Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

>lancaster

jak już pisałem kupiłem już dość dawno (chyba w 98) wysyłkowo w sklepie Tonsilu we Wrześni GDN13/40/2 4 i GDWK 10/80/7 8. Chociaż zamawiałem GDWK10/80 a przysłali bez pytania wersję /7 więc traktowali je równoważnie, natomiast GDN przysłali wersję z otworem wentylacji cewki. Teraz widzę że na wszystkich zdjęciach Mite GDN są bez wentylacji. Skoro mają to być klony to chyba trzeba w zamówieniu zaznaczyć że o taką wersję GDNa chodzi. Wersje GDN są w linku krisas

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>lancaster

Odwołuję ostatnie słowa. Teraz jeszcze raz przyjrzałem się zdjęciom w Magazynie Hi-Fi i jednak GDN ma otwór wentylacji! Niemniej w zamówieniu trzeba podać dla pewności numer katalogowy.

namor, napisz jaki to ma byc numer katalogowy?

Dla fanów odpustowych rancików;):

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

sprawdziłem i zgłupiałem ;0

na karcie katalogowej z pudełka GDN13/40/2 4 (przypominam kupiony dawno) jest numer kat. 9 5151 154 05, natomiast karcie katalogowej którą zamieścił krisas w swoim linku to takiego numeru nie ma natomiast przy numerze 9 5151 154 07 jest opis "Black cone, vented magnet" i o taki głośnik chyba nam chodzi

>hoosar

na zdjęciach w Magazynie Hi-Fi 7-8/98 widać czarne kółko w środku magnesu GDNa jest to otwór przykryty czarną tkaniną

Namor , chyba masz racje - myslalem ze to zwykla naklejka, a tymczasem rzeczywiscie najprawdopodobniej to tkanina.

Tak dla urozmaicenia ponizej macie dane wszystkich 13/40/2 jakie udalo mi sie znalezc :] :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nas chyba interesuje wersja 9 5151 154 07.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>ArturP

Co do usuwania ferrofluidu....jestem niestety zagorzałym przeciwnikiem...

Dlaczego?

1. Ferrofluid to specjalny płyn magnetoreologiczny, który nie służy jedynie do chłodzenia cewki. On diametralnie zmienia parametry głośnika. Bawiłem się takim płynem. W polu magnetycznym zmienia się w skałę. Po usunięciu pola zachowuje się jak ciecz.

2. Po usunięciu ferrofluidu zmniejsza się także obciążalność tweetera. Przy 1 rzędzie dla tweetera (!) to już i tak duże wytężenie dla konstrucji glośnika. Jak się doda do tego usunięcie ferrofluidu to mamy spore ryzyko uszkodzenia tweetera

Czy wpłynie to korzystnie, tego nie wiem. Jest wiele opiniii mówiących że poprawia się przestrzeń, mikrodetale. Ja osobiście wolę jednak kupić lepszą kopułkę i po sprawie..

pozdr

>hoosar dobra robota :)

tylko w takim razie co to za głośnik który ja mam, bo w tych kartach kat. są z końcówką 01; 02 i odrazu 07 a mój to 05. Wygląda oczywiscie tak samo, jedynie z tyłu na magnesie ma "bajerancką" nalepkę 'TONSIL hi-fi line"

qrcze!

teraz patrzę że ten mój GDN 95151 154 05 ma inne parametry niż 07 (w nawiasie):

Qts - 0,32 (0,34)

Qes - 0,34 (0,37)

Qms - 5,04 (4,27)

Vas -12 dm3 (11)

Flux density - 0,94 (0,98) T

Energy in air gap - 207 (211) mJ

wiem że niższy Qts to najczęściej lepiej ale niewiem jak interpretować pozostałe parametry, lepszy 05 czy 07?

>saczek_XTRM

dzięki! to się cieszę :) to może ten mój GDN -05 to rzeczywiscie odpad z zamówienia Totema. Przypominam że kupiłem w sklepie firmowym w 98' cz nawet 97', to chyba krotko wcześniej powstały pierwsze Mite

tak a propos...

większe Vas będzie wymagało delikatnie większej obudowy....

Te wartości są w granicach tolerancji....

Przejmować za bardzo się nie ma czym o ile rozrzuty nie będą większe niż 10% (ew 15%). Każdy głośnik powinien być pomierzony i będzie skoro będą parowane. Może być tak że ktoś dostanie z Vas ~13, albo Qts 0,38

Najlepiej składając zamówienie po prostu nadmienić że mają to być przetworniki o parametrach z Totema Mite. Tonsil będzie wiedział o co chodzi i chyba nas nie wycycka ;))

Widok na tył mojego GDN - duża okragła, srebrna naklejka a na niej od gory:

logo tonsil (takie niebieskie)

TONSIL

GDN 13/40/2

dziura zakryta czarną tkaniną ;)

TONSIL hi - fi line

0199 (w ramce - tajemniczy numer ;) )

4 omega

;)

PANOWIE!!!

Wrzućmy na luz i nie kombinujmy!!!

Moim zdaniem, musimy zamówić takie wersje głośniczków, jakie siedzą w oryginalnych Mite.

>lancaster

Pytanie: jakie głośniki powinienem kupić do Mite jest strzałem w dziesiątkę. Chyba nie ukrywamy przed Tonsilem, że chcemy sklonować te monitorki? Może pogadać z jakimś specem, co konkretnie obsługuje Totema. Przecież tak naprawdę, to właśnie ludzie z Totema i z Tonsilu najlepiej wiedzą co siedzi w Mite. Trzeba może jeszcze się troszkę napocić, żeby do odpowiedniej osoby dotrzeć.

Hm...powiedzieć Tonsilowcom że za 300 złotych za komplet bierzecie od nich głośniki na klony Mite na których Totem kosi kilka tysięcy?

Śliska sprawa, czy aby na pewno dadzą wam takie same głośniki? W sunie dlaczego nie.

Ale na pewno się zorientują po co takie zamówienie. I albo przytakną albo nie przytakną...

>>saczek_XTRM

Dopiero teraz przeczytałem Twój wpis o wysokotonowcu i oczywiście jak najchętniej wymieniłbym się doświadczeniami z połączenia GDN-a i SEAS-a.

Mam nadzieję, że jeżeli się uda dokonać zakupu, to ten temat nie umrze i wszyscy, którzy dokonali zakupu będą się dzielić wrażeniami z róznych konfiguracji:)

>>maszto :)))

tylko kiedy ja złożę te kolumny...? sam nie wiem. Lekko powątpiewam w to czy uda mi się to zrobić przed wakacjami. Na pewno zdążę pomierzyć ustrojstwa i wstępnie dobrać kopułkę do GDNa.... resztę to chyba jak wrócę ze Stanów po wakacjach, chociaż też będzie czekał mnie remont mieszkania :///

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.