Skocz do zawartości
IGNORED

Totem Mite, Staff, odsluchy, schematy

systex

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, proponuje poczekać z frezowaniem i wycinaniem otworów pod przetwornika jak już będą te co trzeba z Tonsilu - mogę do zybela wysłć swoje jak dostanę. Ja, np. nie zamierzam stosować maskownic, więc nie chciałbym żadnej skuchy ;-) Co Wy na to ?

chlopaki lancaster zamawiał i dla mnie komplecik w tonsilu.

otwór to nie problem, pytalem jak to może wplynać na brzmienie zestawu?

ponawiam prosbe o schemat zwrotnicy wraz z opisem jakich elementów najlepiej użyć

Cewka ma wartość pomierzoną 0,85mH. Prawdopodobnie jest to 0,82mH z normalnym rozrzutem tolerancji. Nawinięta litzem. McGyver w wątku o zamówieniach z Audiocomponents napisze ile będzie taka kosztowała u Rolpha, bo to oryginalna z Mite(Solen) wychodzi trochę drogo. Ważne RDC cewki 0,4ohm.

Rezystor ma rezystancję 3,16ohm znamionową(nadruk na elemencie) Vishay zdaje się. Ja np. dam 3,0ohm, bo cerka będzie miała mniejszy RDC niż oryginalna.

Kondensatory w oryginałach są 3szt dające łączną wartość 2,68ohm. Tutaj każdy pakuje co uważa. Porobię eksperymenty z MBGO, PIO, polipropylenami i zostawię te, które mi sie najbardziej spodobają.

Polaryzacja głośników odwrócona względem siebie.

>lancaster

jeszcze co do cewki, zdjęcia zrobione przez krisias'a to wersja Mite 4 Ohm, już nie produkowana! podejrzewam że we współcześnie robionych Mite 8 Ohm cewka jest już w wersji oszczędnej, z pełnego drutu a nie litzy.

Na zdjęciach STTAF z tymi samymi GDN'ami (HI-Fi iMuzyka 7-8/2005) widać wyraźnie że cewka jest z drutu pełnego, a i rezystor jakiś taki zwykły ;-).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

...nie wytrzymał nerwowo ;)))

Ukryta Zawartość

pkrecz, tak.

Przynajmniej tak powinno być. Może krysias coś jeszcze skrobnie w tej sprawie. Będę sie z nim niedługo widział. A w razie czego, to mam już skończoną pomiarówkę wg. Igoda. Pomierzę to napiszę. Pomiary też się wklei.

Co do elementów...u Rafała(koziol) słuchaliśmy klonów Mite z cewką z Polinku, kondami MBGO i rezystorem z Polinku. Koszt zwrotnicy jak widzicie niewielki.

Wymiatało, ale z kulturą.

Wiadomo, ze w kategoriach absolutnych można się będzie doczepić do tego i owego, ale kategorie absolutne nie kosztują 600zł na gotowo w wersji wolnostojącej:D

w wątku

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) piszą o dogorywającym TONSILU, wielka szkoda, że pada zakład o takim potencjale :-(, ikona Polskiej elektroniki.

Nasze grupowe zamówienie to może była ostatnia szansa zakupu POLSKICH głosników :-( , później już wszystko będzie Chińskie!

Ciekawe z czego będzie Totem robił Mite i Sttaf'y.

Ukryta Zawartość

Z tego co mi się wydaje to wykonanie GDN'ów może się "trochę" przedłużyć :(((( Nie wiem ile nas dokładnie jest, ale może byśmy zrobili zrzutkę na głośnik z identycznym koszem, żeby Zybel mógł zrobić podfrezowania .... Wyjdzie pewnie po parę zł., ale usprawni nam wszystkim klonowanie. Co Wy na to ???? Koszt takiego głośnika to około 65 zł.

Ja tam po cichu liczę, że produkcja głośnikow będzie utrzymana. To byłby gruby błąd za strony rządu, gdyby pozwolił tej firmie upaść. Kiedyś podobna sytuacja była z Cegielskim. I co? I się rządowi oczka otwarły, tylko niestety trzeba było pomachać kluczem francuskim przed twarzą pana ministra. A teraz zamówienia są, nawet ostatnio zatrudniali.

Witam

Najpierw odnosnie tego ze "zniknalem" :-) po prostu przez jakis czas nie pisalem na forum, wszyscy ktorzy powinni miec, maja do mnie kontakt przez maila badz GG podany rownierz w moim "o mnie" wiec nie widze powodow do paniki.

Co do glosnikow a raczej wyfrezowan, rozmawialem z Zyblem i... no tak ten szablon ktory mu wyslalem dzieki uprzejmosci kolegi Marka ze szczecina, jest jakby nie w 100% pewny, ale...

dzis rozmawialem z MArkiem, on ma taki glosnik GDN tyle ze z membrana nie polipropylenowa, a celuluzowa powlekana, ale sam kosz jest identyczny, Jesli to by pomoglo i przyspieszylo mozemy wyslac ten glosnik do Zybla.

Pozdrawiam wszystkich

chłopaki w polinku standartowe cewki maja tylko :

cewka nr 1676 fi dr 1,0 RDC 0,44

cewka nr 1882 fi dr 1,20 RDC 0,37

i rezystory

2R7 lub 3R3,

-Ceram

-MOX

które bedą lepsze (na początek)

Zybel

zybel, 11 Kwi 2006, 15:34

>chłopaki w polinku standartowe cewki maja tylko :

>cewka nr 1676 fi dr 1,0 RDC 0,44

>cewka nr 1882 fi dr 1,20 RDC 0,37

Polink dodał do katalogu pozycje numer 1784 która ma paramtery takie jak potrzeba (0.58, RDC 0.4, fi 1.2 mm).

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

>Polink dodał do katalogu pozycje numer 1784 która ma paramtery takie jak potrzeba (0.58, RDC 0.4, fi

>1.2 mm)

Ooops ... 0.85 mH mialo byc

- Duke Ellington -

zybel, 11 Kwi 2006, 16:43

>karbidoczaszka

> dzieki a rezystory?

Za rezystorami nie rozgladalem sie. Mam millsy.

- Duke Ellington -

>zybel

>Polink dodał do katalogu pozycje numer 1784 która ma paramtery takie jak potrzeba (0.58, RDC 0.4, fi

>1.2 mm).

Takie zamówiłem i już otrzymałem - błyskawiczna realizacja zamówienia.

Kupiłem u nich przewód 1,5 mm^ - miedź srebrzona w teflonie - wypróbuję do połączenia wewnętrznego głośnika wysokotonowego.

A tak przy okazji, kto wie gdzie można kupić przewód Audioquest type 6+ ? - chciałbym z niego zrobić okablowanie wewnętrzne do GDN-a.

kurcze żałuje że się spóxniłem z tym całym zamówieniem, wątek przeszedł mi jakoś koło nosa,no ale cóż będe szukał takich głośników idndywidualnie , moze się uda , życze dobrych konstrukcji ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.