zaczyna tracić na atrakcyjności. Co do basu to naprawdę jest zaskakująco sporo jak na takie małe klumienki, i potrafi zejść dość nisko :) Czy lekarstwem na osiągnięcie lepszego basu przy cichszym słuchaniu (przy tym piano crafcie podczas cichego słuchania basu praktycznie wogóle z mietków nie słychać, podczas gdy przy oryginalnych głośnikach Yamahy jak najbardziej) jest zakup bardzo wydajnego prądowo pieca? A jeśli tak to da się coś takiego znaleźć na Alledrogo za około 500 - 700 zł?

Witam cię MastaDaniel , może ta Jamaha trochę zawyża podawaną moc na kanał .Daj czas Mietkom niech się zawieszenia 13 dotrą .Mój Musical Fidelity robi z Mietkami co chce Przy deklarowanych 50 w na kanał.W pomieszczeniu 12 m.A swoją drogą te monitory od Jamahy to całkiem dobre konstrukcje .Mietki są 4 czy 8 om.Pozdrawiam.

Dzięki za odpowiedź Marson! Mietki w wersji 4ohm, faktycznie poczekamy aż się wygrzeją. Rozkręcę je, dam do podfrezowania, nałożę fornir, polakieruję a do tego czasu rozejrze się za jakims ampli. Jednakże chyba coś z oferty Yamahy, lub Denona, choć do 500zł może być problem z ciekawym sprzętem :) Może RX-570 lub HTR-5930 z Yamahy, DRA-545 RD RDS lub DRA-385RD Denona, może coś z Harman Kardon ... Oczywista z allegrogo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A prosze bardzo to zagra kapitalnie pod warunkiem ze klony wykonales poprawnie i niczego po drodze nie spaprales.

Ja mam Creeka a on mocarzem nie jest ale zamiata ,,mietkami,, tak ze kolejni znajomi przecieraja oczy ze zdumienia:)

robix

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam,

Mam do sprzedania swoje klony Mite w obudowach od Zybel'a. Dodaje kolce i podstawy granitowe w kolorze białym.

Link do zdjęć:

Ukryta Zawartość

Chętnych proszę o kontakt na priv lub maila.

post-11982-100000339 1258319587_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Po kilkugodzinnym wertowaniu forum widzę ze nadal nikt nie wie jaka jest zwrotnica w Staffach. Myślę ogólnie o zrobieniu coś na ich kształt tylko ,że z dwoma 13/40/2 jako 2,5 drogi.

• 2 tygodnie później...

Witam, chciałem sie dowiedzieć czy jako woofer mogę zastosować GDN13/40/8 oznaczany również jako GTC 13/40/1, bez zmiany w zwrotnicy, czy może ktoś stosował to rozwiązanie?

Ja użyłem tego midwoofera w wersji eksportowej w 8R. Użyłem 2 szt połączone równolegle dając 4R. Jest to wersja GDN 13/40/2 na okrągłym koszu więc tak. Masz już głośniki wysokotonowe? Może warto by było zainteresować się projektem jozefkania (Kania monitor)

witam, ma pan apel zrobič mi 1 pare obudow na totem mite? mdf 19mm+ dýha+ lakier?glošniki mám už v domu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prace trwaja

skrzynki sklejone oszlifowane, oklejona góra i dół

wszystkie elementy mam, zwrotnica w całości, gniazda a'la wbt z POLINKU - rewela

juz wkrotce fotki

wczoraj zakonczyłem fornirowanie i wstepne szlifowanie.

Postanowilem próbnie zmontowac mietki.

Postawiłem je na moich phonarach, stoją niepolakierowane, ale mają swój urok, no i zrobione samemu :)

Sprzęt MA XD800 i CD Yamaha S700, kable, klotz la grange i monitor atmos air 109

Myslowitz...

... pierwsze wrazenia, dużo góry. charakterystyka jakby wszystko poszlo do góry.

Pózniej grał SIN= Piotrowski, Tiesto, Editors, Cranberies, Beth Gibons, dzis sproboje dire straits

Dzwiek jaki wydobywa sie z tak malych skrzynek jest naprawde rewelacyjny, zwlaszcza biorac pod uwage cene

Detali jest mnóstwo, scena ładnie uporządkowana, bas jest ale nie ma go zbyt wiele... albo inaczej nie ma jego najnizszego pasma. Clony nawet nie staraja sie tego grac - i to jest fajne ze wszystko jest na miare..

Do małego pokoju, do sypialni, albo do lekkich składów REWELA.

Słuchałem ze znajomym który stwierdził że beda idealne do systemu 7.1 z ampli i blue ray.

Polecam wykonanie takich jesli macie odrobine wolnego czasu.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.